Džastin Kobs i Nikola Ivanović (©MN Press)
Džastin Kobs i Nikola Ivanović (©MN Press)

Budućnost i Monako na korak od istorije: Iskustvo na strani Podgoričana, sjajni Grej će biti problem

Vreme čitanja: 7min | uto. 23.03.21. | 09:13

Virtus i Metropolitan čekaju Špance u četvrtfinalu Evrokupa

Pobedom nad ekipom Lokomotive košarkaši Uniksa otvorili su ovosezonski plej-of Evrokupa (94:88). Večeras su na programu preostala tri susreta. Najpre se sastaju ekipe Monaka i Budućnosti (18.00) i to po prvi put u istoriji. Kneževi imaju prednost domaćeg terena, dok će Budućnost protivnika ugostiti u Ljubljani, kako je francuskim državljanima zabranjeno da putuju u zemlje koje nisu članice EU (kao mera u borbi protiv pandemije).

Ekipa Zvezdana Mitrovića je pretrpela samo jedan poraz u Top 16 fazi, Grupu E okončala je na prvom mestu ispred Huventuda, Nantera i Unikahe. Podgoričani su u poslednjim trenucima izborili plasman među osam najboljih sa skorom 3:3, borbu u Grupi G okončali su iza Virtusa, ali ispred Cedevita Olimpije i Burga.

Izabrane vesti

Za Monako je ovo prvi put da će igrati u četvrtfinalu Evrokupa, minule sezone je takođe izborio plasman u ovu rundu, ali nije kročio na parket kako je takmičenje prekinuto zbog pandemije virusa korona. Takođe, prvi put će ukrstiti koplja sa Podgoričanima i pokušati da izbori istorijski plasman u polufinale. Budućnost je dosad u tri navrata stizala do Top 8, ali ne i dalje, u ovoj rundi je dosad ostvarila učinak od jedne pobede i pet poraza.

Od početka takmičenja Kneževi su upisali 11 pobeda i pretrpeli pet poraza, imaju tri trijumfa više od šampiona Crne Gore. U proseku su postizali 83,4 poena po meču, (Budućnost 80,9). Monako je u tokom šest utakmica u minuloj fazi gubio u proseku svega osam lopti meču, dok su košarkaši lidera francuskog prvenstva u proseku hvatali 13,3 lopti pod protivničkim obručem. To jasno ukazuje da su veoma sigurni na lopti i da izvlače maksimum iz svojih napada. Ipak, najveći kvalitet Mitrovićeve ekipe je odbrana, koja je rivalima u proseku dozvoljavala 75,3 poena po meču (najbolji učinak od svih četvrtfinalista).

Crnogorski stručnjak se minulog leta vratio u redove tima sa kojim je u prvom mandatu osvojio jednu titulu prvaka Francuske i tri pehara u kupu. Bivši igrač i trener Budućnosti je napravio brojne promene u rosteru. Kao lideri su se istakli Di Bost (14,4 poena po meču), koji je 2013. godine u dresu Podgoričana već igrao četvrtfinale Evrokupa, zatim nekadašnji centar Crvene zvezde Matijas Lesor (11,7 poena po meču), bivši igrač Ludvisburga Markus Najt (14,2 poena po meču), dok je u minuloj fazi takmičenja blistao plejmejker Rob Grej sa 18,5 poena po nastupu.

18.00: (1,30) Monako (16,0) Budućnost (3,90)

Podgoričani u duel ulaze posle velike pobede nad Crvenom zvezdom u derbiju ABA lige. Odigrali su puleni Dejana Milojevića sjajan meč protiv srpskog šampiona i napravili odličnu uvertiru za završnicu regularnog dela sezone u regionalnom prvenstvu, ali im je ubedljiv trijumf nad ekipom Dejana Radonjića dao krila i pred borbu za istorijski plasman u polufinale Evrokupa.

Iako je Budućnost pretrpela osam poraza u dosadašnjem toku takmičenja, polovina izgubljenih mečeva rešena je u poslednjim minutima i uz četiri ili manje poena razlike. Većina utakmica Milojevićeve ekipe imala ja dramatičan završetak, pa su tako i četiri od šest ostvarenih pobeda dobijene sa šest ili manje razlike. U tesnim utakmicama dosta toga se svodi na slobodna bacanja, a od Podgoričana nema bolje ekipe u tom segmentu. U proseku postižu 18,1 poena sa linije penala, uz 79,2 odsto uspešnosti (peti rezultat Evrokupa). Otkako je obukao plavi dres, italijanski reprezentativac Amadeo Dela Vale nije promašio nijedan šut sa crte, dok su Nikola Ivanović i Melvin Edžam u proseku šutirali sa preko 90 odsto uspešnosti.

Iskustvo je na strani predstavnika Crne Gore. Nikola Ivanović je učestvovao u prethodna tri četvrtfinala koja je Budućnost igrala u ovom takmičenju. Kanadski košarkaš Edžam je u dva navrata igrao u Top 8 fazi sa Uniksom, dok je Dela Vale pre tri godine igrao i polufinale sa ekipom Ređo Emilije. Upravo u sezoni 2017/18 je bio uvršten i u najbolju petorku Evrokupa, zajedno sa pomenutim Ivanovićem. Iskusva iz četvrtfinalnih mečeva ovog takmičenja imaju i Džastin Kobs, Petar Popović, Zoran i Danilo Nikolić, kao i Dragan Apić.

Najbolji strelac ekipe je sjajni Ivanović sa 15,2 poena po meču, a prate ga Edžam (12,6), odlični centar Vili Rid (11,7), crnogorski reprezentativac Kobs (11,5) i Dela Vale, koji je na šest nastupa u proseku postizao 10,2 poena.

Trener Podgoričana Dejan Milojević izuzetno poštuje narednog protivika.

"Individualno su izuzetno jaki, defanzivno su baš čvrsti. Moramo da se spremimo na jednu fizički jako dobru utakmicu. Rob Grej, Di Bost i Markos Knajt sva tri igrača mogu da iskreiraju dosta poena za sebe. Zvezdan (Mitrović) to jako dobro vodi i svi rezultati koje imaju apsolutno nisu slučajni. Jako dobra ekipa. Nisu slučajno bili prvi u drugoj grupi. Mi možemo da igramo sa svima. Hendikep nam je što nemamo prednost domaćeg terena. Ipak na domaćem terenu znači kada igraš, ali tako je kako je, nema kukanja".

Veruje da njegova ekipa može do pobede.

"Poštujemo Monako, poštujem Zvezdana Mitrovića kao kolegu. Znam koliko je dobar trener. A kažem verujem u nas i videćemo. Očekujem dobru utakmicu. Bitno mi je da damo sve od sebe, a hoće li to biti dovoljno za pobedu videćemo", izjavio je Milojević, prenosi RTCG.

20.00: (1,85) Metropoliten (14,0) Gran Kanarija (2,05)

Bolji u dve utakmice u polufinalu će se sastati sa pobednikom duela između Metropolitana i Gran Kanarije (20.00) - dva tima koja se dosad takođe nisu sastajala.

Francuski sastav je bio deo Partizanove grupe u Top 16 fazi, okončao ju je na prvom mestu (4-2), ispred Lokomotive Kubanj, dok je Gran Kanarija sa polovičnim učinkom (3-3) prošla kao druga iz Grupe G, u kojoj je Uniks bio neprikosnoven, dok se četvrtfinala nisu domogli Andora i Mornar iz Bara.

Jure Zdovc je odradio jako dobar posao u Francuskoj ove sezone, njegov sastav je recimo među najboljima u takmičenju kada je u pitanju limitiranje protivnika u šutu za tri poena. Protivnici su protiv Metropolitana u proseku uzimali 21,3 dalekometnih šuetva po meču i pogađali sa 34,3 odsto uspešnosti. U napadu se ističe David Mišino, koji je u prethodnoj fazi u proseku beležio 14,2 poena po meču, ali će im za pobedu u prvom susretu i prolaz u narednu rundu biti potrebne i dobre role Brendona i Entonija Brauna, kao i Tomera Ginata.

Sa druge strane, Gran Kanarija obožava da šutira trojke i tim je sa najviše pokušaja van linije za tri poena među svim plej-of učesnicima (30,1 po meču). Dosta toga u igri Granke zavisi od šuta sa spoljnih pozicija, što se jasno videlo i u Top 16 fazi, kada su puleni Porfija Fisaka u pobedama trojke ubacivali sa 40,7 odsto uspešnosti, dok u porazima svega 21,3 odsto. U prethodnoj rundi je blistao Ej Džej Sloter, sa 18,1 poenom po meču, a biće jako važno uključiti i litvanskog beka Tomasa Dimšu, ukoliko sastav sa Kanarskih ostrva želi u polufinale. Iskusna prednja linija koju čine bivši košarkaš Crvene zvezde Oliver Stević, Džon Šurna i Mat Kostelo mogla bi da donese prevagu Gran Kanariji u ovoj seriji.

20.45: (1,20) Virtus Bolonja (19,0) Huventud (5,00) 

Poslednji četvrtfinalni par čine Virtus Bolonja i Huventud (20.45), bolji iz ovog duela će u polufinalu igrati sa pobednikom ruskog derbija (Uniks vodi).

Virtus je verovatno i prvi favorit da osvoji takmičenje, ekipa Aleksandra Đorđevića nije pretrpela nijedan poraz ove sezone u Evrokupu i jasno je da je u tome jedinstvena. Posle deset pobeda u regularnom delu sezone, po dva puta je bila bolja od Budućnosti, Cedevite Olimpije i Burga u minuloj fazi, pa će protiv Huventuda imati i prednost domaćeg terena. Sastav iz Badalone se najboljih osam domogao preko drugog mesta Grupe E (iza Monaka), sa učinkom od četiri pobede i dva poraza.

Biće to prvi susret ovih ekipa posle gotovo dve decenije, minuli put megdan su delile u ULEB kupu u sezoni 2003/04, kada su oba sastava ostvarila po pobedu. Šest puta su svojevremeno Virtus i Huventud ukrštali koplja i Evroligi, ekipa iz Bolonje je ostvarila četiri pobede. Španski sastav ima pozitivan učinak u Italiji, gde je ostvario tri pobede uz dva poraza u Evrokupu, ove sezone je na Apeninima bio bolji od Venecije.

Miloš Teodosić i Aleksanndar Đorđević (©Starsport)Miloš Teodosić i Aleksanndar Đorđević (©Starsport)

Đorđevićeva ekipa je najefikasnija u čitavom takmičenju ove sezone (89,2 poena po meču), a kada se pogleda roster jasno je i zašto. Marko Belineli je od dolaska preuzeo ulogu najboljeg strelca ekipe od Miloša Teodosića. Italijan po povratku u klub iz domovine u proseku beleži 15,3 poena u Evrokupu (šest nastupa), Teo je na prosečnom učinku od 14,4 poena i 6,6 asistencija. Iskustvo i kvalitet jednog od najboljih bekovskih tandema u Evropi svakako su najveća snaga Virutsa, koji će učiniti sve da se domogne finala i tako vrati u Evroligu. Treba napomenuti da u svojim redovima ima i najkorisnije igrače prve dve faze, 34-godišnji srpski reprezentativac je bio najbolji u reuglarnom delu sezone, dok je u Top 16 fazi dominirao Amerikanac Vins Hanter.

Ne nedostaje iskustva i zvezda ni ekipi Karlesa Durana. Minulog leta su opremu Huventuda zadužili Ante Tomić i Pau Ribas, makedonski reprezentativac Nenad Dimitrijević izrastao u beka vrhunskog kalibra i jasno je da se španski predstavnik neće tek tako predati. Možda i najveća snaga Huvetuda leži u odličnoj spoljnoj liniju, koju pored Dimitrijevića i Ribasa čine i Feran Basas, Albert Ventura i Demetrijus Džekson, dok će reketom sasvim sigurno dominirati bivši kapiten Barselone Tomić. Istakao se 23-godišnji reprezentativac Severne Makedonije kao najbolji strelac ekipe sa 13,8 poena po meču, a prate ga iskusni hrvatski centar sa 12,8, kao i Vladimir Bordžijanski i Ćabi Lopez Arestegi sa po 12,4 ubačena poena po nastupu.

EVROKUP - ČETVRTFINALE (PRVI MEČ)

Ponedeljak

Uniks Kazanj - Lokomotiva Krasnodar 94:88

/Kenan 18 - Vilijams Gos 31/

Utorak

18.00: (1,30) Monako (16,0) Budućnost (3,90)

20.00: (1,85) Metropoliten (14,0) Gran Kanarija (2,05)

20.45: (1,20) Virtus Bolonja (19,0) Huventud (5,00) 

***kvote su podložne promenama



tagovi

EvrokupBudućnost PodgoricaKK MonakoVirtus BolonjaHuventudGran KanarijaDejan MilojevićMiloš TeodosićAleksandar ĐorđevićMarko Belineli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara