Vladimir Jovanović (©Star Sport)
Vladimir Jovanović (©Star Sport)

Jovanović nije uspeo da pobedi na evropskom debiju, nisu ni njegovi prethodnici

Vreme čitanja: 4min | sub. 08.10.22. | 08:54

Slične sudbine doživeli Dejan Radonjić i Dušan Alimpijević, pa i Milan Tomić, Andrija Gavrilović, Saša Obradović...

Poraz od aktuelnog dvostrukog šampiona Evrope na njegovom terenu ne može i ne treba da se shvati tragično. Kada je Vladimir Jovanović iznosio svoje želje i zamisli za gostovanje u Istanbulu, od svojih igrača tražio je da pokažu napredak u odnosu na neke prethodne utakmice (čitaj: Olimpijakos), da Crvena zvezda bude konkurentna u određenim segmentima i da bude ravnopravna sa Efesom.

Sve kolone crveno-beli su uspeli da popune i ostave solidan utisak protiv najmoćnijeg evropskog kluba poslednjih godina. Istina, mladi stručnjak na klupi Crvene zvezde je na evropskom debiju ostvario poraz i to će ostati zapisano u almanasima. No, ne treba Jovanović da bude opterećen činjenicom da nije senzacijom započeo svoj trenerski put u najvišem rangu evropske košarke. Pogotovo ne protiv ovakvog Efesa. Ni njegovi prethodnici u Crvenoj zvezdi, debitanti u Evroligi počinjali su na isti način. S tim da je, objektivno, Jovanović imao najteži posao u smislu kvaliteta protivnika i mesta gde se utakmica igrala.

Izabrane vesti

Ponedeljak, 18.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Budućnost (3,90)

Vratimo film unazad na 2013. godinu. Crvena zvezda je pod komandom Dejana Radonjića ušla u svoju prvu sezonu učešća u Evroligi koja nije bila pod Fibinim okriljem. Crveno-beli su premijeru imali protiv Lokomotive Kubanj u Beogradskoj areni 17. oktobra. Bio je to istinski spektakl, tribine su bile krcate, oko 19.000 gledalaca želelo je da iz prvih redova proprati istorijski dan za Crvenu zvezdu koja je samo dve godine ranije bila na ivici propasti. Gledajući kompletan ambijent, težinu samog događaja, poziciju u kojoj se ekipa nalazila i činjenicu da je učešće u Evroligi bila novost ne samo za igrače i trenera, već i ceo klub, Radonjić je morao da se nosi sa najvećim teretom.

Zvezda je tu utakmicu izgubila, Lokomotiva je u dramatičnoj završnici slavila rezultatom 87:84 uz 23 poena Markusa Vilijamsa koji je direktno rešio pobednika hicima sa penala. Posle utakmice kreativni Amerikanac izjavio je kako dugo nije video bolji ambijent. To je za njega bila najbolja pozivnica da se preseli na Mali Kalemegdan narednog leta i ostavi neizbrisiv trag.

Posle najuspešnijeg perioda u klupskoj istoriji u Radonjićevoj eri, leta 2017. godine na klupu Crvene zvezde dolazi još jedan debitant – Dušan Alimpijević. Mladi, perspektivni stručnjak morao je da se nosi sa enormnim očekivanjima zvezdaške javnosti, naviknute na uspehe, pobede i trofeje, da nastavi tamo gde je njegov prethodnik stao, ali to nije bilo realno. Alimpijević je ekipu gradio skoro od temelja, napravio je dosta kvalitetnih poteza i sezonu završio sa 11 pobeda što je tada okarakterisano kao neuspeh. Kao i gubitak jadranske titule u paklenoj seriji protiv Budućnosti.

Alimpijevićev prvi evroligaški meč bio je u Kaunasu protiv Žalgirisa. Zvezda je imala šest poena razlike u poslednjoj četvrtini, ali se Kevin Pangos “povampirio“ i serijom pogodaka okrenuo rezultat, da bi Tejlor Ročesti promašio šut za pobedu. Na kraju je Žalgiris odneo trijumf sa tesnih 78:76. I tada se takođe videlo koliko ekipi nedostaje takmičarskog, a pre svega iskustva igranja evroligaških utakmica.

Milan Tomić u OAKA Areni (©MN Press) Milan Tomić u OAKA Areni (©MN Press)

Gledajući učinak ostalih Zvezdinih trenera u poslednjih deset godina, nije bilo većih uspeha. Vlada Vukoičić je svoj prvi evropski meč na Zvezdinoj klupi završio pobedom nad Orleanom sa 93:73 na startu Evrokupa. Milan Tomić je u Crvenoj zvezdi radio prvi samostalan posao, mada je tokom godina rada u Olimpijakosu stekao veliko iskustvo, pa čak i kao vršilac dužnosti vodio pirejskog velikana. Ipak, njegov evroligaški debi kao šef stručnog štaba jednog kluba završio se porazom od Panatinaikosa u Atini. Zeleni su slavili sa 87:82 najviše zahvaljujući velikom broju grešaka crveno-belih i nedostatku prave podrške za Džejmsa Gista. Njegov samostalni prvenac u evropskim takmičenjima bio je godinu dana ranije, doduše u Evrokupu. Zvezda je kod kuće savladala Ulm rezultatom 88:73.

Brzim motanjem filma unapred, posle Tomićevog odlaska iz kluba 22. oktobra 2019. godine njegov pomoćnik Andrija Gavrilović imenovan je za vršioca dužnosti. Dva dana kasnije je Zvezda doživela poraz od Barselone u Beogradu (65:73). Njega je 23. novembra zamenio Dragan Šakota. Stari trenerski vuk i čovek ogromnog iskustva je prvi meč u Evroligi završio pobedom nad Valensijom u Beogradu. Bilo je 76:73 posle trojke Lorenza Brauna uz zvuk sirene.

Pod trenerskom palicom Saše Obradovića Crvena zvezda je takođe ušla u Evroligu porazom. Ovog puta na gostovanju Fenerbahčeu u Istanbulu, gde je domaćin slavio rezultatom 77:63. Ključna figura utakmice bio je takođe Lorenzo Braun, sada u opremi turskog giganta.

Nikada nije dobro kada se izgubi, ali ako se iz iskustva u Sinan Erdem Domu izvuku pouke, Crvena zvezda može sa mirom u nastavak sezone. A, već je u ponedeljak čeka ABA derbi protiv Budućnosti...


tagovi

Vladimir JovanovićKK Crvena zvezdaEvroligaDejan RadonjićDušan AlimpijevićMilan TomićSaša ObradovićAndrija Gavrilović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara