Nikola Kalinić (Foto: Starsport)
Nikola Kalinić (Foto: Starsport)

Dan pobede vojvode Kalinića!

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.11.21. | 20:59

Sjajni Nikola Kalinić izjednačio lični rekord u Evroligi i vodio Zvezdu do pobede nad francuskim Asvelom, četvrte u elitnom takmičenju - 73:67

Došao je Asvel u dvoranu Aleksandar Nikolić sa epitetom najvećeg iznenađenja Evrolige ove sezone. Udario je u najbolji defanzivni bedem na Starom kontinentu i nije se lepo proveo. Još jedna doktorska disertacija Dejana Radonjića na temu odbrane, a iako ponovo nije bilo željenog protoka lopte u napadu Crvena zvezda je na krilima maestralnog Nikole Kalinića utišala Evroligin hit i preti da mu preuzme tu titulu - 73:67 (18:9, 15:23, 17:13, 23:22). .

Dočekala je Zvezda francuskog šampiona u dobrom raspoloženju, posle tri trijumfa u svim takmičenjima i istorijskom pobedom nad Panatinaikosom u minulom kolu. Francuzi su u Beograd stigli posle šest velikih pobeda u elitnom takmičenju, ali su imali i određenih kadrovskih problema. Večerašnji meč bio je retka pojava ove sezone kako je Zvezda imala bolji zdravstveni bilans od rivala - i znala je to da iskoristi.

Izabrane vesti

Odbrana je možda jedino zakazala u drugoj deonici, ali je sve nadomestila u drugom poluvremenu, kada košarkaši Asvela nisu znali šta ih je snašlo. Doduše, malo su se opustili u finišu, pa je Asvel uspeo da upristoji razliku, čak da uvede meč i u nešto neizvesniju završnicu, ali su crveno-beli iskontrolisali situaciju i došli do četvrte pobede u devetom kolu (Asvel pretrpeo treći poraz). Zvezdinu napadačku letargiju, koja se ponovo javljala tokom utakmice, prekidao je Nikola Kalinić. Uspevao je da izmisli poene i pruži jednu od najboljih partija u Evroligi. Brojao je do 22, po pravilu punio i ostale statističke kolone (indeks 27) i izjednačio sopstveni rekord u elitnom takmičenju po broju postignutih poena. Pogađao je trojke, prodirao kroz odbranu Asvela kao vruć nož kroz puter, uspevao da iznudi faulove i stane na liniju penala kada je francuski klub odličnom odbranom zadavao ozbiljne probleme ekipi Dejana Radonjića.

Nikola Ivanović (Foto: Starsport)Nikola Ivanović (Foto: Starsport)

Kada mu se u poslednjem kvartalu pridružio sjajni Nikola Ivanović, sve je bilo jasno u Pioniru. Ivanović je odigrao prvi meč posle sedam propuštenih zbog virusa korona i pružio najbolju partiju u crveno-belom dresu u Evroligi. Igrao je hrabro crnogorski reprezentativac od prvog minuta, videlo se da se ozbiljno uželeo košarke i koliko je potreban Zvezdi. Nejt Volters večeras nije bio na nivou iz prethodnih večeri, ali tu je bio sjajni Džoni Ivanović. Susret je okončao sa 14 poena i pet asistencija i bio jedini dvocifren u redovima srpskog šampiona uz Kalinića.

Sa druge strane su lek za Zvezdinu odbranu povremeno pronalazili najbolji strelac Evrolige Eli Okobo, koji je prve poene ipak upisao u drugom poluvremenu (16 ukupno). Kris Džons je znao da zadaje velike probleme Radonjićevoj ekipi energičnim i snažnim prodorima, na kraju je ubacio 14 poena. Dobru partiju pružio je i visoki Jusufa Fal, koji je susret okončao sa dabl-dablom - 11 poena i 10 skokova.


CRVENA ZVEZDA - ASVEL 73:67

/18:9, 15:23, 17:13, 23:22 /

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Huan Karlos Garsija, Olegs Latiševs, Eduard Udijanski

Crvena zvezda: Volters 4, Uskoković, Davidovac, Mitrović 4, Lazić 5, Kalinić 22, Dobrić 8, Holins 6, Simonović 6, Ivanović 14, Kuzmić 4, Cirbes

Asvel: Okobo 16, Džons 14, Kaudi 6, Lakom 6, Fal 11 (10sk), Osetkovski 7, Hauard 7, Hinsu, Strazel, Adetokunbo

Sjajna igra u odbrani i raspoloženi Kalinić u napadu doneli su Zvezdi prednost od 8:3 u uvodnih par minuta. Sredinom deonice prvi nastup posle sedam propuštenih mečava upisao je Nikola Ivanović, koji se oporavio od virusa korona i konačno vratio na parket. Odmah je napravio dobar potez, prodorom naterao protivnika da napravi prekršaj, da bi bio polovičan sa linije penala - a onda je trojkom na povratni pas Kalinića digao ceo Pionir na noge (14:7). Održavala je Zvezda prednost, a kao šlag na tortu došlo je polaganje Ostina Holinsa posle alej-up pasa Ivanovića u poslednjim sekundama deonice (18:9). U ekipi iz Vilerbana u listu strelaca upisali su se samo Kris Džons (7p) i Jusufa Fal.

Nekoliko minijatura Mitrovića na početku druge deonice za prednost od 13 poena, ali je Dilan Osetkovski odgovori poenima uz faul (precizan sa linije penala). Usledilo je zatišje na polovini Asvela, Zvezda je teško pronalazila put do protivničkog koša, ali mu zato dobrom odbranom nije dozvoljavala da se previše približi. Često smo to od crveno-belih viđali ove sezone - kad napada zakaže, tu je odbrana da ih održi u životu. A onda je Simonović opalio trojku i razgalio sve prisutne u dvorani (27:19 sredinom kvartala). Nastavile su se ipak Zvezdine muke u napadu, jedino je Kalinić pronalazio rešenja, pa su gosti prišli i na dva poena zaostatka, a potom i na pola koša posle 2+1 koje je realizovao Džouns u poslednjim sekundama prvog poluvremena (33:32).

Najbolji strelac Evrolige Eli Okobo je drugo poluvreme otvorio trojkom. Bili su to njegovi prvi poeni na meču. U nastavku smo gledali "one man show" u Kalinićevoj režiji, dok su sa druge strane pogađali isključivo najbolji strelci ekipe Okobo i Džons. Konačno su se crveno-beli podigli, pronašli ritam u napadu, a sve zahvaljujući sjajnom zakucavanju Dobrića, koje je podiglo publiku na noge i dalo veliku energiju ekipi. Zvezdin bek je na krilima sjajnog navijanja potom pogodio i trojku, na koju se istom merom nadovezao i Kalinić za +9 (50:41). Ipak, Zvezda je ponovo ušla u nešto lošiju seriju, što je gost iskoristio da zaostatak svede na pet poena pred poslednji odmor. Poslednji napad Asvela trajao je preko 50 sekundi, zbog nekoliko ofazivnih skokova i prekršaja srpskog šampiona, ali su se Radonjićevi puleni odbranili (50:45).

Sjajno je Zvezda otvorila četvrti kvartal. Najpre dobar potez Ivanovića, potom kucanje Holinsa u kontri i onda trojka Simonovića kao šlag na tortu. Serijom 7:0 srpski šampion je stekao 12 poena prednosti i slomio otpor borbenog protivnika. Nadovezao se Ivanović trojkom, Zvezda je držala dvocifrenu prednost sve do poslednjih minut i po, ali je uspela da se odbrani od snažnog poslednjeg pokušaja Francuza i upiše zlata vrednu pobedu.

EVROLIGA - 9. KOLO

Četvrtak

CSKA Moskva - Makabi 74:73

/Lundberg 14 - Vilijams 20/

Crvena zvezda - Asvel 73:67

/Kalinić 22 - Okobo 16/

Alba - Efes U TOKU

Panatinaikos - Uniks U TOKU

Barselona - Baskonija U TOKU

Petak

18.00: (1,80) Zenit (14,5) Olimpijakos (2,15)

18.45: (1,70) Fenerbahče (14,5) Olimpija Milano (2,30)

20.00: (1,90) Monako (13,5) Bajern (2,05)

20.45: (1,90) Real Madrid (hendikep -16,5) Žalgiris (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaAsvelEvroligaNikola Kalinić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara