Šabaz Nejpir i Pi Džej Doužer (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović))
Šabaz Nejpir i Pi Džej Doužer (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović))

Budi Šabaz, a ne Šilb

Vreme čitanja: 4min | uto. 31.10.23. | 11:26

Plejmejker Crvene zvezde je bio najefikasniji igrač u porazu od Partizana, ali niko neće reći da je ostavio dobar utisak

Veliki talenat sa sobom vuče velika očekivanja. Veliki igrači tako ostavljaju duboke tragove ili duboke ožiljke. Kada navijaču Crvene zvezde kažeš Markus Vilijams – prva asocijacija je esencija plejmejkera. Kada pomeneš ime Bilija Berona – sete se savršenog šuta. S druge strane, kada kažeš Blejk Šilb prvo pomisle na – otkaz. Toliko upamćen da je u srpski košarkaški žargon uneo novi termin, svima dobro poznato “šilbovanje”. Rastanak sa igračem od koga se očekivalo mnogo, a dobilo malo.

Sad, nije da je situacija za Šabazom Nejpirom otišla toliko daleko, ali nije ni čudo što je on aktuelizovao pomenuti izraz. Jer svima je jasno da Nejpir ume i da Šabaz napadačkim potencijalom može da svoje ime ureže u kolektivno sećanje crveno-belih. I svima je jasno da ni statistički gledano vrlo solidan učinak u drugom večitom derbiju sezone ne može da zamaskira sve ono loše što je sinoć viđeno u Nejpirovoj igri.

Izabrane vesti

Košarkaški paradoks je da je igrač koji je upisao 23 poena i podelio osam asistencija u zvezdaškoj javnosti okarakterisan kao jedan od glavnih krivaca za poraz od 87:98. Paradoks, ne i slučajnost. Fanatici u Srbiji čvrstu odbranu cene skoro koliko i koš, ukradenu loptu koliko i asistenciju. Toga u Nejpirovoj igri nije bilo. Bile su četiri izgubljene lopte i vrlo malo do nimalo agresije u defanzivi.

Slično kao na evroligaškom gostovanju u Bolonji, Amerikanac je dugo tražio ritam. U prvom poluvremenu derbija postigao je svega dva poena. U Paladoci se nedavno takođe ispromašivao u prve dve četvrtine, a govorom tela nije pokazivao da ga to previše pogađa. Ipak, pokazao je reakciju na terenu u oba susreta, tek toliko da svima stavi do znanja kakav je napadač i zbog čega su mu ove sezone na Malom Kalemegdanu poverili jednu od ključnih uloga. Samo, bilo je kasno. Nejpir je treći poen na utakmici postigao posle 25 minuta igre. Na semaforu je stajalo 64:47.

U neku ruku je i impresivno kako je do kraja uspeo da naniže još 20, ali pitanje koje se nameće je, gde je bio pre toga? Nije se snalazio pred agresivnom odbranom protivnika. Bilo je i grešaka, iznuđenih šuteva... Previše vremena mu je trebalo da smisli kako da organizuje napad ili dođe do prostora za realizaciju i crno-beli su od polovine drugog kvartala počeli da se odlepljuju. Naravno, nije tu sve bilo isključivo do njega. Crveno-beli sa novim trenerom još traže igru, uspostavljaju sistem, pokušavaju da nađu dobitnu kombinaciju.

Pritom, iako ga fizičke predispozciije limitiraju u odbrani, utisak je da se nije dovoljno zalagao da to nadomesti. Posebno u situaciji kada je tim bez pravih rešenja jer su van stroja bila dva bitna defanzivca, Adam Hanga i Branko Lazić. Ponekad je delovao i dekoncentrisano zbog nervoze koja mu se uvlačila u kožu nakon promašaja ili možda sudijskih odluka koje nisu išle u njegovu korist.

Jasno, doveden je da predvodi ekipu na protivničkoj polovini, njegov talenat i kvalitet su neosporni, ali je još jednom kasno upalio motore i celokupni utisak na početku sezone nija kakvom su se nadali navijači.

Dobra stvar je što se posle meča zaista stekao utisak da ga je poraz pogodio. Preuzeo je odgovornost i stao pred novinare:

"Ovo je novi tim, pokušavam da shvatim kada da budem agresivan, kada ne, da shvatim ritam, nove akcije, saigrače, trenera... Pokušavam da shvatim kako da budem najefikasniji za tim. Trenutno se mučim, šteta je. Trudim se najviše što mogu, ne promašujem namerno. Ako ne pogađam, pokušavam da razigram saigrače. Ali, rešiću. Nije dobro biti u ovoj poziciji, svi smo jeb***o ljuti, ali, izaći ćemo iz ovoga", rekao je plejmejker Crvene zvezde posle utakmice.

I zato je pred Nejpirom već u četvrtak još jedan veliki izazov. Bajern Minhen, koji ne briljira na startu sezone, dolazi u Beograd. Vremena je sve manje da se isprave krive Drine u elitnom takmičenju, a pretrpljen je i prvi poraz u regionalnom šampionatu. Od američkog plejmejkera se očekivalo da bude vođa generacije spremne da napravi iskorak na evrosceni. Za sada, ništa od toga.

Naravno, nije još ništa ni izgubljeno. Iako sve manje, vremena ima i za Crvenu zvezdu iza Šabaza Nejpira. Nosi i teško breme, s ozbirom je u njegovim cipelama prošle godine bio jedan od najboljih plejmejkera u evropskoj košarci Fakundo Kampaco. Na Nejpiru je da pokaže da li je kadar ne samo da nastavi njegovim koracima, već i da ode dalje. Ili će njegovo ime ostati upamćeno po sasvim drugačijem i ne baš pohvalnom osnovu.


tagovi

KK Crvena zvezdaŠabaz NejpirBlejk Šilb

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara