Ben Bentil (© Star Sport)
Ben Bentil (© Star Sport)

Ben Bentil: Nisam 'loš momak', ali nekad moram da budem, jedva čekam da u crveno-belom stanem pred najbolje navijače

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.07.22. | 08:10

"Lengston Hol mi je pričao sjajne stvari o Zvezdi i želim da pobeđujem, borim se i pomognem timu da se održi na šampionskom nivou po kojem ga svim znamo. Dolazim po trofeje i donosim čvrstinu, agresivnost i veliku energiju", rekao je Zvezdin novajlija za Mozzart Sport

Još jedno vrelo leto na Malom Kalemegdanu. Posle odbranjene triple krune, Crvena zvezda je nastavila da podiže lestvicu. Bacila u trans navijače kada je vratila Nemanju Nedovića, a onda nastavila da niže vrhunska pojačanja.Stizali su Hasan Martin, Džon Holand, Dalibor Ilić, Filip Petrušev, dok je u subotu došao i plejmejker Džejlen Adams. Ipak, pre njega reket Zvezde pojačaće doskorašnji član Olimpije Milana, Bendžamin Bentil.

Akvizicija snažnog košarkaša rodom iz Gane samo je još jedan pokazatelj visokih ambicija šampiona Srbije i Jadrana. Košarkaška javnost u Evropi Bentila zna kao čvrstog momka, sjajnih atletskih sposobnosti, koji igra sa velikom energijom. Zvezdini navijači ga nesumnjivo pamte po odličnom izdanju protiv njihovih ljubimaca minule sezone, kada je bio jedan od najzaslužnijih za pobedu Armanija u Beogradu sa 12 poena (3/4 van linije 6,75) i devet skokova. U narednom periodu će iz prvog reda moći da ga gledaju na delu, a 27-godišnji košarkaš je u razgovoru za Mozzart Sport otkrio šta od njega mogu da očekuju.

Izabrane vesti

"Imam pobednički mentalitet i borim se na viskom nivou, na oba kraja terena. Trudim se da svaki dan dam sve od sebe, da budem takmičarski nastrojen i čvrst. Ta čvrstina je deo mene. Nisam 'loš momak', ali umem da budem jer moram da zaradim poštovanje na terenu i van njega. Doprineću i agresivnošću, kao i velikom količinom energije", rekao je za naš portal Ben Bentil

Sa 15 godina dobio je priliku da se obrazuje u Americi. Vrhunske atletske sposobnosti za taj uzrast obezbedile su mu stipendiju u srednjoj školi Heverford (Pensilvanija). Ubrzo se preselio u Delaver i sa obrazovanjem nastavio u Sent Endrusu. Igrao je fudbal i košarku za školski tim i na kraju kao jedan od najboljih igrača dobio košarkašku stipendiju na Providensu.

Sa Frajarsima je proveo dve godine, a svlačionicu delio sa sadašnjim plejmejkerom Portlanda Krisom Danom. Izabran je leta 2016. godine kao 51. pik na NBA draftu od strane Boston Seltiksa, ali nije preživeo poslednji rez pred početak sezone u TD Gardenu. Igrao je u Razvojnoj ligi za filijalu Indijana Pejsersa (Fort Vejn Med Ents), kratko bio u Kini, pre nego što je 2017. godine kao član Dalas Maveriksa postao prvi igrač iz Gane koji je zaigrao u najjačoj ligi sveta. Nije se dugo zadržao u Teksasu, pa se okrenuo u Evropi.

Preko Šalona, Bilbaa i Peristerija stigao je na poziv Argirisa Pedulakisa leta 2019. godine u Panatinaikos. Posle dve godine u Atini potpisao je za Bahčešehir. Proveo polusezonu u Turskoj i preselio se u Olimpiju Milano sa kojom je osvoji titulu i Kup u Italiji. A onda je stigla ponuda Zvezde.

"Video sam šta je sve ekipa uradili prethodnih godina i kako se borila. Klub ima veliku bazu navijača i hteo sam da budem deo svega toga. Organizacije sa velikom istorijom. Takvi timovi me privlače"

Bentil na meču protiv Zvezde (© Star Sport)Bentil na meču protiv Zvezde (© Star Sport)

Iako se nije dugo zadržao, ispostaviće se da mu je iskustvo u Turskoj bilo od velike pomoći kada je dobio ponudu sa Malog Kalemegdana. U Istanbulu mu je o Zvezdi pričao bivši plejmejker beogradskog velikana Lengston Hol.

"Rekao mi je sjajne stvari o Zvezdi, gradu... Pojedini bivši saigrači su mi takođe govorili da klub vodi računa o igračima, da je takmičarski nastrojen, a ako nešto volim - to je da se nadmećem", priča Bentil i dodaje da mu je crveno-bele u superlativima opisivao i Džordan Lojd.

Odluku da se pridruži Crvenoj zvezdi doneo je i zahvaljujući ličnom iskustvo. Često su mu se ukrštali putevi sa srpskim šampionom u Evroligi.

"Kada god sam igrao protiv Zvezde bilo je zabavno i ludo. Izuzetno glasno, jedva smo uspevali da se čujemo na terenu i bilo je zaista sjajno. Navijači uvek dođu u velikom broju i teško je igrati pred njima - morate da date svoj maksimum.Među najboljima su u Evropi. Radujem se što ću imati priliku da stanem pred njih u crveno-belom dresu. Nisam nikada video tako lude navijače, koji su toliko posvećeni timu".

Uzbuđen je i što će biti deo večitog derbija.

"Ko poznaje evropsku košarku, zna za derbi i rivalitet između Zvezde i Partizana. Atmosfera je luda i naelektrisana svaki put kada se sastanu i jedva čekam da budem deo toga. Igrati takve derbije je sve za košarkaša. Morate da izađete na parket, igrate čvrsto, pokažete ljubav navijačima i uraditi sve da ih učinite srećnim. Znam da im se igrači oba tima raduju, učinićemo sve da budu zabavni i uzbudljivi, ali i da uživamo u sezoni".

O novom treneru Vladimiru Jovanoviću je čuo dobre stvari.

"Nismo još pričali, ali uradio sam domaći. Znam kojom filozofijom se vodi i šta traži od igrača. Mislim da je takmičarski nastrojen. Borićemo se i truditi da pobeđujemo. Dok god bude tako bićemo na pravom putu".

U Beogradu će se sresti sa par poznanika i raduje se izazovima koji ga očekuju.

"Igrao sam sa Nedovićem u Panatinaikosu. Sjajan momak i košarkaš. Jedva čekam da igram ponovo sa njim. Protiv Hasana Martina sam igrao na koledžu i postoji određeno rivalstvo između nas. Takođe, kada sam bio u Panatinaikosu, on je bio u Olimpijakosu, ali sada ćemo biti saigrači. Jedva čekam da upoznam sve momke, budem deo programa i da se spremimo za rat"

Navijačima poručuje da je došao po trofeje.

"Želim da pobeđujem što je više moguće, borim se i pomognem timu da se održi na šampionskom nivou po kojem ga svim znamo. Cilj mi je kao i klubu da osvajam trofeje, ali i da napredujem. Da nastavim da rastem kao čovek. Takođe, želim da uživam u gradu, životu čoveka sa druge strane okeana. Jedva čekam da postanem deo crveno-bele porodice i krenem sa radom", zaključio je Ben Bentil u razgovoru za Mozzart Sport.


tagovi

Ben BentilKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara