Đordi Bertomeu (Evroliga)
Đordi Bertomeu (Evroliga)

Gotovo je, Đordi Bertomeu odlazi iz Evrolige na kraju sezone

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.11.21. | 14:42

Klubovi izglasali nepoverenje prvom operativcu takmičenja

Đordi Bertomeu će 30. juna 2022, posle 22 godine napustiti mesto izvršnog direktora Evrolige, odlučili su akcionari. Na sastanku 11 klubova u čijem je vlasništvu takmičenje, danas je odlučeno sa šest glasova "za" i pet "protiv" da katalonskom advokatu krajem juna istekne mandat prvog operativca Evrolige, piše grčki portal Sport24.

Za odlazak Bertomeua bili su Makabi,Pao, milanska Olimpija, CSKA, Žalgiris i Olimpijakos. Barseloni, Realu i Baskoniji koji su još ranije rekli da nisu za njegovu smenu, u poslednjem trenutku su se pridružili Anadolu Efes i Fenerbahče.

Izabrane vesti

Kako piše grčki portal, Мakabi i njegov suvlasnik Dejvid Federman sugerisali su Upravom odboru ECA da ne bi trebalo da se sprovedu disciplinske mere protiv pojedinaca i grupa koji su napravili prestupe u skorijoj prošlosti, odnosno da se takvi postupci zamrznu, plašeći se da bi mogli da budu predmet odmazde odlazećeg rukovodstva lige.

Konačnu odluku o tome doneće Generalna skupština ECA.

Da je daleko od sjajnog u Evroligi, odnosno da izvršni direktor u odlasku i pojedini klubovi nisu na istoj talasnoj dužini bilo je jasno prošlog proleća kada su na tajnom sastanku u Atini predstavnici sedam klubova (Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi, Žalgiris, Efes, CSKA i Milano) seli za sto kako bi dogovorili korake za smenu Bertomeua. Bili su zabrinuti zbog finansijske situacije u Evroligi i načina na koji su se finansije vodile od strane Katalonca i njegovih saradnika.

Nekoliko meseci kasnije, odnosno u junu, klubovi/akcionari odlučili su da Bertomeua sklone sa mesta predsenika ECA, ali je on ostao izvršni direktor. Ipak još tada je bilo očigledno da mu se ljulja i ta fotelja, iako je iz Barselone poručeno da "sve ostaje isto".

Nedavno su klubovi ponovo imali sastanak i sa njim, ali i samostalno, posle čega je napravljena tročlana komisija i pokrenuta potraga za novim izvršnim direktorom...

Bertomeu je pravnik iz Barselone koji je od 1982. do 2000. godine bio na visokim funkcijama u španskoj košarci. Pre 21 godine je sa grupom saradnika osnovao kompaniju Evroliga koja je napravila tektonski poremećaj u evropskoj klupskoj košarci...


tagovi

Đordi BertomeuEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara