Foto: Starsport
Foto: Starsport

Zvezda proverenim snagama po evropsko proleće: Živković adut brže igre, odbrana slabija za Babića

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.09.21. | 10:10

Crveno-beli sa 28 igrača kreću u pohod na Ligu Evrope

S poslednjim sekundama 2. septembra učesnici grupnih faza evropskih takmičenja izgubili su pravo na eventualne promene registrovanih igrača, te su liste raspoloživih snaga za Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencije sinoć postale i konačne. Početak 3. septembra međutim, makar kada je u pitanju Crvena zvezda, nije doneo praktično ništa novo imajući u vidu da će šampion Srbije internacionalni put nastaviti praktično sa snagama koje su izborile mesto u grupnoj fazi Lige Evrope.

Izabrane vesti

Jedine promene u redovima šampiona Srbije u odnosu na kvalifikacije jesu izostanci Željka Gavrića, koji se iz Ljutice Bogdana preselio u mađarski Ferencvaroš, i Srđana Babića, igrača prosleđenog na pozajmicu u Almeriju. Izuzev odlaska krila i štopera, crveno-beli će u identičnom sastavu nastaviti takmičenje u Ligi Evrope, dok je konkurenciju zaoštrio novajlija u ofanzivi Rišairo Živković.

Za mesto među stativama će konkurisati Milan Borjan, Zoran Popović i Miloš Gordić. Gordić, golman rođen 2000. godine ujedno je i jedan od četiri igrača sa B liste, a uz njega na spisku najmlađih su još Strahinja Eraković, Nikola Stanković i Marko Lazetić. Pomenuti kvartet imaće vrlo zahtevan zadatak da ubedi sručni štab da zaslužuje poverenje i da tako minute koji su izostali protiv Kairata, Šerifa i Kluža, nadomeste protiv Brage, Ludogoreca i Midtjilanda.

Spisak odbrambenih igrača, iako su postojale indicije da bi defanziva mogla da bude pojačana pred nove izazove, zapravo će biti kraći za jedno ime. Već pomenuti Babić smanjio je opcije u rotaciji štoperskih parova, ali i uprkos njegovom odlasku na Pirineje Dejan Stanković će imati sijaset opcija u vidu Aleksandra Dragovića, Miloša Degeneka, Radovana Pankova i Strahinje Erakovića. Za razliku od uloge centralnih defanzivaca na kojoj vlada oštra konkurencija, daleko manje opcija stručni štab će imati pri izboru bekova, te će za mesto uz desnu aut-liniju konkurisati Marko Gobeljić i Milan Gajić, dok je jedini igrač kojem je uloga levog beka primarna Milan Rodić.

Podsetimo, danima, čak i nedeljama se govorilo o potencijalnim osveženjima u poslednjoj liniji crveno-belih, te su se na radaru našli Johan Mohika, Dimitrije Kamenović, Duško Tošić i Milad Mohamadi, ali je potraga okončana bez uspeha, te će stručni štab šampiona Srbije biti prinuđen na improvizavciju u momentima kada standardnim bekovima bude neophodan odmor. Da može da obavlja zadatak i Milana Rodića ranije je pokazao Marko Gobeljić, a uloge beka u prinudnim situacijama bile su dodeljivane i Degeneku, Erakoviću i Bakajoku.

Proverene snage biće odgovorne i za funkcionisanje veznog reda, te će defanzivne zadatke obavljati Nenad Krstičić, Njegoš Petrović, Seku Sanogo i Nikola Stanković, a konkurenti za nešto ofanzivnije uloge će biti Mirko Ivanić, Gelor Kanga, Aleksandar Katai, Veljko Nikolić, Petar Stanić, El Fardu Ben, Slavoljub Srnić, Aksel Bakajoko, Filipo Falko i već pomenuti novajlija Rišairo Živković., čija će primarna uloga biti da donese brzinu u napadu crveno-belih. Posebno jer je u istom zadatku trebalo da mu pomogne i Nikola Čumić, ofanzivac Olimpijakosa koji je ipak umesto u Ljutice Bogdana karijeru nastavio u Švajcarskoj.

Holanđanin srpskih korena nedavno je zadužio Zvezdin dres sa brojem 30 i tom prilikom naglasio visoke ambicije.

“Srećan sam što sam potpisao za Crvenu zvezdu. Sada kada je sve završeno, ne mogu da skinem osmeh sa lica i da dočekam da zaigram. Mislim da se sve ovo dešava u pravom trenutku moje karijere. Očekujem da osvojimo titulu, da budemo što bolji u Ligi Evrope i da pomognem timu što je više moguće. Želim dobru sezonu za nas. Uvek sam pratio Zvezdu, bio sam ovde i prošle nedelje protiv TSC-a, gledao sve kvalifikacione utakmice, upoznat sam i sa bogatom istorijom. Gledao sam i utakmicu protiv Čukaričkog, navijači su fantastični. Malo je takvih navijača u svetu, koji zdušno bodre svoj klub. Hoću da budem dobar u Zvezdi, da dam sve od sebe i pokažem se u pravom svetlu. Ne bih da licitiram o broju postignutih golova, samo želim da pomognem timu”, zaključio je Živković.

Imajući u vidu da se na najisturenijoj poziciji nisu dešavale promene za mesto u špicu i tokom jeseni će se boriti Milan Pavkov, Loi Dioni, Nikola Krstović i Marko Lazetić.

ZVEZDIN IGRAČKI KADAR ZA LIGU EVROPE

Golmani: Milan Borjan, Zoran Popović, Miliš Gordić*

Odbrana: Milan Gajić, Miloš Degenek, Radovan Pankov, Aleksandar Dragović, Milan Rodić, Marko Gobeljić, Strahinja Eraković*, Nikola Stanković*.

Vezni red: Mirko Ivanić, Nenad Krstičić, Gelor Kanga, Aleksandar Katai, Njegoš Petrović, Veljko Nikolić, Petar Stanić, El Fardu Ben, Seku Sanogo, Slavoljub Srnić, Aksel Bakajoko, Rišairo Živković.

Napad: Milan Pavkov, Filipo Falko, Loi Dioni, Nikola Krstović, Marko Lazetić*.

* igrači sa B listie


tagovi

FK Crvena zvezdaLiga EvropeSrđan BabićRišairo Živković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara