Vensan Poarje (©Starsport)
Vensan Poarje (©Starsport)

Kako je klinac kome se nije sviđalo što je visok postao jedan od najboljih centara Evope

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.02.24. | 12:34

Možda je Fakundo Kampaco odneo MVP priznanje, ali Vensan Poarje je oduševio

Valter Edi Tavares je tu već godinama, bez konkurencije izdvojen na samom vrhu. Nikola Jokić možda jeste najbolja petica sveta – s tim da on igra i peticu i plejmejkera u isto vreme – ali najbolji centar Evrope bez sumnje je košarkaš sa Zelenortskih Ostrva. S tim da on dobija sve ambicioznije izazivače, ne samo u konkurentnim evropskim ekipama, već i od svojih najbližih.

Matijas Lesor, Mustafa Fal, Džoš Nibo, Serž Ibaka… Svi oni pikiraju da Tavaresu izbace iz idealnog tima Evrolige u kome je on zakucan već tri sezone uzastopce. I mada je tamo lani bio i Lesor –kao drugi centar u idealnoj petorci – u onoj čuvenoj četvrtfinanoj seriji Reala i Partizan Mozzart Beta Tavares je ipak pokazao ko je ko u evropskoj košarci. Na istom putu je ove sezone i ceo tim Reala, apsolutno nedodirljiv na svim frontovima, dobrim delom i zato što dominira pod obručima, a to ovog puta nije samo Edijeva zasluga, već i posledica rasta Vensana Poarjea.

Izabrane vesti

Jeste MVP priznanje za najboljeg na završnom turniru Kupa kralja završilo uz rukama Fakunda Kampaca, ali i on sam je rekao da bi bilo apsolutno zasluženo da ga je kući odneo 30-godišnji Francuz. Poarje je ubacio 17 poena bez promašaja iz igre (7/7), imao je i osam skokova, tri ukradene lopte, indek korisnosti čak 32 naspram Kampacovih 14?! Nema veze, Vensanu je bilo svejedno, pehar mu je mnogo važniji.

Ovo je moj prvi Kup, dugo sam ga čekao”, rekao je posle meča, koji je samo potvrdio da je Poarje, iako u senci Tavaresa, izrastao u jednog od najcenjenih centara Evrolige.

Bez obzira na to što je, kako je sam govorio u intervjuu za Marku pre ima već nekoliko meseci, kao dečak patio zbog toga što je toliko visok.

Želeo sam da budem nizak ili bar normalne visine. Bilo mi je teško u kraju, nisam prestajao da rastem i nisam se osećao prijatno zbog svega što se dešavalo s mojim telom… Otkako sam odlučio da igram košarku, visina je pomogla. Košarka mi je pomogla da se naviknem i prihvatim ko sam”, rekao je sada 213 centimetara visoki Poarje.

Sa košarkom je isitna počeo dosta kasno, tek kao 17-godišnjak. Prvo Pariz Levaloa, Baskonija, pa tek epizodna uloga u NBA ligi u dresu Bostona i Filadelfije, žalio se tada što mu treneri nisu ni SMS poruku poslali da ga obaveste da jednostavno nije taj kalibar. Ali kad je 2021. prihvatio da se vrati u Evropu i bude Tavaresov dubler doneo je verovatno odluku života.

Sa 1,6 rampi po meču, najbolji je bloker Evrolige. Igra u proseku 19 minuta po meču, svega četiri manje od Tavaresa. Ubacuje prosečno 9,3 poena, uz 5,2 skoka. Kad na njegov učinak dodamo Tavaresovih 10,1 poen, uz 6,8 skokova i 1,6 blokada postaje nam jasno zašto u Madridu tvrde da imaju najjaču centarsku liniju Starog kontinenta.

Kako je to Marka opisala: kao da King Kong i Godzila igraju za isti tim.

Pitanje je samo dokle? I Tavaresu I Poarjeu ugovori ističu na leto. Kao i Mariju Hezonji i Džananu Musi. Naravno da bi Kraljevski klub sve da ih zadrži samo je pitanje ima li novca za tako nešto? Sa Tavaresom se recimo pregovara od sredine prošle sezone, Edi želi da bude plaćen kao najbolji centar Evrope, a Real ne može da mu da više od 3.500.000 evra godišnje – na bruto nivou – jer je to sam postavio kao klupski plafon. Real ne može, Panatinaikos recimo može, a tu su i NBA klubovi.

Problem je što Panatinaikos hoće i Hezonju i navodno Hrvat već na stolu ima trogodišnji ugovor sa platom od 2.000.000 evra po sezoni. Real toliko daleko neće da ide. Džanan Musa je bliži ostanku, nepoznanica je šta će biti sa veteranima Rudijem Fernandezom, Serhijem Rodrigezom i Serhijem Ljuljom, sve bi njih Real čuvao, ali ako prihvate da su odavno premašili zenit i da ne mogu više da zarađuju kao nekad.

I tu se onda vraćamo na Poarjea, nema sumnje da bi imao i bolju statistiku da nije drugi pik iza Tavaresa i teško da bilo ko drugi u Evropi može da tvrdi da je ispred Vensana. Takav kvalitet mora da se plati, navodno je Poarje tražio platu koju sada ima Tavares, a Monako je već pitao da li bi možda nazad u domovinu? Nije jedini.

Što i ne treba da čudi, jer još jednom: malo je boljih centara u Evroligi. Ako ih uopšte ima.


tagovi

KK Real MadridVensan Poarije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara