Kevin Lav (©AFP)
Kevin Lav (©AFP)

Amerikanci u rebusu zbog spiska za Tokio: Zašto Lav, a ne Rendl ili Vilijamson?

Vreme čitanja: 2min | uto. 29.06.21. | 13:46

Nekadašnji šampion NBA lige nije imao sezonu dostojnu poziva u nacionalni tim, dok je prva zvezda Niksa pokazala daleko više

Kako to tradicija nalaže spisak reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država za Olimpijske igre izaziva strahopoštovanje čak i pored izostanka nekoliko vrhunskih imena. Ipak, potpunu konfuziju u tamošnjoj javnosti izazvalo je uključivanje Kevina Lava.

02.30: (3,35) Atlanta (14,0) Milvoki (1,40)

Izabrane vesti

Digla se dževa zbog povratka nekadašnjeg šampiona NBA lige u nacionalni tim, toliko da su morali javno da reaguju ljudi s vrha trostrukog uzastopnog osvajača olimpijskog zlata. Dugogodišnji direktor američke reprezentacije Džeri Kolanđelo branio je izbor Kevina Lava za konačni spisak putnika za Tokio gde će ekipa pokušati da stigne do pokera najsjajnijih odličja. Doduše i sam je priznao da Lav neće biti tako važan faktor u timu...

“Najvažniji razlog zašto je Kevin Lav sa nama je taj što u njemu dobijamo dodatnog visokog igrača s reprezentativnim iskustvom. Da, istina je da nije igrao previše poslednjih godina, ali njegov kvalitet koji donosi u tim i posvećenost su nam izuzetno važni. Lav je raznovrstan igrač koji može da pogađa sa distance, skače i igra unutra“, izjavio je Kolanđelo i dodao:

“Ko može da kaže koliko će minuta igrati neko? Neće svih 12 igrača igrati u velikoj minutaži. Važno nam je bilo da sastav popunimo i igračima uloge“.

Kevin Lav je poslednjih godina u konstantnom padu forme. Petostruki Ol star se posle osvajanja prstena 2016. i postizanja najdužeg niza dabl-dablova od spajanja ABA i NBA lige s Minesotom ranije sada daleko od nekadašnjih igara. Istina, ima 36 godina, a prošle sezone odigrao je samo 25 utakmica za Klivlend Kavalirse u kojima je beležio 12,2 poena – najslabiji učinak još od ruki godine – i 7,4 skoka.

Američka javnost digla je glas protiv Lavovog povratka u reprezentaciju jer se veruje da je Greg Popovič trebalo da povede nekog novog, mlađeg ko će biti udarna igla ekipe u narednim godinama poput Zajona Vilijamsona. Ili bar da to bude neko sa boljom klupskom sezonom, kao što je Džulijus Rendl koji je imao respektabilan učinak s 24,1 poenom i 10,2 skoka.

Lav je sa reprezentacijom SAD osvojio zlata na Mundobasketu u Turskoj 2010. i na Olimpijskim igrama u Londonu dve godine kasnije. Od tada nije igrao za nacionalni tim. Podsetimo, od Igara u Tokiju odustali su Stef Kari, Lebron Džejms, Kris Pol - iako se prvo pisalo da je pristao da se vrati -, te Entoni Dejvis, Kajri Irving, Džimi Batler, Donovan Mičel i Džejms Harden.



tagovi

Olimpijske igre 2021Džeri Kolanđelokošarkaška reprezentacija SADKevin LavZajon Vilijamson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara