Sergej Bazarevič (Shutterstok)
Sergej Bazarevič (Shutterstok)

Doskorašnji selektor Rusije: Lutrija je u reprezentativnu košarku ušla kroz prozore FIBA

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.11.21. | 15:39

Sergej Bazarevič smatra da je kalendar takmičenja svetske organizacije umnogome poremetio vrednosni sistem

Sada već bivši selektor Rusije Sergej Bazarevič, koga je nedavno zamenio srpski stručnjak Zoran Lukić, javno je progovorio o porblemima s kojima se susreće svetska, a ponajviše evropska košarka. Nije tajna da su upravo ti problemi indirektno uticali da košarkaški savez Rusije ne produži saradnju s njim posle šest godina zajedničkiog rada. Nije hteo da priča da je od nastupa na olimpijskom kvalifikacionom turniru u Hrvatskoj zavisila njegova sudbina kao selektora.

Izabrane vesti

"Trener sam više od 20 godina. I potpuno sam svestan da, šta god da neko kaže, dobri smo sve dok donosimo prihvatljiv rezultat. Druga je stvar zašto se takav rezultat pokazao kao neprihvatljiv. U Evropi ima mnogo dobrih reprezentacija, a favorita praktično nema. Pojavljuju se pojedinci, uključujući naturalizovane igrače, koji su u stanju da svoj tim podignu na drugi nivo. Danci imaju Ifea Lundberga (defanzvca CSKA rođenog u Kopenhagenu, ali nigerijskih korena) i Ševona Šildsa iz milanske Olimpije, Švajcarci Klinta Kapele (odrastao u Ženevi, a roditelji su rodom iz Konga i Angole), koji je ne tako davno bio jedan od lidera Hjustona...", rekao je Bazarevič za "Meč TV".

Dotakao se i kalendara FIBA koji nije omiljen među košarkaškim velesilama.

"Novi format sa prozorima namerno kopiran iz fudbala, dovodi do toga da se kvalifikacije pretvaraju u lutriju. Litvanija je zamalo ispala iz aviona za Evrobasket 2022. Spasla se tek u poslednjim sekundama zahvaljujući Mantasu Kalnijetisu. Javno mnjenje živi na zastarelim konceptima, mada danas svako svakog može da pobedi. A treneri su prvi koji pate od ove nepredvidljivosti. U svakom slučaju, sudi nam se po rezultatu koji je postao manje predvidljiv. Plus, u 'prozorima nema vremena za pripreme, a u uslovima kada iz raznih razloga – uglavnom zbog povreda – nema dovoljno igrača koje bih voleo da vidim, element slučajnosti je postao veoma visok. Tradicionalni favoriti više ne poseduju takav resurs da dosledno pokazuju rezultate bez odgovarajuće pripreme. Dokaz za to je, na primer, neuspeh Francuske na Evropskom prvenstvu 2017. godine. Ove godine Srbija i Litvanija koje su bile organizatori kvalifikacije za OI nisu uspele da dođu do Tokija. Kanada sa gomilom NBA igrača je prošla isto. Grčka se nije kvalifikovala iako njihovi treneri rade širom sveta, a igrače ima svuda."

Podsetio je da Rusija igra na najkonkurentnijem kontinentu.

"Recimo mi smo na Svetskom kupu 2019. pobedilli Nigeriju, koja se nije plasirala među 16 najboljih na turniru, ali se zato s tog turnira plasirala na Olimpijske igre 2020, zaobišavši kvalifikacije. Isto važi i za Iran, koji je zauzeo 23. mesto na Mundobasketu, ali se kvalifikovao u Tokio samo zato što je iz Azije. Na Igrama je 12 reprezentacija - i samo dva zagarantovana mesta za evropske ekipe. Ovoga puta sve četiri olimpijske vize su izborili Evropljani, ali u svakom slučaju, neko jak iz Evrope – mnogo jači od olimpijskih učesnika sa drugih kontinenata – nije stigao do Tokija. Da li mislim da je nešto pošteno ili nije? Ovo su pravila igre. Možda će nekome to izgledati kao izgovor. Ali je realnost. Kako se odnositi prema tome – promeniti nešto ili slediti svoj kurs – drugo je pitanje."

Kaže da je u reprezentaciji veoma teško razvijati igrače u tako ograničenom vremenu.

"Kada počnu da upoređuju: Evo kako je radio Aleksandar Gomeljski, pa Vladimir Kondrašin... A čak i u novije vreme, Sergej Belov je bio na prvom mestu, a ne klubovi. Sada je nažalost – uključujući i finansijske razloge – potpuno drugačije. Ista FIBA ​​sada sluša Uniju igrača. Zabranjeno je da ih zovu pre 'prozora'. Zbog toga je većina njih prinuđena da se razvija u klubovima, ali tamo je malo posla za njih, pa i malo je mogućnosti za razvoj..." dodao je Bazarevič.


tagovi

Sergej Bazarevičkošarkaška reprezentacija RusijeFIBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara