Boban Marjanović (©MN Press)
Boban Marjanović (©MN Press)

Boban kao Guliver, osam uzastopnih poena za pobedu Srbije u drami s Filipinima

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.06.21. | 21:52

Povreda Stefana Jovića zaledila Pionir, stradao je list desne noge...

Kada je Košarkaški savez Srbije na nešto manje od sat vremena pre početka utakmice protiv Filipina objavio da Nemanja Bjelica i Nikola Kalinić - tokom zagrevanja se ispostavilo i Vasilije Micić - neće igrati zbog pretrpljenih udaraca, kroz misli je mnogima verovatno prostrujala misao da bi mogle da se ponove scene iz okršaja s Dominikanskom Republikom.

Poučeni iskustvom od utorka uveče, dva sata kasnije zaista se ispostavilo da neće biti mira gotovo do poslednjeg zvuka sirene. Iako je imala 16 poena više u 24. minutu utakmice (56:40) posle koša Dejana Davidovca na asistenciju Bobana Marjanovića, Srbija je sebi ponovo dozvolila da cela nacija pomalo sa išćekivanjem i dozom straha posmatra dešavanja u dvorani Aleksandar Nikolić. Orlovi su na kraju uzeli i tu drugu pobedu 83:76 (22:16, 23:18, 22:28, 16:14), ali je jasno da sa ovom igrom može potencijalno da bude mnogo problema u polufinalu i eventualnom finalu. Ali, da ne trčimo pred rudu, sada ekipa ima dovoljno vremena da se odmori i spremi za subotu kada će ukrstiti koplja protiv Italije ili Portoriko, saznaćemo već u četvrtak negde oko 18.30.

Izabrane vesti

Stalo je sve na nekoliko minuta u trenutku kada je Stefan Jović pao na parket ispred koša Filipina sa bolnom grimasom na licu. Uhvatio se odmah za list desne noge i glavom je odmahivao s jasnom porukom da više ne može. Ubrzo se ispostavilo ne samo da ne može da nastavi utakmicu, već i da nije u stanju da se osloni povređenu nogu, zbog čega mu je Danilo Anđušić bio potpora da izađe kroz tunel do svlačionice. Nećemo unapred da donosimo zaključke, ali na prvu loptu ovo zaista ne izgleda dobro. Ne izgleda jer kao da nije bilo dovoljno to što su Bjelica, Micić i Kalinić van stroja nadamo se samo za ovaj susret, ili što zbog povreda ne mogu da igraju Milutinov, Nedović, Lučić, Gudurić, Lazić, Raduljica... Gubitak važnog šrafa u već krnjem sastavu mogao bi da bude zaista nenadoknadiv...

Uz povredu Jovića, Srbija je večeras gledaocima na tribinama i kraj malih ekrana priredila apsolutno nepotrebnu dramu. Dramu koja se srećom završila pobedom. Filipini su po izlasku Jovića uspeli čak i da povedu prvi put na meču posle koša Rona Abarijentosa za 74:73. Ali, šokantan poraz izbegnut je intervencijom Bobana Marjanvoića koji je nanizao osam ključnih poena i dao Srbiju šansu da lakše diše. Prvo posle zakucavanja na asistenciju kapitena Miloša Teodosića, pa onda još jednom, samo ovog puta bez kačenja na obruč, da bi ga u jednoj od narednih situacija ispoštovao Ognjen Dobrić, a potom još jednom Teodosić. Iako je i u tim momentima bilo napada krize i panike, a čak u nekim situacijama nije mogla da se uhvati lopta na skoku, na 36 sekundi pre kraja Srbija je imala 81:76 u rukama i sigurnu pobedu koja se ubrzo potvrdila. Pao je veliki kamen sa srca svima...

Mnogo je problema oko kojih Srbija mora ozbiljno da radi kako bi sve bolje izgledalo u subotu, ma ko bio protivnik. Suviše padova u napadu, propraćenih na momente suviše lošom kontrolom skokova i odbrana koja je i večeras bila diskutabilno slaba... I pored toga Srbija je dobila i valjda je to jedino važno, ali nikom nije svejedno kada se kidaju živci u utakmicama koje bi po vokaciji trebalo da budu čista rutina.

Ognjen Dobrić (©MN Press)Ognjen Dobrić (©MN Press)

Marjanović je bio prvi strelac utakmice sa 25 poena (12/18 iz igre, uz samo dva izvedena slobodna bacanja i ponovo 10 skokova. Pored reprezentativaca Filipina izgledao je kao Guliver, a da nije bilo njegove sigurnosti i dominantne pojave u reketu, ko zna šta bi bilo... Ognjen Dobrić je posle odličnog prvog dela završenog sa 14 poena (4/6 za tri), u nastavku stao i ubacio samo još dva. Kapiten Teodosić je upisao 13 poena (5/10 iz igre, 3/7 za tri), uz šest asistencija i četiri skoka, dok je Danilo Anđušić imao poen manje i šest skokova. Kod Filipina 17 poena i sedam uhvaćenih lopti imao je centar rođen u Abidžanu Frenk Kuame. Džordan Heding je dopisao 13, a Kai Soto i Džastin Baltazar po 10 poena.

Srbija bi polufinale trebalo da igra u subotu u prvom terminu koji će biti naknadno potvrđen.

SRBIJA - FILIPINI 83:76 (22:16, 23:18, 22:28, 16:14)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Joan Roso (Francuska), Omar Bermudez (Meksiko), Džejms Aleksender Bojer (Australija)

SRBIJA: F. Petrušev 8, M. Teodosić 13, N. Bjelica, N. Kalinić, D. Milosavljević 2, V. Micić, S. Jović 2, D. Davidovac 5, A. Avramović, O. Dobrić 16, D. Anđušić 12, B. Marjanović 25 (10sk)

FILIPINI: R. Abarijentos 9, Dž. Go 4, K. Soto 10, Dž. Heding 13, Š. Čiu, V. Navaro 4, D. Ramos, S. Belangel 2, Dž. Baltazar 10, K. Tamajo 5, K. Kvame 17


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekvalifikacije za Olimpijske igreOgnjen DobrićMiloš TeodosićBoban MarjanovićStefan Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara