Foto: Starsport
Foto: Starsport

Dominacija Zvezde i Partizana na startu ABA lige, da li Budućnost može da im parira?

Vreme čitanja: 4min | pon. 09.10.23. | 14:09

Večiti rivali su protekle dve godine bili iznad konkurencije u ABA ligi, ali čini se da je jaz nikad veći

Istakli su Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet visoke ambicije pred nedavno otvorenu sezonu. Žele i jedni i drugi iskorak u Evroligi, ciljaju plasman na Fajnal for. Tako su i pravili ekipe. Crveno-beli su se naoružali iskustvom, značajno produžili klupu, dobili veliki broj opcija u napadu, a crno-beli zadržali većinu ključnih igrača, doveli kvalitetna pojačanja i nastavili da održavaju sistem Željka Obradovića koji ih je vratio na regionalni tron posle decenije.

Na papiru se već videlo da se beogradski rivali značajno odvajaju od konkurencije na Jadranu, a to se na samo startu takmičarskog ciklusa pokazalo i na terenu. Jer Crvena zvezda je dobila Igokeu i Cedevitu Olimpiju sa ukupno 61 poenom razlike, dok je Partizan bio bolji od Mornara i Krke sa viškom od 72 poena. Crno-beli su tako oborili rekord koji je bio u vlasništvu Zvezde i ubeležili najbolji start u istoriji regoinalnog prvenstva.

Izabrane vesti

I sve to Zvezda i Partizan izveli su u periodu dok se još traže. Crno-beli uklapaju novajlije u sistem, pa su i na startu Evrolige izgubili od Makabija 81:96 u Tel Avivu. Nije Obradović sve složio kako je zamislio, ali Mornar i Krka jednostavno nisu dorasli nivou na kojem se nalazi branilac titule na Jadranu.

Pritom, protiv Barana u timu nije bilo Zeka Ledeja, dok u Novom Mestu nije igrao Mateuš Ponitka. U oba susreta je Obradović mešao karte, rasporedio minutažu da se niko ne bi premorio i kako bi nastavio da uigrava tim. U susretu s Mornarnom su samo Tristan Vukčević i Ponitka proveli preko 20 minuta na parketu, a protiv Krke Uroš Trifunović, dok su Vukčević i Ledej bili tačno na granici. Dakle, bez prevelike potrošnje, forsiranja najboljih igrača, Partizan je pregazio rivale iz ABA lige.

Čak su i crveno-beli prišli blizu brojke iz sezone 2020/21 (+69), koju su otvorili ubedljivim trijumfima protiv Cibone (104:66) i Borca (95:64). I to protiv nekih od najtežih protivnika u regionu. Krenuli su sa jednog od najnezgodnijih gostovanja, slavili 81:63 u Laktašima, a onda u derbiju druge runde oduvali Cedevitu Olimpiju u Areni 94:51. Naravno, bila je to daleko najubedljivija pobeda Zvezde nad Ljubljančanima u 12. međusobnom okršaju (10. trijumf).

Duško Ivanović je, poput kolege sa klupe Partizana, na obe susreta dobro rotirao ekipu. Gostovanje Igokei je ipak bilo nešto komplikovanije, pa su igrači poput Majka Tobija i Rokasa Giedraitisa morali da zapnu. A protiv Cedevite Olimpije... Imala je Zvezda 12 strelaca, samo je Jago dos Santos proveo više od 20 minuta u igri, niko nije igrao ispod 10. A prednost je rasla iz minuta u minut. Nije bilo bitno ko je na parketu, svi su pokazali kvalitet i želju za nadmetanjem, iako je verovatno već na poluvremenu meč bio rešen (50:25).

Postavlja se pitanje, čemu onda da se nadaju ostali, kada su timovi za koje se obično rezervisana mesta u plej-ofu doživeli ovakve sudbine u okršaju sa šestostrukim osvajačem, koji pritom nije uigran do željenog nivoa? Kada Krka, koja je dobila FMP na premijeri, nije kod kuće nijednog trenutka mogla ni da priđe Partizanu, a Mornar statirao u Beogradskoj areni?

Jedina ekipa koja je ostavila utisak da može da stane na crtu finalistima iz prethodne dve takmičarske godine je podgorička Budućnost, pošto je ubeležila najbolji start sezone u ABA ligi. Ekipa Petra Mijovića je dobila Zadar na otvaranju 103:73, a potom Mornar u Baru 87:61 i sa ukupnih +56 se upisala u klupske knjige zlatnim slovima.

Još Mijović nije složio sve kako treba, ali rezultati su tu i to je najbitnije. Ima Budućnost veliki broj opcija u napadu, što se vidi i kroz osam različitih strelaca sa dvocifrenim učinkom u prve dve runde. A pritom su Podgoričani bili bolji i od Lijetkabelisa u Evrokupu (76:65). Računajući i ABA Superkup, imaju učinak 5-1 od starta sezone, a meru im je uzeo samo Studentski centar (63:69) na predsezonskom turniru u Morači. Uz sve to, na šest mečeva su dosad primali svega 65,7 poena u proseku, što ukazuje da je odbrana već dobro zategnuta.

Mijovićeva četa ipak tek treba da se odmeri sa Zvezdom i Partizanom, a prvi put će imati tu priliku tek u šestoj rundi ABA lige, početkom novembra na gostovanju crveno-belima. Partizanu dolazi na megdan u 12. kolu, sredinom decembra.

Košarkaši Budućnosti slave pobedu (©ABA League/Buducnost/Filip Roganovic)Košarkaši Budućnosti slave pobedu (©ABA League/Buducnost/Filip Roganovic)

U svakom slučaju, dominantan početak beogradskih rivala na Jadranu. Surovo su krenuli ka novom finalu, ali sigurno da ne smeju da se opuste. Videlo se i prethodne sezone da pojedini timovi to i te kako znaju da kazne. Zvezda je zbog poraza od Zadra i Cibone ostala bez prvog mesta u ligašokm delu, Partizan bio na pragu eliminacije u četvrtfinalu plej-ofa sa Studentskim centrom. Razlika u kvalitettu u odnosu na konkunrenciju je velika, ali to večiti moraju da nastavljaju da dokazuju na terenu. Pritom će imati i najteže zadatke od svih učesnika između rundi ABA lige, pa će bez dileme izdanja i rezultati u Evroligi uticati i na raspoloženje i izgled tima u regionalnom takmičenju. Zasad sve ide manje-više prema planu za oba beogradska velikana.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetDuško IvanovićŽeljko ObradovićKK Budućnost PodgoricaCedevita OlimpijaIgokeaMornar BarKrka

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara