Rodion Kuruc i Tornike Šengelija (Foto: fiba.basketball)
Rodion Kuruc i Tornike Šengelija (Foto: fiba.basketball)

Letonci bez Kuruca dočekuju Slovake, Španci protiv gruzijske gromade Šengelije

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.11.21. | 11:54

Košarkaš Partizana zbog lakše povrede van tima za drugi meč u okviru kvalifikacija za Mundobasket

Prvi kvalifikacioni FIBA prozor za Svetski kup koji se 2023. godine održava u tri države (Japan, Filipini i Indonezija) prikazao je iskrivljenu sliku dešavanja u evropskoj, ali i svetskoj košarci. Tako je recimo Velika Britanija uspela da pobedi Grčku, Belorusija tukla Tursku, dok je Srbija pala u Monsu od Belgije. Večeras se spušta zavesa na prvi ciklus, a očekuje nas još nekoliko interesantnih duela i potencijalnih iznenađenja.

Važan meč za reprezentaciju Srbije igra se u Rigi, gde će Letonija ugostiti Slovačku (18.00). Pobeda Slovaka totalno bi zakomplikovala situaciju u grupi, ali iako u ovim prozorima uvek ima prostora za totalno neočekivane rezultate, čini se da ipak nemaju šta da traže protiv streljaškog voda letonskog selektora Luke Bankija.

Izabrane vesti

Sjajno su Letonci igrali pre četiri dana u Beogradu. Bili na pragu velike pobede nad Srbijom, kojoj su uspeli da ubace 100 poena. Neverovatno su šutirali, ubacili čak 16 trojki (iz 34 pokušaja), da bi ih na kraju debitant Marko Jagodić Kuridža srušio hicem sa linije penala.

Pred duel sa Slovačkom selektor Banki je napravio prinudnu promenu u rosteru. Kako prenose letonski mediji, košarkaš Partizana Rodion Kuruc će propustiti današnji duel zbog lakše povrede, a njegovo mesto u rosteru će zauzeti Arturs Žagaras.

Protiv Srbije je "usijan" bio košarkaš turskog Merkezefendija Rihards Lomažs. Nije naša odbrana imala rešenja za letonsku haubicu, koja nam je ubacila šest trojki iz 10 pokušaja. Bivši igrač Asvela je susret okončao sa 33 poena (indeks 27).

Lomažs je pred duel sa Slovacima apostrofirao značaj košarkaša Huventuda Vladimira Brodzjanskog, koji je u porazu od Belgije bio najbolji u slovačkom timu sa 18 poena i osam skokova.

"Ključ je zaustaviti Brodzjanskog, koji igra za Badalonu. Slovaci gotovo da nisu promenili postavu od minulog leta i dugo su zajedno. Imaju odličan tim", izjavio je sjajni šuter.

Slovačka je selekcija sa najslabijim FIBA rankingom u Grupi A (65), a kvalifikacije je poput Letonije počela minulog leta. Ove dve reprezentacije megdan su dosad delile u šest navrata i Letonci su svaki put izašli kao pobednici.

Zanimljivo će biti i u Španiji, gde će gostovati Gruzija (20.30). U centru pažnje biće centar gostujuće selekcije Tornike Šengelija, kojem će to biti treća utakmica u pet dana.

Snažni Gruzin, koji se pritom nedavno oporavio od povrede, branio je boje moskovskog CSKA u Evroligi prethodnog četvrtka i za 32 minuta na parketu ubacio 12 poena uz pet skokova. Manje od 24 časa kasnije igrao je u od Moskve 2.000 kilometara udaljenom Tbilisiju, proveo 33 minuta u igri i sa 16 poena i 13 skokova bio najzaslužniji za pobedu nad Ukrajinom.

Izdržava neverovatne napore centar Armejaca kako bi nosio dres sa državnim grbom, a koliko mu reprezentacija znači govorio je i posle trijumfa na startu kvalifikacija.

"Moj prvi san, pre odlaska u NBA, bio je da igram za reprezentaciju. Motivacija je i dalje na 100 odsto i to se neće promeniti dokle god budem mogao da igram", izjavio je Šengelija.

Toko Šengelija (Foto: fiba.basketball)Toko Šengelija (Foto: fiba.basketball)

CSKA nije mogao da ga spreči da se priključi selekciji Ilijasa Zurosa, jer Šengelija u ugovoru sa moskovskim klubom ima klauzulu prema kojoj može da igra u reprezentaciji kada god poželi. To je tako dogovoreno, kako bi se smirile strasti nakon njegovog prelaska iz Baskonije u redove Moskovljana. Naime, s ozbirom na veliku netrpeljivost između ova dva naroda, u Gruziji se podigla velika prašina što je najbolji košarkaš u zemlji odlučio karijeru da nastavi u Rusiji. Čak se i predsednica Gruzije Salome Zurabišvili oglašavala putem društvenih mreža i izrazila nezadovoljstvo Šengelijom odlukom da pojača Armejce. Kako bi se strasti smirile, predsednik ruskog kluba Andrej Vatutin je pristao da u zvaničnu saradnju sa snažnim centrom umetne i pomenutu klauzulu.

Tako će popularni Toko biti velika Zurosova uzdanica u Haenu, ali će Španci morati da se čuvaju i bivšeg MVP-a ACB lige Gjorgija Šermadinija, kao i još dvojice igrača koji za hleb zarađuju u najkvalitetnijoj ligi iberijskog poluostrva - Tada Mekfadena (Mursija) i Beke Burjanadzea (Betis).

Jankuba Sima (Foto: fiba.basketball)Jankuba Sima (Foto: fiba.basketball)

Španci su kvalifikacije počeli ubedljivim trijumfom u Makedoniji (94:65), ali je jasno da ih večeras očekuje daleko teži zadatak.

Serđo Skariolo je u Skoplju izveo tri debitanta na parket: Haimea Prandilju, Danija Pereza i Jankubu Simu. Potonji je ostavio sjajan utisak. Ovaj 209 cm visoki centar Manrese je na debiju ubacio 15 poena uz sedam skokova, a nema sumnje da će i večeras predstavljati važnu figuru u redovima ekipe italijanskog stručnjaka.

Jasno, od ključne važnosti će ipak biti nastupi udarnih igla ove okrnjene španske selekcije. Ćabi Lopez Arostegi je i pre par dana bio glavna karika sa 15 poena, dok je Unikahin Haime Fernandez (jedini španski reprezentativac uz Nikolu Mirotića u prvih 50 strelaca ACB lige) dodao 12. Kapitensku traku će ponovo poneti bivši košarkaš Crvene zvezde Kino Kolom.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET

Ponedeljak

Grupa A

18.00: (1,85) Letonija (hendikep -22,5) Slovačka (1,85)

Grupa E

18.00: (2,70) Mađarska (14,5) Francuska (1,55)

18.30: (1,17) Crna Gora (20,0) Portugalija (5,50)

Grupa F

17.00: (3,90) Češka (16,0) Litvanija (1,30)

18.00: (5,00) Bugarska (19,0) Bosna i Hercegovina (1,20)

Grupa G

18.00: (1,17) Ukrajina (20,0) Makedonija (5,50)

20.30: (1,20) Španija (19,0) Gruzija (5,00)

Grupa H

18.00: (1,35) Rusija (16,0) Island (3,50)

20.30: (1,20) Italija (19,0) Holandija (5,00)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023Rodion KurucTornike ŠengelijaŠpanijaGruzijaLetonijaSlovačka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara