Slavlje košarkašica Srbije posle trijumfa nad Španijom (©FIBA Basketball)
Slavlje košarkašica Srbije posle trijumfa nad Španijom (©FIBA Basketball)

Mesec dana posle Valensije: Opet duel starih rivalki - Srbija želi novi skalp, Španija se pojačala

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.07.21. | 07:03

Da li će aktuelne evropske prvakinje još jednom da savladaju prvakinje iz 2019?

Sveža su još sećanja na prošli jun i uspeh Srbije na Evrobasketu u Valensiji. Zlatne košarkašice gradile su put do trona upravo preko Španije. Ta pobeda u četvrtfinalu pred punim tribinama dvorane Fonteta dala je krila našim najboljim košarkašicama za finiš u kojem su padale još dve sile – Belgija i Francuska.

Mesec i kusur posle tog meča u kojem su se izabranice Marine Maljković revanširale Španiji za onaj poraz u polufinalu dve godine ranije u Beogradskoj areni, velike rivalke ponovo izlaze na megdan jedne drugima (RTS, 10.20). Ovog puta u grupnoj fazi olimpijskog turnira, ali s obzirom na to kakvu istoriju okršaja imamo, biće to utakmica kao da je za zlato! S obzirom da dalje prolaze po dve ekipe , uz još dve najbolje trećeplasirana sastava, jasno je da će ovo biti duel za prvo mesto i teoretski nešto lakši put do zlata.

Izabrane vesti

10.20: (2,10) Španija (14,0) Srbija (1,80)

Obe ekipe započele su pohod na olimpijsko zlato tesnim pobedama. Možda i teže nego što se očekivalo Španija je dobila Južnu Koreju koja tradicionalno uvek uzima medalju na kontinentalnim takmičenjima – izuzev poslednjeg Prvenstva Azije kada su bile četvrte –, dok je Srbija imala težak posao sa Kanadom, ali je i pored velikog broja izgubljenih lopti, pogotovo u prvom poluvremenu, uspela da se digne i slavi.

Španija se u odnosu na Evrobasket prošlog meseca značajno pojačala. Selektor Lukas Mondelo uspeo je da dobije nazad iskusnu Albu Torens i Tamaru Abalde, inače sestru košarkaša madridskog Reala Alberta. Zbog toga je Španija opravdano u krugu najvećih favorita za medalju. Srbija je takođe napravila jednu promenu u odnosu na zlato u Valensiji, pošto se vratila Dragana Stanković umesto Maše Janković.

“Znamo da nas kao i uvek čeka izuzetno teška utakmica protiv Španije. Moramo da izvučemo pouke iz duelu sa njima na Evrobasketu, kao i prve utakmice na olimpijskom turniru protiv Kanade. Španija je motivisana i biće spremna da kazni svaku našu grešku. Verujemo u našu igru i pripremu za tu utakmicu. Spremne smo da odigramo svih 40 minuta na visokom nivou, jer će to biti jedini način da ih pobedimo i u Tokiju“, istakla je kapitenka Jelena Bruks.

I Nevena Jovanović je saglasna da je ključ duela protiv Španije u dobroj pripremi i fokusu.

“Veoma dobro poznajemo snagu Španije, pogotovo sa dve igračice koje nisu bile u sastavu na Evropskom prvenstvu. Biće sigurno veoma motivisane, jer smo ih u Španiji pred domaćom publikom izbacile iz borbe za medalju. Nama ostaje da ponovimo sve one dobre stvari i ispravimo greške iz tog četvrtfinalnog duela na Evrobasketu, kako bi došle do prilike da upišemo još jednu pobedu“, poručila je Jovanović.

U španskom timu ne kriju želju da se revanširaju Srbiji za poraz.

“Srbija je evropski šampion, dobra ekipa, veoma kompaktna ekipa koja igra do krajnjih granica. Zbog toga moramo da adaptiramo našu odbranu. Naučili smo mnogo iz onog poraza“, izjavio je selektor Španije Mondelo.

Kod Španije se u prvoj utakmici video nedostatak ritma, pogotovo kod čuvene Albe Torens od koje često zavisi igra ove ekipe. Ono što će srpske košarkašice najviše da zanima jeste kako da zaustave centarski tandem Astu Ndur – Laura Hil, pošto su bile među najboljima u pobedi nad Južnom Korejom i potvrdile kvalitet.

OLIMPIJSKI TURNIR - DRUGO KOLO

Grupa A

03.00: (1,85) Kanada (hendikep -17,5) Južna Koreja (1,85)

10.20: (2,10) Španija (14,0) Srbija (1,80)



tagovi

tokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021ženska košarkaška reprezentacija SrbijeAna DabovićAleksandra CrvendakićSonja PetrovićTina Krajišnik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara