Navijači Fortituda (Shutterstock)
Navijači Fortituda (Shutterstock)

Bio je uspešniji od Saše Đorđevića, a sada nema centa u džepu i ima mnogo zdravstvenih problema

Vreme čitanja: 2min | uto. 26.10.21. | 11:42

Čarls Džordan sa ubačenih 50 poena Pezaru 1981. godine i dalje drži rekord Fortituda na jednom meču

Pre 40 godina, tačnije 28. oktobra 1981, Bolonja, odnosno oni "plavi" kvartovi kojima je u srcu Fortitudo klicali su ime Čarlsa Džordana koji je Pezaru sasuo 50 poena. Bez vrednovanja šuteva za tri poena koji u to vreme nisu postojali i bez slobodnih bacanja! Uz fantastičan šut iz igre - 25/40.

Taj klupski rekord, ali i drugi učinak u istoriji Fortituda koji je takođe prigrabio momak najslavnijeg prezimena u istoriji košarke samo dve nedelje ranije kada je rimskom Virtusu izbrojao dva poena manje, decenijama je odolevao napadima daleko većih imena. Iako su imali priliku da ga prestignu "prečicom", preko trojki, Karlton Majers (44), Džon Daglas (45), Teoman Alibegović (45), Vičenco Espozito (46) i Aleksandar Đorđević (47) nisu uspeli da ga sruše. Džordan je i dalje na vrhu lestvice Fortituda, ali je kako piše Korijere di Bolonja odavno pri socijalnom dnu.

Izabrane vesti

Da još dublje ne potone o njemu se brine Dropping Dimes, dobrotvorna organizacija iz Indijanapolisa koja pomaže ljudima u nevolji.

"Da, to je on, bivši igrač. Pomažemo mu već neko vreme, prošao je kroz ogromne probleme" kaže direktor organizacije Skot Tarter.

Na sugestiju italijanskog novinara da je Džordan bio neverovatan atleta i jedan i od najboljih ofanzivaca u istoriji Fortituda Tarter je bio zbunjen.

"Nismo imali pojma da je bio tako uspešan. Čarls (koji ima 67 godina) već neko vreme teško hoda i priča. Preživeo je moždani udar, bori se sa artritisom i dijabetesom."

Posle velikog uzleta sa Fortitudom, Džordanov pad u ponor usledio je 1982. preseljenjem iz Bolonje u Feraru gde je izdržao samo jednu sezonu, a onda nakratko nestao. Pokušao je posle nekoliko godina da se vrati u Bolonju, ali kao igrač američkog fudbala. Nije uspeo. I od tada mu se zagubio svaki trag.

Čak ni i njegov sunarodnik, prijatelj i saigrač iz bolonjskih dana Marsel Starks koji se iz Fortituda te 1982. godine uputio u Barselonu, odavno nije bio u kontaktu sa Džordanom.

"Čarli? Godinama ne znam ništa o njemu. Nestao je", rekao je Starks 2014. kada se vratio u Bolonju na neko vreme, sa navodnom željom da kupi Fortitudo. Ipak, pravi povod bio je druženje sa prijateljima iz starog tima.

Na skupu se nije pojavio Džordan kome su nažalost na naplatu došli računi zbog razuzdanog načina života u mladosti.

"Bolestan je, potrošio je sve da bi se izlečio. Ali sačuvao je osmeh. Seća se Italije. Pozdravio je sve stare prijatelje", kaže mlađa Čarlsova sestra, Antonija Džordan, jedna od retkih koja ga posećuje u pomenutom domu u Indijanapolisu...


tagovi

Fortitudo BolonjaAleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara