Milan Ciga Vasojević u Kući slavnih

Vreme čitanja: 2min | sre. 30.11.22. | 09:34

FIBA danas ukazuje najveće priznanje trofejnom srpskom stručnjaku

Milan Ciga Vasojević, koji je sa klupe predvodio žensku selekciju SFR Jugoslavije do najvećeg reprezentativnog uspeha - olimpijskog srebra u Seulu 1988. godine - i u čiju čast nacionalni kup košarkašica nosi ime, danas će posthumno biti primljen u FIBA Kuću slavnih, kao član generacije 2022.

Lik i delo jednog od naših najuspešnijih trenera u ženskoj košarci tako će sijati uz srpske gigante u Kući košarke u španskom gradiću Alkobendasu: Radivoja Koraća (klasa 2007), Dražena Dalipagića (2007), Dragana Kićanovića (2010), Vlada Divca (2010), Zorana Slavnića (2013), Ranka Žeravice (2007), Dušana Ivkovića (2017), Borislava Stankovića (2007) i Svetislava Pešića (2021).

Izabrane vesti

Pored Vasojevića u Kuću slavnih biće primljene košarkašice Liza Lesli (SAD), Robin Mar (Australija), Katarina Polini (Italija), Jurgita Štrejmikite-Virbickene (Litvanija), Mame Mati Mbenge (Senegal), kao i treneri Džino Orima (SAD), Antonio Barbosa (Brazil) i Marija Planas (Španija).

Vasojević koji je rođen 1932, trenersku karijeru je gradio u ženskom kolektivu Crvene zvezde, Ital Mecu iz Barija i Radničkom s čijim košarkašicama je stigao do finala Kupa Rajmunda Saporte, u kome je su Beograđanke tesno poražene od Kantua 86:87.

Za selektora ženske reprezentacije imenovan je 1980. i već na selektorskom debiju iste godine, Jugoslavija je na Evropskom prvenstvu u Banjaluci osvojila bronzanu medalju, a samo mesec dana kasnije i bronzu na Olimpijskim igrama u Moskvi.

Vasojević je napravio smenu generacija u nacionalnom timu. Pružio je priliku tada mladim košarkašicama: Anđeliji Arbutini, Daniri Nakić, Raziji Mujanović, Jelici Komnenović, Bojani Milošević, Slađani Golić i Oliveri Krivokapić. Rezultat je bio vidan već na Letnjoj univerzijadi 1987. u Zagrebu. Osvojeno je zlato, zatim iste godine i evropsko srebro. Vrhunac je usledio u Seulu, gde je ostvaren najveći uspeh u istoriji SFR Jugoslavije i SR Jugoslavije - finale Olimpijskih igara.

Vasojević je bio prvi direktor košarkaškog kluba Hemofarm iz Vršca, a na tu funkciju stupio je 1995. godine, pošto je završio trenersku karijeru. Kao direktor je postavio osnove ženske sekcije Hemofaram koja je godinama kasnije vladala jugoslovenskom košarkom. Preminuo je 24. decembra 1996, a kup košarkašica nosi njegovo ime od 2006.


tagovi

Milan Ciga VasojevićKSSKuća slavnihFIBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara