Košarkaši Partizana (Foto: MN Press)
Košarkaši Partizana (Foto: MN Press)

Dobro poznata lica u Areni: Partizan protiv Čanka, Gagića i Radičevića

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.11.21. | 09:09

Meč između crno-belih i litvanskog tima na programu je u Štark areni od 20 časova i 30 minuta

Novo kolo u Evrokupu doneće sudar Partizana i Lijetkabelisa. Litvanski sastav izuzetak je u ovogodišnjem izdanju Evrokupa zato što u sastavu nema nijednog Amerikanca. Ali, ima tri srpska člana - Nenada Čanka, Đorđa Gagića i Nikolu Radičevića. Tako da neće biti previše tajni večeras od 20 časova i 30 minuta.

20.30: (1,10) Partizan (23,0) Lijetkabelis (7,50)

Izabrane vesti

Iako je Partizan na skoru 3-1, Lijetkabelis postiže u proseku više poena od crno-belih. Litvanski sastav se obično zaustavlja na 81,8 poena, dok je Partizan na 79,8. Prosek su crno-beli pokvarili protiv Andore.

Upravo je ta utakmica protiv Andore bila pokazatelj crno-belima na čemu treba da rade, a potvrdu negativnih stvari u igri dao je večiti derbi.

Lijetkabelis je bolji i u skokovima i u proseku beleži dve uhvaćene lopte više od Partizana. I u asistencijama je Čankova ekipa bolja i prosečno po meču ima 18,3 završnih dodavanja, naspram 14,3 Partizana.

Trener Partizana Željko Obradović izneo je očekivanja pred sudar sa Lijetkabelisom.

"Oni su ekipa koja igra, uslovno rečeno, tipičnu litvansku košarku. Razlika je u tome što su tim koji je orijentisan pre svega na unutrašnju igru i očekuju mnogo od igrača na poziciji pet, Gagića. To su prve ideje koje imaju u napadu, ali je važno istaći i da su u dosadašnjem toku Evrokupa imali prosek od 28 upućenih šuteva za tri poena po meču. Tu prednjači igrač na poziciji četiri Oreli, koji je šutirao sedam od 14 na prošloj utakmici i negde u proseku ima devet pokušaja za tri poena. Ono što mi treba da radimo jeste da smanjimo taj njihov broj pokušaja i da im onda smanjimo procenat šuta. To je bez ikakve sumnje ključ utakmice, njihova unutrašnja igra, šut za tri poena plus ofanzivni skok gde se Gagić i igrači na pozicijama dva i tri zaleću na skok u napadu. To je ono o čemu treba najviše da vodimo računa i da probamo da budemo na nivou odbrane kako smo bili do sada, s tim da moramo igrati bolje u napadu. Kada to kažem, pre svega mislim da igramo brže u tranziciji, brže u situaciji pet na pet na pola terena i moramo nešto i da ubacimo. U poslednje vreme dosta otvorenih šueva promašujemo i imamo slab procenat šuta. To je nešto na čemu radimo svaki trening", poručio je Obradović.

Crno-beli su bolji u ukradenim loptama, kao i u šutu za dva poena i sa slobodnih bacanja, dok su u šutu za dva poena poptuno poravnati - 54,9% i jedni i drugi. Ukupno gledano, Partizan beleži veći indeks korisnosti - 92,8 naspram 89,3.

Partizanovi poenterski lideri u Evrokupu su Kevin Panter sa 19 poena u proseku kao i Zek Ledej i Alen Smailagić sa po 10 poena u proseku. Kod gostiju Orelik ubacuje 16,8 i u odličnoj je formi trenutno, a Đorđe Gagić se zaustavlja na 9,5.

Kada su skokovi u pitanju i tu će bivši košarkaš crno-belih, Gagić, imati ulogu jer je najbolji skakač Lijetkabelisa sa šest uhvaćenih lopti po meču koliko hvata i Zek Ledej.

Nikola Radičević je lider Lijetkabelisa u asistencijama, dok Partizan kaska u tom pogledu pa su mu najbolji asistenti Aleksa Avramović i Jam Madar sa po 2,5 asistencije po utakmici u proseku. Do sada su, gledajući indeks, najkorisniji igrači Partizana bili Kevin Panter, Aleksa Avramović i Dalas Mur, dok su na drugoj strani dobre igre pokazivali Kalaicakis, Orelik i Lipkevičijus.

Plejmejker Dalas Mur kaže da litvanski tim poseduje dobre šutere u ekipi.

"Igramo protiv dobrog tima. Igramo na našem terenu, treba da se fokusiramo na sebe i sprovedemo u delo plan utakmice. Imaju dobre šutere, u dobroj su formi, sećam se Orelija iz Italije. Vole da spuštaju loptu u reket, pripremamo se danas i fokusirani smo na meč", istakao je Mur.

Mnogo će zavisiti i od šuta za tri poena. Ako žele pobedu, crno-beli ne bi smeli da ponove učinak protiv Andore. Za tri cele četvrtine Partizan je tada ubacio samo dve trojke (18 pokušaja).

Videćemo kako će se Partizan snaći na ovoj utakmici jer dočekuje Lijetkabelis posle fizičkog i emotivnog pražnjenja u večitom derbiju, dok sledećeg vikenda imaju na programu sudar sa ekipom Budućnosti koju vodi još jedan bivši trener Partizana Aleksandar Džikić.

Ekipu je dan pred utakmicu napustio Aleksa Stepanović koji je uz određeno obeštećenje prešao u FMP, a obelodanjeno je da će okršaj sa Lijetkabelisom najverovatnije propustiti i Madar zbog problema sa leđima.

EVROKUP

Utorak

Turk Telekom - Lokomotiva 88:85

/Herison 28 - Motli 25/

Hamburg - Levaloa 84:94

/Homsli 29 - Hanter 22/

Virtus - Venecija 90:84

/Harvi 26 - Vitali 26/

Huventud - Andora 90:80

/Tomić 18 - Miler Mekintajer 22/

Sreda

18.00: (2,30) Bursa (14,5) Gran Kanarija (1,70)

19.00: (1,60) Budućnost (14,5) Cedevita Olimpija (2,55)

19.30: (1,35) Ulm (16,0) Promiteas (3,50)

20.00: (1,30) Trento (16,0) Šlonsk (3,90)

20.30: (1,10) Partizan (23,0) Lijetkabelis (7,50)

20.30: (1,10) Valensija (23,0) Burg (7,50)

*** Kvote su podložne promenama






tagovi

KK PartizanLijetkabelisŽeljko ObradovićDalas MurNikola RadičevićĐorđe GagićJam Madar

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara