Neke stare i neke nove zvezde Evrolige
Neke stare i neke nove zvezde Evrolige

Evroliga 2021/22: CSKA sa Švedom preti šampionskom Efesu, Majk Džejms slika Monakovog bogatstva

Vreme čitanja: 33min | čet. 30.09.21. | 10:00

Na tron želi i Barselona, a na papiru deluje da postoji ozbiljan balans među ekipama koje žele da konkurišu za četvrtfinale. Crvena zvezda želi da popravi utisak, počinje Đorđevićeva era u Feneru i Jaramazova u Evroligi

"Devotion, I feel devotion..."

Svako kome je nedostajalo da čuje prepoznatljive reči himne elitnog klupskog takmičenja zna da je došlo vreme za najbolju košarku u Evropi! Evroliga za sezonu 2021/22 startuje, a već sada deluje da nas čeka možda i luđa godina od prošle.

Izabrane vesti

Aktuelni šampion Evrope Anadolu Efes održao je čas konkurenciji na temu kako se zadržava tim koji pobeđuje, Barselona kao prvi pratilac izgleda još jače, a na papiru deluje da postoji ozbiljan balans među ekipama koje žele da konkurišu za četvrtfinale! Među njima svoje mesto traži i Crvena zvezda koja bi značajno da popravi utisak u odnosu na prošlu takmičarsku godinu i pretposlednje mesto na tabeli.

Bez mnogo odlaganja, počnimo sa analizom svih 18 učesnika elitnog takmičenja. Krećemo od šampiona - Efesa.

ANADOLU EFES

Vasilije Micić (©MN Press)Vasilije Micić (©MN Press)

Ne menjaj tim koji dobija - time su se Ergin Ataman i njegovi saradnici vodili tokom leta. Produžili su ugovore velikom broju igrača, dok su redove aktuelnog prvaka Evrope i Turske napustili samo Džanan Musa i Sertač Šanli.

MVP Evrolige Vasilije Micić je dobio novi ugovor. Velika pobeda za Pivare, s ozbirom da su srpskog reprezentativca merkali i NBA klubovi. Parafirao je novu, trogodišnju saradnju tešku 2.500.000 evra po sezoni. Zasluženo je postao jedan od najplaćenijih igrača na Starom kontinentu. Tu mu je bez sumnje i mesto, s ozbirom na prestižno priznanje kojim je potvrdio da pripada samom vrhu evropske košarke. Pred početak nove takmičarske godine ga je i renomirani Eurohoops proglasio najboljim igračem elitnog takmičenja, što je samo još jedna potvrda Micićevog kvaliteta.

Uz njega su nove ugovore parafirali i Rodrig Bobua, mladi Jigitdžan Sajbir, Tolga Gedžim, Adrijan Moerman i Džejms Anderson. Angažovan je samo jedan novajlija i po svemu sudeći ponovo je napravljen pun pogodak. Filip Petrušev je već u pripremnom periodu pokazao da će biti vredno pojačanje i da mu na samom startu mandata u Istanbulu sleduje velika uloga. Blistao je na pripremama, a potom odigrao gotovo savršenu partiju na startu sezone. Za 14 i po minuta na parketu ubacio je 13 poena uz samo jedan promašaj iz igre (6/6 za dva) i bio jedan od najzaslužnijih za trijumf protiv neočekivano nezgodne ekipe Merkezefendija (novajlije u Superligi).

Dobrim rolama se tokom priprema nametnuo i Bugrahan Tundžer, koji bi mogao da bude novo Atamanovo iznenađenje. Kao što je to minule takmičarske godine bio Sertač Šanli, koji je dobrim izdanjima kupio sebi mesto u Barseloni.

Pivari će, kako stoje stvari, ponovo biti strah i trepet u Evroligi. Biće možda štucanja na početku sezone, ali tako je bilo i minule, kada je na kraju pokorena Evropa.

----------------------

DOŠLI: Filip Petrušev (Fildelfija Seventisiksers), Rodrig Bobua (produžio ugovor), Jigitdžan Sajbir (produžio ugovor), Tolga Gedžim (produžio ugovor), Adrijen Moerman (produžio ugovor), Vasilije Micić (produžio ugovor), Džejms Anderson (produžio ugovor).

OTIŠLI: Sertač Šanli (Barselona), Džanan Musa (Breogan).

----------------------

BARSELONA

Nikola Mirotić i Aleks Abrines (©Star Sport)Nikola Mirotić i Aleks Abrines (©Star Sport)

Prethodne sezone Barselona je bila veoma blizu evropskog trofeja, posle regularnog dela bila je prvoplasirana, igrala je na Fajnal foru nakon sedam godina posta, ali je na kraju završila takmičenje neslavno. Efes je potvrdio dominaciju pobedom u velikom finalu, a Katalonci su videli da mogu mnogo i sigurno će sa tim ubeđenjem i velikim samopouzdanjem zaploviti i u novu sezonu u Evroligi. Trener Šarunas Jasikevičijus ima sjajan tim na okupu i sada, sa veoma sitnim promenama u odnosu na prethodnu takmičarsku godinu.

Ekipu je napustio legendarni Pau Gasol, koji još nije doneo konačnu odluku o nastavku karijere. Nije uspeo sa reprezentacijom Španije da se domogne odličja na Olimpijskim igrama u Tokiju, pa razmišlja da li da odigra još jednu sezonu. Istakao je da za njega postoji samo jedan klub - Barselona. Ukoliko se bude vraćao, ponovo će navući dres kluba iz Katalonije, u kojem su mu, naravno, vrata uvek otvorena. Uz njega je otišao i Artem Pustovij, nedavno i Leandro Bolmaro. Mladi Argentinac se odazvao pozivu iz NBA i braniće boje Minesote. Adam Hanga je pojačao ljutog rivala Real, Viktor Klaver se vratio u svoju Valensiju, dok je Leo Vesterman otišao put Monaka.

Stigla su četiri pojačanja. Novopečeni šampion Evrolige Sertač Šanli iz Efesa, talentovani Rokas Jokubaitis iz Žalgirisa, iskusni Niko Laprovitola iz Reala, dok je nedavno još jedan bivši igrač kluba iz Kaunasa potpisao ugovor sa braniocem trona u Španiji - američki košarkaš Najdžel Hejs. Ostaje samo da se vidi da li će Barsa pokušati da dovede još jednog centra, čini se da čeka odluku Paua Gasola, ali i njegovog brata Marka, koji izvesno napušta NBA i mogao bi da se vrati u Kataloniju. Postoje ipak i priče da bi karijeru mogao da nastavi u drugoligašu Đironi, čiji je i vlasnik. Nadaju se u redovima Blaugrane da bi mogao da se odluči za poslednji ples u klubu u kojem je zakoračio u seniorsku košarku.

Bilo je priča da bi Nikola Mirotić mogao da spakuje kofere. Navodno mu je Barsa ponudila novi ugovor sa smanjenom platom, koji nije hteo da prihvati. Te spekulacije su utihnule i prilično je jasno da će bivši igrač Reala nastaviti karijeru u Kataloniji. On će zajedno sa Nikom Kalatesom, Korijem Higinsom i ostalima krenuti još jednom u napad na evropski vrh.

----------------------

DOŠLI: Sertač Šanli (Anadolu Efes), Nikolas Laprovitola (Real Madrid), Rokas Jokubaitis (Žalgiris), Najdžel Hejs (Žalgiris).

OTIŠLI: Artem Pustovij (Gran Kanarija), Pau Gasol (penzija), Viktor Klaver (Valensija), Adam Hanga (Real Madrid), Leandro Bolmaro (Minesota Timbervulvs), Leo Vesterman (Monako).

----------------------

OLIMPIJA MILANO

Etore Mesina (©MN Press)Etore Mesina (©MN Press)

Prekinula je ekipa Etorea Mesine minule sezone 29 godina dug post i domogla se Fajnal fora Evrolige. Nije ipak uspela da ostvari primaran cilj i osvoji titulu na Apeninima. Na put joj je stao Aleksandar Đorđević sa Virtusom.

Kada se podvuče crta, sezona je ipak bila uspešna. Nije mala stvar osvojiti treće mesto u završnici elitnog takmičenja. Postavljeni su temelji za još veće uspehe, a posle jako dobrog prelaznog roka Manekeni imaju pravo da sanjaju o još jednom plasmanu među četiri najbolja tima u Evroligi. Svakako će osvajanje trona u Italiji biti imperativ.

Na parket Mediolanum foruma posle dugog niza godina neće kročiti Vladimir Micov. Napustio je srpski košarkaš Milano i vratio se u podgoričku Budućnost na zalasku karijere. Još dva igrača otišla su na Jadran. Zek Ledej i Kevin Panter su na opšte iznenađenje postali stubovi projekta Željka Obradovića u Partizanu. Sidro je posle nekoliko sezona digao i Majkl Rol, Džef Bruks se preselio u Veneciju, Džeremi Evans u Panatinaikos. Posle šest godina klub je napustio i Andrea Ćinćarini.

Angažovane su više nego adekvatne zamene. Devon Hol je stigao posle sjajne sezone u dresu Bamberga. Konkurenciju u reketu pojačao je talentovani grčki reprezentativac Dinos Mitoglu, a u klub se posle šest godina vratio Nikolo Meli. Puno se očekuje i od Džerijana Grenta, koji je dominirao grčkom ligom u sezoni za nama, ali i od NBA pojačanja Troja Denijelsa. Jezgro domaćih igrača jače je za Đampaola Ričija i Davidea Alvitija.

Veliku stvar obavila je uprava tako što je ubedila Ševona Šildsa da potpiše novi ugovor. Amerikanac sa danskim pasošem se u dresu Armanija dokazao kao sjajan strelac, pa će u istim bojama rešetati i ubuduće.

Ima Mesina dovoljno oružja na oba kraja parketa, dugačku klupu i pregršt iskustva na raspolaganju. U klubu su ostali i velikani Evrolige poput Kajla Hajnsa, Điđija Datomea i Serhija Rodrigeza, koji će sa Melijem podeliti kapitenske obaveze u sezoni pred nama. Ostao je i Malkolm Dilejni, kao i borbeni centar Kejleb Tarčevski, koji će nesumnjivo dobiti ulogu prvog ratnika na frontu i ove takmičarske godine.

Nije ipak idealno otvorena sezona. Virtus je Olimpiji zadao još jedan bolan udarac i sprečio je da sa peharom u rukama krene u nove pobede. Sastav iz Bolonje je osvajanjem Superkupa istakao ozbiljnu kandidaturu za odbranu trona i bacio rukavicu u lice prvom izazivaču. Rane su zalečene rutinskim trijumfom na startu prvenstva. Pobeda nad Napolijem poslužiće Mesininim Manekenima kao prava uvertira za premijeru u Evroligi protiv moskovskog CSKA.

----------------------

DOŠLI: Nikolo Meli (Dalas, NBA), Džerijan Grent (Promiteas), Đampaolo Riči (Virtus Bolonja), Devon Hol (Bamberg), Kostas Mitoglu (Panatinaikos), Troj Denijels (Denver, NBA), Davide Alviti (Trst), Ševon Šilds (produžio ugovor).

OTIŠLI: Andrea Ćinćarini (Ređo Emilija), Kevin Panter (Partizan), Zek Ledej (Partizan), Majkl Rol, Džef Bruks (Venecija), Vladimir Micov (Budućnost), Džeremi Evans (Panatinaikos).

----------------------

CSKA MOSKVA

Nikola Milutinov (©MN Press)Nikola Milutinov (©MN Press)

CSKA nije previše menjao proteklog leta. Ali Dimitris Itudis, Andrej Vatutin i drugari spremni su za novi pohod na titulu Evrolige. Prošle godine nisu uspeli.

Armejci su prethodnih godina pokazali neverovatnu konstantnost tako što su se kvalifikovali na devet uzastopnih Fajnal forova. Biće iznenađenje ako CSKA ne pronađe način da stigne do Berlina i desete završnice Evrolige zaredom.

Jedna od najvećih promena odnosi se na definitivni rastanak sa Majkom Džejmsom i dolazak Alekseja Šveda koji je počeo karijeru u CSKA i sada se posle devet godina vraća kao jedna od najvećih zvezda na evroligaškom nebu. Još jedan dolazak je privukao pažnju mnogih, a radi se o Marijusu Grigonisu iz Žalgirisa.

Jedno od najvećih "pojačanja" za CSKA ove sezone biće povratak Nikole Milutinova posle povrede i operacije ramena. Bio je odsutan od kraja januara. Kada se na njegovu visinu doda pokretljivost i šut Johanesa Fojtmana, jasno je koliko će biti nezgodni po protivnike u igri ispod koša.

CSKA možda poseduje najbolji par četvorki na Starom kontinentu u vidu Vila Klajburna i Tornikea Šengelije, tako da će njih dvojica sa krila praviti mnogo problema svakom timu koji stane na put Armejacima. Može sve i jednostavnije da se kaže: ekipa koja poslovično poseduje jedan od najvećih budžeta uvek napada prvo mesto. Tako će biti i ove sezone.

Pomenuti povratak Alekseja Šveda u crvene boje CSKA je bez sumnje jedan od intrigantnijih priča ovoga leta. On je šest poslednjih sezona proveo u Himkiju, poznate su njegove individualne sposobnosti koje su ga dovele do Alfonso Ford trofeja 2018. i 2021. godine. Protekla sezona bila je jedna od najboljih Švedovih u karijeri. Postizao je u proseku 19,8 poena i pored toga delio 7,7 asistencija. Biće vrlo zanimljivo videti kako će se Šved ukomponovati u tim CSKA.

Veliki plus za Itudisovu ekipu je Ife Lundberg. Momak rođen u Kopenhagenu imao je zanimljiv tok karijere, sve do prošle sezone nastupao je za Zjelonu Goru, ali je dobrim igrama za nacionalni tim privukao pažnju na sebe, a zatim se dokazao i na evroligaškom nivou.

CSKA će gađati prvo mesto i ništa ispod toga.

----------------------

DOŠLI: Marijus Grigonis (Žalgiris), Vladimir Ivlev (Parma), Aleksej Šved (Himki), Nikita Kurbanov (novi ugovor), Johanes Fojtman (produžio ugovor), Ivan Ukov (produžio ugovor), Semen Antonov (produžio ugovor), Dimitris Itudis (produžio ugovor).

OTIŠLI: Darun Hilijard (Bajern Minhen), Janis Strelnijeks (Žalgiris), Majkl Erik (Unikaha).

----------------------

CRVENA ZVEZDA

Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Teško da su Dejan Radonjić i njegovi saradnici mogli da zamisle teže, odnosno komplikovanije leto. Kroz mnogo izazova prošao je branilac titule u mesecima pauze između dve sezone, pogotovo u sedmicama uoči početka i tokom samih priprema. Povrede su razbile svaku koncepciju rada i stručni štab je u hodu morao da menja bukvalno sve - od plana priprema, preko rivala u kontrolnim utakmicama, do doziranja treninga kako bi se sprečile nove povrede i dodatno skraćivanje rostera.

Koliko je situacija u timu s Malog Kalemegdana zaista bila komplikovana i teška najbolje potvrđuju priče da Radonjić na nekim treninzima čak nije imao dovoljno prvotimaca za igru “pet na pet“, zbog čega su broj popunjavali juniori i mladi košarkaši čije vreme tek dolazi. Najveći udarac Zvezda je pretrpela s povredom Ognjena Dobrića koji je posle vrhunskih rola u drugoj polovini sezone dobio novi ugovor, a zatim doživeo povredu zbog koje još nije blizu povratka na parket. Uz najboljeg igrača Zvezde probleme s povredama imali su još kapiten Branko Lazić, Marko Simonović, Dejan Davidovac, Stefan Lazarević, potom i novajlije Eron Vajt i Nikola Ivanović, povratnik Nejt Volters... Vajtova situacija je najkomplikovanija. Zbog preloma podlaktice na parketu ga neće biti još tri meseca, zbog čega klub osluškuje stanje na tržištu u potrazi za eventualnim rešenjima.

Crvena zvezda je ušla desetkovana u novu sezonu, bez Dobrića, Vajta, Lazića, Davidovca. Volters i Lazarević su radili individualno, ali su ipak upisali minute protiv Splita, dok na premijeri nije bilo ni Uskokovića.

Majk Cirbes (©Star Sport)Majk Cirbes (©Star Sport)

Zvezdine probleme dodatno je uvećala potraga za centrom koja je završena potpisom Majka Cirbesa kao prelaznim rešenjem do kraja kalendarske godine. Nemački centar je počeo pripreme sa Zvezdom u želji da održava formu pre odlaska u neki drugi klub, a kako Radonjić nije uspeo da pronađe adekvatno rešenje u reketu, postignut je dogovor o kratkoročnom ugovoru. Cirbes će minute deliti sa Ognjenom Kuzmićem koji je leto proveo u jakom individualnom radu. Pokušala je Zvezda da zadrži Lendrija Noka, kamerunski centar se dugo premišljao i na kraju izabrao Baskoniju, dok pregovori s Matijasom Lesorom nisu doneli željeni rezultat zbog razlike u finansijskim potraživanjima i ponudi. Francuz je na kraju potpisao kratkoročnu saradnju sa Makabijem iz Tel Aviva. Tržište je bilo "siromašno" centrima evroligaškog kalibra, pa će Cirbes i Kuzmić poneti najveću odgovornost. Odradili su dobar posao protiv Splita, ali ih na startu Evrolige čeka Fenerbahče.

Najveće pojačanje Crvene zvezde bez sumnje je Nikola Kalinić. Srpski reprezentativac je posle godina provedenih u Fenerbahčeu i prošle sezone u Valensiji rešio da se vrati na mesto uspeha kako bi bio bliži porodici i prijateljima u vremenu pandemijske krize, što je Crvena zvezda oberučke prihvatila. U Kaliniću je dobila jednog od verovatno najbolja tri igrača u Evropi na svojoj poziciji, što će individualno biti najveća snaga tima.

Generalno gledano prednost ove ekipe jesu dobre, duboko urezane veze između igrača. Kalinić, Volters, Mitrović, Cirbes, pa i Lazarević odlično poznaju metodiku rada Dejana Radonjića, što je značajno olakšalo proces adaptacije, Ivanović je s trofejnim stručnjakom radio u Budućnosti i uvek o njemu pričao u superlativu, dok su Vajt i Holins praktično jedine nove kajle u starom lancu.

Odlasci Džordana Lojda, Korija Voldena, Duopa Rita, Marka Jagodić Kuridže, Lengstona Hola, Lendrija Noka i Alekse Radanova su pokriveni. Ostaje da se vidi kakav će kvalitet doneti oni koji su došli kao zamena. Ivanović i Volters imaće zaduženje da organizuju igru, Holins i Dobrić da zatrpavaju protivničke koševe, Kalinić da svojim kvalitetom napravi razliku, ostali da ostanu verni dobro poznatom principu čvrste odbrane i napada iz tranzicije. Dosta iskusna ekipa, puna kvaliteta za odbranu titule, ali je mnogo i pitanja na koja treba sačekati odgovore...

Na startu sezone je i desetkovana Zvezda bila preveliki zalogaj za ekipu Splita. Skraćeni roster je dobro uigran, svi pojedinci su pružili maksimum, a doprinos su dali i mladi igrači poput Nemanje Popovića i Marka Gušića. Videćemo da li će to biti dovoljno za uspešan početak i u elitnom takmičenju.

----------------------

DOŠLI: Nikola Ivanović (Budućnost), Luka Mitrović (Budućnost), Eron Vajt (Panatinaikos), Stefan Lazarević (FMP), Nikola Kalinić (Valensija), Nejt Volters (Uniks), Ostin Holins (Zenit), Majk Cirbes (Šabab Al Ahli), Nemanja Popović (FMP), Ognjen Dobrić (produžetak ugovora).

OTIŠLI: Džordan Lojd (Zenit), Marko Jagodić Kuridža (Budućnost), Aleksa Radanov (Igokea), Lengston Hol (Bahčešehir), Kori Volden (Bajern Minhen), Duop Rit (Ilavara Hoks), Lendri Noko (Baskonija).

----------------------

FENERBAHČE

Aleksandar Đorđević (©MN Press)Aleksandar Đorđević (©MN Press)

Fenerbahče je prvo vodio Željko Obradović, pa Igor Kokoškov i sada - Aleksandar Đorđević. Definitivno će ljubitelji košarke sa ovih prostora pratiti Fener ponajviše iz tog ugla. Srpski stručnjak je posle epizode u italijanskom Virtusu, odlučio da promeni zemlju i oproba se u novom odelu.

Fenerbahče nije samo promenio stručni štab, nego je značajno osvežio i igrački kadar. U klub su stigli Devin Buker, Ismet Akpinar, Marijal Šajok, Pjeria Henri, Metedžan Birsen... Sa njima će u nove akcije krenuti starosedeoci De Kolo, Marko Gudurić, Veseli, Pjer, Mahmutoglu...

Posle jedne neuspešne sezone, Fener će pokušati ponovo da izađe na pravi put koji vodi ka trofejima. Poslednji put pehar su u Turskoj podigli na kraju sezone 2017-2018 pod vođstvom Željka Obradovića.

Srpski reprezentativac Marko Gudurić se prošle godine iz NBA lige vratio u Fenerbahče. On je sredinom decembra 2020. ponovo zadužio dobro poznatu opremu i odmah se osetila pozitivna reakcija u timu. Očekuje se da i ove godine bude važna karika Đorđevićevog tima.

Za Fenerbahče se takođe može reći da poseduje veoma dugačku klupu, ali to je i zbog broja turskih košarkaša i ograničenja u domaćem šampionatu. Biće zanimljivo videti kako će se na novi klub navići Ahile Polonara, Devin Buker, Pjerija Henri, te da li će Nando De Kolo biti onaj stari.

Očekuje se da De Kolo postiže poene, da Veseli dominira ispod koša, a u organizaciji igre i tempa svakako se mnogo očekuje od Henrija. Američki plejmejker je sve bolji kako sezone prolaze otkako se prvi put pojavio na evropskoj sceni u redovima Ulma u sezoni 2015/2016 u Evrokupu. Tim prilično može da se osloni na njega, odigrao je prošle sezone 34 meča za Baskoniju i prosečno provodio 27 minuta na terenu. Pokazuje i dobru odbranu, tako da bi Đorđević mogao mnogo da dobije iz njegovog učinka.

Fenerbahče je prošle sezone nekako uspeo da se domogne TOP 8, ali je u četvrtfinalu lagano pometlan protiv CSKA u tri utakmice. Sada će Fener sa Đorđevićem na klupi probati da odskoči i nadmaši pomenuti učinak.

----------------------

DOŠLI: Aleksandar Đorđević (Fenerbahče), Akile Polonara (Baskonija), Pjerija Henri (Baskonija), Ismet Akpinar (Bahčešehir), Marijal Šajok (Bursaspor), Devin Buker (Himki), Metedžan Birsen (Pinar Karšijaka), Efe Ergi Tirpandži (vratio se sa pozajmice), Ekrem Sandžakli (vratio se sa pozajmice), Dajšon Pjer (produžio ugovor).

OTIŠLI: Igor Kokoškov (Dalas), Berkaj Džandan (Bahčešehir), Lorenco Braun (Uniks), Edgaras Ulanovas (Žalgiris), Bobi Dikson (istekao ugovor), Aleks Perez (Turk Telekom), Kajl O Kvin (Pariz basketbal), Kenan Sipahi (Saragosa), Džoni Hamilton (Atlanta Hoks), Džerel Edi (Strazbur).

----------------------

REAL MADRID

Serhio Ljulj (©MN Press)Serhio Ljulj (©MN Press)

Kraljevski klub je u sezoni za nama imao brojnih problema. Ekipu je početkom sezone napustio Fakundo Kampaco, potom je pred početak plej-ofa otišao i Gabrijel Dek. Na sve to nadovezale su se i povrede, dok je Felipe Rejes najavio odlazak u penziju. Po okočanju takmičarske godine je odsvirao kraj. Biće čudno gledati Madriđane na parketu, znajući da posle 17 godina ne postoji šansa da na teren kroči legenda španske košarke.

Još jedan igrač koji je ostavio dubok trag u Kraljevskom klubu bi mogao bi da ga napusti ovog leta. Tačnije, Džejsi Kerol je to već uradio, ali još postoji šansa da se vrati. On je sa porodicom u rodnoj Americi i još nije doneo odluku. Ugovor mu je istekao, slobodan je igrač, a samo jedno je izvesno - klub neće menjati. Zbog svega što je učinio za Real, Uprava je voljna da mu da vremena. Mogao bi u finišu sezone svojim iskustvom da bude prevaga u borbi za trofeje.

Otišao je i talentovani Usman Garuba. Hjuston Roketsi su ga odabrani na NBA draftu sa 23. mesta i odlučili da sa mladim španskim reprezentativcem potpišu ugovor. Veliki hendikep za sastav iz španske prestonice, ali i prilika za mladog srpskog košarkaša Tristana Vukčevića. Dobio je šansu u prvom timu minule sezone, sada ga izvesno očekuje i veća minutaža. Prilika koju ne sme da propusti.

Klub su napustili i Aleks Tajus i Nikolas Laprovitola, potonji se čak usudio da pojača redove najljućeg rivala - Barselone. Interesantno je da su Madriđani i Katalonci razmenili još igrača tokom leta. Tako je bivši igrač Barse Toma Ertel konačno zadužio opremu Blankosa, a u svlačionici će viđati još jedno poznato lice - Adama Hangu.

Uz dvojac koji je u prošlosti branio bolje ljutog rivala, u klub su stigli i bivši plejmejker Partizana, Olimpijakosa, Jute i Lokomotive Kubanj Najdžel Vilijams Gos, kao i nekadašnji krilni centar Boston Seltiksa i Asvela Geršon Jabusele. Kvartet sjajnih pojačanja i čini se da je ekipa spremna da se na vrh vrati sa stilom.

To je i dokazala na startu sezone u Endesi. Najpre se dobro pomučila protiv nezgodnog Burgosa, ali ga je uz pomoć najiskusnijih pojedinaca Ljulja i Fernandeza srušila. Potom su Blankosi rutinski izašli na kraj sa Andorom, dok je sa Obradoirom bilo određenih problema u reketu, ali je upisana pobeda. Tri od tri za aktuelnog vicešampiona na otvaranju španskog prvenstva.

----------------------

DOŠLI: Toma Ertel (Asvel), Geršon Jabusele (Asvel), Najdžel Vilijams Gos (Lokomotiva Kubanj), Adam Hanga (Barselona).

OTIŠLI: Usman Garuba (Hjuston, NBA), Aleks Tajus , Nikolas Laprovitola (Barselona), Felipe Rejes (penzija), Džejsi Kerol (istekao ugovor).

----------------------

MAKABI TEL AVIV

Skoti Vilbekin (©MN Press)Skoti Vilbekin (©MN Press)

Od izraelskog Makabija se očekuje da prikaže bolje predstave nego prethodne sezone. Završili su takmičenje na 13. poziciji sa 14 ostvarenih pobeda i čak 20 poraza. Doživeli su velike promene u sastavu i sa jednim novim rosterom će pokušati da budu mnogo konkurentniji nego što su to bili tokom sezone 2020-2021.

Trener Janis Sferopulos ima na papiru tim koji će moći da se bori za mesto među osam najboljih. Glavna snaga ostaje ista – Skoti Vilbekin. Pomoć će mu sigurno stići od tri zvučna nova imena – Džejmsa Nanelija, Džejlena Rejnoldsa i Derika Vilijamsa. Stigao je i Kinan Evans, kao i Kameron Tejlor, Jiftah Ziv, Roman Sorkin i Džejk Koen. Nedavno je ugovor potpisao i Matijas Lesor na dva meseca, kao zamena za povređenog Žižića.

Sa navijačima na tribinama Makabi deluje kao ekipa koja će svakom timu moći da pomrsi račune. Potrebno je da se u pravu celinu uklope novajlije, a ako to trenerku pođe za rukom, onda sigurno mogu da očekuju nekoliko koraka napred.

----------------------

DOŠLI: Džejms Naneli (Nju Orleans, pa Makabi), Džejlen Rejnolds (Bajern), Derik Vilijams (Valensija), Džejk Koen (Obradoiro), Matijas Lesor (Monako), Kameron Tejlor (Hamburg), Kinan Evans (Hapoel Haifa), Roman Sorkin (Makabi Haifa), Jiftah Ziv (Hapoel).

OTIŠLI: Ejdan Alber, Elajdža Brajant (Milvoki), Otelo Hanter (Bajern), Tajler Dorsi (Olimpijakos), Jovel Zosman (Alba Berlin).

----------------------

BAJERN MINHEN

Vladimir Lučić (©MN Press)Vladimir Lučić (©MN Press)

Ekipa Andree Trinkijerija je postala prva nemačka ekspedicija koja se našla u plej-ofu Evrolige. Iza njih je sezona za pamćenje, u kojoj im je za dlaku izmakao plasman na završni turnir. Prvi deo takmičenja završili su na petoj poziciji, a onda su odigrali neverovatnu četvrtfinalnu seriju sa Olimpijom iz Milana. Manekeni su prošli dalje tek posle pet odigranih utakmica (3:2). Roster tima iz Minhena se značajno promenio, ali sigurno to neće sprečiti italijanskog stručnjaka da sa novim sastavom pokuša da ponovi prošlogodišnji rezultat.

"Prošle sezone smo imali nesavršen tim, ali su igrači pronašli način da igraju gotovo savršeno. Duh u ekipi je bio bez premca. Imali smo toliko povrataka protiv jakih timova. Želim ponovo da stvorim taj pobednički mentalitet", rekao je nedavno Andrea Trinkijeri.

Četiri utakmice u prvih pet kola igraće u gostima, tako da će već na startu nemački tim biti na velikim izazovima. Pokretački motor i glavni izvor energije Vladimir Lučić će i ove sezone biti igrač oko koga se vrti mnogo toga. Minhen su napustili Džejlen Rejnolds i Vejd Boldvin, dve veoma brine karike koje su u rukama imale najviše poena. Novajlije će imati veoma težak zadatak da pokušaju da nadomeste sve to što je radio sjajni tandem. Trinkijeri je odlučio da ponovo sarađuje sa dva igrača koju su zajedno sa njim bila u Partizanu – Korijem Voldenom i Ognjenom Jaramazom. Njih dvojica su tokom pretprošle sezone činili jaku bekovsku snagu crno-belih, a italijanski stručnjak veruje da će dobru hemiju izgraditi i u crvenom dresu.

Uz dobro poznati tandem ljubiteljima košarke u Srbiji, u Minhen su stigli i Darun Hilijard iz CSKA, Andreas Obst iz Ulma, Gevin Šiling iz Braunšvajga, Dešon Tomas iz japanskog Alvarka, Ogustin Rubit iz Žalgirisa, Džoš Obijezi iz Vircburga, Otelo Hanter iz Makabija, dok se sa pozajmice vratio Marvin Ogunzipe.

Ostali su Nik Vajler Beb, Nihad Đedović, Pol Cipster, Žan Mark Šiško, Leon Radošević, Džejson Džordž...

----------------------

DOŠLI: Kori Volden (Crvena zvezda), Ognjen Jaramaz (Partizan), Darun Hilijard (CSKA), Andreas Obst (Ulm), Gevin Šiling (Braunšvajg), Dešon Tomas (Alvark Tokio), Ogustin Rubit (Žalgiris), Džoš Obijezi (Vicburg), Otelo Hanter (Makabi), Marvin Ogunzipe (vratio se sa pozajmice iz Hamburga).

OTIŠLI: Džejlen Rejnolds (Makabi), Vejd Boldvin (Baskonija), Džadžuan Džonson (Turk Telekom), Džejms Gist (Asvel), Di Džej Sili (Budućnost), Dijego Flakadori (Trento), Robin Amaize (Braunšvajg), Dejvid Kremer (Braunšvajg), Matej Rudan (Mega).

----------------------

OLIMPIJAKOS

Jorgos Printezis (©MN Press)Jorgos Printezis (©MN Press)

Već tri sezone ekipa iz Pireja luta u Evroligi. Menjala je trenere, roster iz korena više puta - nije bilo željenih rezultata. Vratio se na klupu Jorgos Barcokas, ali nije uspeo za kratko vreme da izvede Olimpijakos na pravi put. Imaće još jednu šansu.

Čini se da je tokom leta odrađen dobar posao. Angažovana su kvalitetna pojačanja, zadržani ključni igrač. Ništa ipak neće biti isto bez Vasilisa Spanulisa, koji je rešio da stavi tačku na svoju blistavu karijeru. Posle 11 godina u crveno-belom je odsvirao kraj, a na novoj generaciji je da pokuša da ponovi uspehe koje su prethodne predvođene Kil Bilom ostvarivale.

Spanulisov "partner u zločinu" Jorgos Printezis će otplesati još jednu sezonu. Verovatno poslednju. Pokušaće iskustvom i znanjem da pokaže put nekim novim zvezdama kluba iz Pireja, a zaista se čini da posle duže vremena ekipa ima kvalitet da se vrati u vrh evropske košarke - gde joj je i mesto.

Uz Printezisa su ostali Kostas Slukas, Hasan Martin, Saša Vezenkov, Kostas Papanikolau. Minule sezone su svojim izdanjima novu šansu kupili i Livio Žan Šarl, kao i Šakil Mekisik. Na sve to, stigla su zaista prava pojačanja.

Tomas Vokap je u dresu Žalgirisa dokazao da je i te kako sposoban da igra na visokom nivou u kontinuitetu. Odličan je šuter, može da pomogne i u organizaciji napada, ali je - što je možda i najvažnije - sjajan u odbrani. Koncentrisano i posvećeno obavlja defanzivne zadatke, pa je i u Kaunasu bio ponajboljih defanzivac. Što nije mala stvar.

Tajler Dorsi je konačno stigao u Pirej. Dugo ga je merkao Olimpijakos, nadao se da može da ga ubedi da ponude iz NBA još neko vreme ostavio po strani, kako bi se dobrim igrama u Evroligi dodatno nametnuo skautima iz najjače lige sveta. Konkurenciju u reketu pojačao je 218 centimetara visoki Mustafa Fal. Igrač impozantnih fizičkih karakteristika i velikog iskustva, koji bi u pravim rukama mogao da bude noćna mora pod obručima.

Na Barcokasu je da od Mekisika, Žan Šarla, Vokapa, Martina i Fala napravi defanzivnu mašineriju, jer na drugom kraju parketa ima diregenta Slukasa i igrače poput Vezenkova i Dorsija, koji bi mogli da plešu po njegovim notama. Olimpijakos ima sve što je jednoj šampionskoj ekipi potrebno. Kvalitet, iskustvo, atletski vrlo sposobnu ekipu, dovoljnu dugačku klupu i na njoj čoveka koji zna kako se osvajaju trofeji.

----------------------

DOŠLI: Tomas Vokap (Žalgiris), Tajler Dorsi (Makabi), Mihalis Luncis (Promiteas), Mustafa Fal (Asvel), Šek Mekisik (produžio ugovor), Saša Vezenkov (produžio ugovor), Jorgos Printezis (produžio ugovor)

OTIŠLI: Čarls Dženkins (Tenerife), Oktavijus Elis (Turk Telekom), Eron Herison (Turk Telekom), Kostas Kufus, Antonis Koniaris (AEK), Vasilis Spanulis (penzija).

----------------------

BASKONIJA

Duško Ivanović (©MN Press)Duško Ivanović (©MN Press)

Pretrpela je ekipa Duška Ivanovića velike promene. Nisu Baski minule sezone ostvarili željene rezultate, ali je Crnogorac dobio poverenje kluba i novi ugovor. Imao je preko leta priliku da sastavi ekipu po svom ukusu, pa je izvršena generalka.

Sedam novih igrača stiglo je u Fernando Buesa Arenu. Osam je napustilo. Angažovani su Met Kostelo, Vanja Marinković, Simone Fontekio, Vejd Boldvin, Lendri Noko i Stiven Enoh, dok se u klub vratio Džejson Grejndžer. Sidro su digli Iliman Diop, Jusufa Fal (na pozajmici u Asvelu), Tonje Džekiri, Pjerija Henri, Akile Polonara, Frenk Masenat, Kino Kolom i Zoran Dragić. Od važnijih su ostali Artus Kuruc (mlađi brat košarkaša Partizana Rodiona) i bivši košarkaš CSKA i Efesa Alek Piters.

Udario je Ivanović reset, ali se čini da je sastavio sjajnu ekipu. Fontekio bi mogao da bude jedno od prijatnijih iznenađenja ove sezone. Igrao je sjajno u dresu Albe prethodne, a potom u dresu reprezentacije Italije blistao na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Beogradu, pa i na samim Igrama u Tokiju.

Marinković bi konačno mogao da dobije ulogu kakvu zaslužuje, s ozbirom da je u Valensiji bio u drugom planu. Boldvin se u Bajernu sjajno adaptirao na evropsku košarku i bio ponajbolji igrač ekipe Andree Trinkijera, dok je bivši centar Crvene zvezde Noko igrač po ukusu crnogorskog stručnjaka. Altetski sjajan, snažan, izuzetno borben i energičan.

Sa Ivanovićevim pečatom i ratničkim mentalitetom koji odlikuje njegove ekipe Baski bi mogli da budu tvrd orah za najbolje evropske timove u sezoni pred nama.

Ipak, početak sezone u ACB ligi pokazao je određene mane, koje bi mogle da budu otklonjene vremenom, s obzirom da je roster značajno izmenjen. Protiv Fuenlabrade je popustila odbrana, ali je napad odradio posao, dok je u minulom kolu španskog prvenstva pretrpljen i prvi takmičarski poraz od Huventuda. Baski su u Badaloni ubacili svega 61 poen. Vejd Boldvin je postigao više od trećine (23 poena, 17 u poslednjoj četvrtini).

----------------------

DOŠLI: Met Kostelo (Gran Kanarija), Vanja Marinković (Valensija), Simone Fontekio (Alba), Vejd Boldvin (Bajern), Džejson Grejndžer (Alba), Lendri Noko (Crvena zvezda), Stiven Inok (Obradoiro), Tadas Sedekerskis (produžio ugovor)

OTIŠLI: Iliman Diop (Gran Kanarija), Jusufa Fal (Asvel), Tonje Džekiri (Uniks), Pjerija Henri (Fenerbahče), Akile Polonara (Fenerbahče), Frank Masenat (Najners Kemnic), Kino Kolom (AEK), Zoran Dragić, Luka Vildoza (Njujork, NBA).

----------------------

PANATINAIKOS

Nemanja Nedović (©MN Press)Nemanja Nedović (©MN Press)

Kao i godinama unazad, leto je donelo i velike promene u Atini. Na mesto šefa struke je posle razočaravajuće sezone u Evroligi postavljen Dimitris Priftis, koji se posle sedam godina vratio u OAKA Arenu. Sklopio je roster po svom ukusu - krcat američkim košarkašima.

Jasno je da se bez igrača iz SAD gotovo ne može napraviti veliki rezultata u elitnom takmičenju Starog kontinenta, ali isto tako ekipe koje su se opredeljivalje za potpunu Amerikanizaciju rostera, često nisu ostvarivale željene rezultate.

Priftis je u Unisku pokazao da može da kontroliše svlačionicu i pronađe hemiju između domaćih i stranih igrača. Sa klubom iz Kazanja je stigao i do finala Evrokupa, ali još čeka na prvi trofej. To će pokušati da promeni sa novom legijom Amerikanaca u Atini.

Igrački kadar pojačali su bivši igrač Mege i Cedevita Olimpije Kendrik Peri, koji će se za minute boriti sa još jednim novajlijom - sunarodnikom Derilom Mejkonom – posle sjajne sezone u dresu AEK-a. Centarske pozicije pojačali su Okaro Vajt, Džeremi Evans i našoj javnosti manje poznati Džejhave Flojd, koji je karijeru gradio u Larisi, Promiteasu i Hapoel Gilboi.

Atinjani su uspeli da zadrže tri ponajbolja igrača iz minule sezone, Kubanca Hauarda Sent Rosa, Janisa Papetrua i Nemanju Nedovića, a boje klub braniće i grčki reprezentativac Jorgos Papajanis. Na prvi pogled, kvalitetan roster, ali čini se da će Priftisu biti potrebno još vremena da uigra gotovo potpuno novu ekipu.

Tokom priprema je forma polako podizana. Posle poraza od Zenita posle produžetaka, Zeleni su izašli na megdan Crvenoj zvezdi, a na površinu su isplivali problemi iz minule sezone. Posle solidnog prvog poluvremena, ekipa je pala u trećem kvartalu i nije joj bilo povratka. Crveno-beli su prosto samleli rivala, iako su susret otpočeli bez Ognjena Dobrića, a okončali ga bez Erona Vajta i Dejana Davidovca.

Ipak, kako je vreme odmicalo, tako su Priftisovi učenici igrali sve bolje, a to se oslikalo i kroz rezultate. Savladana je Virtus Bolonja posle produžetaka u borbi za treće mesto turnira u Minhenu, potom je posle dodatnih pet minuta nadigran i Partizan, da bi na kraju priprema oružje pred Panatinaikosom položio i aktuelni prvak Evrope - Anadolu Efes. U prvom susretu sa takmičarskim mečevima ekipa nije poklekla, savladala je Lavrio u polufinalu Superkupa Grčke, a potom se domogla i trofeja posle trijumfa nad Promiteasom.

Biće potrebno još vremena da stvari dođu na svoju, ali bi atletski i šuteski potkovana četa Dimitrisa Priftisa mogla da nadmaši očekivanja i posle dve godine se vrati u plej-of.

----------------------

DOŠLI: Kendrik Peri (Cedevita Olimpija), Deril Mejkon (AEK), Okaro Vajt (Uniks), Džejhave Flojd (Hapoel Gilboa Galil), Alfa Dijalo (Lavrio), Nikos Hujkas (Jonikos), Vasilis Kavada (Iraklis), Nemanja Nedović (produžio ugovor), Janis Papapetru (produžio ugovor), Hauard Sent Ros (produžio ugovor), Lefteris Bohoridis (produžio ugovor), Leonidas Kaselakis (produžio ugovor).

OTIŠLI: Kostas Mitoglu (Armani), Mario Hezonja (Uniks), Šelvin Mek, Eron Vajt (Crvena zvezda), Ben Bentil (Bahčešehir), Jan Vujukas, Oded Kataš (trener).

----------------------

MONAKO

Zvezdan Mitrović (©MN Press)Zvezdan Mitrović (©MN Press)

Jedini debitant ove sezone u Evroligi. Prvi čovek Monaka, Sergej Djadčenko, rešio je da odvrne slavinu pred debitantski nastup u Evroligi. I čini se da će Monako imati tim kadar da se porve sa najvećima. Uprava kluba sa Azurne obale krunisala je ambiciozno sklapanje srtima za narednu sezonu u liku Majka Džejmsa i to dovoljno pokazuje ozbiljnost Kneževa. Radio Monte Karlo naveo je da će Amerikanac za devet meseci u Monaku inkasirati čak 1.400.000 evra!

Američki bek je proteklu sezonu počeo u moskovskom CSKA i u proseku beležio 19,3 poena pre no što je rešio da se oproba u NBA ligi. U dresu Brukin Netsa je u regularnom toku sezone prosečno davao 7,7 poena uz 4,2 asistencije i 2,5 skokova za 18,2 minuta na parketu. U plej-ofu je prosek pao na 3,7 poena.

Nema sumnje da će Džejms biti prva napadačka opcija Zvezdana Mitrovića u Monaku, ali daleko od toga da će igrati sam. Ukrajinski bankar na čelu Kneževa se ovog leta otvorio i doveo već 13 pojačanja.

Pre Džejmsa stigli su Brok Motum, Alfa Dijalo, Donatas Motiejunas, Donta Hol, Leo Vesterman, Jakuba Uatara, Ibrahima Fal Faje, Rudi Demahis, Pariz Li, Armel Traore, Džeri Butsijela, Vil Tomas i naš Danilo Anđušić.

Nema sumnje, osvajač Evrokupa ne želi da se bruka u Evroligi. I sva je prilika da neće.

Najveći problem Monaka ove sezone biće da uigra veliki broj novih igrača i tu će Mitrović voditi glavnu reč. Mada, svakako neće biti problema ni ukoliko napad ukoči jer će uvek biti tu Džejms da sam sebi iskreira priliku.

Zanimljivo će biti i kako će se Danilo Anđušić snaći (ponovo) na evroligaškom nivou. U dresu Burga Anđušić je zaista pokazao da je nadrastao nivo Evrokupa, često je postizao preko 20 poena po utakmici, a ovoga puta će mu društvo praviti još jedan bivši košarkaš Partizana - Leo Vesterman. Velika stvar je što je u timu ostao odlični košrkaš Rob Grej, najzaslužniji za plasman Monaka u Evroligu.

Monako je prošle godine do osvajanja Evrokupa i ulaska u Evroligu stigao sa budžetom od 7.500.000 evra. A kako navodi L'Ekip Kneževi će ovde godine u debitanskoj sezoni na najvećoj klupskoj pozornici u Evropi imati budžet od čak 14.000.000 evra, što je najveća suma i istoriji klubova koji se takmiče u francuskoj Pro A ligi.

U pitanju je novi tim, a to se najbolje vidi po spisku igrača koji su napustili Kneževinu.

----------------------

DOŠLI: Džeri Butsijel (Limož), Armel Traore (CD Basket), Ibrahima Fal (Antverpen), Danilo Anđušić (Burg), Paris Li (Orlean), Jakuba Utara (Betis), Leo Vesterman (Barselona), Donta Hol (Orlando), Vil Tomas (Zenit).

OTIŠLI: Di Bost (Galatasaraj), Abdulaj Nduaje (istekao ugovor), Branden Frejzer (istekao ugovor), Kadin Karington (Betis), Rašid Mahalbašić (Breogan), Matijas Lesor (Makabi Tel Aviv), Vilfrid Jeget (istekao ugovor).

----------------------

ZENIT SANKT PETERBURG

Bili Beron (©MN Press)Bili Beron (©MN Press)

Sudeći prema aktivnostima tokom leta, Zenit je odlučan u nameri da se ponovo bori za plej-of i izbegne zvanje "čuda za jednu godinu". Sa dolaskom Džordana Lojda i Mikija, dvojicom od najbolje sedmorice skorera prošle sezone, Zenit je dobio dubinu i poene i spolja i ispod koša.

Tim predvodi i dalje prekaljeni Ćavi Paskval, tako da se ponovo očekuje da se Zenit bori za prvih osam.

Prošle sezone Zenit je ispisao istoriju ulaskom u plej-of i naterao tamo Barselonu da se namuči u pet utakmica. Sada su stigla i neka nova, zanimljiva imena.

Jedno od njih je svakako i Šabaz Nejpir, eksplozivni plejmejker koji može da kreira sam za sebe i doneće mnogo u napadu, iz Lojda koji je u Zvezdi upisivao 17,3 poena. Problem po Zenit je što je Nejpir doživeo ozbiljnu povredu ligamenata skočnog zgloba desne noge. Nije bilo potrebe za operacijom, ali potrajaće oporavak.

Kada se gledaju pozicije ispod koša, Zenit može zadovoljno da trlja ruke. Paskval tu računa na Aleksa Pojtresa, Arturasa Gudaitisa i Džordana Mikija. Sa takvom silom ispod koša malo ko će smeti da napadne Zenit “unutra”, a pitanje je kako braniti pomenutu trojku.

Jedna od najvećih prednosti Zenita u odnosu na konkurente biće dužina klupe, tako da će ulogu ove sezone imati i igrači poput Sergeja Karasjova, Dmitrija Kulagina, Bilija Berona, Mindaugasa Kuzminskasa, Mateuša Ponitke...

Zenit se ovog leta rastao sa Kevinom Pengosom čiji izostanak nije lako nadomestiti, Ostin Holins je prešao u Crvenu zvezdu, Vil Tomas u Monako, dok su tim napustili i Tarik Blek, Kej Si Rivers, Vitali Fridzon i Vladislav Truškin.

Da je ostao Pengos to bi tek bila brutalna ekipa, mada se i ovako neće mnogi naigrati košarke protiv Zenita u predstojećoj sezoni.

----------------------

DOŠLI: Sergej Karasjov (Himki), Dmitri Kulagin (Lokomotiva Kubanj), Džordan Lojd (Crvena zvezda), Koner Frankamp (Mursija), Aleks Pojtres (produžio ugovor), Arturas Gudaitis (produžio ugovor), Mateuš Ponitka (produžio ugovor), Ćavi Paskval (produžio ugovor), Šabaz Nejpir (Vašington), Mindaugas Kuzminskas (Lokomotiva);

OTIŠLI: Kevin Pengos (Klivlend Kavalirsi), Ostin Holins (Crvena zvezda), Vil Tomas (Uniks), Tarik Blek (Denver Nagets), Kej Si Rivers (istekao ugovor), Vitali Fridzon (istekao ugovor), Vladislav Truškin (istekao ugovor).

----------------------

ŽALGIRIS

Martin Šiler (©MN Press)Martin Šiler (©MN Press)

Kada je otišao Šarunas Jasikevičijus, mnogi su pomislili da će sastav iz Kaunasa postati topovsko meso za najbogatije Evroligaške klubove. Ipak, u Žalgirio Areni je uspostavljen odličan sistem, što je dokazano i rezultatima minule sezone, kada je ekipa predvođena mladim trenerom Martinom Šilerom bila trn u oku najboljim timovima Starog kontinenta. U Litvaniji je rutinski obezbeđena nova titula, a tokom leta je očekivano ekipa doživela promene. Čini se - na bolje.

Zadržani su domaći igrači poput Arturasa Milaknisa, Mantasa Rubstavičijusa, Karolisa Lukosijunasa, Mareka Blaževiča, dok su nove saradnje parafirali Paulijus Jankunas i Lukas Lekavičijus. Od igrača koji su prethodne takmičarske godine branili zeleni dres, tu je ponovo i bivši košarkaš Partizana Žofri Lovernj, te je tako tokom leta odrađen još jedan veliki posao.

Pojačanja nikako nisu razočarala. Moglo bi se reći da sastav iz Kaunasa odavno nije kvalitetnije odradio prelazni rok. U klub su se vratili Edgaras Ulanovas (posle neuspešne epizode u Fenerbahčeu) i iskusni Mantas Kalnijetis. Kada su pritom stigli i Džoš Nebo, Tajler Kavana i Nils Gifaj, već se stekao utisak da Žalgiris pravi moćnu ekipu. A onda su kao šlag na tortu stigli Janis Strelnijeks i Emanuel Mudiej.

O iskusnom Letoncu ne treba trošiti reči. Bivši bek Olimpijakosa i moskovskog CSKA će svojim iskustvom i kvalitetom predstavljati veliko pojačanje za Šilerovu ekipu, ali Žalgiris je oduvao sve kada je objavio da u klub stiže i američki košarkaš poreklom iz DR Kongo. Mudiej ima 25 godina, pet sezona i 303 nastupa u NBA ligi. Bio je jedan od najboljih rukija pre pet godina, ali nije njegova karijere u najjačoj ligi sveta išla pravim tokom. Činilo se da ima kvalitet za novu šansu. Odlučio se za novi izazov. Evroliga je u momku rodom iz Kinšase dobila novu zvezdu.

Na startu nove sezone nije sve išlo glatko, ali upisane su tri recke. Savladali su Jonava, Džukija i u derbiju LKL-a Lijetkabelis. Tri tesna trijumfa ipak ukazuju da će austrijskom stručnjaku biti potrebno još vremena da stvari postavi na svoje mesto. A kada sve kockice budu legle, Žalgiris će definitivno biti ekipa koju ne želite da vidite na drugom kraju terena. Potezima na letnjoj pijaci sastav iz Kaunasa istakao je ozbiljnu kandidaturu za mesto u plej-ofu. Čak i u situaciji u kojoj je Evroliga proširena na 18 timova.

----------------------

DOŠLI: Džoš Nebo (Hapoel Elijat), Emanuel Mudiej (Juta, NBA), Mantas Kalnijetis (Lokomotiva Kubanj), Janis Strelnijeks (CSKA), Tajler Kavana (Tenerife), Nils Gifaj (Alba), Edgaras Ulanovas (Fenerbahče), Lukas Lekavičijus (novi ugovor), Paulijus Jankunas (novi ugovor), Žofri Lovernj (novi ugovor)

OTIŠLI: Tomas Vokap (Olimpijakos), Marijus Grigonis (CSKA), Rokas Jokubaitis (Barselona), Stiv Vasturija (Bešiktaš), Najdžel Hejs (Barselona), Karolis Lukosiunas.

----------------------

UNIKS KAZANJ

Velimir Perasović (©MN Press)Velimir Perasović (©MN Press)

Igrala je ekipa iz Kazanja minule sezone dva finala - Evrokupa i VTB lige. Doživela je poraze od Monaka i moskovskog CSKA. Ipak, može biti prezadovoljna učinjenim, posebno jer je kroz drugo najkvalitetnije evropsko takmičenje stigla do Evrolige.

U elitu ulazi sa potpuno novim identitom. Ekipu je od novog trenera Panatinaikosa Dimitrisa Priftisa preuzeo iskusni Velimir Perasović. Htela je uprava da nagradu Grka novim, poboljšanim ugovorom i platom od 450.000 evra po sezoni, ali je ipak odabrao da se vrati u domovinu, gde je na kraju dobio i slabije uslove.

Bilo kako bilo, Perasović će predvoditi totalno izmenjen sastav. O tome najboljeg govori podatak da će na raspolaganju imati samo pet igrača iz minule sezone - Artema Klimenka, Dmitrija Uzinskog, Gjorgija Žbanova, Džona Brauna i Ajzeu Kejnana. Potpuni remont.

Uniks je pojačalo i nekoliko ruskih košarkaša. Među prvima su opremu zadužili iskusni Andrej Voroncevič i Artem Komolov iz Nižnjeg Novgoroda, dok su iz Himkija stigli talentovani Slava Zajcev i Jevgeni Valijev. A onda je došao red i na strance...

Kao najveće pojačanja izdvojio se Mario Hezonja iz Barselone. Hrvatski reprezentativac, koji nesumnjivo još ima šta da ponudi i u NBA, odlučio se da napusti katalonski klub i prihvati unosnu ponudu iz Kazanja. Bivši igrač Crvene zvezde Lorenzo Braun je pojačao spoljnju liniju, a angažovan je i italijanski reprezentativac Marko Spisu, kojem je "propao" transfer u redove Unikahe. Verovatno je odlučio da odustane od Malage, kada je dobio poziv iz Rusije.

Kao veliko iznenađenje je pred sam početak sezone stigao i bivši NBA as O Džej Mejo, koji već pet godina ne nastupa u najjačoj ligi sveta zbog problema van terena. Bio je suspendovan na dve godine iz najjačeg lige sveta zbog prekomerene upotrebe lekova protiv bolova. Bila je to kap koja je prelila čašu posle hrpe disciplinskih prekršaja.

Formu je održavao u Kini i Portoriku, a na zalasku karijere je dobio šansu da okaje grehe u Evroligi. Biće zanimljivo videti šta je ostalo od svojevremeno velike američke nade. Nedugo nakon objave da će Mejo pojačati Perasovićevu četu, saradnju sa Uniksom je potpisao još jedan igrač sa NBA pedigreom. U slučaju Džarela Brentlija, mnogo kraćim. Ipak, 25-godišnji krilni košarkaš bi posle dve sezone u Juti i Razvojnoj ligi mogao da zablista pod reflektorima evropske košarkaške scene.

Aktuelni vicešampion VTB lige je sezonu počeo porazom od Zenita u polufinalu VTB Superkupa. A onda je u borbi za treće mesto nadigrao Lokomotivu Kubanj. Sa sastavom iz Krasnodara se sastao i na startu regionalnog prvenstva - ponovo je slavio. Posle sjajne partije Lorenca Brauna i velikog preokreta. Pred premijeru u Evroligi sa Zenitom, obrisao je patos sa ekipom Zjelone Gore (92:63) i napravio sjajnu uvertiru pred novi okršaj sa sastavom Ćavija Paskvala.

----------------------

DOŠLI: Marko Spisu (Sasari), Lorenco Braun (Fenerbahče), Džerel Brentli (Juta, NBA), Vjačeslav Zajcev (Himki), Mario Hezonja (Barselona), Tonje Džekiri (Baskonija), O Džej Mejo (Ljaoning, Kina), Jevgeni Valijev (Himki), Andre Voroncevič (Nižnji), Artem Komolov (Nižnji), Džon Braun (produžio ugovor), Dmitri Uzinski (produžio ugovor), Gjorgi Žbanov (produžio ugovor)

OTIŠLI: Džordan Tiodor (Alvark, Japan), Nejt Volters (Crvena zvezda), Džamar Smit (Bahčešehir), Pavel Sergejev, Džon Holand (Kariduros de Fahardo, Portoriko), Okaro Vajt (Panatinaikos), Kostas Kajmakoglu (penzija)

----------------------

ALBA BERLIN

Luk Sikma (©MN Press)Luk Sikma (©MN Press)

Odbranila je Alba tron u Nemačkoj, dobila dvogodišnju licencu Evrolige, ali bi tekuća sezona mogla da bude problematična. To dokazuje i njen početak, gde je ekipa iz Berlina na samom startu pretrpela poraz od Bona. Doduše, značajno je popravila utisak u drugom kolu Bundeslige, kada je ubacila 101 poen i sa 38 razlike tukla Frankfurt.

Biće ipak potrebno vremena da trener Izrael Gonzales sprovede svoje ideje u delo. Španac je nasledio učitelja Aita Garsiju Renezesa, kojem je bio asistent u prethodne četiri godine. Učestvovao je u stvaranju tima koji je uspeo da se vrati na tron u Nemačkoj, ali sada neće imati pomoć iskusnog stručnjaka. Čini se i da će imati slabiju ekipu na raspolaganju nego lani.

Bitni igrači poput Pejtona Sive, Simonea Fontekija, Džejsona Grejndžera i Nilsa Gifaja su digli sidro. Čini se da adekvatna pojačanja nisu angažovana. Stigli su samo Jovel Zosman iz Makabija i Džejlen Smit iz Ludvisburga, dok će šansu da se dokažu dobiti i Stefan Peno (posle pozajmice u Fehti), kao i Tamir Blat (posle pozajmice u Hapoel Jersalimu). Veća minutaža očekuje i talentovanog Moltea Delova.

Dobra vest je da su Maodo Lo i Johanes Timan potpisali nove ugovore, dok su ostali i igrači poput Luka Sikme, Bena Lamersa i Markusa Eriksona. Čini se da je glavni cilj uprave bio da zadrži jezgro igrača iz minule sezone i popuni rupe koje su nastale odlascima. Ne može se reći da je Alba od ovog leta kvalitetnija...

Samim tim što nije napravljen veliki broj promena, sastav iz Berlina će igrati gotovo identično kao u prethodnom periodu. Brzo, atraktivno, borbeno, uz veru da pojedinci poput Sikme, Loa, a sada i najboljeg igrača Bundeslige Smita i talentovanog Zusmana, mogu da naprave razliku.

Veliku šansu će očigledno dobiti i Peno, kojeg je teška povreda pre dve sezone ozbiljno usporila, ali je u dresu Fehte na pozajmici pronašao ritam i sada će se ponovo boriti za mesto pod suncem u glavnom gradu.

----------------------

DOŠLI: Džejlen Smit (Ludvisburg), Jovel Zosman (Makabi Tel Aviv), Maodo Lo (produžio ugovor), Molde Delov (produžio ugovor), Johanes Timan (produžio ugovor), Stefan Peno (produžio ugovor), Tamir Blat (produžio ugovor).

OTIŠLI: Nils Gifaj (Žalgiris), Džejson Grejndžer (Baskonija), Simone Fontekio (Baskonija), Pejton Siva (Nju Zeland Brejkers, Australija).

----------------------

ASVEL

Ti Džej Parker (©Star Sport)Ti Džej Parker (©Star Sport)

Francuski tim bi ove sezone mogao da krene u napad na plej-of. Prošlu takmičarsku godinu u Evroligi su okončali na 14. mestu sa 13 pobeda i 21 porazom, a sada imaju lepu priliku da poprave učinak i pokažu se u lepšem svetlu. Bar ako je sudeći prema promenama koje su izvršili u sastavu.

Doveli su iz NBA lige Kostasa Adetokumba, koji će debitovati u najjačem klupskom evropskom takmičenju. Uz njega su u tim stigli i Viktor Vembanjama iz Nantera, Rejmar Morgan iz Karšijake, Eli Okobo iz Long Ajland Netsa, Dilan Ostekovski iz Ulma i Kris Džons, koji je prošle sezone veoma dobro igrao u dresu Makabija.

U ekipi ima evroligaških debitanata, mladih, iskusnih, talentovanih i već dokazanih. Definitivno su spoj svega i imaće šta da pokažu, a početni raspored koji im ide na ruku bi mogao da im pomogne da dobro startuju jer će od prvih 11 utakmica čak sedam odigrati na domaćem parketu. Svakako će biti potrebno vreme da nova ekipa zajedno klikne.

----------------------

DOŠLI: Viktor Vembanjama (Nanter), Rejmar Morgan (Pinar Karšijaka), Eli Okobo (Long Ajland Nets), Dilan Ostekovski (Ulm), Kostas Adetokumbo (LA Lejkers), Kris Džons (Makabi).

OTIŠLI: Mustafa Fal (Olimpijakos), Geršon Jabusele (Real Madrid), Amin Nua (Andora), Kevarijus Hejs (Bursa), Derik Volton, Toma Ertel (Real Madrid), Noris Kol (Unikaha), Ismael Bako (Manresa).

----------------------

EVROLIGA, PRVO KOLO

Četvrtak

19.00: (1,55) Monako (14,5) Panatinaikos (2,70)

20.05: (1, 35) Makabi (16,0) Bajern (3,50)

20.30: (2,70) Milano (14,5) CSKA (1,55)

20.45: (1,90) Real Madrid (13,5) Efes (2,05)

Petak

18.00: (1,90) Uniks (13,5) Zenit (2,05)

19.45: (1,17) Fenerbahče (20,0) Crvena zvezda (5,50)

20.00: (1,60) Asvel (14,5) Žalgiris (2,55)

20.00: (1,55) Olimpijakos (14,5) Baskonija (2,70)

21.00: (1,03) Barselona (28,0) Alba (12,0)

Priredili: Strahinja KLISARIĆ, Nikola MILORADOVIĆ, Miljana ROGAČ


tagovi

EvroligaAnadolu EfesKK FenerbahčeKK OlimpijakosKK PanatinaikosKK Crvena zvezdaKK Real MadridKK BarselonaOlimpija MilanoKK CSKA MoskvaKK Bajern Minhen

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara