Let i zakucavanje Janisa Adetokunba (©AFP)
Let i zakucavanje Janisa Adetokunba (©AFP)

Magični Milvoki osvojio titulu posle 50 godina, nestvarni Janis spakovao 50 poena i uništio Finiks (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 21.07.21. | 05:44

Surova dominacija “Grik frika” u šestoj utakmici

Delirijum u Viskonsinu. Milvoki Baksi su drugi put u istoriji franšize postali NBA šampioni! Posle 50 godina Milvoki je uzeo prsten i to posle velikog preokreta u seriji, a u odlučujućoj šestoj utakmici “Grik frik” je razmontirao Sanse. Orilo se Fiserv forumom MVP u čast Janisa Adetokunba. Zasluženo! Praktično sam je slomio Finiks, ubacio im je okruglo 50 poena. Simblolično za prvu titulu posle 50 godina - 105:98 (29:16, 13:31, 35:30, 28:21).

Imali su Finiks Sansi 2:0, a Janis Adetokunbo, Kris Midlton i drugovi su se razgoropadili, vezali četiri pobede i postali tek peti tim koji je okrenuo taj rezultat u finalnoj seriji. Prethodno je to pošlo za rukom Klivlendu, Majamiju, Portlandu i Bostonu.

Izabrane vesti

Janis Adetokunbo - apsolutni heroj! Razneo je Finiks Sanse, dizao saigrače, dizao publiku na noge atraktivnim potezima i monstruoznim blokadama, bio lider na parketu... I stigao do šestog najboljeg učinka u finalima i nadomak ličnog rekorda.

Vladala je potpuna euforija u Viskonsinu, dupke puna hala i 65.000 navijača oko iste koji nisu došli u posed zlata vrednog parčeta papira. Ispisivanje istorije, a potom i MVP-ja u suzama posmatrali su na ekranima.

Triler, drugačije nije moglo. Režirali su Milvoki i Finiks spektakl tokom celog finala, a priča za sebe bio je Janis Adetokunbo. Od samog starta šeste utakmice finala pokazao je da neke stvari neće proći u njegovoj kući. Spustio je roletnu, poklapao je košarkaše Finiksa i tereo ih iz reketa. Meč je završio sa pet blokada, 14 skokova, dve asistencije i 50 poena, uz šut iz igre 16 od 25. Maetsralan je bio i sa linije za slobodna bacanja. Pucao je sa penala 17 od 19.

Nosio je "Grik frik" Bakse tokom većeg dela meča, a u poslednjem minutu meča je izuzetno bitan šut pogodio Kris Midlton. Postigao je možda i presudne poene, odbio nalet Finiks Sansa, a overio ih je Janis Adetokunbo sa penala.

U četvrtom kvartalu samo su još Džru Holidej i Bobi Portis pogađali, a upravo je Portis na početku meča bio jedan od inicijatora prve ozbilnije prenosti Baksa. Ali, kao ni u prethodnim utakmicama finalne serije Milvoki nije uspeo da sačuva dvocifrenu prenost. Bez rezultatske klackalice i tenzije nije moglo. Ali, jeste do sedme utakmice da je uspešna saradnja Krisa Pola i Deandre Ejtona malo duže potrajala.

U pojedinim momentima delovali su Sansi nezaustavljivo, bio je Milvoki bačen na konopce, digao se i pokazao da je kralj preokreta. Kako u seriji, tako i unutar jednog meča. Nikada se ne sme otpisati.

kakav će konačan ishod biti jasno je bilo Krisu Polu i pre nego što je sa saigračima kročio na teren, jer je parket delio sa sudijom Skotom Fosterom. A, kada je Foster bio na parketu, Kris Pol je izgubio prethodnih 12 utakmica u plej-ofu. Noćas je udarena i 13. recka.

Izbrojao je Kris Pol do 26 kada je reč o poenima, imao je i pet asistencija, dva skoka i ukradenu loptu, ali je to bilo premalo kao odgovor na nestvarno izdanje Janisa Adetokunba. Devin Buker je upisao 19 poena, pet asistencija i tri skoka, Krauder dabl-dabl (15 poena i 13 skokova), a Deandre Ejton je dodao 12 poena.

U šampionskom timu Janis je postigao skoro polovinu poena, u jednom trenutku je imao više poena nego svi ostali njegovi saigrači skupa. Kris Midlton je ubacio 17 poena, Bobi Portis jedan manje, Džru Holidej 12 (11 asistencija i devet skokova), a Bruk Lopez 10 poena. Lopezovih šest u nizu u drugom poluvremenu pokrenuli su Milvoki Bakse, ulili su im novu energiju... Brojke će malo ko pamtiti, svi će se sećati vanserijske partija "Grik frika" i Milvokijeve titule čekane pola veka.


NBA - FINALE, ŠESTA UTAKMICA

Sreda

Milvoki - Finiks 105:98

/Adetokunbo 50 - Pol 26/


tagovi

NBA ligaNBA finaleNBA plej-ofMilvoki BaksFiniks SansJanis AdetokunboKris PolKris MidltonDevin Buker

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara