Kevin Panter (©MN Press)
Kevin Panter (©MN Press)

Kevin juče, Kevin danas

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.05.23. | 14:24

Traži se partija kapitena nalik onim iz prve dve utakmice, ali ne treba zaboraviti da nije u takmičarskom ritmu skoro dve sedmice

Oduvek je u sportu važilo nepisano pravilo da velike utakmice rađaju velike igrače i iste razdvajaju klasu od proseka. Posle dve propuštene šanse da overi kartu za Kaunas, Partizan Mozzart Betu ne ostaje ništa drugo već da napravi još jedan istinski podvig, da Kralj u Madridu definitivno završi na štitu. I to uz demonstraciju izuzetnog kvaliteta.

Sve oči uprte su u jednog čoveka. Za razliku od prethodna dva odmeravanja snaga, Parni valjak će u Vizink Centru (TV Sportklub, 21.00) biti jači za kapitena, kome je prošli izlet na Pirineje izuzetno prijao. Kevin Panter vraća se u sastav crno-belih posle suspenzije i vreba šansu da matira Kralja. Kao što je uradio u prvom meču, kao što je njegov imenjak De Brujne učinio u fudbalskom okršaju dan ranije, kao što Grobari očekuju.

Izabrane vesti

Američki košarkaš nalazi se u poziciji koja nije prijatna ni za jednog igrača, između velikih očekivanja i duže pauze. Panterov zadatak verovatno je najteži od svih vedeta u oba sastava - očekivanja navijača su da isporuči ono što u realnim okolnostima može, iako mu početna pozicija nije dobra. Ne zato što nije sposoban da ponovo zavije Bele u crno, već zbog činjenice da takmičarsku košarku nije igrao od 27. aprila. A to je, ma koliko nekom benigno zvučalo, dug period za igrača čije je telo naviklo na ritam sa dve, tri, nekada i četiri utakmice u sedam dana. I sam je za Sportski žurnal pred put u Madrid izjavio da se oseća kao da je "prošla čitava večnost".

Čak i u njegovom slučaju, kada je bio u mogućnosti da maksimalno trenira i radi sa saigračima na treninzima, tokom prošle sedmice je imao ulogu posmatrača i glavnog motivatora ekipe, ne i direktnog učesnika dešavanja na parketu Beogradske arene. To je, između ostalog, značajno doprinelo da Kralj dva puta preživi giljotinu i vrati se pred svoju publiku, produži seriju i dođe u situaciju da napravi ono što nijedan klub nije dosad u Evroligi i okrene 0:2 u plej-ofu.

Najbolji pokazatelj koliko je malo potrebno da se izgubi osećaj za košarku intenziteta kakav su pokazali Partizan Mozzart Bet i Real Madrid u ove četiri utakmice verovatno je Matijas Lesor. Francuski centar se posle meča suspenzije vratio na teren za četvrti susret i u njegovoj igri se osetio nedostatak rutine. Niko mu od navijača to nije zamerio, niti bi trebalo, već je činjenica. Iz igre je šutirao 3/7, sa linije slobodnih bacanja 5/10, pa se i pored 11 poena uz sedam uhvaćenih lopti činilo da konstantno zaostaje pola koraka za rivalima. To će verovatno da se promeni za majstoricu, u kojoj je ekipi potreban najbolji Lesor.

Sa Panterom u sastavu Partizan Mozzart Bet dobija novu dimenziju napada, jer je hladnokrvnost momka iz Bronksa nedostajala da se posle dva gigantska brejka u glavnom gradu Španije završi posao pred rasprodatom Arenom. Svesni su toga odlično u Realu, sa određenom dozom zebnje iščekuju da vide hoće li Panter i večeras biti koban.

“On je sjajan igrač i moraćemo da motrimo na njega. Sa takvim šuterom, zonska odbrana ne mora da bude efikasna. Panter može da iskoči, kao i bilo koji drugi igrač Partizana, to ne smemo da zanemarimo. Zato moramo da se branimo kao tim“, poručio je Čus Mateo na konferenciji za novinare.

Imaju razloga u Madridu da strepe od najboljeg strelca Parnog valjka. Panter je za sat vremena spektakularne košarke spakovao 40 poena, devet asistencija, 11 iznuđenih faulova, indeks 46, uz svih 11 slobodnih bacanja i čak devet trojki, te procenat uspešnosti od 64 odsto!

Ne pamte verovatno ni u Realu da ih je neko tako razbio kao Kevin Panter na startu ove četvrtfinalne serije. I Čus Mateo je u razgovoru sa španskim novinarima priznao da je trojka Partizanovog kapitena “ubila Real više nego što se mislilo“, što se jasno pokazalo kroz dešavanja u drugom susretu. Dok u Realu žele da zaustave najboljeg igrača crno-belih po svaku cenu, ekipa je na poslednjem treningu pokazala da u svog kapitena ima maksimalno poverenje, da može da ih povede do uspeha.

Moglo je, ma koliko to nerealno zvučalo, sve već da bude gotovo, ali nije. Ako se Real plasira na Fajnal for, Serhio Ljulj biće bez ikakve sumnje čovek odluke. Ne zbog košarkaških stvari, koliko zbog poteza zbog kojeg nije sankcionisan. Njegovo udaranje Pantera ispod pojasa već je okrenulo seriju naglavačke, jer se ekipa koja se tetura vratila u život.

U tome, naravno, mnogo ima i do povratka Valtera Tavaresa iz povrede kolena i taktičke Mateove odluke da u izostanku Pantera maksimalno forsira zonu i tako izbaci crno-bele iz ravnoteže, što se naposletku isplatilo. Bar za toliko da majstorica odlučuje putnika za Kaunas.

Zbog svega toga Panter ima motiv više da istrči na parket Vizink centra i razbije predrasude. Da pokaže da na svežinu može da izvuče partiju koja će se pamtiti i prepričavati.

Ako je neko spreman i sposoban da napravi takav poduhvat, onda je to upravo Kevin Panter. Poznat kao izuzetan profesionalac, neko ko gotovo po pravilu uvek prvi dolazi i poslednji izlazi iz dvorane, sve dok ne ubaci svoje šuteve, zna šta je potrebno da bi Partizan Mozzart Bet napravio novo čudo. Kroz godine boravka u Evropi pokazao je da su mu velike utakmice utkane u košarkaški DNK.

Bez obzira na manjak utakmica, kvalitet nije ispario. Kevin Panter i dalje ima sve što je potrebno da po treći put bude dželat, s tim da ovog puta definitivno završi posao i da odvede Parni valjak na megdan Barseloni narednog petka... Ako je De Brujne primakao Mančester Siti završnici Lige šampiona, možda bi još jedan Kevin mogao da bude koban po Real.



tagovi

Kevin PanterKK PartizanPartizan Mozzart BetKK Real MadridEvroligaTop 8 Evrolige

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara