Košarkaši Crvene zvezde i trener Janis Sferopulos (Foto: Starasport)
Košarkaši Crvene zvezde i trener Janis Sferopulos (Foto: Starasport)

Domaća serija i snovi o “happy-endu”: Zvezda na drugu najbolju odbranu Evrolige

Vreme čitanja: 6min | uto. 30.01.24. | 11:38

Zvezda posle trijumfa nad večitim rivalom nastavlja borbu na evro-sceni, gde ulazi u seriju mečeva kod kuće iz kojih mora da izvuče maksimum

Upisala je Crvena zvezda veliku pobedu u večitom derbiju. Stekla tri trijumfa prednosti u odnosu na Partizan Mozzart Bet u ABA ligi i sada može u potpunosti da se posveti borbi za plej-in u Evroligi. Čeka je pakleno težak zadatak. Porazima od Asvela, Baskonije, a posebno berlinske Albe minule sedmice, značajno je umanjila šanse da borbu na evro-sceni nastavi i posle ligaškog dela, ali nije još sve izgubljeno. Ipak, da bi zadržala bilo kakve nade da može da se izbori za mesto među 10 najboljih, četa Janisa Sferopulosa će morati da izvuče maksimum iz predstojeća tri duela pred svojom publikom. Seriju od tri utakmice kod kuće, počinje protiv Valensije (20.00).

Sastav Aleksa Mumbrua ima tri pobede više posle 23 kola (12-11) i trenutno je na poziciji o kojoj crveno-beli maštaju - devetoj. Kada se sve sabere i oduzme, španski tim je jedno od prijatnijih iznenađenja ove sezone u elitnom takmičenju, a sve dobro što je uradio može da pripiše čeličnoj odbrani. Valensija je dosad protivnicima dozvoljavala svega 76,1 poen po meču, što je drugi najbolji rezultat Evrolige. Zato je jasno šta će biti glavni zadatak tima sa Malog Kalemegdana večeras u Štark Areni.

Izabrane vesti

U duelu sa Albom minule sedmice, crveno-beli su pružili jednu od najslabijih ofanzivnih partija ove sezone. Zabeležili su samo devet asistencija, pogodili sedam trojki, ali uz 26,9 odsto uspešnosti, šutirali za dva 21/43... Nije pomogla ni dobra košgeterska partija Jaga dos Santosa, koji je sa 20 poena bio najefikasniji igrač utakmice, jer jednostavno u igri na protivničkoj polovini nije postojao nikakav ritam, nije bilo tečnosti u Zvezdinim napadima, nedostajalo je i strpljenja, pravih rešenja... Ipak, sve to se promenilo u okršaju sa večitim rivalom na Jadranu koji je usledio.

Sferopulosova četa je tokom prvih 20 minuta ubacila 55 poena Partizanu, pogodila sedam trojki i zabeležila asistenciju više nego za čitav meč u Berlinu. Igrala je daleko sigurnije, ali i raznovrsnije, koristila i najmanje propuste u odbrani rivala. U nastavku je Partizan zategao odbranu i krenuo na sve ili ništa, pa su crveno-beli imali daleko više problema, ali su uspeli da slave i tako značajno podigli raspoloženje posle neuspeha u glavnom gradu Nemačke.

"Još jedna teška utakmica, protiv rivala koji je veoma opasan i takođe se bori za plej-in, a pritom je izgubio u domaćem prvenstvu sa 20 razlike od Unikahe, tako da očekujemo njihovu reakciju. Biće težak meč, fizički zahtevan. Dolaze praktično bez prave petice, ali to je tim koji igra sjajnu odbranu, drugi je prema defanzivnom rejtingu u Evroligi. Moramo da budemo strpljivi u napadu, nađemo prave opcije, ali i da kontrolišemo ritam, skokove... Veoma težak zadatak, ali, moramo da pobedimo", rekao je Adam Hanga.

20.00: (1,55) Crvena zvezda (16,0) Valensija (3,15)

Jedan od razloga za daleko bolju igru je i Miloš Teodosić. Nije briljirao kako ume, ali je omogućio Zvezdinom napadu da bolje diše. Zato bi dosta toga moglo da zavisi i od njegovog nastupa, koji je prema pisanju Sport kluba pod znakom pitanja zbog udarca koji je dobio u derbiju. Jasno, bio bi veliki hendikep za srpskog šampiona da na teren ponovo izađe bez iskusnog plejmejkera, ali i Valensija je došla u Beograd značajno oslabljena. Jedan od najboljih igrača i prvi centar španske ekipe, Brendon Dejvis, doživeo je povredu na utakmici ACB lige za vikend protiv Unikahe (poraz 63:83) i najverovatnije će provesti nekoliko sedmica van terena.

S obzirom da Mumbru neće moći da računa ni na Bubakara Turea, Zvezdin protivnik neće imati klasičnu "peticu" u sastavu, ali ima sasvim dovoljno igrača na unutrašnjim pozicijama, koji mogu da popune rupu. Počevši od borbenog Damjana Inglisa, preko zlatnog španskog reprezentativca Haimea Pradilje, pa do snažnog Samija Odželeje.. Tu je i svestrani Nejtan Rivers, dok će i Viktor Klaver morati da pomogne u zaustavljanju visokih igrača Zvezde i kontroli skoka. Ipak, Dejvis je bio i najbolji strelac u prvom okršaju ovih timova (21 poen), pa je jasno da će mnogo nedostajati Valensiji u Beogradu.

Zato će ponovo u centru pažnje biti Džoel Bolomboj. Sa 14 poena i 13 skokova u derbiju je samo potvrdio da igra sjajnu sezonu i da je trenutno daleko najbolja opcija Zvezde za borbu pod obručima, pa je nagrađen i novim ugovorom do leta 2026. godine. Bez Dejvisa i Turea, Valensija će morati posebnu pažnju da posveti centru crveno-belih, što bi moglo da otvori i prostor za druge igrače.

Recimo, za Hangu, koji je bio najefikasniji igrač Crvene zvezde u minulom derbiju sa 15 poena. Počeo je da daje sve veći doprinos u napadu, da napade rivale prodorima i koristi fizičke predispozicije na pravi način.

"Na poslednjih nekoliko mečeva sam fizički napredovao i konačno mogu da prodirem, da skačem, zakucavam... Bio sam van stroja sedam nedelja, pa mi je bilo potrebno nekoliko da se vratim u formu. Osećam se mnogo bolje i mogu agresivnije da napadam koš", dodao je iskusni krilni košarkaš.

Iako bi Bolomboj i Hanga mogli da odigraju bitne role protiv Valensije, od ključne važnosti, posebno u slučaju Teodosićevog odsustva, biće još jednom Jago dos Santos - najbolji igrač Zvezde u prethodnih nekoliko sedmica. Krunu na dobra izdanja stavio je poenima za pobedu u derbiju. Igra sve sigurnije na oba fronta, mada u Evroligi nije imao sreće da povuče ekipu ka pobedi. Njegove dobre role protiv Asvela, Baskonije i Albe nisu nagrađene trijumfima, pa je red da se i to promeni. Njemu sigurno neće manjkati samopouzdanja i motiva.

GRANICA ZA POENE JAGA DOS SANTOSA U MOZZARTU - 9,5

Iako je jasno da crveno-bele čeka još jedan težak zadatak i da je pritisak sve veći kako je do kraja ligaškog dela ostalo još 11 utakmica (sa osam pobeda će izjednačiti prošlosezonski učinak kada su bili 10.), svestan je i Aleks Mumbru da njegov tim čeka veliki izazov pred punim tribinama Štark Arene. U superlativima je pričao o Zvezdi, iako njegova ekipa ima značajno bolje rezultata, a slavila je i u prvom međusobnom okršaju ove sezone u Fonteti (85:81).

"Zvezda je sjajan tim, igra sjajnu košarku, čak iako je izgubila nekoliko utakmica. Protiv Baskonije je vodila sa 18 poena na poluvremenu, dominirala je protiv Partizana i vodila sa 20 razlike. Kada neki tim to može da izvede, znači da radi na pravi način. Imaju igrače koji mogu da postižu poene sa svih pozicija. Svesni smo da ćemo defanzivno morati da odigramo veoma dobro da bi ih zaustavili. Jedan su od timova sa najviše igrača na lopti, među ekipama su koji najviše stvaraju u napadu, tako da će biti važno da postavimo odbranu koja može da odgovori njihovom stilu. Moramo da kontrolišemo i skokove, jer im je i to jedna od jačih strana. Svi moraju da preuzmu odgovornost ako želimo da kontrolišemu igru na ovoj utakmici", zaključio je Mumbru.

EVROLIGA - 24. KOLO

Utorak

20.00: (3,70) Asvel (16,0) Fenerbahče (1,35)

20.00: (1,80) Bajern (15,0) Baskonija (2,25)

20.00: (1,55) Crvena zvezda (16,0) Valensija (3,15)

20.15: (1,15) Olimpijakos (20,0) Alba (6,50)

20.30: (1,25) Real Madrid (17,0) Makabi (4,70)

Sreda

19.00: (1,45) Monako (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,20)

19.00: (2,40) Žalgiris (15,0) Anadolu Efes (1,70)

20.15: (1,50) Panatinaikos (16,0) Milano (3,00)

20.30: (1,30) Barselona (17,0) Virtus Bolonja (4,10)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ValensijaDžoel BolombojMiloš TeodosićAdam HangaJago dos Santos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara