Mateuš Ponitka protiv Kevina Pantera (© MN Press)
Mateuš Ponitka protiv Kevina Pantera (© MN Press)

Ponitka za Mozzart Sport: Razgovarao sam sa Zvezdom i Makabijem, sa Željkom sam pričao još prošle godine

Vreme čitanja: 5min | čet. 13.07.23. | 16:02

Novi član crno-belih opširno o očekivanjima u novoj sredini

Posle dva bombastična potpisa (Kevin Panter i Zek Ledej), usledilo je zatišje u Partizan Mozzart Betu, prekinuto neprijatnim odlaskom Jama Madara u Fenerbahče, ali ubrzo su navijači crno-belih imali razloga za zadovoljstvo. Vratio se Ognjen Jaramaz, a veliko interesovanje izazvalo je novo lice u četi Željka Obradovića - poljski internacionalac Mateuš Ponitka.

Krilni igrač je stigao u Humsku posle sezone u Panatinaikosu, a u razgovoru za Mozzart Sport otkrio je kako je došlo do dogovora sa crno-belima.

Izabrane vesti

"Pre svega moram da kažem da mi je velika čast što ću biti deo Partizana. Ne bih da koristim kliše izraze, ali svako ko prati košarku, zna istoriju kluba, kakvi su navijači, ko je trener i zbog svega toga moram da budem zahvalan što ću biti deo svega što sam nabrojao i imati priliku da nosim dres legendarnog kluba", počinje Ponitka razgovor za naš portal.

Kako sam ističe, nije Partizan Mozzart Bet bio jedini zainteresovan za reprezentativca Poljske koji je na košarkaško tržište ušao kao slobodan agent posle solidne sezone u dresu Panatinaikosa gde je stigao na poziv Dejana Radonjića.

"Razgovarao sam sa Crvenom zvezdom i Makabijem, tu je bio i Partizan, imao sam opcije, ali na kraju su ime i poziv Željka Obradovića prelomili u korist Partizana. Svideo mi se projekat, tim koji želi da napreduje. Još dok sam bio u Panatinaikosu sam video da je ekipa odlična, da klub ima velike ambicije, čak i sa strane gledajući kako sve to izgleda pomislio sam da je to odlična organizacija, a kad sam zvanično deo toga uveriću se u sve i sam. Zasad sve ide kako sam očekivao."

Vratili smo temu na Željka Obradovića. Tačnije na momenat kada je kontakt uspostavljen.

"Iskren da budem, prvi put sam sa trenerom razgovarao još na početku prošle sezone. Igrali smo protiv Partizana i trener mi je prišao, čestitao mi je na izdanjima na Evrobasketu, nekoliko minuta smo razgovarali, i tada smo uspostavili inicijalni kontakt koji je na mene ostavio veliki utisak. Nema potrebe da pričam o uspesima legendarnog trenera, to svako zna, ali tada je bio prvi kontakt. Sada smo pričali o svemu i na kraju je to odlučilo. Predočio mi je čitav projekat koji je započeo pre dve sezone, prosto želim da budem deo toga".

Istakao je Ponitka još jedno ime u Partizanu.

"Imam puno prijatelja u Srbiji, a i u Partizanu vrlo dobro poznajem Bogdana Karaičića, pomoćnog trenera. Sarađivali smo u Lokomotivi Kubanj i od tad smo često u kontaktu. Sjajan je momak, prethodnih nekoliko dana smo dosta razgovarali i baš mi je drago što ću ponovo imati priliku da sarađujem sa njim".

Osim Lokomotive za koju je nastupao u sezoni 2018/19, Ponitka je igrao u Poljskoj, Turskoj, Španiji, u Rusiji je još nosio dres Zenita, a očekivalo se da prošle sezone igra u Italiji za Ređo Emiliju, ali zbog izvanrednih partija u dresu Poljske na Evrobasketu stigao je poziv Dejana Radonjića i Panatinaikosa.

"Imam veliko poštovanje prema svima u Panatinaikosu i osetio sam da oni cene mene. Videli su da sam dao sve od sebe na svakoj utakmici, na tome sam i izgradio karijeru".

Onda je jasno da nešto slično i navijači Partizana mogu da očekuju od Poljaka koji će igrati na poziciji upražnjenjoj odlaskom Joanisa Papapetrua.

"Opet ne bih da koristim kliše izraze, ali jednostavno to je tako, šta Željko Obradović bude želeo od mene, to ću da radim. Znam da uvek mogu da dam sve od sebe na parketu. Bez obzira da li su to poeni, skokovi ili odbrana, jednu stvar radim tokom čitave karijere, a to je da nikada ne gledam svoju statistiku. Ako pomognem timu da pobedi, zadovoljan sam. Ako postignem 30 poena, a tim izgubi, šta sam postigao? Nismo ispunili cilj. Partizan ima velike ambicije, a ako želite da budete deo velikog tima sa velikim ambicijama, ne smete da imate veliki ego. Tačnije, možete da ga imate, ali mora da bude sklonjen po strani, u funkciji ekipe. Ono što mogu da poručim navijačima je da ću sebe staviti u funkciju tima, to je moja najveća prednost".

Za razliku od mnogih današnjih košarkaša, Mateuš Ponitka nema društvene mreže.

"Ha-ha-ha, stvarno nemam niti jednu društvenu mrežu, pa ne znam šta se dešava na internetu i da li su navijači oduševljeni mojim dolaskom. Dobio sam dosta poruka od prijatelja, čestitaju mi na izboru, poželeli su mi sreću".

Ipak i bez Instagrama zna šta ga očekuje kada bude istrčao na parket Arene.

"To što nemam društvene mreže ne znači da živim ispod kamena. Uostalom, igrao sam protiv Partizana, uverio se kako sve izgleda, a izgleda neverovatno. Najbolja atmosfera u Evropi. Nešto što svaki košarkaš mora da doživi".

Otkrio je novi član Partizana i kako provodi leto.

"Kada se sezona okončala, prvo sam otišao nekoliko dana u Poljsku da završavam privatne stvari, a sada sam ponovo u Turskoj. Tu živim sa porodicom tokom leta. Sa treninzima sam krenuo, već sam na dva treninga dnevno, ponekad tri. U pauzama sam obično na bazenu sa porodicom, pokušavam i da se odmorim i što bolje spremim za sve što me očekuje".

Pre nego što zaduži dres Partizana, imaće obaveze u nacionalnom timu.

"Zanimljivo je da ću biti u Beogradu početkom avgusta. Igraćemo pripremni meč protiv Srbije, verovatno ću tada da upoznam i još neke ljude iz kluba. Radujem se svemu."

Dobro je upoznat sa mogućnostima crno-belih koji su prošle sezone bili nadomak završnog turnira Evrolige.

"Partizan je dva puta pobedio Panatinaikos, na tim mečevima sam se uverio u kvalitete igrača. Kevin Panter je lider i baš mi je drago što je ostao, kao i Zek Ledej, ali još je momaka koji su pokazali veliki kvalitet, igrali su timski, borili su se i to mi se najviše svidelo. Mislim da mogu u takvu kulturu i atmosferu lako da se uklopim".

Za kraj imao je poruku koji svaki navijač crno-belih može da razume u ovom momentu.

"Jedva čekam da vidim koga će Partizan još da dovede do početka sezone", završio je Ponitka razgovor za Mozzart Sport.



tagovi

Mateuš PonitkaKK PartizanKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara