Ko će do trofeja Evrolige (Foto: Starsport)
Ko će do trofeja Evrolige (Foto: Starsport)

Na krovu Evrope može biti samo jedan

Vreme čitanja: 9min | pet. 19.05.23. | 12:18

Došao je i taj trenutak, počinje Fajnal for Evrolige

Sve je počelo sa 18 timova, željnih da se dokažu na najvećoj evropskoj pozornici. Samo osam je u paklenoj konkurenciji pronašlo put do plej-ofa i nastavilo da živi san o evropskom tronu. Barselona je po kratkom postupku ugasila maštanja Žalgirisa da bi u svom domu mogao da se bori za najsjajniji trofej na Starom kontinentu, ali u preostale tri četvrtfinalne serije vodile su se žestoke bitke. Na kraju su se Kataloncima pridružili najveći rival Real Madrid, Olimpijakos i Monako - četiri najbolje plasirana tima iz ligaškog dela sezone.

Kucnuo je čas, u Kaunasu se čuju fanfare, četiri “do zuba naoružana” izazivača ukrstiće koplja u borbi za presto, na kojem ima mesta samo za jednog.

Izabrane vesti

Kada u nikad neizvesnijoj i interesantnijoj sezoni Evrolige uspete da se izdvojite, a onda kvalitet dokažete u doigravanju i tri puta pobedite jedan od osam najboljih timova iz društva najboljih, onda nesumnjivo steknete osećaj da zaslužujete krunu. Da pripada samo vama i nikom drugom, zbog svega što se pregrmeli da bi stigli ovako daleko. Izabranici Šarunasa Jasikevičijusa, Čusa Matea, Jorgosa Barcokasa i Saše Obradovića puni samopouzdanja dočekuju finalne bitke, spremni da ostave i poslednju kap znoja na terenu.

Za košarkaše Olimpijakosa, Reala, Monaka i Barselone u naredna tri dana staju čitava sezona, sav uložen napor tokom iscrpljujućih osam meseci, svi proputovani kilometri, neprospavane noći, povrede, usponi i padovi. Ipak, mogu da budu samo prezadovoljni što će za razliku od brojih drugih imati priliku da to i naplate.

Želja više ne pravi razliku, jer svi jednako žele da stave ruku na najvažniji pehar u evropskoj klupskoj košarci. Presudiće detalji. Možda jedan šut ili skok. Ne treba zaboraviti da je baš na taj način Anadolu Efes pre godinu dana stigao do titule. Najpre je Vasilije Micić pogodio sa zvukom sirene za trijumf u polufinalu nad Olimpijakosom, a potom je Kris Singlton sprečio Real da pokupio promašaj Šejna Larkina pod svojim košem i vreme je iscurelo.

Zato bi iskustvo još jednom moglo da odigra bitnu ulogu. Videlo se to i u plej-ofu. Real je gubio 0-2 u seriji sa Partizan Mozzart Betom, svi su već videli crno-bele na Fajnal foru, ali junački se Kralj vratio, da bi u majstorici prevagu doneli Serhio Rodrigez i Serhio Ljulj. Kad je Olimpijakos u pitanju, jedini čovek sa tri zvanja šampiona Evrope u Kaunasu, Kostas Slukas, postigao je trojku za trijumf u trećem meču i bio je to verovatno prelomni trenutak serije sa Fenerbahčeom. Pritom je postizao 14,6 poena uz 60,5 odsto preciznosti tokom pet sudara sa ekipom Dimitrisa Itudisa.

Pomenutio trio zna kako se osvaja evropska titula, a još samo 12 igrača koji su se domogli završnice ove sezone ima u CV-u najsjajniju krunu na kontinentu. Gotovo polovina brani boje Reala. Rudi Fernandez je poput Ćaća i Ljulja dva puta bio šampion Starog kontinenta, po jednom je to za rukom pošlo Fabijenu Kozeru, Valteru Tavaresu i Entoniju Rendolfu u dresu Kraljevskog kluba, dok je Džanan Musa bio deo Efesove osvajačke ekspedicije pre dve godine.

KLADI SE BEZ RIZIKA NA F4 EVROLIGE

Slukas u Olimpijakosu ima šampionsko društvu u imenjaku Papanikolauu (dve titule), Aleku Pitersu i Džoelu Bolomboju koji su 2019. sa CSKA bili prvaci Evrope. Barsa takođe ima četiri osvajača: Nikolu Kalinića, Jana Veselog, Sertača Šanlija i Korija Higinsa (dva puta). Monako nema nijednog, a pritom je i debitant na Fajnal for turnirima Evrolige i to u svojoj drugoj sezoni u takmičenju.

Naravno, nije zapisano u kamenu da će iskustvo napraviti razliku, ma koliko puta dosad da je to bio slučaj. Itekako sastav Saše Obradovića ima čemu da se nada, a polufinalu ga očekuje verovatno i prvi favorit za osvajanje trofeja, lidera iz ligaškog dela predvođen novopečenim MVP-em, Sašom Vezenkovim.

OLIMPIJAKOS - MONAKO, 17.00

Uspeli su Kneževi i minule sezone da naprave odličan rezultat i kao novajlije u elitnom društvu se, takođe predvođeni Obradovićem s klupe, domogli plej-ofa. A baš tu ih je sačekao Olimpijakos. Vodili su epske bitke crveno-beli i crveni, sve je stalo u petu utakmicu koja se igrala u neverovatnoj atmosferi pred krcatim tribinama Dvorane mira i prijateljstva, ali na kraju je sastav Jorgosa Barcokasa bukirao kartu za završnicu u Beogradu.

Ipak, u ligaškom delu ove takmičarske godine, Monako je došao do slatke osvete i u oba okršaja bio bolji od Olimpijakosa. Izvesno je ga sada očekuje potpuno drugačiji meč, ali ishod prethodna dva duela ovih timova jasan je pokazatelj da Obradovićev ima šta da traži na poslednjem stepeniku do finala.

"Sutrašnja utakmica će biti drugačija, ne možemo je povezivati sa prethodne dve. Ipak, imamo nadu i samopouzdanje možemo da gradimo na dva duela, ali svesni smo da nas očekuje poptuno drugačiji tim koji zna da igra ovakve utakmice. Nije kod njih u pitanju samo Vezenkov, Slukas će uvek biti ključni igrač. Zna kako se igraju ovakve utakmice, prava je legenda i izuzetna ličnost. Ako nađemo način da ga zaustavimo, kao što nismo u petoj utakmici prošle godine, imamo šansu", rekao je Saša Obradović, a preneo Eurohoops.

GRANICA POENA ZA SAŠU VEZENKOVA U MOZZARTU - 17,5

Jasno je i iz reči srpskog stručnjaka čemu će Monako posvetiti najveću pažnju - zaustavljanju Vezenkova i Slukasa. A čini se da baš Kneževi imaju prava oružja za tako nešto. Alfa Dijalo će se nesumnjivo pretvoriti u senku grčkog plejmejkera, dok bi Džon Braun mogao da odigra flaster odbranu na najkorisnijem igraču i najboljem strelcu Evrolige za sezonu na izmaku.

Zato bi Barcokas u ranoj fazi mogao da napada preko Mustafe Fala, s ozbirom da Monako nema pravih rešenja za gorostasnot centra. Tako bi crveno-beli mogli da nateraju rivala da promeni defanzivni pristup i otvore nešto više prostora za glavne igrače.

S druge strane, odbrana Olimpijakosa će takođe imati pune ruke posla. Prvi zadatak - ukrotiti Majka Džejmsa. Jedan od najboljih strelaca u istoriji Evrolige je prema pravilu posebno inspirisan u velikim mečevima, što je dokazao i u petoj utakmici plej-ofa protiv Makabia sa 21 poenom. Kako protiv njegove nepredvidivosti, činjenice da može da pogađa iz raznih pozicija, preko ruke...? Tu na scenu stupa Tomas Vokap koji je prema mišljenju saigrača, kao najbolji kradljivac Evrolige (1,8 ukradenih lopti po meču), zaslužio priznanje za defanzivca godine.

GRANICA POENA ZA MAJKA DŽEJMSA U MOZZARTU - 17,5

Ipak, pored Džejmsa, Obradović može da se osloni i na Džordana Lojda i Elija Okoboa, koji su se takođe dokazali kao vrsni strelci, a nalaze se i u dobroj formi. Posebno bivši Zvezdin igrač koji je u drugoj utakmici četvrtfinala Makabiju ubacio 33 poena, bio čovek odluke u petoj zahvaljujući seriji poena u poslednjoj deonici.

Podmazana Barcokasova mašina sudariće se sa atletski moćnom Obradovićevom ekipom, a sve ukazuje da nas čeka još jedan okršaj Olimpijakosa i Monaka za pamćenje.

BARSELONA - REAL MADRID, 20.00

Sudbina je ponovo spojila velike španske rivale u polufinalu. Kao i prošle godine. Tada je Real bio bolji, pa nema sumnje da Katalonci žele osvetu. Posebno jer ih je Kraljevski klub nadmudrio u i borbi za titulu u ACB ligi.

Ove sezone su i jedni i drugi slavili pred svojim navijačima. Najpre je Barselona bila bolja 75:73 u Palau Blaugrani početkom sezone, da bi Madriđani krajem januara dobili 91:86 u Vizink centru.

Kada se podvuče crta, ofanzivno je ekipa Ćusa Matea više pokazala ove sezone, što potvrđuju drugi najveći prosek poena na najvećoj evropskoj pozornici (85,7), dok je Barsin napad tek 10. u elitnom takmičenju (81,3). Ipak, treneri često vole da kažu da odbrana osvaja titule, a tu prednost ima Jasikevičijusova četa. U proseku su Barselonin protivnici beležili timski indeks korisnosti 80,2 (drugi najmanji prosek u EL) i postizali 76,3 poena (druga odbrana EL). Real je prema indeksu gotovo rame uz rame sa ljutim rivalom (80,3), ali je prosečno dozvoljavao više poena rivalima (80,4, šest odbrana EL).

GRANICA POENA ZA VALTERA TAVARESA U MOZZARTU - 13,5

Biće druga najčvršća odbrana najkvalitetnijeg evropskog takmičenja na velikom ispitu, posebno protiv Valtera Tavaresa. Gorostasni centar je izuzetno napredovao u igri na protivničkoj polovini prethodnih godina, a ove sezone je postao prava ofanzivna sila i verovatno najjače Mateovo oružje u napadu. Dobro je i Partizan na svojoj koži osetio koliko je košarkaš sa Zelenortskih ostrva nezaustavljiv u reketu. Ima odličnu koordinaciju, popravio je preciznost (67,2 odsto za dva), napast je na ofanzivnom skoku (2,6) i prilično dobro izvodi slobodna bacanja (77,8 odsto).

Valter Tavares (Foto: Starsport)Valter Tavares (Foto: Starsport)

Zato će biti važno da Jasikevičijus ima kompletnu centarsku liniju na raspolaganju, kako bi mogao da smenjuje čuvare na petici Reala, ali i kako bi sprečio Tavaresa da visoke igrače Barselone uvede u problem sa faulovima. Zato bi prisustvo Jana Veselog u rotaciji moglo da odigra bitnu ulogu, jer je Leteći Čeh imao problema sa leđima pred put u Litvaniju i još nije jasno da li će biti u potpunosti spreman da pomogne ekipi.

S druge strane, Nikola Mirotić je bez dileme prva napadačka opcija Blaugrane. Propustio je uvodni deo sezone zbog povrede, ali čim se vratio pokazao je svima ko je "gazda" u Barseloni. Sa 15,9 poena je prvi strelac ekipe, sa prosečnim indeksom 17,1 najkorisniji. Pravi recept za zaustavljanje bivšeg igrača Reala teško da postoji, posebno kada je pun samopouzdanja. A Real pritom ne može da računa na Geršona Jabuselea i Gabrijela Deka.

"Ne znam ko će me čuvati. Možda Felipe Rejes navuče dres da me brani", našalio se Mirotić pred El Klasiko u polufinalu Evrolige.

Real je prelaskom u zonsku odbranu praktično preokrenuo četvrtfinalu seriju sa Partizanom.

"Iskreno, mislim da to nije pitanje pozicije. U pitanju je zajednički napor jer imamo igrače koji mogu da urade mnogo stvari. Moramo da budemo spremni za bilo koju vrstu odbrane jer ne znamo sa kojim igračima i kako će nas tačno braniti. Spremni smo na sve".

Nikola Mirotić (Foto: Starsport)Nikola Mirotić (Foto: Starsport)

Jasno je da će Mateovi izabranici morati da ulože ozbiljan napor kako bi zaustavili Mirotića na putu ka prvoj evropskoj tituli. A sve i da uspeju, uvek postoji rizik da ostave previše prostora za druge Barsine napadačke opcije. Nikolasa Laprovitolu, na primer. Veseli je takođe briljirao u četvrtfinalu sa prosekom od 14,7 poena.

Kako bilo, kao i prošle godine, treba i ove očekivati da sve stane u poslednjih nekoliko minuta. Možda i sekundi. A Mundo Deportivo je precizno izračunao ko bi u toj situaciji mogao da ima prednost. Naime, sabrao je koji košarkaši španskih rivala postižu najviše poena u neizvesnim završnicama, tačnije u poslednjih pet minuta, kada je razlika pet ili manje poena.

Realu nedostaju dva bitna igrača u zadavanju završnih udaraca protivnicima. Dek je postigao 28 poena u pomenutim situacijama ove sezone, uz 60 odsto preciznosti iz igre. Jabusele 23, uz 53,3 odsto šuta. Tu je ipak Džanan Musa koji je u odlučujućim trenucima utakmica postigao 35 poena, Ljulj 19 samo ove sezone. Ćaćo Rodrigez "svega" osam, ali je i protiv Partizana dokazao da na razne načine može da doprinese kada se utakmica lomi.

GRANICA POENA ZA NIKOLU MIROTIĆA U MOZZARTU - 17,5

Fali Jasikevičijusu I specijalista za tesne završnice. Kori Higins je i u CSKA često bio čovek kojem ide lopta u ruke kada pod nogama gori. Čak i kada su pored njega bili asovi poput Miloša Teodosića i Nanda De Koloa. Amerikanac je postigao 44 poena u poslednjim minutima, ali je završio sezonu jer je zbog problema sa leđima morao i da se operiše. Ali tu je, ponovo, Mirotić. Ubacio je 26 poena kada je na pet ili manje mintua do kraja razlika iznosila pet ili manje poena. Osetila je i Crvena zvezda na svojoj koži za šta je sposoban kada vreme ističe. Iako je gazio liniju, što je sudijama promaklo, na neverovatan način je u Pioniru izborio produžetak, u kojem je baš Higins briljirao i doneo Kataloncima pobedu.

S ozbirom na sve dosad prikazano, istoriju rivalstva ovih klubova, ali i uspehe na najvišem evropskom nivou, utisak je da je pred ljubiteljima košarke još jedan košarkaški klasik i utakmica koju ljubitelji igre pod obručima ne smeju da propuste.

Kada se podvuče crta, teško je proceniti kako će se mečevi od ovakve važnosti odigrati. Nijanse će praviti razliku, a kada sve staje u 40 minuta i sreća može da odigra bitnu ulogu. Koga će pogledati, videćemo večeras.

EVROLIGA, F4:

17.00: (1,50) Olimpijakos (hen -4,5) Monako (3,00)

20.00: (1,50) Barselona (-4,5) Real Madrid (3,00)


tagovi

KK BarselonaŠarunas JasikevičijusNikola MirotićJan VeseliNikola KalinićKK Real MadridČus MateoValter TavaresSerhio LjuljSerhio RodrigezKK MonakoSaša ObradovićMajk DžejmsDžordan LojdEli OkoboKK OlimpijakosJorgos BarcokasKostas SlukasTomas VokapSaša Vezenkov

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara