Etore Mesina (©MN Press)
Etore Mesina (©MN Press)

Mesina: Video sam kako to radi Greg Popovič, njegov recept sam primenio na Olimpiju

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.05.21. | 14:03

“Iskreno, sada sam više ubeđen u to da imamo dobre šanse da prođemo dalje“, kaže Kajl Hajns o predstojećem meču protiv Barselone u polufinalu

Pravi rolerkouster prošli su košarkaši milanske Olimpije kako bi overili plasman na Fajnal for Evrolige posle 29 godina i onog poraza od šampionske generacije Partizana, ali na kraju se ipak i to desilo. Čak iako su u poslednjem minutu pete utakmice umalo prosuli prednost od 12 poena, Manekeni su nekako izdržali, precrtali Bajern i overili kartu za Keln.

Pošto je uradio ono što nijedan trener nije za gotovo tri pune decenije, Etore Mesina je podvukao crtu i otkrio da velike zasluge za ono što radi njegov tim ove sezone ima – Greg Popovič. Čovek s kojim je Mesina sarađivao pet godina u San Antoniju inspirisao ga je da s rosterom nakrcanim iskustvom uradi nešto značajnije u Evroligi.

Izabrane vesti

“Gledajte, bio sam u San Antoniju pet godina, gde se igra košarka najvišeg nivoa i doživeo nešto slično što imam sada ovde. Greg Popovič je u Đinobiliju, Dankanu i Parkeru imao iskustvo potrebno za velike utakmice. Ovde sam samo iskopirao njegov pristup i primenio ga na Olimpiju. San Antonio je imao velike igrače, prave šampione i odlične ljude, to sada imam u Milanu. Napravili smo harmoniju u timu jer smo pravilno iskoristili budžet“, izjavio je Mesina.

Na završnom turniru u Kelnu (od 28. do 30. maja) Olimpija će za rivala u polufinalu imati Barselonu, koji je uoči početka sezone označen kao prvi kandidat za evropsku titulu.

“Biće teži protiv od Bajerna. I jedni i drugi imaju visoke postave, igru baziraju najvećim delom na dobroj odbrani. Siguran sam da će Barselona podići odbrambeni zid koji je teško srušiti. Međutim, mi ćemo da se potrudimo da uradimo mnogo više od toga da napravimo samo neke pukotine u tom zidu. Nećemo biti favoriti protiv Barselone, ali biće to jedna od onih, uz još tri do četiri utakmice u toku sezone, koje moramo da dobijemo“.

Petak, 18.30: (3,50) Igokea (16,0) Crvena zvezda (1,35)

Mesina je veliku zahvalnost ukazao vlasniku i predsedniku kluba, Đorđu Armaniju i Pantaleu Deorku, na poverenju koje imaju u njega.

“Od prvog dana su pokazali volju, strpljenje i veru u mene. Čak i u najtežim trenucima, kada sam pravio greške tokom prošle sezone. Ako promenite sistem, jasno je da neće sve ići glatko od samog početka i da mora postepeno da se gradi rezultat“.

Kajl Hajns je postao prvi Amerikanac sa devet učešća na završnom turniru Evrolige, pa kao takav zna kako se dolazi do titula i pobeda u situacijama kada samo jedan meč rešava sezonu...

“Moramo da zadržimo mentalitet koji smo pokazali tokom sezone. Iskustvo je mnogo važno. Sećam se svog prvog Fajnal fora, kada sam pitao mog prijatelja Majka Batista za savet. Mnogo vremena je prošlo od tada, iskustvo se steklo, osvajale su se titule... On mi je tada kao veliki šampion rekao da moram da verujem u kvalitet tima, u sve ono što svi grade zajedno tokom cele godine. Bio je potpuno u pravu i taj savet nikad neću da zaboravim“.

Iako je Barsa označena kao favorit u polufinalu, on smatra da Olimpija ima dobre šanse da ode u finale.

“Barselona ima mnogo kvalitetnih igrača, jak defanzivni mentalitet i neverovatnog trenera Jasikevičijusa. Sada su dobili i ogromno iskustvo u liku Paua Gasola. Imali su problema sa povredama i dosta toga se promenilo od našeg prvog susreta. Iskreno, sada sam više ubeđen u to da imamo dobre šanse da prođemo dalje“.

Điđi Datome je govorio o tome šta se to desilo s ekipom tokom onog poslednjeg minuta protiv Bajerna, kada je umalo sve palo u vodu...

“Desilo se sve što nije trebalo i posle 39 odličnih minuta umalo smo sve uprskali. Dva promašena slobodna bacanja, nekoliko grešaka nas je dovelo do toga da padnemo. Ali, posle tog iskustva moramo da izvučemo važnu lekciju, da se popravimo i budemo bolji. Zaslužili smo da pobedimo Bajern, mada je cela serija bila iscrpljujuća, iskustvo je sjajno“.


tagovi

Olimpija MilanoEtore MesinaLuiđi DatomeŠevon ŠildsKajl HajnsGreg Popovič

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara