Aleksa Avramović i Miloš Teodosić (©Star Sport)
Aleksa Avramović i Miloš Teodosić (©Star Sport)

Miroslav Muta Nikolić: Zvezda je loše selektirala ekipu, ali očekujte jaku reakciju Tea i Nejpira

Vreme čitanja: 7min | pon. 30.10.23. | 08:20

“Naravno da očekujem da Partizan i Zvezda postanu stalni članovi Evrolige. Imamo Dejana Bodirogu tamo, neka Evroliga reši to, da iskoristimo naša poznanstva tamo, prisustvo Željka Obradovića i ostalih. Pa ovo što imaju Partizan i Zvezda nema niko u Evropi“, kaže iskusni stručnjak pred drugi večiti derbi u samo četiri dana

Taman što su se slegli utisci posle prvog, došlo je vreme za drugi košarkaški večiti derbi (TV Arena sport, 20.00).

Iako iz Humske i sa Malog Kalemegdana ne kriju da im je okršaj u Jadranskoj ligi čak i važniji od onog viđenog prošlog četvrtka, Miroslav Nikolić ipak misli da je u sadašnjim okolnostima mnogo bitnije biti ispred najvećeg rivala u Evroligi.

Izabrane vesti

“To su dva takmičenja, imam utisak da je Partizanu i Crvenoj zvezdi važnija Evroliga. U ABA ligi ko će drugi da bude vodeći na tabeli nego večiti, je l tako“, počinje Nikolić razgovor za Mozzart Sport.

Nije se dao iskusni stručnjak ni posle novinarske konstatacije da je prvo mesto u regionalnom takmičenju možda i najvažnije pred doigravanje zbog prednosti domaćeg terena koje je skoro uvek kroz istoriju bilo od ključnog značaja za rasplet sezone...

“Tek je počelo, čekajte... Ko je bio prvi prošle godine? Partizan. A ko je dobio prvi derbi? Crvena zvezda (smeh)“.

Partizan Mozzart Bet u meč ulazi dodatno oslabljen, jer posle Mateuša Ponitke u kombinaciji neće biti ni kapiten Kevin Panter...

“Panter nije pokazao nešto posebno u toj prvoj utakmici. Jeste dao određeni doprinos pobedi, ali više su dali drugi igrači. To što Panter sada ne igra, nema veze. Derbi je derbi“.

Iskočiće drugi. Recimo Aleksa Avramović igra sa neverovatnim samopouzdanjem koje je preneo sa Mundobasketa na dres Partizan Mozzart Beta...

“Jeste, Aleksa je odigrao stvarno dobro celo prvenstvo i svaka mu čast na tome. Poštujem njegov trud i energiju, to se vidi i u Partizanu. Smailagić i on daju Partizanu neviđenu energiju. Za mene lično je on bek, ne plejmejker, da razigrava druge. Teodosić je igrač koji razigrava. Nije uspeo da ubaci one penale i trojku na kraju, ali on to obično daje. Zato kažem, Teodosić je tu da razigra ekipu, zajedno sa Lukom Mitrovićem. To je dobar tandem. Miloš lako povezuje redove, a Partizanovi bekovi igraju na život jer ne mogu to tako lako da povežu kao on“.

Miloš Teodosić se našao na udaru kritika zbog slabog finiša derbija, čak se i preteralo sa istim... Šabaz Nejpir i on nisu zadržali koncentraciju u prelomnim trenucima.

“Istina, ali očekujte jaku reakciju od obojice u ovom meču. Mnogo više će da pokažu, reagovaće posle onog meča. Kod Teodosića nisu problem godine kako neki pričaju, on je hteo da odluči utakmicu, promašio je. Da je Avramović promašio, niko ništa ne bi rekao. Sada je jedan heroj, a drugi nije... Nego, Teodosić je mnogo iskusan, on će sigurno da se vrati. Teško se brani njegov pik'n'rol, baš teško...“

Zastao je na trenutak nekadašnji strateg oba beogradska giganta, pa rekao:

“Gledajte, ne treba niko da se ljuti kada nešto kažem i dam neku realnu izjavu. Kad god kažem nešto, ljute se jedni ili drugi, a to je moje mišljenje. Mene ne interesuju mišljenja drugih, šta misle treneri ili neko drugi. To je ono što mislim“.

Kakav derbi očekujete sada i šta bi moglo da reši utakmicu?

“Dan pre prve utakmice rekao sam da Partizan ima bolju odbranu u igračima kakvi su Smailagić i Avramović, na primer. Bolji su defanzivci od Teodosića i Davidovca. Dao sam pre te utakmice Partizanu prednost zbog domaćeg terena, igralo se u Evroligi... Dobili su utakmicu na jednu loptu, Avramović je odigrao celu poslednju četvrtinu jako dobro i doneo pobedu“, priča iskusni stručnjak i dodaje:

“Partizanu je mnogo važnije da je dobio u Evroligi, nego da pobedi ovu u ABA ligi. Opet igra pred domaćom publikom, Panter ne igra, ali opet očekujem utakmicu na jednu loptu. Zvezda će da reaguje. Ne treba zaboraviti da je jako teško dobiti istog rivala dva puta u tako kratkom intervalu. Teško je dobiti i slabije rivale, a ne najvećeg, igrači se malo opuste kad dobiju prvi meč. To govorim i iz ličnog iskustva“.

A, ko vam je sada bliži pobedi?

“Volim košarku, želim da sve bude okej, neka dobije ekipa koja na terenu pokaže da je bolja. Jeste Partizan hendikepiran neigranjem Pantera, jer je njemu podređena igra. Ali očekujem da neko drugi dobije šansu. Imaće Partizan dobar tim bez Pantera, Ponitke ili nekog trećeg da ne igra, to je realnost. Očekujem mali rezultat i tešku utakmicu, na jedan posed“.

Utisak je da se pojačanja na obe strane nisu potpuno uklopila? Neki jesu, ali ni oni ne u potpunosti...

“Saglasan sam... Da ti kažem, Zvezda od tih pojačanja koja su dovedena, većina se nije još pokazala. Opet je Luka Mitrović najbolji centar! U Zvezdi ponovo dvojica naših igrača kolo vode, Teodosić i Mitrović. To je poenta. Svi očekuju bolje igre stranaca. Svi su uzeli pare i sada treba da se pokažu. To je opet pitanje toga koliko oni razumeju odnos Zvezde i Partizan. Naši igrači to shvataju, igraju sa emocijama i energijom. Stranci su profesionalci, tu su da odrade posao i idu dalje. Mi emotivno igramo. Očekujem bolju igru oba kluba, pogotovo u Evroligi. Igrači nisu krivi, treneri nisu pravili selekciju igrača kako treba. Zvezda je dovela na svakoj poziciji po trojicu igrača i gube. O čemu se radi?“, pita se Nikolić.

Zvezda je još promenila Duška Ivanovića posle tri sedmice nove sezone, došao je Janis Sferopulos koji ovaj tim nije selektirao...

“Loše je selektirana ekipa, sve je izgubljeno u Evroligi posle prvog meča. Dovedeni su svi ti igrači, a smenjen trener. Očekujemo bolje igre, bolju selekciju. Pričamo o ekipama koje hoće na Fajnal for. Ne pričamo mi sada o timovima koji bi možda da uđu u četvrtfinale. Ceo život vlada demagogija kako idemo da se uđe u osam. Sada su uložene velike pare, ravnopravni smo sa najboljima u Evropi. Gledajte Partizan u Pireju, bila je ratnička utakmica, jako nervozna, ali su se cepali do kraja. Partizan je tada izgubio, ali će sledeću da dobije. Igrali su sa mnogo energije, bili fenomenalni. Ratnički, ratnički! Želim Zvezdi i Partizanu da uđu na Fajnal for, mene bi to učinilo mnogo srećnim“.

Opet, beogradski večiti nemaju alternativu u regionu, sa ovakvim kvalitetom rostera...

“Treba stalno da budu u Evroligi, treba to da im se omogući“, bez dileme je Nikolić.

Očekujete li da će uskoro dobiti višegodišnje ugovore?

“Naravno da očekujem. Imamo Dejana Bodirogu tamo, neka Evroliga reši to, da iskoristimo naša poznanstva tamo, prisustvo Željka Obradovića i ostalih. Zaslužili smo da jedni i drugi budu stalni članovi Evrolige. Pa, ovo što imaju Partizan i Zvezda nema niko u Evropi. Pogledajte publiku na obe strane, ko još ima po 20.000 navijača na tribinama? Možda još dva kluba u Evropi. Žalgiris ima uvek punu halu i ko još? Mi smo košarkaška nacija, moraju da nam daju (ugovore). Panatinaikos i Olimpijakos imaju tu atmosferu, ali to nije ni približno onom što imamo. Mi imamo dva u prva tri kluba Evrope po pitanju atmosfere i publike, a da ne pričam sada sa igračima i ulaganjem para“.

Večiti imaju nikad veće budžete...

“Sada se ulažu velike pare, imamo među boljim budžetima u Evroligi. Mi smo počeli da se merimo sa najvećima. Sećam se kada je Kampaco došao ovde, pa Real Madrid nije mogao da ga plati, a Zvezda jeste. Nemojte sada da vam neko prodaje šarenu lažu. Mi imamo odlične budžete, država plaća. To je poenta, (Aleksandar) Vučić je kralj što je dao pare za sve sportove, svi vrhunski sportisti imaju sada uslove. Svuda je država dala pare. Priča se o tome kako je država dala pare, a ko je drugi dao, kao što se daje po Evropi. Sada možemo da napravimo rezultat. Imamo najbolje stručnjake, igrače, budžete...“

Može li Srbija da ima na kraju dva učesnika Fajnal fora?

“Nemojte sada da se pravdamo kako ne možemo do rezultata, sada je jedino merilo teren i šta se tamo uradi. Volim košarku i drago mi je što se daje nikad više novca, ali tako je i za druge sportove, vidite da ćemo ići na Olimpijske igre sa najviše sportista dosad... To su velika ulaganja države“, završava Nikolić javljanje za Mozzart Sport.

ABA LIGA – 5. kolo

Petak:

FMP – Split 84:66

/Beson 24 – Šelton 17/

Zadar – Cibona 91:64

/Božić 35 - Mustapić 19

Subota:

Budućnost - Mega 73:71

/Makundu 18 - Plavšić 13/

Cedevita Olimpija - Studentski Centar 102:93

/Prepelič 23 - Drežnjak, Dokins 18/

Nedelja:

Borac Mozzart – Igokea 74:80

/Uskoković 13 - Jošilo 13/

Ponedeljak:

18.00: (2,30) Mornar (14,5) Krka (1,70)

20.00: (1,70) Partizan Mozzart Bet (15,0) Crvena zvezda (2,40)



tagovi

Miroslav NikolićKK PartizanKK Crvena zvezdaABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara