Foto: Starsport
Foto: Starsport

Zvezda zna sa Dancima, ali još čeka pobedu na strani

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.10.21. | 09:15

Tradicija adut crveno-belih pred gostovanje Midtjilandu

Maksimalan učinak u prva dva kola grupne faze Lige Erope doveo je Crvenu zvezdu praktično na korak od evropskog proleća, ubedljiva pobeda nad Kolubarom u Lazarevcu (7:1) unela je dodatni elan izabranicima Dejana Stankovića i kreirala lep uvod u novi međunarodni izazov, a povod za optimizam crveno-belih uoči puta u Dansku predstavlja i tradicija šampiona Srbije u utakmicama sa klubovima iz ove skandinsvske zemlje.

Gostovanje Midtjilandu zakazano za četvrtak od 18.45 biće četvrto za crveno-bele u zvaničnim mečevima, a put severa Evrope srpski predstavnik krenuće osokoljen tradicijom i učinkom od dve pobede i četiri remija protiv danskih timova.

Izabrane vesti

Prvi put u bogatoj klupskoj istoriji Zvezdi su se putevi ukrstili sa nekim klubom iz Danske u sezoni 1985-1986. kada su crveo-beli u okviru osmine finala Kupa pobednika kupova eliminisali Lingbi. Prvi duel srpski predstavnik odigrao je na strani, a pogocima Milka Đurovskog i Mitra Mrkele izabranici Gojka Zeca neutralisali su dva gola zaostatka i uz remi (2:2) se vratili u Beograd. Nerešen rezultat bio je dovoljan da Zvezda u revanšu, preko Miroslava Šugara, Jovice Nikolića i Žarka Đurovića stigne do pobede (3:1) i dvomeča sa Atletiko Madridom koji se ispostavio kao kraj međunarodnih izazova za tu sezonu.

(2,50) Midtjiland (3,30) Crvena zvezda (3,10)

Do narednog puta u Dansku prošlo je 18 godina, a klub iz Ljutice Bogdana u prvom kolu Kupa UEFA eliminisao je Odense i to po istom receptu kao i Lingbi skoro dve decenije ranije. Nakon remija u gostima koji je potpisao dvostruki strelac Nikola Žigić, crveno-beli su u dramatičnom susretu na svom terenu stigli do pobede (4:3) i narednog stepennika na internacionalnom putu. Nakon samo 27 minuta igre i pogodaka Nikole Žigića, Nemanje Vidića i Bojana Đorđića, uz rezultat 3:1 izgledalo je kao da su izabranici Slavoljuba Muslina na putu do rutinske i ubedljive pobede, međutim Stefen Hojer i Tomas Laudrup neutralisali su zaostatak, vratili neizvesnost i crveno-bele doveli na korak od eliminacije zbog gola više primljenog na domaćem terenu. Ipak, Nemanja Vidić režirao je veliko slavlje u 86. minutu novim pogotkom i zakazao dvomeč sa Rozenborgom u kojem je Zvezda eliminisana iz Evrope.

Slavoljuv Đorđević, Nemanja Vidić, Bojan Đorđić i Dejan Milovanović na utakmici protiv Odensea, Foto: MN PressSlavoljuv Đorđević, Nemanja Vidić, Bojan Đorđić i Dejan Milovanović na utakmici protiv Odensea, Foto: MN Press

Konačno, treći dvomeč sa Dancima Crvena zvezda je odigrala u sezoni 2019-2020. u okviru 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Prvi duel odigran je u Beogradu, a na pogodak Milana Pavkova bacio je senku penal u završnici utakmice koji je realizovao Jonas Vind. Činjenica da su prvi tim iz Danske koji je iz Beograda otišao neporažen sa gostovanja crveno-belih nije bila dovoljna Kopenhagenu da eliminiše izabranike Vladana Milojevića. Beograđani su odlično otvorili revanš i pogotkom Rićmonda Boaćija ispunili preduslov da se plasiraju u narednu fazu, međutim pogodak Damea Ndoja i isključenje Nemanje Milunovića posle drugog žutog kartona znatno su otežali posao Zvezdi koja je ipak uspela da se izbori za jedanaesterce u kojima je briljirao Milan Borjan i zakazao dvomeč protiv Jang Bojsa iz kojeg su se crveno-beli plasirali u grupnu fazu Lige šampiona.

Činjenica da crveno-beli nemaju poraz protiv danaca uliva optimizam pred utakmicu sa Midtjilandom, ali istovremeno predstavlja izazov za Dejana Stankovića koji bi mogao da bude prvi trener crveno-belih koji je slavio u ovoj skandinavskoj zemlji posle 90 minuta igre.

UČINAK CRVENE ZVEZDE PROTIV DANSKIH KLUBOVA

Sezona 1985-1986, Kup pobednika kupova

Lingbi - Crvena zvezda 2:2

Crvena zvezda - Lingbi 3:1

Sezona 2003-2004, Kup UEFA

Odense - Crvena zvezda 2:2

Crvena zvezda - Odense 4:3

Sezona 2019-2020, Liga šampiona

Crvena zvezda - Kopenhagen 1:1

Kopenhagen - Crvena zvezda 1:1, penalima 6:7


tagovi

MidtjilandFK Crvena zvezdaKopenhagen

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara