Neki su podbacili, neki ostavili dubok trag... A, šta čeka Gilespija i Topića (©MN Press)
Neki su podbacili, neki ostavili dubok trag... A, šta čeka Gilespija i Topića (©MN Press)

Decembar mesec promena u Zvezdi: Kampaco najzvučnije pojačanje, Nejpir najskuplji promašaj

Vreme čitanja: 5min | sre. 27.12.23. | 12:18

Dubok trag ostavili su Tarens Kinzi i Marko Jagodić Kuridža od igrača pristiglih u poslednjem mesecu kalendarske godine, Rajana Tompsona i Gala Mekela ni danas ne zaboravljaju navijači

Potpisom Nikole Topića Crvena zvezda je zasad kompletirala sastav za nastavak takmičarske 2023/24.

U razmaku od samo nekoliko dana klub sa Malog Kalemegdana napravio je nekoliko značajnih promena u svlačionici koje bi trebalo pozitivno da utiču na dalji tok sezone. Rastanak sa Ognjenom Kuzmićem Janis Sferopulos je nadoknadio potpisom snažnog atlete Fredija Gilespija, dok je Šabaza Nejpira zamenio Nikolom Topićem. Mada ne treba očekivati od mladog bisera kluba da radi ono što se očekivalo od skupo plaćenog plejmejkera - specijalizovani košarkaški portal Eurohoops piše da je dobio godišnju platu od 2.000.000 dolara - jasno je da se navijačima Crvene zvezde mnogo više dopada ideja da minute dobije sin Milenka Topića, nego igrač za koga je Nemanja Nedović rekao da "takvo ponašanje ne pamti u poslednjih deset godina, zbog svega što je tim trpeo i podrške koju je dobio".

Izabrane vesti

Nije teško zaključiti da će Šabaz Nejpir ostati zapisan kao najskuplji promašaj u istoriji Crvene zvezde. Ma koliko novca da mu je klub na kraju isplatio od pomenute sume, nije opravdao ni trunku očekivanja, ni približno onom što je trebalo da mu se slije na bankovni račun. Zbog toga zvezdaška javnost sada gleda ka Nikoli Topiću, ne sa očekivanjem da će igrati ono što Šabaz Nejpir nije, već kako bi što bolje iskoristio veliku šansu koja mu se ukazala.

Decembar je proteklih godina po nepisanom pravilu period kada se obično nešto dogodi. Bilo je, naravno, potpisa i rastanaka koji su se događali pre i nakon poslednjeg kalendarskog meseca, ali u svetlu aktuelnog momenta ima razloga da se govori o decembru kao mesecu promena na Malom Kalemegdanu. Mnogo ima naravno i do ograničenja prelaznog roka između dva evroligaška kluba, ali nisu sve Zvezdine promene zavisile upravo od tog pravila. Ako je nekadašnji dvostruki NCAA šampion sa Jukonom najskuplji ili najveći promašaj, nazovite to kako hoćete, onda je Fakundo Kampaco najzvučnije ili najbolje pojačanje.

Čak i ako nije mogao da igra Evroligu sve do kraja februara zbog suspenzije Crvene zvezde, on je za kratko vreme ušao u srca navijača i bio pokretačka snaga tima. Argentinski vizionar je doneo ekipi trofeje u Kupu Radivoja Koraća i Superligi Srbije, dok je u Jadranskoj ligi titula otišla u ruke Partizan Mozzart Beta. Od njegovog evropskog debija u Minhenu, u Zvezdi je ponovo zaiskrila nada da može do osam najboljih, ali je ekipa ostala zamalo kratka.

Tokom poslednjih desetak godina Crvena zvezda je dosta toga menjala i korigovala kako bi pronašala šampionsku formulu, mada je bilo sezona kada se u decembru nije dešavalo (gotovo) ništa. Opet, iste su se učestile tokom poslednje četiri godine, počev od takmičarske 2019/20 koja je na kraju prekinuta zbog pandemije virusa korona. Posle ranog odlaska Milana Tomića i kratkog rada Andrije Gavrilovića u svojstvu vršioca dužnosti, krajem novembra stigao je Dragan Šakota koji je u narednom mesecu doveo trojicu novih igrača - Marka Jagodić Kuridžu, Vladimira Štimca i Kevina Pantera.

SFEROPULOS VODI TOPIĆA U ATINU, ODLUKA PADA PRED SAM MEČ

MENTOR I UČENIK - ZVEZDIN TANDEM SNOVA

Upravo je Jagodić Kuridža ostavio dubok trag, jer se najduže i zadržao od trojice pomenutih, iako je Vladimir Štimac na dužoj vremenskoj distanci postigao više, kroz tri boravka u klubu. Nekadašnji kapiten Srbije je sa Zvezdom osvojio po titulu u Jadranskoj ligi, Superligi Srbije i Kup Radivoja Koraća, gde je proglašen za MVP, pre nego što je u leto 2021. godine potpisao za Budućnost. Zato se može reći da je Jagodić Kuridža i jedan od onih koji su imali najveći uticaj na Zvezdu od svih "decembarskih pojačanja" u poslednjoj deceniji i kusur.

Najviše promena crveno-beli napravili su u sezoni 2020/21, čak šest. Tejloru Ročestiju je istekao dvomesečni ugovor, sa Emanuelom Terijem je raskinuta saradnja iako je poput levorukog šutera došao kada je sezona već počela pošto nije pokazao kvalitet potreban za Zvezdu, dok je krajem decembra usledio i rastanak sa trenerom Sašom Obradovićem. Samo dan kasnije stigao je Dejan Radonjić i dotad turbulentno stanje pretvorilo se u berićetnu godinu, ovenčanu triplom krunom. U danima promena stigli su Kino Kolom iz Valensije, odnosno Lendri Noko, pošto je ustanovljeno da je sa njegovim srcem sve u redu.

GILESPI POSLE DEBIJA: TU SAM DA POMOGNEM

Od onih koji su imali značajan uticaj na pozitivan zaokret Zvezdine sezone ističe se Tarens Kinzi, koji je za samo šest meseci tokom 2016. svojim iskustvom i kvalitetom pomogao da se osvoji dupla kruna. Tada je doveden i talentovani Vasilije Micić koji je kod Dejana Radonjića dobio bitniju ulogu i minutažu, što mu je kasnije pomoglo da napravi karijeru kakvu znamo. Iz tog perioda navijači verovatno nikada neće moći da zaborave Rajana Tompsona i Gala Mekela, čiji je boravak na Malom Kalemegdanu bio krajnje neuspešan. Pogotovo to važi za Izraelca... Svima je laknulo kada su otišli.

A, kakva sudbina čeka Fredija Gilespija i Nikolu Topića?

DECEMBARSKE PROMENE U CRVENOJ ZVEZDI

2011/12

OTIŠLI: -

DOŠLI: Omar Tomas (Avelino), Nikola Vasić*

* - Prošao pripreme sa Zvezdom pa se povredio, po oporavku potpisao ugovor.

2012/13

OTIŠLI: -

DOŠLI: -

2013/14

OTIŠLI: Aleksandar Cvetković (MZT Skoplje, pozajmica).

DOŠLI: -

2014/15

OTIŠLI: -

DOŠLI: -

2015/16

OTIŠLI: Rajan Tompson (Trabzon), Gal Mekel (Makabi Tel Aviv).

DOŠLI: Tarens Kinzi (Trabzon), Vasilije Micić (Bajern Minhen, pozajmica).

2016/17

OTIŠLI: Nikola Rebić (Mega).

DOŠLI: -

2017/18

OTIŠLI: Dragan Apić (FMP, pozajmica), Stefan Lazarević (FMP, pozajmica).

DOŠLI: Dilan Enis (Mega).

2018/19

OTIŠLI: -

DOŠLI: -

2019/20

OTIŠLI: Nemanja Nenadić (Mega, pozajmica).

DOŠLI: Marko Jagodić Kuridža (Primorska), Vladimir Štimac (Fenerbahče), Kevin Panter (Olimpijakos).

2020/21

OTIŠLI: Tejlor Ročesti (istekao ugovor), Emanuel Teri (sporazumni raskid ugovora), Saša Obradović (trener, sporazumni raskid ugovora).

DOŠLI: Kino Kolom (Valensija), Lendri Noko**, Dejan Radonjić (trener).

** Prvobitno je potpisao ugovor, koji je u septembru stopiran zbog zdravstvenih problema. Ipak je zaigrao kada je dobio zeleno svetlo doktora.

2021/22

OTIŠLI: Marko Gušić (FMP), Aleksa Uskoković (Mega, pozajmica).

DOŠLI: -

2022/23

OTIŠLI:

DOŠLI: Fakundo Kampaco (Dalas).

2023/24

OTIŠLI: Šabaz Nejpir (Olimpija Milano), Ognjen Kuzmić (FMP).

DOŠLI: Fredi Gilespi (Bajern Minhen), Nikola Topić (vraćen sa pozajmice iz Mege).


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaDejan RadonjićSaša ObradovićTejlor RočestiEmanuel TeriGal MekelRajan TompsonTarens KinziVasilije MicićNikola RebićNemanja NenadićDilan EnisKino KolomLendri NokoFakundo KampacoŠabaz NejpirOgnjen KuzmićNikola TopićFredi GilespiKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara