Ševon Šilds (©Reuters)
Ševon Šilds (©Reuters)

Mesina napravio još ozbiljniju Olimpiju: Takvu širinu ima malo ko, Baskonija ostala na 64 poena

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.10.21. | 23:09

Marinković bez učinka za 13 minuta, Noko četiri poena i šest skokova

Rano je još za velike zaključke, ali ako se posle dva kola može nešto reći - izgleda da je konačno došlo vreme da milanska Olimpija u kontinuitetu bude ozbiljniji faktor elitne klupske košarke na Starom kontinentu.

Posle istorijskog plasmana na F4 posle 29 godina i osvojenog trećeg mesta, Etore Mesina nije dozvolio da se ekipa ulenji i vrati se u suvi prosek. Napravio je ozbiljan rez, otišli su Panter, Ledej, Bruks, Micov, Evans (...), došli Meli, Riči, Mitoglu, produžen je ugovor s Ševonom Šildsom, dok su Devon Hol, Džerijan Grent i Troj Denijelsod svih nije igrao samo nekadašnji igrač Denvera – dovedeni da popune otvorene praznine u rosteru. I bar zasad se čini da je Mesina napravio dobar spoj. Balans na svim pozicijama, širina u napadu, duga klupa, dosta defanzivnog kvaliteta. Opasno deluju Manekeni.

Izabrane vesti

Posle dobre igre i pobede nad CSKA u Milanu na otvaranju sezone, Olimpija je pokazala čvrstinu i pokorila Baskoniju usred Vitorije, a protivnika ostavila na samo 64 poena – 78:64 (19:17, 19:13, 19:17, 21:17). Domaćin ni u jednom periodu igre nije prešao 17 poena, a na poluvremenu je na jedvite jade stigao do 30.

Baskoniji je glave došao baš Ševon Šilds, jedan od junaka šampionske 2020. godine u ACB ligi. Meč je završio s 12 poena i 10 skokova u još jednoj demonstraciji suvog kvaliteta kojim je, uostalom, zaslužio novi ugovor po završetku prošle sezone. Važnu ulogu u trijumfu imao je Malkolm Dilejni koji je ubacio osam od svojih trinaest poena u poslednjoj četvrtini i tako doprineo da Olimpija zadrži dvocifrenu razliku i odupre se naletu Baskonije koja je poslednji put ozbiljnije pripretila na početku kvartala. Tada je i spustila minus na devet poena, ali kasnije nije mogla dalje od -11.

Osim demonstracije zavidnog balansa u napadu, Olimpija je od druge četvrtine praktično diktirala tempo u oba smera, održavala razliku i dobrom odbranom dovela Baskoniju u situaciju da puca samo 4/26 za tri poena.

Devon Hol je imao četiri trojke za ukupno 12 poena. Nikolo Meli je dopisao 10 poena, pet skokova i tri asistencije. Sa svojih osam poena Kajl Hajns je stigao nadomak desete pozicije na večnoj listi strelaca Evrolige koju sada čuva Ante Tomić. Izvesno je da bi Hajns do mesta u Top 10 mogao da stigne već protiv Makabija ili Efesa u predstojećoj, prvoj duploj sedmici elitnog klupskog takmičenja.

Kod Baskonije 16 poena imao je bivši igrač Olimpije Simone Fontekio. Dva manje upisao je Rokas Gijedraitis, uz četiri ukradene lopte, dok je Vejd Boldvin u ovosezonskom debiju imao 14 poena, ali i mršavih 5/18 iz igre... Vanja Marinković je za 13 minuta bio bez poena, uz jednu ukradenu loptu, dok je nekadašnji centar Crvene zvezde Lendri Noko skupio četiri poena i šest skokova.

Baskonija sada ima četiri uzastopna poraza u svim takmičenjima, što će i te kako staviti teret na ramena Duška Ivanovića.

EVROLIGA, 2. KOLO

Četvrtak

Žalgiris - Zenit Sankt Peterburg 64:70

/Strelnijeks 14 - Lojd 19/

Panatinaikos - Fenerbahče 91:87

/Nedović 20 - Veseli 18/

Makabi Tel Aviv - Crvena zvezda 63:75

/Vilbekin 18 - Kalinić 19/

Bajern Minhen - Barselona 72:80

/Hilijard 18 - Higins 16/

Petak

Uniks Kazanj - Monako 80:88 (74:74)

/Hezonja 17 - Hol 16/

Anadolu Efes - CSKA Moskva 96:100

/Micić 32 - Šengelija 23/

Alba Berlin - Asvel 67:71

/Lo 22 - Džouns 24/

Olimpijakos - Real Madrid 74:68

/Vezenkov 16 - Vilijams Gos 16/

Baskonija - Olimpija Milano 64:78

/Fontekio 16 – Dilejni 13/



tagovi

BaskonijaOlimpija MilanoEvroligaSimone FontekioMalkolm DilejniVejd BoldvinVanja MarinkovićDevon Hol

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara