Italijanska strast protiv francuske atletike: Azuri bi ponovo da šokiraju svet protiv olimpijskih vicešampiona

Vreme čitanja: 6min | sre. 14.09.22. | 09:55

Četa Đanmarka Poceka je napravila veliko iznenađenje pobedom nad Srbijom, dok su Trikolori pobegli sa giljotine u sudaru sa Turskom

Bliži se kraj, utisak je, nikad zanimljivijeg i neizvesnijeg Evrobasketa. Dobili smo prvi polufinalni par, Španija će ukrstiti koplja sa Nemačkom. Danas još četiri selekcije traže mesto među četiri najbolje na turniru. Prvi na teren izlaze Italijani i Francuzi (17.15), potom i Slovenci i Poljaci (20.30).

Azuri i Trikolori su podbacili na minuloj kontinentalnoj smotri. Bili daleko od medalja. Francuze je u osmini finala zaustavila Nemačka, Italiju u četvrtfinalu selekcija Srbije. Ipak, u pitanju su dve reprezentacije koje su među najuspešnijima na Evropskim prvenstvima (Italijani osvojili 10 medalja - dve zlatne, Francuzi devet - jednu zlatnu). Tradicija je na strani Galskih petlova koji su dobili četiri poslednja duela na Evrobasketima (Italijani poslednji put bili bolji 2003). Slavili su i pre godinu dana u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Tokiju (84:75) i potom se domogli srebrne medalje. Povrh svega, dva puta su savladali ekipu Đanmarka Poceka i tokom letnjih priprema (78:77 i 100:68).

Izabrane vesti

"Ne smatram da između nas postoji animozitet. Na utakmicu gledam kao na četvrtfinale. Ne znam da li žele da nam se osvete za prošlo leto. Naravno, nije im se dopalo što su izgubili, ali to je bio prvi put da smo se sreli na takmičenju. Nema dovoljno istorije između ovih zemalja u prethodnim godinama. Uprkos tome, utisak je da se vrlo dobro poznajemo, jer smo se sreli dva puta u pripremama. Igraju sa samopouzdanjem, dolaze iz velike utakmice u kojoj su još jednom izbacili Srbiju. Možemo da očekujemo veoma borben i samouveren tim od starta", rekao je Evan Furnije u najavi susreta za francuski BeBasket.

Za obe selekcije je tekući šampionat bio turbulentan. Pretrpele su po dva poraza u grupnoj fazi. Koleovi izabranici su izašli kao trećeplasirani iz Kelna, Azuri su pred svojom publikom u Milanu kao četvrti izborila plasman u eliminacionu fazu.

Francuska je na samom startu neprijatno iznenadila. Glatko izgubila od Nemačke i pokazala brojne slabosti (63:76). Potom je posle preokreta u završnici savladala LItvaniju (77:73), ali već u narednoj rundi hodala po ivici u duelu sa Mađarskom (78:74). Uspela je da se osveti selekciji BiH za poraz u kvalifikacijama za Mundobasket (81:68), ali u poslednjem kolu prvog dela takmičenja pala pred istorijskom partijom Luke Dončića koji je pružio drugi najefikasniji nastup i istoriji Evropskih prvenstva sa 47 poena (82:88).

Nisu se Trikolori sabrali u potpunosti ni po izlasku iz grupe. Dominirali su protiv Turske u osmini finala tokom prvih 15 minuta, a onda potpuno pali. Utisak je da su potcenili četu Ergina Atamana koja je na kraju dva puta pucala sebi u kolena. Najpre je Džedi Osman promašio dva penala u finišu četvrte deonice i omogućio potom Rudiju Goberu da izbori produžetak, da bi u dodatnih pet minuta Furkan Korkmaz prodao loptu u napadu za pobedu (87:86 za Francusku).

Kvalitet francuske reprezentacije mahom je koncentrisan u reketu. Gober je iz utakmice u utakmicu igrao sve bolje. Ogrnuo je herojski plašt na startu eliminacione faze, postigao 20 poena, uz 17 skokova u sudaru sa Turskom. Vrlo dobar turnir ima i Geršon Jabusele, sve je bolji i Mustafa Fal, a tu je i odlični centar Reala Vensan Poarje, kao i sve bolji košarkaš Anadolu Efesa Amat Mbaje. Spoljnu liniju predvodi Evan Furnije (prvi strelac ekipe na turniru sa 14,7 poena u proseku), a vrlo dobar je i Toma Ertel sa prosečnih indeksom 13 i 7,2 asistencije po nastupu (peti najbolji rezultat na turniru).

Italijani su s druge strane imali lak zadatak na premijeri, te se nisu previše oznojili u pobedi nad Estonijom (83:62). Usledio je najteži meč u Grupi C i poraz od Grčke. Pružili su ipak Pocekovi puleni dobar otpor protiv favorita, ali ostali kratki (81:85). Treći duel doneo je veliko iznenađenje. Usred Mediolanum foruma slavila je Ukrajina (73:84). Stekao se utisak da će Italijani teško do ozbiljnije rezultata na Evropskom prvenstvu, ali... Savladali su Hrvatsku u ključnom duelu (81:76) i potom podigli samopouzdanje rutinskom pobedom nad Velikom Britanijom kojoj su u poslednjoj četvrtini dozvolili svega dva poena (90:56). A onda...

Gubili su od Srbije u prvom poluvremenu, bili i u dvocifrenom decifitu. Činilo se da nemaju rešenja za Nikolu Jokića, ni pravi ritam u napadu. Sve se okrenulo u drugom poluvremenu. Poceko je pravi šou kraj aut-linije, trošio možda i više energije od svojih pulena, da bi na kraju zaradio i isključenje zbog čestih prigovora sudijama. Od tog trenutka je krenuo uspon Italije. Serijom trojki slomili su otpor Orlova, potom došli do dvocifrenog viška, na kraju i do pobede (94:86)...

Nema tajne u igri Italije. Kako je i Poceko istakao, to je "mešavina ludila i čvrstine". Igraju sa niskim petorkama, najčešće svi igrači na parketu mogu da pogode sa distance. Simone Fontekio se istakao kao prva napadačka opcija (19,2 poena po meču), uz njega je najkonstantniji Nikolo Meli (13), ali pokazalo se protiv Srbije da većina igrača ima potencijal da eksplodira. Tako je Marko Spisu srušio Srbiju sa šest preciznih hitaca sa distance i za tili čas postao heroj nacije (22 poena).

"Mnogo ljudi ne veruje u mene. I dalje! Za mene je sve ovo osveta! Svakog dana kada se probudim, ja ovo radim zbog svih njih koji govore da ne mogu i da nikad neću moći. I ovo u nedelju je bila baš ta utakmica. Bila je moja utakmica. Neverovatno. Nastavljam da sanjam uz ovaj tim. Znamo da protiv Francuske neće biti lako ali...", rekao je plejmejker Venecije.

Ponovo će se Italijani sudariti sa kvalitetnim NBA centrom. Doduše, daleko je Gober od Nikole Jokića, ali i dalje spada u najbolje petice sveta. Jasno, potpuno je drugačiji igrač od dvostrukog uzastopnog MVP-ja. Defanzivna je sila, ali je pokazao da uz dobru organizaciju može da bude i ozbiljna pretnja u napadu, posebno na ofanzivnom skoku. Mogao bi ipak da ima problema sa Melijem koji će ga nesumnjivo izvlačiti iz reketa i šutirati sa distance kada god mu se ukaže prilika.

Kojom filozofijom se vode obe selekcije pokazuje i statistika. Nijedna reprezentacija na turniru nije zabeležila manje pokušaja van linije 6,75 u proseku od Francuske (22,2). Snaga Trikolora je u reketu i to se jasno vidi i kroz brojke. Italijani s druge strane gube samo 8,7 lopti po utakmici i u proseku protivniku kradu posed u 9,3 tri navrata. To ukazuje na agresivnu igru u odbrani i prilično jednostavnu realizaciju na protivničkoj polovini. Mahom se prave izolacije za Fontekija ili traži otvoren igrač na šutu za tri poena.

"I Srbija i Francuska su jako kvalitetne i naravno da su jedni od najboljih timova na svetu. Srbija ima neverovatne igrače, ali to su dva različita tima po mom mišljenju. Srbija igra sa četvorkom koja se izvlači spolja uglavnom, a Francuska ima više opcija. Mogu da igraju sa 'streč' četvorkom, gde su Jabusele i Mbaje. Francuzi su atletski snažniji, a Srbi imaju više talenta, iako je talenat u francuskom timu više nego dovoljan. Ono što mi hoćemo da uradimo je da zadržimo naš identitet, da igramo našu košarku sa ogromnim trudom, jaku odbranu i sa samopouzdanjem u napadu. Imam sjajan stručni štab koji me tera da se menjam, ali mislim da moji igrači treba da igraju sa velikom slobodom i agresivnošću. Nećemo se mi mnogo menjati", pričao je selektor Italija Đanmarko Poceko u najavi susreta.

ČETVRTFINALE EVROBASKETA

Utorak

Španija - Finska 100:90

Nemačka - Grčka 107:96

Sreda

17.15: (1,70) Francuska (14,5) Italija (2,30)

20.30: (1,10) Slovenija (23,0) Poljska (7,50)

POLUFINALE

16. septembar

Španija - Nemačka

pobednik 3 - pobednik 4

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15 časova

FINALE

18. septembar

20.30 časova


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija ItalijeFrancuskaItalijaĐanmarko PocekoEvan FurnijeMarko Spisu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara