Dejan Radonjić i Duško Vujošević (©MN Press)
Dejan Radonjić i Duško Vujošević (©MN Press)

Dejan Radonjić sačuvao Zvezdin šampionski gen i stigao Duška Vujoševića po broju osvojenih titula

Vreme čitanja: 5min | uto. 07.06.22. | 09:54

Međutim, idol Partizanovih navijača i dalje je u prednosti po ukupnom broju uzetih pehara, s tim da je na klupi kroz četiri mandata proveo znatno duže vreme

Do duboko u noć slavila se odbrana trona, košarkaši Crvene zvezde jedva su dočekali da se završi ceremonija dodeljivanja pehara kako bi izašli ispred dvorane i slavili sa stotinama navijača koji su ostali da se zahvale svojim herojima na još jednoj trijumfalnoj noći. Dok se pesma orila oko dvorane, svi su zapravo želeli da vide Dejana Radonjića i zahvale mu se što je sačuvao šampionski gen kluba i doveo Crvenu zvezdu da se po prvi put u istoriji izjednači sa Partizanom po broju osvojenih regionalnih takmičenja.

Isto tako i najtrofejniji trener u istoriji Crvene zvezde može da kaže kako je stao rame u rame sa čovekom koji je dosad imao primat u istoj kategoriji. Dejan Radonjić sustigao je Duška Vujoševića i sada obojica imaju po pet osvojenih regionalnih pehara. Radonjić je vitrine popunio u dva mandata sa Zvezdom, kroz period od aprila 2013. do juna 2017. i od decembra 2020. do danas. Vujošević iza sebe ima četiri mandata i 16 sezona boravka na klupi Partizana. Gledajući samo eru post-jugoslovenske Jadranske lige idol Partizanovih navijača proveo je 12 godina.

Izabrane vesti

Gledajući ukupan učinak dvojice trenera kroz rad u dva beogradska kluba Vujošević je i dalje u prednosti jer iza sebe ima 23 trofeja, jer je uz pet regionalnih titula uzeo i dvanaest državnih odličja (1987, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2013, 2014), te pet nacionalnih kupova (1989, 2002, 2008, 2009, 2010) i evropski Kup Radivoja Koraća 1989. godine. Radonjić ne zaostaje mnogo jer je sa Crvenom zvezdom uzeo već 14 pehara i ima šansu da za maksimalno dve sedmice dopiše još jedan, uz četvrtu triplu krunu!

Bez ikakve sumnje Radonjić i Vujošević su sinonimi za uspeh srpskih velikana, svako u svoje vreme. Jedanaest godina mlađi stručnjak zapravo je i prekinuo trofejni niz svog velikog suparnika 2014. godine, posle čega je postao vladar regionalne košarke i trener sa ubedljivo najviše timskih priznanja. Sa Dejanom Radonjićem je počeo uzlet koji je Crvenu zvezdu postavio na pijedestal najdominantnijeg kluba u regionu gotovo punu deceniju, a sa jučerašnjim trijumfom nastavlja se strahovlada i ostanak crveno-belih na tronu bar još jednu sezonu.

Ako je prošlogodišnja tripla kruna u gotovo nemogućim, pandemijskim uslovima bila način da strateg iz Podgorice podseti sve kako mu nema ravnog i da je sve moguće kada se čvrsto veruje, bez obzira na to što nije selektirao ekipu koju je preuzeo na pola sezone rastavljenu na komade, sada je šampionski glanc udario sa igračima koje poznaje u dušu, kojima maksimalno veruje i zna šta može da očekuje od svakog ponaosob. Do poslednjeg dana verovao je u ideju sa kojom je ušao u prošlo leto, kada je počeo da slaže mozaik i sklapa tim za ostanak na krovu Jadrana.

Zbog Radonjićevog lika i dela, filozofije i zacrtanog cilja na Mali Kalemegdan vratili su se igrači koje neki pre nisu želeli, stvorilo se tvrdo šampionsko jezgro vođeno Nikolom Kalinićem kao igračem top kvaliteta oko kojeg su se okupili i drugi povratnici - Luka Mitrović, Nejt Volters, Nikola Ivanović i Majk Cirbes. Dodao je iskustvo i energiju Ostina Holinsa, atletski aspekt igre Erona Vajta, te reprezentativno iskustvo Stefana Markovića, što je uz prisustvo drugih starosedelaca poput kapitena Branka Lazića, te Ognjena Dobrića, Dejana Davidovca, Marka Simonovića, Ognjena Kuzmića napravilo spoj koji je od prvog dana funkcionisao sa istom željom - da se još jedna godina u njihovim karijerama završi trijumfalno.

U tome je Crvena zvezda uspela. Kalinić je od svog šefa dobio ulogu kakvu nikada dosad nije imao u karijeri, Mitrović se definitivno usavršio kao "petica" na čemu je Radonjić insistirao poznavajući njegovu košarkašku inteligenciju i viziju terena, a promovisao je i Davidovca kao "centra" u niskim petorkama, što je u nemalom broju utakmica bio odlučujući faktor. Između ostalog, u jučerašnjoj majstorici. Ponovo je Radonjić verovao u Dobrića čak i kada mnogi nisu, pa mu je momak iz Knina vratio MVP zvanjem, Voltersa je dodatno nadogradio kao plejmejkera, iz Kuzmića i Lazića izvukao je neka izdanja nalik onim koja su ih dovela do reprezentativnog dresa, dok je u Ivanoviću probudio najbolju verziju iz dana u Budućnosti... Malo li je?

Potencirao je Dejan Radonjić koliko je prednost domaćeg terena bila važan faktor, kakve je muke imao kroz sezonu prepunu izostanaka, povreda, korone i svakodnevnih razmišljanja o tome sa kojim sastavom će da izađe na svaku narednu utakmicu. Jedan od ključnih momenata sezone bila je pribranost Zvezdinih igrača u derbiju posle kupa, kada su uspeli da zaustave slobodan pad u finišu i rezultatski minus spuste ispod granice koja ih je zadržala u pol poziciji za prvo mesto na tabeli. A, isto je na kraju donelo određenu prevagu i kada se podvuče crta i sagledaju isključivo košarkaški elementi, Crvena zvezda je bila za toliko bolja da trofej ostane na Malom Kalemegdanu.

Pred Radonjićem i njegovim stručnim štabom sada je veliki posao, da kompletnu ekipu zadrži u fokusu za završnicu domaćeg prvenstva koje startuje već od petka susretima sa Megom Mozzart. Polufinale i finale Superlige igraće se na maksimalno tri utakmice, gde je na papiru realno očekivanje da ponovo gledamo večiti derbi. Da li će do toga doći sve zavisi od predstojećeg razgovora ljudi u Partizanu jer Željko Obradović na konferenciji posle finala nije mogao da garantuje da će ekipa biti učesnik "domaćice".

Crvena zvezda još nije završila posao, na talonu je još jedna tripla kruna, a niko u timu ne želi da stane sada i zato je još jedan pehar prioritet. Da se odbrani još jedan tron, pa onda uđe u najzanimljiviji deo prelaza između dve sezone - prelazni rok.


tagovi

Dejan RadonjićDuško VujoševićKK Crvena zvezdaABA ligaFinale Jadranske lige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara