Zvanično najbolji strelac Evrolige Aleksej Šved (©Star Sport)
Zvanično najbolji strelac Evrolige Aleksej Šved (©Star Sport)

Kriza menja Himki iz korena? Selidba u niži rang, igraće momci iz Olimpijske škole, juriće se Šved, Jović, Bertans, Miki, Mekolum, Monro...

Vreme čitanja: 2min | sub. 15.05.21. | 14:54

Nema više ni Evrolige, skupih igrača, jakih ugovora...

Prvo korona u svlačionici, ubrzo i finansijska kriza kao posledica pandemije, dovele su Himki kroz samo nekoliko meseci gotovo do prosjačkog štapa.

Klub iz Podmoskovlja je od ambicija da napadne Fajnal for, došao u situaciju da praktično ostane pustinja ga zbog neisplaćenih dugovanja prema igračima, članovima stručnog štaba i zaposlenima, što je automatski dovelo u pitanje i samo postojanje Himkija.

Izabrane vesti

28. maj, 18.00: (2,55) CSKA Moskva (14,5) Efes (1,60)

Iako se o gašenju ni ne razmišlja, pred Himkijem je period velike transformacije posle koje to više neće biti isti klub koji je godinama imao budžete od po nekoliko desetina miliona evra i dovodio skupa pojačanja za jake ugovore. Štaviše, Himki više neće biti deo ni VTB lige, već će zahvaljujući sistemu Olimpijske škole uspostavljene pri samom klubu 2006. godine u Moskovskoj regiji igrati momci iz iste. Himki će se onda takmičiti u nižim rangovima tamošnjeg prvenstva. Naravno, sve pod uslovom da se kriza u Himkiju nekim čudom ne prebrodi...

O teškoj sudbini Himkija i planovima za reformiranje govorio je ministar fizičke kulture i sporta Moskovske regije Roman Terjuškov za tamošnju agenciju Tas.

“Himki je komercijalan klub i problemi koje ima su odavno poznati. Srećom, imamo trenažni sistem, Olimpijsku školu. Ako sledeće godine Himki ne bude postojao u ovom obliku, mi ćemo ga transformisati u novi sastav koji će nastaviti da igra. Ne u VTB Ligi, naravno, već stepenicu ispod“, priznao je Terjuškov i dodao:

“U svakom slučaju svi naši sportisti iz Olimpijske škole imaće šansu da budu deo tima i takmičenja koje se bude igralo. Moskovska regija je ujedno i košarkaška regija, svi vole ovaj sport. Zbog toga smo i kreirali Olimpijsku školu, što nam je od početka bilo jako važno. Himki definitivno neće biti izgubljen“.

Podsetimo, Himki su tokom sezone, kroz sporazumni raskid ugovora ili zbog neisplaćenih obaveza napustili Stefan Jović, Jonas Jerebko, Greg Monro, Dairis Bertans, Devin Buker, takođe i trener Rimas Kurtinaitis, između ostalih... To znači da će od leta biti dostupni još zvanično najbolji strelac Evrope Aleksej Šved, te Erik Mekolum, Džordan Miki, Janis Tima, Sergej Karasjov...



tagovi

KK HimkiEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara