Luka Mitrović i Dejan Davidovac (©Starsport)
Luka Mitrović i Dejan Davidovac (©Starsport)

Dva potpisa i 24 trofeja za početak prelaznog roka

Vreme čitanja: 6min | pon. 03.07.23. | 09:15

Zvezda ne odustaje od ideje da srpski igrači moraju da čine kičmu crveno-belog tima

Crno-bela strana košarkaške Srbije slavi ostanke Kevina Pantera i Zeka Ledeja, crveno-bela još čeka ona najzvučnija pojačanja, ali nije baš da na Malom Kalemgdanu sede skrštenih ruku. Jasno je naravno da ih tek čeka najizazovniji deo prelaznog roka, jasno je da sve navijače prvenstveno zanima šta će biti sa Fakundom Kampacom, međutim, Crvena zvezda je sa dva potpisa na startu prelaznog roka nagovestila da neće odustati od ideje koju gura već godinama, a to je da je srpsko jezgro igrača apsolutno obavezno.

Povratak Dejana Davidovca i ostanak Luke Mitrovića na Malom Kalemegdanu iz više razloga je obradovao pristalice srpskog šampiona. Najpre jer su urezali imena u istoriju u kluba, učestvovali u osvajanju 24 trofeja, ali i dokazali kvalitet, u dresu Zvezde postali reprezentativci, miljenici navijača.

Izabrane vesti

Prvi je paraf na novu saradnju sa klubom stavio Davidovac. Okončao je prošlog leta petogodišnji mandat u Crvenoj zvezdi i odlučio da se prvi put u karijeri okuša van granica Srbije. Potpisao je za moskovski CSKA i sa 10 pehara se oprostio od crveno-bele publike koja ga je zavolela, posvećivala mu pesme dok je uživala u njegovoj karakterističnoj igri, dobrim potezima i neretko poenima u ključnim trenucima utakmica.

Ipak, zov velikana iz glavnog grada Rusije bio je primamljiv i posle uspešnih pet sezona digao je sidro. Naravno, oproštaj od voljenog dresa bio je emotivan.

"Posle pet nezaboravnih godina, došlo je vreme za rastanak... Nisam siguran da li imam dovoljno reči, ni da li je uopšte moguće opisati sve što sam u Zvezdi doživeo! Ne brojim samo pobede, poraze ili trofeje, najvrednija su prijateljstva i uspomene koje će ostati do kraja života! Hvala svima koji su me podržavali i najveće hvala navijačima koji su mi ulepšali boravak u Zvezdi", poručio je srpski reprezentativac po odlasku u pečalbu.

Znaju crveno-beli šta 28-godišnji Zrenjaninac donosi sa sobom. Borbenost, lucidnost, meku ruku, pa i dozu nepredvidivosti. Dokazao je i u Moskvi da ima čelične živce, da je posebno koristan u utakmicama od najveće važnosti. Tako je presudio i Zenitu u borbi za treće mesto prošle sezone. Postigao je dvojku pod faulom za preokret na 14 sekundi do kraja pete utakmice, a potom blokirao pokušaj Tome Ertela sa zvukom sirene da izbori produžetak. Tako je doneo CSKA ključnu, četvrtu pobedu u seriji.

"Moskva je prvi strani grad za Dejana u kojem je proveo kompletnu sezonu i siguran sam da će sa sobom odneti mnoga lepa sećanja. Sa velikom zahvalnošću ćemo pamtiti njegove nastupe za CSKA. Kako kažu, poslednji se najbolji pamti, a Dejan je u tada bio najbolji. Poslednji minut poslednje utakmice bio je posebno uspešan za njega. Davidovac je igrač evroligaškog kalibra i iskreno mu želimo da se dokaže na tom nivou u budućnosti", govorio je biranim rečima o povratniku na Mali Kalemegdan prvi čovek moskovskog kluba Andrej Vatutin.

U CSKA nije uspeo da nastavi sa žetvom trofeja, ali je bio bitan šraf u ekipi Emila Rajkovića. Provodio je oko 20 minuta na parketu u proseku, postizao 6,7 poena, uz 3,6 skokova po nastupu, a upisao ih je 52. Posebno je bitan statistički podatak da je njegov +/- parametar iznosio 8,7, što znači da su Moskovljani uglavnom bili u lepoj prednosti sa njim na parketu.

"Dejan se dokazao kao pravi profesionalac, momak sjajnog karaktera i bio je veoma važan deo našeg sistema minule sezone. Želim da mu se zahvalim na nastupima i lojalnosti koju je pokazao klubu tokom sezone. Iskreno mu želim mnogo sreće u narednim izazovima", rekao je trener Armejaca Rajković o Davidovcu.

Vratio se Davidovac da nastavi gde je stao leta 2022, a biće okružen i poznatim licima. Interesantno je da su 2017. on i Mitrović pošli u suprotnim smerovima. Kada se priključio prvom timu, Luka je kao kapiten otišao u Bamberg, ali putevi su im se ponovo ukrstili leta 2021 ii zajedno su osvojili triplu krunu.

Mitrović je od povratku u Crvenu zvezdu dokazao da pripada evropskoj eliti. Morile su ga povrede dok je bio u inostranstvu te nije uspeo da ostavi dublji trag. Na pravi put je počeo da se vraća u redovima Budućnosti, a onda je kod Dejana Radonjića dobio novu ulogu – i zablistao.

Zaigrao je na poziciji centra, iako je tokom većeg dela karijere nominalno bio četvorka. Na pravi način je primenio kvalitete koje poseduje na nove zadatke. Neospornu veštinu prilagodio je ulozi i leđnom tehnikom počeo da izluđuje čuvare kako u ABA ligi, tako i u Evroligi. Odlično razumevanje igre nastavio da koristi kako bi pronalazio najbolja rešenja u napadu, pomogao saigračima. Neretko ih direktno spajao sa poenima. Ostvario je verovatno i najbolju konekciju sa Fakundom Kampacom u ekipi, a svakako je prvi „kliknuo“ sa Argentincem u sezoni za nama.

Koliko je plejmejker važan, na mojoj poziciji je možda još važniji visoki igrač koji može da dodaje. Igra više pik en rol sa plejmejkerom, dobija mnogo lopti iz kratkih otvaranja, što Luka radi fenomenalno. Zahvaljujući svojim predispozicijam mogu da raširim, da šutnem, uđem pod koš i on to sve vidi. Ta konekcija je možda još bitnija za mene“, pričao je Filip Petrušev po osvajanju Superlige o MVP-u finala, Mitroviću.

Prepoznali su Lukin kvalitet i drugi evropski timovi, pa je vladalo veliko interesovanje za njegove usluge. Jer nije ostalo još mnogo centara poput Mitrovića. Petica takvog umeća i košarkaške inteligencije koje veoma dobro čitaju protivnike i učestvuju u raznim aspektima igre. U moru atleticizma ii mišića, sve je manje košarkaša na unutrašnjim pozicijama sposobnih da stvaraju za druge, prodaju finte čuvarima, unesu mirnoću u napade timova realizacijom u visokim procentima sa unutrašnjih pozicija. Jer dokazao je u prethodnom periodu Zvezdin košarkaš da ga je veoma teško sačuvati kada dobije loptu u blizini obruča.

Kada na sve to dodamo statistiku - 9,2 poena, 3,9 skokova i 1,8 asistencija, uz prosečan indeks 12,4 u ABA ligi; 7,5 poena, 4,4 skoka i 1,9 asistencija uz prosečan indeks 10,2 u Evroligi – napredak u odbrani i činjenicu da je domaći igrač koji veoma dobro zna težinu crveno-belog dresa i očekivanja zvezdaške javnosti, jasno je da je rukovodstvo kluba napravilo dobar posao potpisivanjem nove saradnje sa Lukom Mitrovićem - i to trogodišnje.

Nastavila je Crvena zvezda sa idejom da ima kvalitetno jezgro srpskih igrača i to je godinama unazad bio vrlo važan deo šampionskog recepta. Takođe, derbiji sa Partizan Mozzart Betom su uvek od velike važnosti, a u prethodnom perodu je upravo iskustvo domaćih snaga isticano kao prednost crveno-belih. Dolazak Davidovca i ostanak Mitrovića se zato mogu okarakterisati kao dobar početak prelaznog roka. Pregovara se i sa kapitenom Brankom Lazićem, Stefanom Lazarevićem i Ognjenom Kuzmićem, dok su od srpskih košarkaša Nemanja Nedović i Dalibor Ilić pod ugovorima, a najavljen je i dolazak Miloša Teodosića.

Košarkaška pijaca je tek otvorena, ali prvi potezi pokazuju da će crveno-beli učiniti sve da sačuvaju identitet koji su gradili godinama unazad. Ipak, jasno je da ih čeka još mnogo posla. Podsetimo da su klub već napustili Luka Vildoza, Hasan Martin, Ben Bentil i Džon Holand, dok je Stefan Marković okačio patike o klin.

A, svi čekaju da vide - šta će da odluči Fakundo Kampaco?


tagovi

Andrej VatutinEmil RajkovićKK CSKA MoskvaDejan DavidovacLuka MitrovićKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara