Aleksa Avramović (©MN press)
Aleksa Avramović (©MN press)

Bingo Srbije i Partizan Mozzart Beta: Aleksa napunio baterije i opet isijava samopouzdanje

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.03.24. | 08:38

Govorio je Svetislav Pešić kako je Željko Obradović učinio veliku uslugu reprezentaciji jer je Avramovića gurnuo na poziciju 'jedan', sada i trener Parnog valjka može da kaže kako je selektor uradio pravu stvar jer je razbudio pravog Aleksu

Nedugo posle trijumfa nad Efesom, društvene mreže preplavila je fotografija na kojoj sugestivno deluje da Željko Obradović viče na Aleksu Avramovića dok mu nešto objašnjava. Bilo je raznih komentara, uglavnom šaljivih, ipak suština je ono što se naposletku dogodilo, a to je partija karijere čačanskog beka uz demonstraciju izuzetnog fokusa (baš kao i na pomenutoj fotografiji).

Nije mogao Avramović da izabere bolji trenutak da ubaci 30 poena i tako postavi novi rekord karijere u Evroligi. Posle nekoliko turbulentnih sedmica i ozbiljne krize rezultata, izgubljenog drugog trofeja u sezoni i izjava najtrofejnijeg evropskog stručnjaka da je “prošao svoje limite“, savršeno se poklopilo da levoruki bek odigra rolu koja je raspalila sve u crno-belom i ponovo zapalila vatru nade u pozitivan rasplet sezone.

Izabrane vesti

Koliko je Avramovićeva bravurozna partija važna za Partizan Mozzart Bet, toliko je bitan i način kako je levoruki bek za tako kratko vreme drastično podigao samopouzdanje i posle ne tako dobrih izdanja, čak i nekih upitnih odluka uspeo da okrene narativ za 180 stepeni. Dodatni ztnačaj ima i zato što je na programu derbi sa Cedevitom Olimpijom u Jadranskoj ligi za drugo mesto (TV Arenasport, 18.45).

Odmah posle završenog Mozzart Kupa Radivoja Koraća, Avramović se pojavio na okupljanju reprezentacije Srbije pred start kvalifikacija za sledeći Evrobasket. Našao se među otprilike njih stotinu koji su se iz evroligaškog ritma 'prešaltali' u nacionalnu selekciju, bez odmora koji su ostali dobili.

Momenat za jednog od heroja Srbije na Mundobasketu u Manili realno nije bio dobar. Po povratku iz teške povrede nikako nije uspevao da pronađe ritam i energiju kojom je odisao na početku sezone kada je, što se kaže, imao svet pod nogama. Ipak, ako je neko mogao da ga podigne i vrati na postavke sa Filipina, to su onda Svetislav Pešić i ambijent reprezentacije. Ne zato što Željko Obradović nije znao kako to da uradi - jer, budimo realni, već je uradio toliko da njegov sugrađanin dostigne ozbiljan skok kvaliteta -, već zato što se između Avramovića i Srbije stvorila posebna veza iz koje su na drugom kraju planete profitirali ekipa i on.

Momak iz Čačka dobio je u Manili priliku da posle igranja brojnih mečeva kvalifikacija konačno bude deo jednog velikog takmičenja. Na delu se pokazalo da je celo prvenstvo odigrao sa posebnim elanom i motivacijom što je imalo svoj, zapravo veliki uticaj na to da se Orlovi ponovo okite svetskim srebrom. Atmosfera koja se izgradila na ezgotičnom ostrvu u svlačionici nagradila je svakog ponaosob. Svi oni su tu pobedničku auru poneli sa sobom u klubove, što se i te kako osetilo kod nekolicine 'srebrnih', a naročito na primeru Alekse Avramovića. Do preloma nosa, kasnije i teške povrede stopala, bio je verovatno najbolji košarkaš Partizan Mozzart Beta. Od tada, bilo je dosta amplituda i uglavom je forma imala silaznu putanju.

Nova reprezentativna akcija stigla je u pravi čas, da se bek Parnog valjka napuni energijom sa izvora koji očigledno na njega ima poseban uticaj. Svi koji dobro poznaju Avramovića, znaju da mu dečački san nije bila NBA liga, već dres sa nacionalnim grbom. Ostao je istrajan na dugačkom, izazovnom i trnovitom putu ka vrhu, ka opremi Srbije, učešću na Mundobasketu, osvajanju medalje... To samo pokazuje da je moć reprezentacije i učinka u državnom timu i dalje velika, odnosno da je usko povezana i sa kasnijim delima u klubu.

U svemu je istrajao Partizanov as i zato uopšte ne čudi što smo ga videli u drastičnom usponu forme kada je ponovo stigao u 'jato' Orlova. U pobedi nad Finskom bio je najbolji pojedinac uz Luku Mitrovića, dok je u Tbilisiju predvodio Srbiju uz Marka Gudurića. Ukratko, bio je glavna karika Srbije u svemu što se dešavalo na parketu, u odbrani lucidan i poput hobotnice sa hiljadu pipaka, u napadu nepredvidiv i opušten.

Eksplozija u Beogradskoj došla je kao sasvim logičan rasplet! Danilo Anđušić ga je svojevremeno nazvao “Duracell baterija“ - jer se čovek prosto ne gasi. Efes je video Avramovića iz koga ponovo isijava neverovatno samopouzdanje.

Govorio je Svetislav Pešić posle Finske kako je Željko Obradović učinio veliku uslugu Srbiji jer je Avramovića gurnuo na poziciju 'jedan', sada i trener Parnog valjka može da kaže kako je selektor Srbije uradio pravu stvar jer je razbudio pravog Aleksu. U značajnom trenutku za tim.

Avramović je imao efikasnije partije u karijeri, ali nikada nije odigrao ovako na elitnom nivou klupskog takmičenja u Evropi. Kao što je prošle sezone bio prekretnica za ceo tim, tako Efes sada treba da bude i Avramovićeva prekretnica za nastavak karijere. Da povede Partizan Mozzart Bet dalje, do vrhunca forme u najvažnijim nedeljama sezone!

Partizan Mozzart Bet je protiv Efesa poslao jasan signal da ne namerava da se preda i da će ići do kraja. Zajedno, kao tim. A Aleksa Avramović, kao oličenje bezrezervne borbe i inata, treba da bude na čelu kolone. Za početak, večeras protiv Cedevite Olimpije.

ABA LIGA – 21. kolo

Petak:

Zadar – Split 77:61

/Mazalin 21 – Tišma 12/

Subota:

FMP - Borac Mozzart 86:72

/Kuzmić 16 - Čarapić, Segu 17/

Nedelja:

17.00: (3,05) Krka (15,0) Mega (1,45)

18.45: (1,05) Partizan Mozzart Bet (27,0) Cedevita Olimpija (10,0)

21.00: (12,0) Mornar Bar (28,0) Crvena zvezda (1,03)

Ponedeljak:

19.00: Budućnost – Igokea

Utorak:

19.00: Cibona – Studentski Centar

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Aleksa AvramovićKK PartizanPartizan Mozzart Betkošarkaška reprezentacija Srbije

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara