Tomas Vokap protiv Monaka (©AFP)
Tomas Vokap protiv Monaka (©AFP)

Kako je Olimpijakosov junak iz senke obesmislio statistiku

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.05.23. | 09:15

Bek crveno-belih, Tomas Vokap, polufinale F4 Evrolige okončao bez poena, ali odigrao jednu od ključnih uloga u velikom preokretu

Napravio je Olimpijakos čudo u Kaunasu. Za 10 minuta minus od 12 poena prevorio u plus 13. Dobio treću deonicu polufinala Fajnal fora Evrolige 27:2, ostavio Monako na najslabijem učinku u istoriji elitnog takmičenja u jednoj četvrtini. Zatrpali su koš Kneževa u pomenutom periodu Saša Vezenkov, Kostas Papanikolau i Mustafa Fal, ali je možda i ključnu ulogu odigrao Tomas Vokap.

Amerikanac je bez dileme bio jedan od junaka velike pobede, iako je susret okončao bez poena, ali je zato zabeležio sedam asistencija i u prelomnim trenucima utakmice povezao redove grčke ekipe posle jednog od najlošijih poluvremena u sezoni.

Izabrane vesti

Kada su možda svi očekivali da Barcokas treći kvartal počne sa Kostasom Slukasom na poziciji organizatora igre, jer je iskusni grčki plejmejker specijalista za utakmice od najvećeg značaja (jedini igrač koji je u Kaunas stigao sa tri titule u Evroligi), odlučio je grčki strateg da veliku odgovornost stavi na Vokapova ramena. Bio je to genijalan potez.

Jer ne samo da je Amerikanac sjajno dirigovao igrom tima iz Pireja na protivničkoj polovini, ubeležio šest od sedam asistencija u preokretu, već je i potpuno uštopovao prvu zvezdu Monaka, 2.000.000 evra po sezoni plaćenog Majka Džejmsa. Jedan od najboljih strelaca u istoriji Evrolige nije ubacio ništa u trećem kvartalu. Uzeo je tri šuta i sve ih promašio. Nije uspevao ni da razigra saigrače, bio je potpuno neutralisan.

I zato su se na društvenim mrežama pravile zanimljive igre reči, pa je Vokap preimenovan u "Lokap" (Lockup na engleskom znači zatvor ili zaključati). Stavio je najbolji kradljivac Evrolige lisice prvoj violini ekipe Saše Obradovića i tako, uz samouvereno komandovanje napadom Olimpijakosa, odradio veliki deo posla u obaranju Monaka na pleća i trasiranju staze ka velikom finalu Evrolige.

"Kada god vidi saigrača koji se ne oseća dobro, pokušava da ga vrati u igru, jer su nam svi potrebni. Tomas je savršeni plejmejker", nahvalio je Vokapa trener tima iz Pireja, Jorgos Barcokas.

Poklonio se i bivšem igraču Žalgirisa, koji se u Kaunasu bez dileme oseća kao kod kuće, trener Kneževa, Saša Obradović.

"Ljudi sude prema statistici. Pravda je kada vidite igrača koji nije postigao nijedna poen i dominirao. Bio je lider, uzeo loptu, preuzeo odgovornost, stavio ljude na pravo mesto. Uništio sve u defanzivi", rekao je Obradović o Olimpijakosovom heroju iz senke.

A šta je rekao on?

"Pričali smo jedni sa drugima, Papanikolao je došao i rekao nam da je to samo 12 razlike, da ništa nije izgubljeno i da smo se u takvim situacijama nalazili ranije. Možda je izlizana fraza, ali pokazali smo srce šampiona, imali sjajnu četvrtinu i svima stavili do znanja da nećemo izgubiti utakmicu", istakao je Tomas Vokap posle velike pobede Olimpijakosa i plasmana u finale Evrolige.

Sada će 30-godišnji bek imati priliku da se prvi put u karijeri okiti i krunom evropskog šampiona. Posle koledža je sezonu proveo u Razvonoj ligi, branio boje Vindi Siti Bulsa, pošto nije uspeo da se izbori za ugovor u Čikagu i Golden Stejtu. Godinu dana kasnije odlučio se za Evropu i zaigrao za nemački Ludvigsburg. Zapao je za oko Žalgirisu, gde se u potpunosti afirmisao za tri sezone, osvojio tri titule u Litvaniji, dva Kupa, a u dva navrata bio je i najbolji defanzivca tamošnjeg prvenstva.

Stigao je poziv Olimpijakosa leta 2021. godine i vrlo brzo je postalo jasno da Vokap postaje deo nečeg velikog u Pireju. Kao sjajan timski igrač i defanzivac zavidnog renomea, izrastao je u jednu od ključnih karika u Barcokasovom timu i već u prvoj sezoni osvojio Superkup, Kup i titulu prvaka Grčke. Proglašen je i za najboljeg defanzivca grčkog prvenstva, igrao na Ol-star utakmici.

Koliko se dobro adaptirao u Dvorani mira i prijateljstva govori i podatak da je odlučio da brani boje grčke reprezentacije. Dobio je sve potrebne papire i očekuje se da bude na raspolaganju selektoru Helena, Dimitrisu Itudisu na predstojećem Mundobasketu. Pretpostavlja se da će Grci uzeti njegove kvalitete ispred Tajlera Dorsija, pošto imaju pravo na samo jednog naturalizovanog igrača (Dorsi se vodi kao naturalizovan, iako ima grčke korene i dvojno državljanstvo).

Tomas Vokap je definicija košarkaškog ratnika i timskog igrača. Tehnički veoma dobro potkovan, sposoban da pogodi, a krasi ga i izuzetna fizička sprema, koju bezrezervno uvek stavlja u službu ekipe. U polufinalnoj bici na tlu Kaunasa njegovi najveći kvaliteti isplivali su na površinu, te se još jednom dokazalo da u košarci nije bitno samo provući loptu kroz obruč, ali i da statistika često nije pravo merilo doprinosa igrača. Pred njim i saigračima tima iz Pireja je veliko finale (nedelja, 19.00) protiv madridskog Reala, kruna sezone, ali i karijere 30-godišnjeg Amerikanca.


tagovi

Tomas VokapKK OlimpijakosJorgos BarcokasSaša ObradovićFajnal for Evrolige

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara