Tomas Tuhel (©Reuters)
Tomas Tuhel (©Reuters)

Zvanično: Tuhel 15. trener u Romanovoj eri, može li da ispravi Lampardovu brljotinu?

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.01.21. | 19:19

Nemac pred ozbiljnim izazovom

Čelsi ima novog šefa stručnog štaba, ime mu je - Tomas Tuhel!

Manje od 36 sati pošto je ozvaničen raskid saradnje s klupskom legendom Frenkom Lampardom, Tomas Tuhel je preuzeo komandu i postao 15. različiti trener u eri Romana Abramoviča na Stamford Bridžu, odnosno 13. sa stalnim zaposlenjem (Ranijeri, Murinjo dva puta, Grant, Skolari, Hidink dva puta, Anćeloti, Vilas Boas, Di Mateo, Benitez, Konte, Sari, Lampard, plus Rej Vilkins i Stiv Holand kao vršioci dužnosti)..

Izabrane vesti

Tuhel je sa Čelsijem potpisao ugovor načelno na dve i po godine, s tim što je sezona 2022/23 opciona i biće aktivirana u slučaju da Nemac pokaže da je sposoban da promeni stvari u Zapadnom Londonu. A imaće pred sobom ozbiljan izazov pošto Čelsi igra ispod svih očekivanja u poslednje vreme. Plavci zauzimaju deveto mesto Premijer lige sa 29 bodova, a sa 23 primljena gola su do ovog kola bili najslabiji među timovima gornje polovine tabele pa je tako napadački učinak sa 33 recke pao u drugi plan.

Sve oči ostrvske i evropske javnosti, a pogotovo navijača i uprave Čelsija biće uprte ka Tuhelovom radu sa nemačkim dvojcem Verner – Haverc kome je teško pao novi život u Londonu. Doskorašnji trener Pari Sen Žermena je upravo zato i doveden, jer je procenjeno da bi njegova radna etika tipična za nemačke fudbalske pojmove mogla da pomogne doskorašnjim superzvezdama Lajpciga i Bajera da se pokrenu u klubu gde je pritisak daleko izraženiji... Obojica proživljavaju teške dane u Čelsiju, Verner je bez je na samo jednom pogotku u svim takmičenjima od 7. novembra i pobede nad Šefild junajtedom sa 4:1, a od tada je igrao na čak 16 utakmica i to uglavnom kao starter! Haverc je u startnoj postavi bio samo jednom u poslednjih osam mečeva i to u trijumfu nad Morkamom u četvrtom kolu FA kupa. Dvojica nemački reprezentativaca plaćeni su zajedno preko 130.000.000 evra.

Tuhel je na predstavljanju iskazao poštovanje prema Lampardu i smatra da je najbolji strelac u istoriji kluba uradio dobar posao.

“Želim da zahvalim Čelsiju što ima poverenje u mene i moj stručni štab. Imamo jako poštovanje prema Frenku Lampardu, njegovom radu i zaostavštini. Istovremeno ne mogu da dočekam da počnem da radim u novom klubu i takmičim se u najuzbudljivijoj fudbalskoj ligi na planeti“, izjavio je čovek koji je pre mamnje od mesec dana razrešen dužnosti kao šef PSŽ.

Direktorka Čelsija Marina Granovskaja, ujedno i najbliža saradnica Romana Abramoviča bila je kratka u izlaganju po dolasku Tuhela.

“Nkada nije laka promena trenera usred sezone, ali drago nam je što smo uspeli da angažujemo jednog od najboljih evropskih trenera Tomasa Tuhela. Mnogo nas toga čeka i moramo da ostvarimo ciljeve, tokom i posle ove sezone“.

Tuhel je u London doputovao danas pošto je dobio negativan PCR test, a prema izveštajima ostrvskih medija Čelsi je tokom poslednja 24 časa urgirao kod britanskih vlasti da nemački trener bude izuzet od petodnevnog karantina kako bi mogao odmah da se posveti radu u novom klubu zajedno sa stručnim štabom koji je praktično kompletno njegov. Fudbalska asocijacija je dozvolila njegovo izuzeće iz strogog kovid protokola, pošto je država aminovala istu, a on je već i pre zvaničnog saopštenja na klupskom sajtu vodio prvi trening. Čelsi u ovoj sedmici čekaju dve utakmice u domaćem prvenstvu - već u sredu Tuhel će debitovati protiv Vulvsa na Stamford Bridžu, a u nedelju na isto mesto dolazi Barnli što će biti dobra prilika da se upiše šest bodova.

Kako javljaju dobro obavešteni izvori s Ostrva, Abramovič je bio strogo protiv otpuštanja Lamparda usred sezone, ali je poraz od Lestera ubrzao stvari, a najviše raskol koji se dogodio između pojedinih igrača i sada već bivšeg stratega Plavaca. Navodno je Lampard imao i verbalnih okršaja sa direktorkom Granovskajom, iako je letos imao gotovo potpunu autonomiju u dovođenju igrača. Ove zime je ciljao Deklana Rajsa i još pojačanje na štoperu, ali se to nije dogodilo.

Tuhel je PSŽ napustio kao osvajač uzastopnih titula prvaka Francuske i finalista Lige šampiona, gde je poražen od Bajerna. U Čelsiju će imati priliku da obnovi saradnju sa Tijagom Silvom iz PSŽ i Kristijanom Pulišićem iz Dortmunda.



tagovi

Tomas TuhelČelsi

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara