Dragan Šakota (Foto: MN Press)
Dragan Šakota (Foto: MN Press)

Dragan Šakota: Ništa bolje nije moglo da se desi srpskoj košarci od večitog derbija u Evroligi

Vreme čitanja: 9min | pet. 27.01.23. | 08:59

"Košarkaški kompjuter bi konstatovao da Zvezda ima više iskustva, zadovoljstvo je gledati Partizan", naglasio je jedan od najistaknutijih srpskih košarkaških stručnjaka za Mozzart Sport

Tekuća košarkaška sezona u Evropi obiluje uzbuđenjima. Nestrpljivo se čeka derbi između Crvene zvezde i Partizan Mozzart Beta u Evroligi (19.00) koja odavno nije bila ovako izjednačena. Pritom su i nacionalni šampionati širom kontinenta, čini se, nikad interesantniji. Tako su u Italiji minulog vikenda viđena dva velika iznenađenja. Virtus je ispustio 24 poena prednost protiv Brindizija, dok je poslednjeplasirana Ređana savladala branioca trona i lidera Palakanestra – Olimpiju Milano. Režiser velikog podviga kluba iz Ređo Emilije? Proslavljeni srpski stručnjak Dragan Šakota.

Sa klubom koji je grcao u problemima pre nego što ga je preuzeo, oborio je na pleća skupoceni ansambl Etorea Mesine. Floskula da “svako može da dobije svakoga” u Italiji je ove sezone postala pravilo. Sam trijumf nad prvakom Italije bio je dovoljan povod da kontaktiramo sa iskusnim trenerom, a kada se u ozbir uzme da nas večeras čeka i evroligaški derbi… Idealan trenutak za razgovor sa bivšim šefom struke Crvene zvezde, AEK-a, Fortituda i brojnih drugih evropskih klubova.

Izabrane vesti

Akcenat naravno na večitom derbiju. Evroligaška sezona je svakako izuzetno uzbudljiva, svi timovi su na visokom nivou i jasno je da će se do poslednjeg kola voditi velika borba za pozicije u plej-ofu. U trci za mesta među osam najboljih su i crveno i crno-beli, koji su prvi put 8. decembra prošle godine ukrstili koplja u jednom evropskom takmičenju i za čije mečeve na evrosceni se uvek traži karta više. Večeras će opet.

Utisak je da intersovanje nikada nije bilo ovoliko. Najpre je povratak Željka Obradovića izazvao ogromno interesovanje navijača Partizana. Zvezda je posle nespretnog starta uspela da se konsoliduje i dovede dva vrhunska pojačanja. Kada se sve sagleda, večiti derbi je jedna od najinteresantnijih utakmica. Za mene lično derbi između Barselone i Real Madrida ne privlači ni deo pažnje kao okršaj Crvene zvezde i Partizana. Pretpostavljam da je tako kod mnogih. Jeste Klasiko vekovni derbi, ali ovakve vrste susreta u Evroligi se ne pamte. Svaka utakmica je posebno važna i istorijska. Sve će se zapisati, upamtiti, interesovanje kulminira. Ništa bolje nije moglo da se desi srpskoj košarci”.

Od dolaska Duška Ivanovića, Crvena zvezda je od 23 utakmice izgubila samo četiri. U Evroligi sa iskusnim stručnjakom ima učinak 9-4 (ukupno 10-10), u ABA ligi 10-0 (ukupno 14-1). Utisak je da odavno, a možda i nikad nije bila ovakva euforija među pristalicama srpskog i regionalnog šampiona.

Kada se Zvezda odlučila za promenu, napravila je pun pogodak. Duško je verovatno od svih slobodnih trenera u tom trenutku bio najiskusniji - odmah je to i dokazao. Došlo je do nekih bitnih promena u načinu treniranja i prihvatanju obaveza, rezultati govore. Kada sam video da je došao, imao sam u glavi da će rezultati drastično da se poboljšaju, iako niko nije mogao da predvidi da će napraviti ovakvu seriju”.

ZVEZDA ISKUSNIJA, KAD DOĐE KAMPACO BIĆE TO NAJBOLJA SPOLJNA LINIJA EVROPE

Ima Zvezda sjajna napadačka oružja poput Luke Vildoze, Nemanje Nedovića, Filipa Petruševa, pa i Fakunda Kampaca, iako do marta neće moći da nastupi u društvu najboljih (pa tako ni na derbiju). Ipak, utisak je da je akcenat u Ivanovićevoj ekipi na odbrani. Dobila je prva dva derbija (90:74 u ABA, 76:73 u EL), slavila posle trojke Nedovića u poslednjim sekundama pred oko 18.000 Partizanovih navijača na istorijskom evroligaškom.

Da postoji vaga koja moze da izmeri te sve podatke ili košarkaški kompjuter, ipak bi konstatovao da Zvezda ima više iskustva, igrača koji su godinama u klubu i drilu, a na sve to su dovedeni igrači koji prave razliku. Danas možemo mnogo kao treneri da pomognemo ekipi, da utičemo na igru, ali jedan segment koji uvek nedostaje u težnji ka vrhunskim rezultatima su upravo košarkaši koji odskaču kvalitetom. Malo ih je. Prvo je Vildoza to pokazao, pa Nedović, a na sve to stigao je i Kampaco. Sigurno da su dobili kvalitet koji se meri sa možda i najboljom spoljnom liniji u Evropi. Kada razmisli čovek i pogledate sve ekipe, nisam siguran da neko ima bolju. Pritom, tu je veliki broj vrhunskih odbrambenih igrača, što daje dodatni kvalitet”.

U komšiluku, Partizan Mozzart Bet gaji jednu od najboljih napadačkih linija u Evroligi sa prosekom od 84 poena po meču. Treći susret sa večitim rivalom dočekuje sa učinkom 9-11 u elitnom takmičenju i 14-2 u regionalnom prvenstvu. Navalu crno-belih predvode sjajni Dante Egzum, Kevin Panter, Zek Ledej i ove sezone fenomenalni Matijas Lesor koji je, prema dosad prikazanom, među najboljim centrima eiltnog takmičenja.

Partizan igra atraktivno, sa mnogo energije. To sve lepo izgleda i zadovoljstvo je gledati, u nekim utakmicama čovek može da uživa, ali nedostaje to iskustvo koje ima Zvezda. Pričamo i o broju igrača u periferiji, koji se znatno povećao u Crvenoj zvezdi, u odnosu na početak lige i to je prednost”.

PARTIZAN JE LUTAO, ŽOC GA JE STABILIZOVAO, ALI TO JE PROCES

Crveno-beli su poslednjih godina dominirali regionalnom košarkom, samo u prethodne dve sezone osvajali su triple krune. Partizan se tražio, ali dolaskom Željka Obradovića na trenersku klupu vratio se na velika vrata u košarkašku elitu

Zvezda je već dugi niz godina u procesu stvaranja domaćih igrača, u odnosu na Partizan koji je lutao i menjao koncepciju poslednjih nekoliko godina. Bilo je nekoliko promena na klupi, stratega koji razmišljaju na drugačiji način. Sada su se stabilizovali sa trenerom koji ima najveću moguću reputaciju i ne sumnjam da će svoj kvalitet i rad pokazati, ali postoji jedna bitna reč - proces. Kada žurite da vidite rezultat dok stvarate, ako se proces prekine - stvari se prilično menjaju. Kod Partizana mora da postoji maksimalno poverenje da će to sve da funkcioniše, a stvaranje igrača i igre je proces”.

Od igrača sa Malog Kalemegdana u poslednje vreme “naslovnice puni” Petrušev. Pruža briljantne partije u kontinuitetu, a na minulih sedam nastupa u Evroligi beležio je preko 19 poena u proseku. Ponovo sija sjajem koji ga je krasio dok je branio boje Mege i svima pokazuje da je spreman za velike stvari.

Dosta sam razmišljao o njemu, koja je vrsta igrača. U Megi smo svi bili impresionirani. Kada ruki sa koledža dobije MVP nagradu, to je fascinantno. S razlogom ga je pozvao prvak Evrope Efes, ali imao je tu nesreću da ne dobije priliku da igra i na kraju se završilo kako se završilo. Ovde smo svi skloni, pogotovu kod nas u Srbiji jer poznajemo košarku, da uzdižemo i obaramo. Odmah su ga osudili da to nije to, da nije ni četvorka ni petica, da bi on praktično pronašao sebe u ovakvoj situaciji na najbolji način. Ovo što pruža je zadovoljstvo za njegov klub, ali i za selektora Svetislava Pešića i sve koji navijaju i nestprljivi su da ga vide u reprezentaciji”.

S PANTEROM NE MORA MNOGO DA SE PRIČA, SVE RAZUME

Kevin Panter i Dragan Šakota (Foto: MN Press)Kevin Panter i Dragan Šakota (Foto: MN Press)

Jedan od košarkaša koji će se naći večeras u centru pažnje je kapiten crno-belih Kevin Panter sa kojim je Šakota radio najpre u AEK-u. Zajedno su osvojili Kup Grčke i FIBA Ligu šampiona, a potom sarađivali i u Crvenoj zvezdi.

Posle AEK-a je krenuo da se diže i odlazi u veće ekipe, što je veoma bitno za igrača kada napreduje. Sarađivao je sa nekoliko trenera koji su na visokom nivou duže i prošao jedan proces. Od isključivo strelca, postao je igrač koji zna da igra i timski, da sarađuje sa visokim igračima, bude strljiv u napadu, što je neophodno za Evroligu. Dobio je definiciju jednog od glavnih strelaca i dobrog timskog igrača. Ima perfektan karakter i koliko god čudno izgledalo, nisam iznenađen što je kapiten ekipe. Sa Panterom je zadovoljstvo sarađivati, ne treba mnogo da se priča sa njim, sve razume”, istakao je šef struke italijanske Ređane o jednom od iskusnijih igrača crno-belih kada su derbiji u pitanju.

A i proslavljeni srpski stručnjak iza sebe ima pregršt derbija. Ne samo u domovini. Jedan ipak ne pamti po dobru. Bilo je to finale Kupa Radivoja Koraća 2020. godine, kada je Panter igrao pod njegovim vođstvom u crveno-belom dresu.

Prolazi kroz glavu sve, i Bolonja i Olimpijakos, Panatinaikos, kada sam sa AEK-om igrao protiv tih timova, to su sve derbiji i kad se to nagomila... Kad sam se ponovo vratio, nekako sam se privikao i te derbije nisam doživljavao kao ranije. Pamtim jednu nesrećnu situaciju, kada nije sviran faul na Panteru, nego od Pantera i kada smo izgubili finale Kupa nezasluženo. To će mi ostati kao jedno neprijatno iskustvo”, dodao je Šakota i potom poentirao.

Šta bi moglo da napravi razliku u treće večitom derbiju između Crvene zvezde i Partizana u sezoni 2022/23?

Oba tima predvode vrhunski treneri i sa te strane neće biti grešaka u odabiru načina igranja, a u tom slučaju odlučuju psihologija i motivacija, ali ako ne znaju da iskontrolišu sebe u emocijama i neko im u tom slučaju ne pomogne, onda je i to džabe. Iskustvo trenera na obe strane je veliko, verujem da će sve biti ispoštovano po pitanju taktike i motivacije, te nas čeka jedna velika utakmica”, zaključio je Dragan Šakota.

U ITALIJI SE RESPEKTUJU VETERANI I KOŠARKA NEDELJOM

Za kraj, ne možemo a da se ne osvrnemo ni na Šakotinu pobedu protiv Olimpije.

Moja prva utakmica sa Ređanom je bila protiv Olimpije u Milanu. Samo što sam došao i bez treninga i nekih važnih igrača, nisam mogao da pomognem. Ispalo da tako da ubrzo igramo ponovo i stvari su se značajno promenile u našu korist. Trenirali smo dobro, ušli u seriju rezultata, dobili tri od poslednje četiri utakmice i to sada izgleda dobro. Doduše, malo hvata nervoza kada pobeđuješ, ali poslednji si na tabeli, jer svi pobeđuju. Takva je liga. Poslednji smo, ali ekipa u zoni plej-ofa ima samo dve pobede više. Timovi su ujednačenog kvaliteta i biće izuzetno interesantno. Niko ne može da daje garancije, ali u ovom trenutku dobro treniramo i igramo. Ipak, sezona je dugačka, situacija još nezavidna i ostaje da se nadamo,” rekao je Dragan Šakota u razgovoru za Mozzart Sport.

Jedan od ključnih igrača Šakotine nove ekipe je i bivši as Olimpije Milano, legenda italijanske klupske košarke Andrea Činčarini.

Pre par nedelja oborio je apsolutni rekord u asistencijama u italijanskom prvenstvu. Veoma je iskusan. U Italiji se repsektuju veterani i nemaju ništa protiv starijih igrača. Dobar veteran je uvek od koristi ako znate kako da ga upotrebite, a uvek je dobro kada imaš dobrog plejmejkera. Naš je problem na drugim mestima. Ekipa nije imala dugačku klupu i veliki roster, napravljen je disbalans između unutrašnje i spoljne linije. Angažovali smo beka i to nam znači da imamo sigurnost u rotaciji kod pravljenja faulova i ekominsanja sa snagom. Još jedan visoki igrač nam je potreban da izmenimo strukturu i balans, da dobijemo aletrnativu i igramo ispod koša više”.

Prihvatio se iskusni strateg još jednog “vrućeg krompira”. Minule sezone je izvukao Saragosu sa dna ACB lige, sada to pokušava sa Ređanom. Na dobrom je putu. Zaključno sa trijumfom nad Milanom, dobio je tri od poslednja četiri susreta u Seriji A.

Ozbirom na poslednjih desetak godina, takvi mi poslovi dolaze kao prilika i shvatio sam ih kao izazov. Na kraju krajeva, tako mi više odgovara, jer me ne zadržava tokom cele godine u obavezi, mogu da se koncentrišem na kraći period, iskoristim iskustvo na najbolji način”, ističe Šakota i potom se osvrće na razlike između španskog i italijanskog prvenstva.

Mala je razlika. ACB liga je jača. U Španiji se igra sa visokim igračima više, iako dominira tranzicija, dok se u Italiji ne koriste toliko, ali je liga neverovatno ujednačena”.

Poslednjih godina je košarka u Italiji značajno napredovala, Palakanestro ima dva predstavnika u Evroligi, Virtus je minule sezone i osvojio Evrokup, pa je i interesovanje javnosti sve veće.

Evroliga uvek ima pažnju, pa iako su Olimpija i Virtus na na neki način i bez velikih ambicija u ovom trenutku, dvorane su im relativno pune. Ostale ekipe koje igraju Evrokup i Ligu šampiona nemaju tako dobru posetu i ne postoji veliko interesovanje javnosti za te utakmice, ali što se tiče italijanskog prvenstva, gotovo sve dvorane su ispunjene. Uglavnom se igra nedeljom, zavisi eventualno od rasporeda određenih ekipa u evropskim takmičenjima, i to je košarkaški kult – nedeljom se ide na utakmicu”.


tagovi

Dragan ŠakotaReđo EmilijaKK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetKevin PanterFilip PetruševDuško IvanovićŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara