Valter Tavares (Foto: Shutterstock)
Valter Tavares (Foto: Shutterstock)

Gorostas sa Zelenortskih Ostrva - Valter Tavares: Najviši igrač Evrolige MVP u novembru

Vreme čitanja: 2min | pon. 29.11.21. | 12:52

Centar madridskog Reala dobio priznanje za najkorisnijeg igrača meseca

Košarkom je počeo da se bavi sa 17 godina. A u svojoj 30. je jedan od najboljih igrača Evrolige. Valter Tavares je po drugi put u karijeri dobio priznanje za igrača meseca u elitnom takmičenju. MVP 11. meseca u godini na izmaku je u proseku tokom minulih 29 dana beležio 11,2 poena, sedam skokova i 1,8 blokada po nastupu, a Real Madrid je na pet mečeva upisao maksimalan učinak.

20.30: (1,20) Španija (19,0) Gruzija (5,00)

Izabrane vesti

Interesantno je da je 221 centimetara visoki košarkaš otkriven tek u 18. godini i to od strane nemačkog turiste, koji je letovao na Zelenortskim Ostrvima i primetio momka specifične građe. Igrao je potom za juniore Gran Kanarije, pa zatim i za prvi tim, da bi leta 2014. godine izašao na NBA draft i ubrzo postao prvi igrač iz ove male ostrvske države koji je zaigrao u najjačoj ligi na planeti. Atlanta Hoksi su mu omogućili da ispiše istoriju, kako su ga odabrali sa 43. mesta.

Nije uspeo da se snađe u NBA, ali je ostavio zapažen utisak u Razvojnoj ligi, gde je u dresu Torontove filijale (Reptors 905) proglašen i za defanzivca godine u Dži ligi. Pokušao je i u Klivlendu da se izbori za ugovor - nije uspeo. Primetio ga je pre četiri godine madridski Real i odmah mu dao višegodišnji ugovor. Već u debitantskoj sezoni je postao šampion Evrope sa Blankosima, a dosad je u dva navrata proglašavan i za najboljeg defanzivca elitnog takmičenja (2019. i 2021. godine).

Ove sezone je centralna figura čete Pabla Lasa. Pokrenuo je Madriđane posle nešto slabijeg početka sezone. Krajem oktobra su bili u redu timova koji su imali četiri do šest pobeda, a onda su dodali gas i predvođeni gorostasom sa Zelenortskih ostrva dobili svih pet utakmica u novembru. Redom su tukli Bajern, Žalgiris, Asvel, Crvenu zvezdu i Baskoniju. Na pet pomenutih duela Tavaresov najniži indeks korisnosti bio je 13.

U mesecu na izmaku je prosečno beležio 18 indeksnih poena. Za dva je "šutirao" sa 81,8 odsto preciznosti (25/31). Iz reketa je bio uspešan u 79,7 odsto navrata od starta sezone, što je najbolji učinak u istoriji Evrolige kada se u obzir uzmu igrači koji su imali 50 ili više pokušaja za dva poena. Real posle 12 utakmica ima tri pobede više nego minule sezone i nema sumnje da velike zasluge za taj podvig idu na Tavaresov račun. Kraljevski klub posle serije pobeda deli prvo mesto na tabeli elitnog takmičenja (10-2) sa Barselonom.



tagovi

KK Real MadridValter Tavares

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara