Crno-beli na meču sa Spartakom (© MN Press)
Crno-beli na meču sa Spartakom (© MN Press)

Zaključak iz Humske: U Superligi nema igrača za prvi tim Partizana

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.04.21. | 17:22

Aktivnosti u prelaznom roku biće usmerene na strance i povratnike u srpski fudbal

Dugo toplo leto u Humskoj 1. Biće rezova u igračkom kadru Partizana, možda ne dubokih i bolnih kao pre dve godine kad je Savo Milošević precrtao deset fudbalera pred početak priprema, ali se već sad, šest utakmica pre kraja sezone, može konstatovati kako crno-bele čeka rekonstrukcija igračkog kadra u pokušaju da se napravi tim konkurentan Crvenoj zvezdi.

Na tom planu aktivirana su tri razboja. Na prvom, uprava kluba u konsultaciji sa stručnim štabom traži svežu krv iz inostranstva, najmanje tri, možda i kojeg fudbalera više, koji bi zamenio postojeće legionare. Drugi podrazumeva kategoriju povratnika, s tim da to ne moraju obavezno da budu nekadašnji prvotimci Parnog valjka, već (i) igrači van granica Srbije u ligama širom Evrope. Treći se tiče prekomande najtalentovanijih dečaka iz omladinskog pogona i(li) Teleoptika u prvi tim. Četvrti maltene neće biti ni aktiviran, prema trenutnoj projekciji u Humskoj 1 ne vide na superligaškoj mapi fudbalera sposobnog da odmah obuče dres Partizana i postane oslonac tima.

Izabrane vesti

Pod tim se podrazumeva kvalitet kakav su od postanka takmičenja (2006. razdvojenog od Crnogoraca) ispoljavali Zoran Tošić (Banat), Stefan Savić (BSK Borča), Petar Škuletić, Miroslav Vulićević (Vojvodina) ili u novije vreme donekle Bojan Ostojić (Čukarički) i Marko Jevtović (Novi Pazar). Prema saznanjima Mozzart sporta, skaut služba crno-belih, zajedno sa ljudima iz ostatka sportskog sektora, procenila je da u razvodnjenom takmičenju ne postoji fudbaler koji bi pravio razliku ako bi se na današnji dan pojavio na stadionu poviše Autokomande kao što su to činili pobrojani. Što ne znači da takvih neće biti, ali će akcenat tokom predstojeće pijace biti najpre stavljen na strance i povratnike i tek ako neko sa prioritetne liste želja ne završi u Partizanu tražiće se alternative iz ovdašnjih klubova. Uz procenu odgovornih da bi, čak i kroči u „Zemunelo“, novajlija najpre bio za rotaciju, pomoćno osoblje, a ne igrač projektovan za napad na titulu.

Primera radi, na listi superligaških strelaca vodi Milan Makarić iz Radnika (20 golova), prati ga Nenad Lukić iz TSC-a (17), iskusni Milan Bojović se pogocima u dresu lučanske Mladosti trka sa Andrijom Kaluđerovićem za status najboljeg golgetera u istoriji Superlige, Javorov Luka Luković i Spartakov Lazar Tufegdžić su na koti 14, a niko od njih nije ubedio ljude zadužene za dovođenje igrača da je vredan angažmana. Tačnije, da bi u Humskoj 1, pod pritiskom velikih rezultata i očekivanja javnosti, bio raspucan kao u sadašnjim sredinama. Između ostalog, zato su crno-beli okrenuti rešenjima iz uvoza. Na sličan način će reagovati i kad je reč o drugim pozicijama, kao što su krilo, štoper, eventualno zadnji vezni.

Zaključak u Humskoj izveden je na osnovu dosadašnja 33 kola. Što na osnovu direktnog učinka na mečevima drugih klubova sa Partizanom, što na osnovu intenziteta i kontinuiteta prikazanog na utakmicama manje privlačnim očima javnosti. Utisak bi, eventualno, mogao da promeni neki mladi fudbaler, ako na snazi ostane pravilo o bonusima, međutim, to bi opet značilo da potencijalni novajlija nije kalibar da odmah zauzme mesto startera zato što zaslužuje, već zato što to nameću propisi.

Ne računajući bivše partizanovce (Stefan Babović, Marko Jovanović), kada se analizira doprinos potpisnika sa domaćih terena za vreme mandata aktuelne uprave (od decembra 2014) jasno je da se ništa na tom planu nije promenilo i otuda je donekle razumljivo zašto je Partizan okrenut svežoj krvi iz inostranstva. Na to upućuju imena Nemanje G. Miletića, Petra Đuričkovića, Saše Marjanovića, Milana Radina, Ognjena Ožegovića, Đorđa Ivanovića, Nemanje Nikolića, Petra Gigića, Aleksandra Lutovca, dok i zimus angažovani Marko Živković tek povremeno dobija šansu pored neprikosnovenog desnog beka Aleksandra Miljkovića, dok je mladi Nikola Terzić najviše dobacio do klupe...

Svi pobrojani su imali neki ulogu u proboju u evropska takmičenja, osvajanju kupova, pojedinci čak i titule iz 2017, ali su i oni sami svesni da nisu centralne figure i da su u projektovanoj partiji šaha sa Crvenom zvezdom potrebni Partizanu, osim pešaka, top, lovac, kraljica...


tagovi

FK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara