Nebojša Čović (Starsport)
Nebojša Čović (Starsport)

Čović: Možete svašta da pričate, ali da ne želim da stvorim najbolje uslove da pobedimo - to ne prihvatam

Vreme čitanja: 12min | pon. 04.07.22. | 10:22

Predsednik Crvene zvezde u razgovoru za Mozzart Sport pričao o prošloj sezoni, letnjem prelaznom roku i planovima za budućnost

Upražnjeno mesto trenera Crvene zvezde trenutno je najprivlačnije u Evropi, a Nebojša Čović je poslednjih dana najtraženiji, u šta je Mozzart Sport mogao da se uveri dok je razgovarao sa predsednikom kluba s Malog Kalemegdana. Dok jedni pitaju ko će biti naslednik Dejana Radonjića, drugi savetuju ko bi mogao da bude, treći direktno zovu da preporuče, četvrti imaju "rešenja" i na igračkim pozicijama.

Izabrane vesti

"Da nemate vi i nekoga da preporučite?", šaljivo pita Čović dok se dogovaramo za intervju.

Pristaje na razgovor, ali odmah uz ogradu da će neće da priča o imenima kandidata za trenera, kao i o eventualnim potencijalnim pojačanjima. Ne krije da je sa pojedinima razgovarao telefonom, s drugima se pak video lice u lice, s nekima je kontktirano preko agenta. Ali opet skriva njihov identitet od javnosti.

"Razumem da vas zanimaju njihova imena, ali razumite i vi nas zašto smo tajnoviti. Sami ste mogli da se uverite da nije mali broj onih koji bi da budu treneri Zvezde. Na nama je da izaberemo najbolje rešenje, što nije lako u relativno kratkom roku, s obzirom na to da smo tek od pre neki dan zvanično ostali bez šefa stručnog štaba. Zvezda je bila korektna i nije ulazila u bilo kakve pregovore, niti razgovore sa bilo kim dok nije i zvanično dobila odgovor na ponudu od sada već bivšeg trenera. Doduše odgovor nije bio u direktnoj komunikaciji, već mejlom, preko menadžera. Ali, tako je kako je, idemo dalje. Mogu samo da kažem da kandidata ima, razgovaramo sa više trenera, dobijamo ponude i iz inostranstva. Zovu i prijatelji sa više strana. Svako želi u ovom trenutku da pomogne savetom, konkretnim predlogom. Razumem ogromno interesovanje javnosti jer je Crvena zvezda klub koji ima uspeh, sistem. Ipak, ne vidim mesto za senzacionalizam, frenetične naslove kao prethodnih dana. Zvezdin trener će odgovarati svim kriterijumima koji su potrebni da se sedne na tu klupu koja nije ni malo laka – naprotiv! Verujem da ćemo rešenje biti brzo i javnost će biti upoznata na vreme."

Prethodnih dana, pošto je objavljeno da je Radonjić novi trener Panatinaikosa u javnosti se provlačilo pitanje zašto nije došlo do dogovora njega u Crvene zvezde o nastavku saradnje.

"To apsolutno nije pitanje za mene! Zvezda je iznela ponudu bivšem treneru. Želeli smo da nastavimo saradnju, ali za dogovor je potrebno dvoje. Navedeni datum do kada smo čekali njegov odgovor (30. juni) zapravo kraj prethodne i početak nove sezone. Želeli smo da imamo jasnu sliku kako bi prelaznom roku pristupili na apsolutno isti način kao svih prethodnih godina. Na vreme. Sve ovo što sam čitao u medijima prethodnih dana ne odgovora istini, počevši od pokušaja da se Zvezdi prebaci nedostatak ambicija u narednom periodu. Tu ću se zaustaviti. Klub je i zvanično poželeo mnogo uspeha bivšem treneru na novom poslu u Atini. Drago mi je da je konačno prepoznato da smo sve velike uspehe koji su iza nas ostvarili zajedno!"

Mnogo je 'iz druge ruke' pisano o tome zašto Ostin Holins i Dejan Davidovac nisu produžili ugovore, čak je neretko i zamerano crveno-belima, što nisu ranije reagovali, iako je tokom sezone bilo nekih nagoveštaja da bi to moglo da se desi.

"Uvek su mi bile 'simpatične' konstatacije da se mešam trenerima u posao za koji su plaćeni. Ako ja to moram da radim, zašto bi onda oni bili plaćeni? Kao predsednik koji ima već 20 trofeja sa Crvenom zvezdom i višedecenijsko iskustvo u košarci, na svim mogućim poslovima od predsednika košarkaškog saveza i svega što sam uradio sa FMP-om, uvek sam tu da pomognem treneru da pobedimo svi zajedno. Ali, nikada se nisam mešao u ono što je njegov posao. A osnovni deo njegovog posla je tim, svakodnevna dešavanja, eventualne kadrovske promene, u toku i na kraju sezone, pa i planiranje godinu dana unapred. Da budem jasan i precizan: Za Davidovca smo prošle sezone, kada je novi ugovor potpisivao i Ognjen Dobrić, s kojim je praktično stigao u Crvenu zvezdu, dobili odgovor da 'mora još da se dokaže'. Kome i čime da se dokazuje kao reprezentativac Srbije, igrač sa evroligaškim iskustvom i košarkaškom pameti koja je iznadprosečna - ne znam. Znate, tu imate i sujetu, normalnu kod igrača koji nisu 'iz kalupa', a Davidovac je svakako jedinstven. Ali, ima i trenerske sujete. Davidovcu, želim mu mnogo sreće, zaslužio je ovakav ugovor, dao nam je mnogo. Kod nas je bio skoro deceniju. Što se tiče Hollinsa, on je prošao sličan put kao i Dženkins u prvoj sezoni, ako se sećate, od 'proterivanja' iz kluba, do čoveka koji je pouzdan košarkaš i vrlo kvalitetan čovek. Već u februaru smo želeli da produžimo ugovor. Nije urađeno. Ponovo ću se tu zaustaviti da ne kažem nešto što bi moglo pogrešno da se protumači..."

U letnjem periodu se listom sklapaju ugovori, a retko koji se raskida. A kada dolazi do raskida, uglavnom je na štetu kluba. Mali broj je igrača i trenera koji su odgovornost prihvatali ne samo na rečima, već i odlukom da se odreknu dela novca koji stoji u ugovoru...

"Odmah da kažem, ugovori su potpisani i treba da se poštuju. I tu niko ne treba da ima dilemu. Ali, hajde da vam navedemo nekoliko primera da bi vašim čitaocima bilo jasnije koliko su klubovi ponekad u podređenom položaju. Milan Tomić je posle triple krune (2018-2019), na početku sledeće sezone, nakon izgubljene utakmice u Novom Mestu ishitreno postupio (podneo ostavku). Iako smo želeli da ostane, on je procenio da u datom trenutku neće moći da izvuče maksikum iz ekipe, ostavljajući vremena i prostora nasledniku da vrati tim na pobednički kolosek. Rastali smo se vrlo korektno. Moram da napomenem da ni na kakav način nije finansijski opteretio klub. Uostalom, taj tim koji je osvojio ABA ligu i vratio Zvezdu u Evroligu, bio je ubedljivo najjeftiniji koji smo imali. A dobili smo mnogo. O Draganu Šakoti imam samo reči hvale. Prihvatio se izuzetno teškog posla i do pojave kovida mi smo već počeli da ličimo na tim koji bi verujem sa lakoćom osvojio ABA ligu. Da podsetim da su kod njega i Tomića igrali Braun, Beron, Panter... Vidite danas za koji novac igraju? Posle Šakote angažovali smo trenera koji se zaklinjao u svoje Zvezdaštvo (Saša Obradović, prim.aut), a koji je po raskidu ugovora tražio i ono što je tek trebalo da zaradi 12 meseci kasnije, kada je već bio trener druge ekipe. Da ne pominjem da je zahtevao i bonus za Kup Radivoja Koraća, odigran kada već više nije bio trener Zvezde. Ponavljam, dugo sam u košarci i cenim ogroman trud igrača na prvom mestu. Može da bude mnogo razloga zbog kojih igrač ne pruža ono što se od njega očekuje, ali trud i ugovor treba da se poštuju, sa obe strane. Ono što mi smeta je da u svetu košarke svi imaju veća prava od klubova. Postoji udruženje igrača, trenera, sudija, pojedini menadžeri su toliko postali uticajni da već ugrožavaju integritet same igre… Samo klubovi na kraju tog lanca nemaju nikakvu zaštitu. A oni su generatori svega i krajnjeg proizvoda – košarke koja se igra, prenosi na televizijama i koja okuplja hiljade ljudi u halama."

Nikola Kalinić je nedavno iskoristio opciju da izađe iz ugovora. Na putu je za Barselonu...

"Hajde i to da razjasnimo, pošto vidim da neki ne razumeju zašto nismo potpisali dvogodišnji, nego 1+1 ugovor. Nikola je uz Lučića najbolji krilni igrač u Evropi, sjajan momak, kao uostalom svi koji su igrali prošle sezone, o čemu ne moram ja da vam govorim, već pitajte igrače koji izneli ogroman teret. Na kraju i sam Holins je pre neki dan upravo za vaš sajt pričao o tome. Ali, da se vratim na Nikolu. Kada smo ga pozvali prošle godine, bez ikakve dileme je prihvatio ponudu, a znate šta se sve prošlog leta pričalo kako će Zvezda da 'padne'. Uz svu našu želju, rad i ambicije, nijedan klub ne može unapred da garantuje da će da osvoji titulu, jer košarka je sport, a u sportu o konačnom rezultatu odlučuju igrači. Ne trener, ne direktor, ne predsednik, već igrači. A na nama, odnosno upravi je da im obezbedimo najbolje moguće uslove. Zašto ovo pričam? U momentu kada je Nikola prihvatio naš poziv, nismo mogli da garantujemo da ćemo da igramo Evroligu u sezoni 2022-2023. Zato smo se dogovorili na 1+1 i tako ostavili mogućnost da posle prve sezone obe strane izađu iz ugovora. Da li je rizik? Jeste. Ali, hajde zamislite da recimo nismo ušli u Evroligu u kojoj igranje ipak obezbeđuje veći realan prihod nego u Evrokupu. To je taj problem s kojim se Zvezda, odnosno svi klubovi iz regiona susreću svakog leta, pošto za razliku klubova sa dugogodišnjom licencom, uz svu našu želju, ne možemo da planiramo na duge staze kada su u pitanju igrači iz gornjeg kvalitativnog ranga, ne pričam o talentima. Verujte mi, najlakše je potpisati ugovor, ali nećemo da dođemo u situaciju da ga ne poštujemo, ma koliko bili u neravnopravnom položaju o kojem sam vam več pričao."

Nije tajna da Zvezda ima pomoć države...

"A što bismo to krili? Zvezda je državni klub i društveno dobro. Uostalom, zar nismo sve na našem sajtu izložili javnosti do poslednjeg dinara i evra. Ako se ne varam, otkad sam ja predsednik Zvezde učešće države u budžetu kluba za 11 godina je oko 35 odsto. Kroz sezonske karte, dnevne ulaznice, sponzorske ugovore mi smo pokazali prethodnih sezona da možemo da obezbedimo dobar deo budžeta. Ali, da se vratim na pomoć države kojoj smo izuzetno zahvalni na svakom dinaru. Smeta mi kada se to pominje u negativnom kontekstu, a niko ne vidi, ili ne želi da vidi da mnogi evroligaši, pa i drugi (van Srbije) koji nisu u državnom vlasništvu, takođe imaju pomoć svojih država, gradova, opština. Raspitajte se malo. Sad je bar lako, u vreme modernih komunikacija. I onda neko prebacuje što je država pomogla nama koji smo državni klub. U najmanju ruku nije fer."

Zvezda je vlasnik triple krune. Od 2015. godine, izuzev sezone prekinute zbog korona virusa, u njenom poseduju je titula prvaka Srbije. Osvojila je i šest pehara ABA lige. Gotovo je redovni učesnik Evrolige od 2014. godine. Ali, ono što navijači priželjkuju je i da se plasira bar u plej-of Evrolige, što joj je pošlo za rukom samo 2016. godine.

"Mi smo prošle sezone prvi put imali tim koji je 'pucao' od iskustva. Najmlađi igrač je bio Lazarević sa 25-26 (u zavisnosti da li gledate njegov uzrast na počektu ili kraju sezone). Planski smo to uradili, jer smo želeli da napravimo nešto više u Evroligi, iako, kao što sam već rekao, niko ne može da vam garantuje uspeh u takvom takmičenju. Vratili smo Kalinića, ojačali se igračem poput Markovića koji je ključne utakmice, odnono finale kupa u Nišu i majstoricu plej-ofa ABA lige, odigrao najbolje. Ali, imali smo koronu koja nam je u januaru bukvalno 'presekla' sezonu. Ipak, svi zajedno smo izneli tešku sezonu i pobedili. I bili smo spremni da svi zajedno pokušamo ponovo sledeće sezone da napravimo iskorak u Evropi. Ambicije su i dalje tu. O meni možete da pričate svašta, ali da ne želim da stvorim najbolje uslove da pobedimo, to nikada neću prihvatiti!"

Kada se pominju uslovi, odmah se nameće pitanje koji je to finansijski uslov koji treba Zvezda da ispuni da bi imala tim za novi napad na plej-of Evrolige.

"Donja granica, odnosno propisani minimum Evrolige za igranje u njenom takmičenju se zna - 7.000.000 evra, od čega najviše, 60 odsto, ide na plate igrača. Trudimo se da obezbedimo više. Koliko? Videćemo. Ali, nemojte da mislite da ćemo da krijemo, jer ćemo sve podatke objaviti, kao što smo radili do sada."

Nedavno je država objavila podatke o tome koliko najveći klubovi duguju za porez.

"Ne sviđa mi se što nas mediji smeštaju sve u isti koš. Dugujemo 500.000 evra, a u budžet Republike Srbije smo uplatili preko 7.000.000, jer je to prosto naša obaveza. Da se vratimo na priču o ambicijama kluba... Zamislite da smo prethodnih sedam godina, umesto što smo plaćali porez, izdvajali po milion evra za dvojicu odličnih igrača koji mogu da se angažuju za taj novac? Ispadaš budala jer se držiš zakona i svojih obaveza? Čemu onda to vodi, i koja je poenta da imaš neplaćen porez, najavljuješ velike ambicije i iritiraš običan narod činjenicom da želiš da potrošiš milione koji ne pripadaju tebi, nego su namenjeni za porez. Takođe, onda to nije ni ravnopravna borba između klubova iz razloga koje sam već naveo. Da ne zaboravimo, svi mi klubovi smo deo ovog društva."

A ispred ovog društva, tačnije ispred Košarkaške lige Srbije rešavanje problema u domaćoj ligi.

"Ako mislite na ono što se dogodilo u finišu sezone (odustajanjem Partizana od plej-ofa KLS), to može da se reši vrlo jednostavno - primenom propozicija. One postoje da bi se poštovale. Što se tiče sistemskog problema, odnosno kalendara, završnica šampionata Srbije koje je nama vrlo važno kao klubu, dolazi nakon velikih napora i pražnjenja u ABA ligi i Evroligi. Mi smo u završnicu Superlige Srbije ušli posle 70 odigranih utakmica! Rešenja da se obezbedi dovoljno vremena u kalendaru trenutno nema, jer nema ni rešenja u odnosima između najvećih u evropskoj košarci, FIBA i Evrolige. Tek kada najveći sednu i dogovore se, biće prostora i da mi dobijemo više vremena da igramo i razvijamo ligu, koja mora da ostane u nadležnosti klubova i koja ima svoj potencijal, svakako najveći u regionu."

Nije ni jadranski region bio pošteđen bura, od kojih je jedna oduvala šanse Zlatibora da se plasira u ABA 1 ligu. Naime, prvi put u istoriji možda i svetske košarke se desilo da šampion jednog ranga, takmičarski ne može direktno u viši.

"Jeste skandal. Zvezda je na silne propuste ABA lige ukazivala godinama na skupštinama kada smo gubili dragoceno vreme na druge stvari, da ne kažem gluposti. Konkretno smo javno reagovali i pred početak baraža u kome su igrala dva srpska kluba Zlatibor i Borac, iako nije bilo potrebe da se žuri sa tim utakmicama. Niko ne shvata da je tim mečevima zapravo počela nova sezona, iako mi nismo održali ni Skupštinu, niti usvojili propozicije za takmičarsku godinu 2022-2023. Koja je svrha igranja u ABA 2 ligi i koja je poruka ako šampion ne može u viši rang? Setite se na koliko sam grešaka ukazivao. I kakva je bila reakcija ostalih? Zvezda traži ovo, Ćović traži ono. Ne gospodo, Zvezda i Čović ne traže, već ukazuju šta bi moglo loše da se desi takmičenju ukoliko se ne razmišlja na vreme. Na kraju, ispostavilo se tačno ono na šta smo ukazivali. I onda kažu: Čović je u pravu. Ma ljudi, dajte sada da vidimo u kom će smeru liga da ide za dve, tri godine, da odmah predupregemo probleme, a ne kada se pojave da kažu: Šta ćemo sad?"

Bilo je problema i sa reprezentacijom, odnosno ko će od igrača da se odazove, zbog čega je nedavno u Košarkaškom savezu Srbije bio sastanaka čelnika saveza, selektora i klubova...

"Hajde, kad ste već pitali, da načnemo javno tu temu. Znate koji problem postoji? Pa taj što više ni sami igrači ne znaju kad, gde i kako igraju takmičenja. Povrede se nižu kao na traci. Da ne idemo dalje, uzmite primer iz bliske prošlosti - leta 2021. godine - kada su se u kvalifikacijama za Japan povredili Stefan Jović i Ognjen Dobrić. Prelistajte novine što bi se reklo, pa vidite koliko je trajao njihov oporavak. Da ne idemo u detalje ko je vodio brigu o njima dok se nisu vratili na teren. Ako pogledate kalendar, praktično nema odmora između dve sezone. Danas ćemo da odigramo poslednji meč u ovom 'prozoru', a već za koju nedelju počinju pripreme za sledeći i Evrobasket, posle kojeg odmah takmičarski startuje nova sezona. Na kraju, sve se to lomi preko leđa igrača, klubova i reprezentacija, dok se FIBA i Evroliga ne dogovore. Pa nije NBA luda što je propisala toliki odmor, koji se neupućenima čini veliki. Postoje i razlozi zašto je to tako", završava Čović dok mu telefon nastavlja da zvoni.

Na ponovljeno pitanje ko će biti trener Crvene zvezde, konkretan odgovor:

"Biće najbolji".


tagovi

Nebojša ČovićKK Crvena zvezdaABA ligaEvroligaDejan RadonjićOstin HolinsDejan DavidovacNikola Kalinić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara