Bez milosti i popravnog

Vreme čitanja: 5min | sub. 06.04.19. | 09:41

Danas saznajemo ko će u finale ABA lige - Crvena zvezda ili Partizan

Više nema šta da se čeka, danas saznajemo putnika u finale ABA lige. Saznajemo ko će u borbu za Evroligu. Trenutno je 1:1, a u majstorici Crvena zvezda dočekuje Partizan večeras od 18 časova. Atmosfera i pritisak su na vrhuncu. Zvezda je dobila prvi meč, Partizan je uzvratio u drugom, iako su crveno-beli imali šansu da već tada odu u finale.

Večeras neće biti milosti. I nema popravnog. Videćemo ko je bolji...

Izabrane vesti

Nažalost, ovaj duel je dobio uvertiru kroz seriju nekošarkaških i nesportskih stvari, od serije saopštenja, preko pomeranja konferencija za medije pa nadalje... Mnogo se govorilo i o sudijama, a izabrani arbitri za majstoricu su Sreten Radović, Sašo Petek i Mario Majkić.

Sada o onom najvažnijem - košarci. Vrlo je bitno pre svega istaći da će Crvena zvezda igrati bez Džoa Reglanda što potpuno menja klimu cele utakmice i smanjuje šanse Zvezdi, podiže Partizanu. Ipak, deluje da su crveno-beli favoriti, najviše zbog domaćeg terena, a to pokazuju i kvote. Zato prvo o Zvezdinoj igri…

Tomić: Vode se igranke, pokušavaju da nam nabiju pritisak, to su smešne stvari

Trinkijeri: Neće reči dati koš, živeće se i u nedelju

Čini se da je Zvezda postavila igru tako da joj rezultat zavisi od šuta za tri poena. Crveno-beli su pobegli od koša i opalila 28 puta za tri poena i 27 puta za dva poena. I u prvoj utakmici je Zvezda više šutirala za tri nego za dva poena - 31 put za tri i 30 puta za dva. Primera radi, Partizan je u drugoj utakmici šutirao 34 puta za dva i 23 puta za tri poena.

Razlika je očigledna u tendenciji kreiranja napada unutra u odnosu na pucanje (ispucavanje?) za tri poena Zvezde. I zato će ta statistička kolona biti izuzetno važna za pulene Milana Tomića. Možda tu bude i ključ utakmice.
"Igrači su spremni samo na utakmicu, a sve što se napravilo došlo je sa druge strane. Mi živimo za to da pobedimo. Svako pokušava na svoj način da napravi atmosferu kakvu želi. Najsrećniji bih bio da mi dobijemo kao tim. Potpuno drugačije je igrati polufinale i finale, a drugo je tokom sezone. Najbitnije je igrati kao tim, a da li će neko iskočiti ili ne, nije važno", rekao je Tomić u najavi utakmice.

Prva utakmica se igrala na veliki broj poena, dok je druga bila sušta suprotnost, tako da je teško sada prognozirati kako bi mogla da izgleda ova majstorica. Možda nešto između, ali bliže drugoj utakmici, na manji broj poena, pa ako volite tu igru razmislite o tome. Kada su strelci u pitanju, prvi na pamet padaju Vanja Marinković i Bili Beron, glavni šuteri dve ekipe. Od iznenađenja nameću se kao potencijalna rešenja Markus Pejdž i Dejan Davidovac kao igrači koji bi mogli da odigraju dobru utakmicu.

U poslednja četiri susreta Zvezde i Partizana rezultat je 2:2. Znamo i da su to bile utakmice na jedan posed, koje su se rešavale u poslednjim sekundama, tako da bismo i u majstorici mogli da gledamo nešto slično, o čemu je pričao i Aleksej Nikolić.

Mnogo će zavisiti i od povreda. Džo Regland ne igra, dok je sa druge strane Novica Veličković i prošli duel igrao pod gipsom, pa se očekuje da i ovoga puta izađe na parket Pionira. Pomogla mu je i ova pauza od sedam dana da se na vreme oporavi. I sam je rekao, da je pauza bila dva dana, teško da bi bio spreman.

Slavko Vraneš za MOZZART Sport: Vidim Duleta u Zagrebu kako trči dijagonalu, skače ka nama... Upravo sam se naježio (VIDEO)

Trifunović za MOZZART Sport: Zvezda blagi favorit u majstorici, Vanja obeležio seriju

Partizan je posle teškog početka sezone uspeo da se konsoliduje pod vođstvom Andree Trinkijerija, crno-beli su prvo izborili plej-of, a zatim i došli u situaciju da imaju 1:1 protiv Crvene zvezde i da će igrati jednu utakmicu u kojoj će se odlučivati plasman dalje.

To jeste bio cilj Partizana, a Trinkijeriji je to rekao. Želja crno-belih je bila da budu tu gde su sada. Na pobedu od finala. Italijanski stručnjak je celu seriju opisivao poput bokserskog meča, pa je tako bilo i pred ovu majstoricu.
"Sve ću dati od sebe da nas sutra u ringu ne bace na konopce,  da držimo visok gard i  da budemo u stanju da uzvratimo. Nije to dovoljno,  moramo da probamo i da zadamo neki dobar udarac, neki košarkaški potez. Uveren sam 100 odsto, nećemo nikada baciti peškir, muški ćemo se i fer boriti. Prolićemo znoja  i krvi. Zašto sve to? Jer branimo čast velike ekipe u evropskoj košarci", rekao je Trinkijeri.

Prednost domaćih navijača pripada Zvezdi i to može da bude veoma bitno. Tačno je da će imati pritisak zbog toga igrači u crveno-belom, ali su se navijači u dosadašnjem toku plej-ofa pokazali kao ključni faktor. Naravno, zna u ovakvim utakmicama domaći teren da bude i pritisak, a Zvezda je tako nešto mogla da iskusi još u prvoj utakmici u seriji kada je dobila posle produžetka.

Juče smo pisali da je od poslednje 23 utakmice u plej-ofu ABA lige, gledajući sezone 2016/2017, 2017/2018 i polufinalne utakmice ove sezone, gost uspeo da dobije samo dve utakmice, što je 8,7%. Zaista na Jadranu domaći teren ima veliki uticaj. I ne sme da bude zanemaren kao faktor uticaja.

Generalno, veću šansu za pobedu imaće ona ekipa koja se bolje izbori sa svim što je nosila "predigra" ove utakmice. Vidi se i na licu košarkaša da jedva čekaju da počne, sigurno da i njima nije lako u ovoj seriji koja traje neobično dugo, 14 dana. Neki bi rekli i predugo... 

Čuvari obruča i crno-bela Fortuna

U prvoj utakmici su iskočili Davidovac, Čović i Dobrić, u drugoj utakmici je važnu trojku, a kasnije i penale dao Markus Pejdž i sve nam govori da bismo i u trećoj utakmici u seriji mogli da vidimo neizvesnu utakmicu koju bi mogao da reši momenat nadahnuća nekog od pojedinaca.

Pitanje na koje ćemo odgovor dobiti večeras oko 20 časova - ko će u finale i borbu za Evroligu, Crvena zvezda ili Partizan?

Šta vi kažete?

POLUFINALE ABA LIGE (TREĆA UTAKMICA)

Subota

18.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,70)

Nedelja

19.00: (1,85) Cedevita (14,00) Budućnost (2,10)

 

Foto: MOZZART Sport, Star Sport


tagovi

Džo ReglandMilan TomićAndrea TrinkijeriMarkus Pejdž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara