Foto: Starsport; Screenshot - twitter.com/ASMonaco_Basket
Foto: Starsport; Screenshot - twitter.com/ASMonaco_Basket

Gudaitis na pragu Panatinaikosa, Žan Šarl kod Davidovca, Fontekio u NBA za 1.000.000 evra

Vreme čitanja: 5min | pon. 18.07.22. | 17:23

Italijana menja Litvanac, novi paraf u Monaku

Lavina transfera u Evroligi se nastavlja. Od kako je za trenera postavio Dejana Radonjića, Panatinaikos je među najaktivnijima na košarkaškoj pijaci. Prema informacijama iz Grčke, dogovorio se i sa litvanskim reprezentativcem Arturasom Gudaitisom. Monako je nastavio sa sklapanjem tima za predstojeću sezonu, a posle Majka Džejmsa ugovor sa klubom je produžio centar Donta Hol.

Dvojica košarkaša napustila su Evroligu. Italijanski reprezentativac Simone Fontekio je posle odlične role u Baskoniji skrenuo pažnju NBA timova i karijeru nastavlja u Juti. Sidro je digao i Livio Žan Šarl koji se posle isteka saradnje sa Olimpijakosom dogovorio sa moskovskim CSKA.

Izabrane vesti

Panatinaikos je već ozvaničnio dolazak šestorice novajlija. Posle Parisa Lija i Panajotisa Kalaicakisa angažovao je i Nejta Voltersa, Derika Vilijamsa, Endrua Endrusa i Marijusa Grigonisa. Doskorašnji bek moskovskog CSKA će u predstojećoj sezoni imati i društvo iz domovine u Atini, pošto je na pragu kluba bivši centar Olimpije Milano i Zenita, prenosi SDNA, a potvrđuje Eurohups.

Gudaitis je minulu sezonu počeo u Sankt Peterburgu, ali ga je napustio kada je izbio rat u Ukrajini. Beležio je 6,7 poena i 4,2 skoka po nastupu u Evroligi, pre nego što se preselio u italijanski Napoli. Pomogao je klubu iz Napulja da izbori opstanak u Seriji A uz prosek od 7,4 poena i 5,3 skoka.

Najbolju sezonu u karijeri imao je kao član Armanija (2018/19), kada je beležio 12,5 poena i 7,1 skok po meču. Nakon toga se ozbiljno povredio, pokidao prednje ukrštene ligamente i proveo sedam i po meseci van terena, pa je ubrzo i napustio Milano.

Dejan Radonjić je na dobrom putu da formira tim za predstojeće izazove, mada se spekuliše da iz kluba postoji interesovanje i za bivšeg košarkaša Partizana Žofrija Lovernja, kao i da Zeleni imaju ideju da spoje blizance Kalaicakis u OAKA Areni, pošto su zainteresovani i za Panajotisovog prata Jorgosa, koji brani boje Oklahoma Siti Tandera u NBA ligi.

Saša Obradović polako stvara paklen tim u Monaku. Uprava kluba je uspela da ubedi Džejmsa da potpiše na još dve godine za 4.000.000 evra, a onda je i dovela nekoliko sjajnih pojačanja. Na Azurnu obalu su stigli Eli Okobo iz Asvela, Džordan Lojd iz Zenita i najbolji kradljivac Evrolige, bivši košarkaš Uniksa Džon Braun. Sada je paraf na novi ugovor sa klubom stavio i Donta Hol.

Amerikanac je produžio vernost Kneževima na još tri godine. Dokazao se u dresu francuskog vicešampiona kao sjajan atleta, poneo i nadimak "Er Donta". Obožavan je u Gaston Medesan dvorani zbog atraktivnih poteza, pre svega zakucavanja. Beležio je 8,3 poena i 5,1 skok u Evroligi i kupio poverenje uprave na duže staze. Pre Monaka imao je kratke epizode u Evroligi kao član Detroita, Bruklina i Orlanda. Kalio se u Razvojnoj ligi, a Kneževi su mu prvi klub u Evropi.

Očekuje se da uskoro saradnju sa Monakom produže i Donatas Motijeunas i Alfa Dijalo, dok je najavljen i dolazak Džerona Blosomgejma iz Ulma.

Baskonija je nedavno predstavila NBA pojačanje u vidu Markusa Hauarda. Amerikanac je u klub stigao iz Denver Nagetsa i parafirao dvogodišnju saradnju. Prema navodima uvek dobro obaveštenog novinara ESPN-a Adrijana Vojnarovskog, sada će put najjače lige sveta poslati jednog igrača. Fontekio se seli u Solt Lejk Siti.

U ugovoru sa timom iz Vitorije (do leta 2024. godine) imao je izlaznu klauzulu u slučaju ponude iz NBA. Stigla je iz Jute, teška 6.250.000 dolara (6.130.000 evra) za dve godine. Baski ostaju bez vrednog igrača, ali traljaju ruke zbog sjajnog profita, pošto će na ime otkupa ugovora dobiti 1.000.000 evra.

Italijan je karijeru počeo u Virtus Bolonji, igrao potom za Olimpiju Milano i Kremonu. U sezoni 2019/20 nastupao je za Ređo Emiliju, pre nego što ga je pozvala Alba. U Berlinu je pružao sjajne partije, pa se preselio u Vitoriju i potpisao trogodišnji ugovor. U sezoni za nama beležio je 11 poena i 4,4 skoka u Evroligi, 12,5 i 3,7 u španskom šampionatu.

Šuška se da su za njegove usluge interesovanje pokazali i Los Anđeles Lejkersi, kao i da još postoji mogućnost da mu pošalju ponudu.

Ignas Brazdeikis (©AFP)Ignas Brazdeikis (©AFP)

Izgleda da je Baskonija spremila i zamenu za Italijana. BasketNews prenosi da iz Vitorije postoji interesovanje za talentovanog litvanskog internacionalca Ignasa Brazdeikisa, koji je već tri godine u NBA. Dve godine je proveo u Njujorku, potom kratko bio u Filadelfiji, pre nego što se preselio u Orlando. Kalio se i u razvojnoj ligi, a upisao je 64 nastupa u najjačoj ligi sveta uz prosek od pet poena i 1,9 skokova. Za njegove usluge zainteresovan je i Žalgiris.

Prioritet 23-godišnjeg krila je da dobije novu šansu u NBA, ali je sve veća verovatnoća da će se vratiti u Evropu.

Što se tiče tima iz Fernando Bueasa Arene, pre Hauarda angažovao je i njegovom zemljaka Doltona Homsa. Klub su napustili Vejd Boldvin (Makabi), Alek Piters (Olimpijakos), Džejson Grejndžer (Venecija) i Janik Vecel.

Moskovski CSKA zbog rata u Ukrajini neće igrati Evroligu naredne sezone, pa više nije u poziciji da diktira stvari na evropskom tržištu. Ipak, uspeva kvalitetno da se pojača. Dvogodišnji ugovor (1+1) sa Armejcima potpisao je bivši igrač Asvela i Olimpijakosa Žan Livio Šarl.

Francuski košarkaš je karijeru počeo u Vilerbanu. Pre devet godina su ga na Draftu kao 28. pika izabrali San Antonio Sparsi, ali je istog leta doživeo tešku povredu kolena i na kraju nije dobio pravu šansu u NBA.

U par kratkih epizoda u Razvojnoj ligi i španskoj Unikahi, gotovo devet godina je proveo u Asvelu. Leta 2020. godine se preselio u Olimpijakos u kojem se zadržao dve sezone. Iza sebe ima 85 nastupa u Evroligi uz prosek od 6,3 poena i tri skoka.

Moskovljani su produžili saradnju sa Amerikancem Kasperom Verom, a pre Žan Šarla angažovali su i dugogodišnjeg košarkaša Crvene zvezde Dejana Davidovca, dok je iz Mege stigao Samson Ružencev. U klub su se vratili Artem Komolov i Anton Astapkovič, a ekipu će sa klupe predvoditi makedonski stručnjak Emil Rajković.


tagovi

Košarkaški transferiKK PanatinaikosArturas GudaitisKK CSKA MoskvaBaskonijaSimone FontekioJuta DžezLos Anđeles LejkersKK MonakoDonta Hol

Obaveštavaj me

Evroliga
NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara