Kevin Panter i Džastin Kobs (Foto: Split/Ivica Cavka - ABA League/Dragana Stjepanovic)
Kevin Panter i Džastin Kobs (Foto: Split/Ivica Cavka - ABA League/Dragana Stjepanovic)

Duel Amerikanaca u srcu derbija Jadrana: Partizan čeka Budućnost, sve se vrti oko Pantera i Kobsa

Vreme čitanja: 5min | sub. 20.11.21. | 09:26

Košarkaši Partizana pred još jednim velikim izazovom, u devetom kolu ABA lige dočekuju Podgoričane

Pretrpeo je Partizan minulog vikenda prvi poraz u ABA ligi. Posle sedam vezanih pobeda na kolenima je završio u večitom derbiju, nije uspeo da izađe na kraj sa aktuelnim šampionom Jadrana - Crvenom zvezdom. Rane je zalečio sredinom sedmice pobedom nad Lijetkabelisom u Evrokupu, a trijumf nad ekipom Budućnosti pomogao bi ekipi Željka Obradovića da potpuno zaboravi na neuspeh u prvom ovosezonskom okršaju sa crveno-belima (21.00).

21.00: (1,45) Partizan (15,0) Budućnost (3,05)

Izabrane vesti

Nisu crno-beli uspeli da zadrže oreol nepobedivosti na Jadranu u okršaju sa večitim rivalom. Udarili su na motivisanog protivnika, koji je pred podrškom navijača uspeo da im nanese drugi poraz u sezoni (prvi pretrpeli od Andore u Evrokupu). Minule srede su se vratili na pobedničke staze, kako su u skraćenoj rotaciji na pleća oborili ekipu Nenada Čanka (84:77). Vodili su tokom čitavog susreta sa litvanskim sastavom, iako je parket kročilo samo osam prvotimaca. Izdvojio se Zek Ledej sa 19 poena, a ispratili su ga Alen Smailagić sa 13 uz 12 skokova, kao i tihi heroj Gregor Glas. Slovenac je pomalo i iznenađujuće dobio veliku priliku i iskoristio je na najbolji način. Sredinom druge deonice vezao je tri trojke i meč okončao sa 13 poena. Kevin Panter je još jednom imao problema sa protivničkom odbranom, ali je ponovo bio najbolji kada je bilo najpotrebnije, te je hicem sa poludistance na 15 sekundi do kraja rešio pitanje pobednika u Štark Areni.

U najveću dvoranu u regionu već večeras stiže još jedan težak protivnik. Ekipa Budućnosti posle osam kola ima samo dva poraza. Nije uspela da savlada Crvenu zvezdu u drugom kolu i Megu Mozzart u sedmom. Krajem minule sedmice je bila bolja od Zadra kod kuće, da bi pre samo nekoliko dana odigrala najbolji meč u sezoni. Deklasirala ja Cedevita Olimpiju u petom kolu Evrokupa (91:60), uz sjajnu partiju Džastina Kobsa. Amerikanac sa crnogorskim pasošem je susret sa Ljubljančanima okončao sa 33 poena, uz samo tri promašaja iz igre. Za jednu od najboljih partija u karijeri (indeks 44) nagrađen je i titulom MVP-a petog kola drugog najkvalitetnijeg takmičenja u Evropi. Plavi tako u odličnom raspoloženju dolaza na jedno od najtežih gostovanja u ligi.

Oba ekipe odigrale su po 13 mečeva od starta takmičarske godine. Podgoričani imaju poraz više. Partizan je na 7-1 u ABA ligi i 4-1 u Evrokupu, dok Budućnost ima identičan rezultat na evrosceni i dva neuspeha u regionalnom šampionatu. Predstojeći duel biće 34. između crno-belih i Plavih na Jadranu, a Partizan je dosad bio uspešniji sa 20 trijumfa. Minule sezone Budućnost je dobila oba duela, a posebno je ostao upamćen susret u kojem je Partizan bio domaćin. Posle dva produžetka, pogotkom Danila Nikolića sa distance u poslednjim sekundama crnogorski tim je odneo pobedu iz Beograda.

U centru pažnje biće duel Pantera i Kobsa. Sjajnih strelaca, sposobnih da individualnim kvalitetom odluče mečeve i nose svoje timove do pobeda. Bivši igrač Olimpije Milano je pokvario brojke u poslednjih nekoliko utakmica, pa u ABA ligi u proseku beleži 8,6 poena, dok je Kobs najbolji strelac Podgoričana u ABA ligi sa 14 poena po meču.

O padu forme Panter je govorio i posle utakmice sa Lijetkabelisom. Od spektakularnog izdanja u trećem kolu Evrokupa, kada je pred prepunim tribimana Štark Arene sa šest poena u završnici srušio Huventud (ukupno 18), protivnici su promenili defanzivni pristup prema sjajnom strelcu, što je i sam Amerikanac primetio.

"Prethodnih nekoliko utakmica, timovi su me udvajali, čvrsto me čuvali, sprečavali me da dobijem loptu, primetio sam to gledajući snimke. Jako je teško. Trudim se da pronađem način da postižem poene, da pokušam da se nosim sa tim. Na svakoj utakmici me čvrsto čuvaju. Specifično je to što krenem da vodim loptu na svojoj polovini i jedan igrač je odmah ispred mene. To je ludo, ali kapiram da se tako stvari rade ovde. Sada smo dobili. Moramo da idemo utakmicu po utakmicu", izjavio je Kevin Panter, koji je protiv Lijetkabelisa sredinom sedmice uspeo da pronađe nešto bolji ritam, ponovo došao u poziciju da bude Partizanov junak - i nije razočarao.

Crno-beli su protiv Lijetkabelisa igrali sa osmoricom igrača, iako je zvanično poznato da je susret zbog povrede propustio samo Jam Madar. Izraelac je imao problema sa leđima, hteo je da nastupa pod blokadama što je i trener Obradović potvrdio, ali iskusni stručnjak nije želeo ništa da prepušta riziku te je talentovani Izraelac presedeo meč petog kola Evrokupa. Pritom, duel su sa klupe posmatrali Rodion Kuruc, Dušan Miletić, Uroš Trifunović, kao i Rade Zagorac, od kojeg je kapitensku traku pred okršaj sa litvanskim timom preuzeo Nemanja Dangubić. Nije poznato da li će ostati kapiten za duel sa Podgoričanima.

Najtrofejniji evropski trener je istakao da je pred njegovim pulenima jako važna utakmica.

"Budućnost igra izvanredno, na poslednjoj utakmici, pre nekoliko dana, bila je fenomenalna protiv Cedevita Olimpije. Ima kvalitet na svim pozicijama, to pokazuje snagu tima koju ima i način na koji igra, a za to je sigurno zaslužan moj kolega, naš bivši trener, Aleksandar Džikić. Iskoristio bih priliku da pozovem navijače da podrže ekipu. Da u fer i sportskoj atmosferi dočekamo naše prijatelje iz Podgorice i da bude utakmica u kojoj će svi uživati", izjavio je Obradović i dodao da se nada da će mu svi igrači biti na raspolaganju.

I Budućnost je utakmicu Evrokupa odigrala desetkovana, kako su okršaj sa Cedevita Olimpijom propustili Vili Rid, Edin Atić i Igor Drobnjak. Ostaje da se vidi da li će biti spremni da pomognu ekipi u Štark Areni. Od posebnog značaja bi mogao da bude status američkog centra, koji je jedan od najvažnijih igrača ekipe Aleksandra Džikića.

"Naš naredni rival je u svojim ambicijama vrlo jasan, povukao je poteze koji to nedvosmisleno potvrđuju. Kvalitet sastava crno-belih je činjenično stanje, rade pod vođstvom trenera kojeg žele sve ekipe, to je valjda svima jasno. Znamo da nas čeka teška i zahtevna utakmica, pred najvećim brojem navijača pred kojima ćemo igrati ove sezone", izjavio je iskusni stručnjak i bivši trener Partizana pred večerašnji okršaj sa crno-belima.

ABA LIGA - 9. KOLO

Četvrtak

Zadar - Igokea 64:77

/Karter 18 - Voler 19/

Subota

17.00: (1,80) Cibona (14,5) FMP (2,15)

19.00: (1,80) Krka (14,5) Borac (2,15)

21.00: (1,45) Partizan (15,0) Budućnost (3,05)

Nedelja

12.00: Mega - Cedevita Olimpija

17.00: Mornar - Split

18.00: Studentski centar - Crvena zvezda

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK Budućnost PodgoricaKevin PanterDžastin KobsŽeljko ObradovićAleksandar Džikić

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara