Matijas Lesor (© Star sport)
Matijas Lesor (© Star sport)

Lesor, Papapetru i večna ljubav prema crno-belima: Najveći oblik poštovanja je da ih pobedimo

Vreme čitanja: 6min | pet. 19.01.24. | 08:05

Francuz i Grk za Mozzart Sport pred duel Panatinaikosa i Partizan Mozzart Beta u 22. kolu Evrolige (20.15, Sportklub 1)

Da li je sudbina tako htela, ili je samo slučajnost, ali kako godine prolaze tako jača veza Partizan Mozzart Beta i Panatikosa. Decenijama je klub iz Humske svoje najbolje produkte, kako trenerske tako i igračke, slao u Atinu gde su se peli na vrh Evrope. Počelo je sve Željkom Obradovićem koji je verovatno najznačajnija ličnost u istoriji Panatinaikosa, od igrača su tu bili Žarko Paspalj, Željko Rebrača, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević, Nikola Peković, Milenko Tepić, Dušan Kecman, a sada su se toj grupi pridružili Matijas Lesor i povratnik Joanis Papapetru koji će nositi zeleni dres Atinjana u petak na meču 22. kola Evrolige (20.15, Sport klub 1).

Francuz i Grk su prošle sezone nosili crno-beli dres i pomogli da se klub iz Humske vrati na ABA tron posle 10 punih sezona.

Izabrane vesti

Smatramo ih porodicom, ali isto tako idemo na njihov teren da ih pobedimo“, rekao je Alen Smailagić kada je bio upitan kako će izgledati igrati protiv doskorašnjih saigrača.

Kada smo pozvali Joanisa Papapetrua dan pred utakmicu sa Partizan Mozzart Betom, samo smo čuli smeh na drugom kraju linije.

Brat moj Smajli, ali stvarno je to tako. Stvorili smo nešto specijano prošle sezone u Partizanu. Bili smo drugari, na kraju se stvarno smatramo porodicom. I dalje imamo grupu, svi se čujemo. Međutim u petak uveče to se sve zaboravlja. Znam ih skoro sve, znam da će dati sve od sebe da nas pobede, isto tako znam da ću i ja i Matijas želeti da ih nadigramo. To je tako uvek i tako treba da bude. Najveći oblik poštovanja“, počinje Papapetru razgovor za Mozzart Sport.

Za trenutak je priča dobila znatno ozbiljniji ton... Sve zbog pitanja Papapetrua koji je veći deo ove sezone propustio zbog operacije ramena.

Šta se to desio sa Dejanom Milojevićem?

Srčani udar...

Neverovatno, pretužno. Stvarno sam bio u šoku. Samo još jedan primer da zdravlje mora da bude na apsolutno prvom mestu. Ništa nije ispred zdravlja. Želim da iskoristim priliku da izjavim saučešće njegovoj porodici“.

Posle kratke pauze, vraćamo se duelu 22. kola gde Panatinakos želi da potvrdi sjajnu formu s obzirom da su trenutno četvrti na tabeli sa 13 pobeda. Partizan Mozzart Bet sa druge strane ima 11, ali u glavni grad Grčke stiže bez Kevina Pantera.

Nije Partizan jedan igrač, nije bio ni prošle sezone, nije ni sada. To je sistem trenera Željka Obradovića koji uvek proizvede nekog lidera. Opasna je to ekipa. Gledao sam utakmice, kvalitet je jasan. Iskreno, jedva čekam utakmicu. Biće i dvorana puna, biće skoro kao u Štark Areni“.

Iako je bio samo jednu sezonu u Partizanu, ispostaviće se jedinu u karijeri van Grčke, čitavo iskustvo je ostavilo dubok trag u karijeri momka koji je nekada nosio dres Olimpijakosa, a kasnije je bio i kapiten Panatinaikosa.

Kada god pričam o Partizanu, prvo što spomenem je to finale sa Zvezdom i naša pobeda kada svi utrčavaju na teren. To je bila katarza čitave sezone. Jer nije to bila laka sezona. Bilo je i teških trenutaka. Izgubili smo Kup, ostali nadomak fajnal fora Evrolige. Sve to ume da rasturi neke ekipe, ali nas nije. Čak nas je i zbližila. Zato kažem da smo porodica, zbog svega što smo zajedno pregurali. Na kraju je sve došlo na naplatu tom titulom, prelepa noć za pamćenje i prepričavanje“.

Sada je ponovo Papapetru u Atini, sa jednim članom te porodice – Matijasom Lesorom.

Nema potrebe da ja pričam kakvu konekciju Matijas ima sa Partizanom, ono što mogu da kažem je da nisam iznenađen kako se snašao u Panatinaikosu. On je došao kao izvanredan produkt u sistemu trenera Željka. Postao je jedan od najboljih centara u Evropi. Ovde je samo to potvrdio. Čak ću reći da sam i očekivao da će igrati ovako. Znao sam da to može. Najbolje bi bilo da pozovete njega, da ga pitate kako mu je u Panatinaikosu“, završava Papapetru razgovor za naš portal.

Odlučili smo da poslušamo Grka. Posle nekoliko neuspelih pokušaja, Matijas se javio kasno u četvrtak uveče. Kaže taman su se sve utakmice Evrolige završile pa može na miru da priča o onome što očekuje u petak.

"Biće zanimljivo i emotivno, ali ne kao što je bilo u Beogradu. Onaj dan nikada neću zaboraviti. Toliko ljubavi, poštovanja. Znaju svi u Partizanu šta osećam prema klubu, šta osećam prema navijačima. To je konekcija koje se ne može prekinuti", počinje Lesor izlaganje za naš portal.

Vratili smo ga na meč u Beogradu koji je odigran 30. novembra koja se završila pobedom Partizana.

"Čitav taj dan je nezaboravan. Prvo rođendan mog sina koji smo proslavili u Beogradu. Čitava ekipa se pojavila i već sam tada bio emotivan. Kasnije sam pokušao da se smirim, rekao sam sebi da ne treba ništa da očekujem. Da budem fokusiran na utakmicu, ali onda se dogodio taj momenat sa publikom, onda i poklon. Evo dok pričamo, megafon je ispred mene i odmah sam se naježio. To je simbol moje konekcije sa navijačima".

Matijas Lesor (© Star sport)Matijas Lesor (© Star sport)

Pitali smo ga da li je pratio utakmice Partizana ove sezone iako smo dobro znali odgovor.

"Baš sam sa Janijem (Joanis Papapetru) pričao, obojica smo gledali duel sa Makabijem. neverovatno je koliko su mečeva ove sezone uspeli da pobede posle preokreta. Stvarno fascinantno. Tako je bilo i protiv Panatinaikosa. Sećam se razgovora sa saigračima. Rekao sam im, igramo dobro, hala nije eksplodirala, ne smemo da im dozvolimo da razbude publiku jer smo onda gotovi. Tačno se to dogodilo. Kevin je uspeo da raspali sve i videli smo šta je to značilo. Isto se desilo i Makabiju, kada sam video snimak ona dva klinca kako skaču i grle se znao sam da Makabi gubi. Jednostavno to je ta emocija koja budi igrače Partizana i daje im specijalnu snagu".

Sada Matijas nešto specijalno pokušava da izgradi u Panatinaikosu.

"Igramo dobro, tačnije idemo u pravom smeru. Imamo dobru ekipu, sa mnogo talenta. Došao nam je Kendrik Nan koji je doneo zaista puno toga pozitivnog. Još uvek se navikavamo jedni na druge, ali definitivno mislim da imamo kvalitet i da radom možemo da uradimo puno toga lepog".

Francuz i kod Ergina Atamana igra na izuzetno visokom nivou baš kao što je to radio kod Željka Obradovića.

"Potpuno je drugačije, baš nije za poređenje".

Na momenat nas je iznenadio Lesor ovakvim odgovorom.

"Kada sam došao kod Željka morao sam da se borim za svaki sekund, a to sam isključivo radio odbranom. Svaki minut koji sam dobio kod trenera Obradovića sam dobio zbog zalaganja u odbrani. Naravno ja sam i dalje isti igrač i volim da igram odbranu, ali u Panatinaikos sam došao sa izgrađenim statusom i imenom. Sve sam to uspeo u Partizanu i to nikada neću zaboraviti", završava javljanje srčani Francuz.

Jedno je sigurno u petak uveče, biće čudno gledati Lesora i Papapetrua kako daju sve od sebe da nadigraju crno-bele. Ne tako davno bili su deo velikih uspeha kod Željka Obradovića.

Život sportiste očigledno uvek donosi promene, ali neke stvari po svemu sudeći ostaju zauvek...

EVROLIGA - 22. KOLO

Četvrtak

Anadolu Efes - Barselona 98:74

/Buboa 21 - Ernangomez 18/

Crvena zvezda - Baskonija 90:91

/Jago 26 - Hauard 32/

Alba - Bajern 65:82

/Spanjolo 15 - Branković 14/

Olimpijakos - Makabi 89:72

/Milutinov 20 - Boldvin 18/

Virtus Bolonja - Asvel 73:63

/Heket 19 - Fal 17/

Petak

19.30: (2,65) Žalgiris (16,0) Fenerbahče (1,60)

20.00: (2,10) Monako (15,0) Real Madrid (1,90)

20.15: (1,45) Panatinaikos (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,20)

20.30: (1,60) Valensija (16,0) Milano (2,65)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK PanatinaikosJoanis Papapetru

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara