Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Devet finala sa Kampacom

Vreme čitanja: 7min | sub. 25.02.23. | 10:48

Crveno-beli slabim izdanjem u poslednja dva kvartala protiv nemačkog šampiona ispustili priliku da uhvate priključak u plej-of trci, ali ništa nije gotovo

Dešavalo se ove sezone da košarkaši Crvene zvezde ne briljiraju u prvom poluvremenu, mahom na evrosceni, pa da u nastavku maksimalnim angažovanjem uhvate priključak. U dobrom broju slučajeva su požrtvovanom igrom u odbrani, uz jednog ili više inspirisanih igrača na protivničkoj polovini, slamali su protivnike u trećoj ili četvrtoj deonici. Sinoć je bilo obrnuto.

Posle vrlo dobre prve četvrtine, u kojoj su crveno-beli imali potpunu kontorlu nad berlinskom Albom, oscilacija u drugoj, koje je uspeo da obriše Luka Vildoza, u poslednjih 20 minuta izabranici Duška Ivanovića su pali. Popustili u odbrani, posle serije promašaja ostali bez samopouzdanja i strpljenja u napadu. Nemački šampion, rasterećen pritiska jer je otpisan u plej-of trci, to je nanjušio i predvođen Maodom Loom uporno kažnjavao Zvezdu. Na kraju joj naneo bolan poraz (72:87).

Izabrane vesti

Tek drugi put da su crveno-beli od dolaska Ivanovića klonuli u drugom poluvremenu. Nešto slično im se dogodilo i u susretu sa Žalgirisom, mada su u Kaunasu ostali bez goriva tek u poslednjih pet minuta i ispustili sedam poena viška. Protiv čete Izraela Gonzalesa su se u igri Zvezde pojavili problemi već krajem druge deonice, kada su u poslednja dva minuta ušli sa samo jednim faulom, a onda dozvolili rivalu da serijom 6:2 zatvori poluvreme.

Treća četvrtina podsetila je na drugi večiti derbi u Evroligi, kada crveno-beli nikako nisu uspevali da se odlepe, iako su im se nudile prilike. A onda je usledio potpuno nekarakterističan pad u poslednjem kvartalu. Post od četiri minuta, zbog kojeg se uvukla nervoza Zvezdine redove i otvorila rivalu vrata ka trijumfu.

U drugom poluvremenu se nismo držali principa uz pomoću kojih ostvarujemo rezultate i koji su nam doneli prednost u prvom poluvremenu. Naša snaga i samopouzdanje u napadu i čitavoj igri idu iz odbrane, tu smo bili mekši i kada smo im dozvolili da se razigraju, bilo je teško uhvatiti priključak“, rekao je Stefan Lazarević posle utakmice.

Nekoliko puta je u trećem i četvrtom kvartalu lopta izlazila iz obruča, pogađali su Nemanja Nedović i drugovi "stative". Nije šut služio crveno-bele u prelomnim trenucima. Pogodili su svega pet sa distance, od toga četiri u prvom poluvremenu. Na kraju 5/28 van linije 6,75…

Šut nekada krene, nekad ne... Ali svi znaju kako smo postizali rezultate ove sezone. Iz odbrane bismo došli samopouzdanje za koji šut više, lopta bi definitivno ušla. Možda sam i dosadan, ali moramo da krenemo od tih principa“, nastavio je krilni košarkaš Zvezde, a Filip Petrušev se nadovezao, "Odbrana je bila problem, oni su radili šta su hteli maltene... U napadu nismo igrali strpljivo, kao što inače igramo... Nismo imali ni sreće kod šuteva za tri poena, ali mnogo smo se oslanjali na to, što u velikom broju slučajeva nije dobra stvar. Pustili smo ih da igraju kako igraju i onda nije lako igrati sa njima".

Kako bilo, nekarakteristično izdanje Crvene zvezde u drugom poluvremenu je nešto što ne bi trebalo da se ponovi. Ali bi svakako bilo poželjno da se zaboravi. Duško Ivanović je posle serije loših rezultata na startu sezone za kratko vreme promenio stav košarkaša srpskog šampiona. Naučio ih da budu strpljivi, veruju u pobede. Od ekipe koja je padala u završnicama, napravio četu koja pobedničkim karakterom slama protivnike u poslednjim minutima. Zato treba očekivati da potpuno drugačiju Zvezdu u odnosu na utakmicu sa Albom već 02. marta u Minhenu. A ne treba zaboraviti da će konačno na najvećoj evropskoj pozornici u crveno-belom dresu zaigrati i Fakundo Kampaco.

Argentinac koji zbog zabrane Evrolige nije još mogao da brani boje Zvezde u Evroligi, u neku ruku se može smatrati i „krivcem“ za loš epilog susreta sa nemačkim prvakom. Naravno, ne direktnim, ali crveno-beli su u Nišu odigrali tri utakmice u isto toliko dana sa jednim od najboljih plejmejkera u Evropi na svojoj strani. I sve tri pobedili. Kada su gubili 18 razlike od Partizana, upravo je Faku u tandemu sa Vildozom povukao ekipu. Stao na loptu, počeo da pronalazi rešenja u napadu, opteretio nosioce rivala prodorima, pa su Zek Ledej i Dante Egzum brzo ušli u probleme sa ličnim greškama, a crno-beli izašli iz bonusa za dva minuta u trećoj deonici.

To je bez ikakve dileme Ivanovićevoj ekipi nedostajalo protiv tima iz Berlina. Dosad su se crveno-beli dobro nosili sa okolnostima u kojima na Kampaca mogu da računaju tek na svakom drugom meču, ali u februaru su zbog Kupa Radivoja Koraća u Nišu vezali nešto više utakmica sa Argentincem na parketu. Ne kaže se bez razloga da se čovek lako navikne na dobro.

To je i razlog više da se samo okrene novi list i susret sa Albom zaboravi, jer do kraja sezone će bivši organizator igre Real Madrida i dvostruki osvajač Evrolige biti u konkurenciji za svaki susret. Na 11 koje je odigrao od dolaska u Beograd, Fakundo Kampaco je slavio pobedu (8/8 u ABA, 3/3 na Kupu). To mnogo govori o njegovim kvalitetima i značaju za igru Crvene zvezde, ali i budi nadu da Ivanovićeva ekipa može do podviga u poslednjih devet kola elitnog takmičenja.

"Definitivno nam je nedostajao. Sa njim dobijamo drugu dimenziju u igri i u odbrani i napadu, drugačiji je koncept kada je sa nama i kada nije. Sigurno će nam značiti. Ponavljam, svima u hali je bilo očigledno zašto smo doživeli poraz. Da krenemo od osnovnih stvari. Žao nam je zbog poraza, ali ima itekako da se igra. ", jasan je Lazarević.

Šta Kampaco donosi Crvenoj zvezdi dobro je opisao Petrušev, ali jasno stavio do znanja da ostali moraju da nastave da daju sve od sebe.

"Bitan igrač za nas, što se videlo i na Kupu, kao i u ABA ligi. Kada u napadu nemamo ideju, može da stane na loptu. Siguran sam da ćemo biti bolji sa njim, ali igrači koji igraju, moraju da daju sto odsto. O tome je i trener pričao. Potreban nam je svako da bi mogli da pobeđujemo. Bez jednog ili dva igrača, to nije to".

Sledi pakleni martovski ples i 11 zakazanih utakmica na oba fronta, sedam gostovanja. Ali prvo, duel sa Bajernom u Audi Domu.

"Devet utakmica do kraja, imamo i dalje šanse. Ako možemo da pobedimo svih devet, ići ćemo da pobedimo svih devet. Možemo svakoga da pobedimo, kao što smo dokazali, uz poštovanje tog tipa igre koji nas je krasio, a krasi nas i dalje. Recept je tening, priprema za sledeću utakmicu, zdrav mentalitet za dalje i idemo u Minhen da probamo da pobedimo. Nadam se da više neće biti kikseva, da ćemo biti zdravi i spremni da izguramo svaku utakmicu do kraja", optimističan je Stefan Lazarević.

Posle Minhena sledi duplo kolo u Evroligi (pre toga gostovanje Ciboni u ABA). Najpre susret sa direktnim konkurentom u plej-of trci Anadolu Efesom u Beogradu (08. mart), pa gostovanje posrnulom Panatinaikosu (10. mart). Potom još jedan bitan meč na regionalnoj sceni, večiti derbi pred Partizanovim navijačima (13. mart), a četiri dana kasnije jedno od najtežih gostovanja u Evroligi - protiv Barselone u Palau Blaugrani. Posle okršaja sa Studentskim centrom kod kuće, Ivanovićevi izabranici će ugostiti još jednog rivala u borbi za mesta među osam najboljih - Baskoniju (23. mart). Zatim gostuju u Baru ekipi Mornara, a onda dočekuju Valensiju na startu poslednjeg duplog kola Evrolige (29. mart), dva dana pred gostovanje u Vilerbanu ekipi Asvela (31. mart).

"Možemo da igramo sa svima, ali možemo i da izgubimo od svakog, kao što smo sada pokazali. Bila je dobra prilika da se približimo, ali nije ništa gotovo. Još devet utakmica, kažu da se sa 17-18 pobeda ulazi među osam, tako da, ništa nije izgubljeno", zaključio je Filip Petrušev.

RASPORED CRVENE ZVEZDE DO KRAJA LIGAŠKOG DELA SEZONE

Mart

02. mart: Bajern Minhen - Crvena zvezda (EVROLIGA)

05. mart: Cibona - Crvena zvezda

08. mart: Crvena zvezda - Anadolu Efes (EVROLIGA)

10. mart: Panatinaikos - Crvena zvezda (EVROLIGA)

13. mart: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda (ABA LIGA)

17. mart: Barselona - Crvena zvezda (EVROLIGA)

17-20. mart: Crvena zvezda - Studentski centar (ABA LIGA)

23. mart: Crvena zvezda - Baskonija (EVROLIGA)

24-27. mart: Mornar - Crvena zvezda (ABA LIGA)

29. mart: Crvena zvezda - Valensija (EVROLIGA)

31. mart: Asvel - Crvena zvezda (EVROLIGA)

April

01-03. april: Mega - Crvena zvezda (ABA LIGA)

06. april: Crvena zvezda - Olimpijakos (EVROLIGA)

07-10. april: Borac Mozzart - Crvena zvezda (ABA LIGA)

13. april: Crvena zvezda - Fenerbahče (EVROLIGA)

14-17. april: Crvena zvezda - Split (ABA LIGA)

Napomena: Nije određen termin odigravanja odloženog meča 3. kola ABA lige protiv Cedevite Olimpije na strani.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićFakundo KampacoFilip PetruševStefan Lazarević

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara