Bruk Lopez i Kris Pol (Foto: AFP)
Bruk Lopez i Kris Pol (Foto: AFP)

Milvoki sjajno odgovorio Finiksu, šta će Sansi večeras da naprave?

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.07.21. | 18:30

U noći između srede i četvrtka na programu je četvrta utakmica finalne serije NBA lige

Puno puta smo pisali o tome kako je serija na četiri pobede, koja se igra u NBA ligi te u nekim drugim američkim sportovima, zanimljiva jer se stvari neprestano menjaju, naravno ako su za te promene spremni svi oni koji učestvuju u mečevima. A s obzirom da se ne ulazi u NBA finale baš svakog dana, onda je logično da su se promene događale. Doduše, ne one koje smo mi očekivali.

03.00: (1,60) Milvoki (13,0) Finiks (2,60)

Izabrane vesti

Trener Milvokija Majk Budenholzer nije poslušao analitičare koji su mu predlagali da potpuno smanji minute Bruku Lopezu i pokuša da zaigra bez klasičnog centra, odnosno s Janisom Antetokunbom na toj poziciji. Finiks je Lopeza u prve dve utakmice, pogotovo u prvoj, doslovno maltretirao te su Kris Pol i Devin Buker u akcije kretali upravo preko Lopeza i to je izgledalo tako da Baksi nisu imali nikakav odgovor. Budenholzer je ostavio Lopeza u petorci, ali ga je odvojio od Deandrea Ejtona te tako smanjio mogućnost da centar Finiksa pravi visoki blok i tako stvara prednost za Pola i Bukera. No, daleko je bitnija promena trenera Milvokija bila jako agresivno čuvanje bekova Finiksa, posebno Pola. Džru Holidej pre svih, ali i drugi igrači Baksa, nije dozvoljavao Polu da lagano krene u organizaciju napada pa je napad Finiksa bio dosta usporeniji, bez svih tih pikova koji su ih obeleželi u ovom plejofu.

Milvoki je u trećoj utakmici igrao jako agresivnu i čvrstu odbranu, ali je najbolje od svega bilo to šta nisu pravili previše faulova. Opšti je utisak bio da Sansi pre dva dana ne bi probili Bakse i da se igralo još deset četvrtina, a na to se nadovezala sjajna realizacija u napadu, pre svih Janisa koji je drugu utakmicu zaredom imao najmanje 40 poena i 10 skokova. Razlika u odnosu na ono šta se događalo u Finiksu je bila ta da je grčki košarkaš pre dva dana imao podršku i u Holideju i u Krisu Midletonu koji su odigrali odličnu utakmicu na obe strane parketa.

Oko Midletona se krije još jedna promena koju je Budenholzer napravio, a ta je da je on dobio priliku da bude puno kreativniji, odnosno da pokreće napade tima gotovo kao da je plejmejker. On i Janis su uzeli od Holideja taj deo posla, a sve je izgledalo jako dobro. Još jedna važna stvar je bila ta da je važne minute, njih čak 30, dobio Pet Konaton šta smo i prizivali pre odlaska serije u Milvoki. Konaton je praktično postao šesti igrač Baksa, a svojom energijom se odlično uklopio u ono šta je ostatak ekipe radio. U trećoj utakmici se probudio i Bobi Portis, a sve je to dovelo do prilično sigurne pobede Baksa.

Majk Budenholzer je svoje promene napravio i vratio Milvoki u seriju. Doduše, Finiks i dalje vodi s 2:1 u pobedama, ali Baksi sada izgledaju puno bolje od onoga kako su izgledali u prve dve utakmice. Sada je situacija takva da prilagođavanja i promene mora da napravi Monti Vilijams, trener Finiksa, kako bi momentum opet vratio na svoju stranu. A šta treba da napravi?

Pre svega mora da dovede Devina Bukera u šta bolje situacije za šut. On je nominalno prvi igrač ekipe, a iako je Kris Pol preuzeo tu ulogu od njega, Finiksu je potreban pravi Buker da bi došao do pobede. Milvoki Bukeru ne dozvoljava lagane šuteve, a posebno se to odnosi na one za tri poena gde je on prilično neuspešan. U ove tri utakmice protiv Baksa on je na proseku od samo 28,4% s time da je u prvoj i trećoj utakmici pogodio po samo jedan šut za tri poena. A promašio ih je ukupno 13. Finiksu su potrebne njegove trojke, a to znači da bi Monti Vilijams trebalo da napravi neke akcija za njegov dalekometni šut.

Na drugi problem Vilijams ne može previše uticati, a to su lične greške Deandrea Ejtona. On je, nakon povrede Darija Šarića, jedini centar Sansa koji se može takmičiti na ovom nivou, a pre dva dana je Ejton upao u probleme s ličnim greškama šta je Milvoki itekako iskoristio. Finiks je umesto njega morao igrati s Frenkom Kaminskim šta nikako nije dobra ideja, a samim time je Milvoki mogao na parketu imati Bobija Portisa.

Ono šta bi Finiks takođe morao napraviti je dovesti Mikala Bridžesa do šta boljih situacija jer je on na neki način 'iks faktor', odnosno igrač koji menja utakmicu iako nije u prvom planu. Bridžes je u trećoj utakmici bio potpuno nevažan, a iako je dobru ulogu imao Kameron Džonson, ipak je on važniji od svojeg saigrača.

Kako će Vilijams napraviti sve te promene? To je teško predvideti, a prilično smo sigurni da će Kris Pol napraviti sve da promeni ritam i donese prednost Finiksu. Hoće li to biti dovoljno? Pisali smo već da izgleda kao da su Sansi bolja ekipa u ovom meču, sada je na njima da to potvrde.

NBA FINALE - ČETVRTA UTAKMICA

Četvrtak

03.00: (1,60) Milvoki (13,0) Finiks (2,60)

*** Kvote su podložne promenama

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

NBA plej-ofMilvoki BaksFiniks SansJanis AdetokunboKris PolMajk BudenholzerDevin BukerBruk LopezKris MidltonDžru Holidej

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara