Boštjan Nahbar (MN press)
Boštjan Nahbar (MN press)

Nahbar: Selektivne klupske dozvole igračima da igraju za reprezentaciju dovode regularnost oba takmičenja u sumnju

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.11.22. | 09:47

"Besmisleno da košarkaš večeras nastupa za klub, a već sutradan za nacionalni tim bez odmora, što uvećava mogućnost lošeg učinka ili povrede. Igrači su su isfrustrirani aktuelnom situacijom. Neophodno je sistemsko rešenje", kaže predsednik Asocijacije evroligaških igrača

Nedavni "prozor" FIBA umesto da sanira pojedine probleme u evropskoj košarci, zapravo samo ih je dodatno ogolio, što se videlo u slučaju Vasilija Micića koji nije mogao da igra za reprezentaciju Srbije, iako je imao veliku želju. Takođe, pojedini košarkaši nisu imali vremena da se pošteno odmore od evroligaške utakmice, a već su morali da oblače reprezentativni dres. Srećom, niko od njih se nije fizički povredio, ali FIBA i Evroliga su takvim odnosom povredila njihova osećanja i još jednom dovela u pitanje održivost ovakvog kalendara, ali i regularnost oba takmičenja.

Izabrane vesti

"Nema nikakvog smisla da igrač nastupa za tim jedne večeri, a zatim sutradan odigra utakmicu za reprezentaciju bez odgovarajućeg odmora ili pripreme, povećavajući mogućnost lošeg učinka ili povrede. Besmisleno je i to da klub ne pušta igrača u jedan nacionalni tim, a njegovom saigraču dozvoli da igra za reprezentacije zemlje iz koje je ekipa. To dovodi sumnju u regularnost oba takmičenja. Slike koje smo videli u novembarskom 'prozoru' nisu gestovi dobre volje, jer igrači nisu pioni na šahovskoj tabli. Iskreno, sadašnja situacija je neprihvatljiva", kaže za BasketNews predsednik Asocijacije evroligaških igrača Boštjan Nahbar.

Ceo haos koji je nastao nameće pitanje da li igrači mogu da traže posebnu klauzulu u ugovoru koja primorava da ih klub pusti u nacionalni tim.

"Tehnički gledano - mogu. Ali ne bi trebalo da se svodi na pregovaračke veštine svakog igrača (ili njegovog agenta), jer to ne dovodi do globalnog rešenja. Igrači koji su zdravi i voljni da igraju za reprezentaciju ne bi trebalo da budu u poziciji da neko drugi odlučuje umesto njih. Kao što sam rekao, mora da postoji jasan set pravila dogovorenih između FIBA, Evrolige i igrača. Tada ovo pitanje više neće biti relevantno."

Klubovima je očigledno dozvoljeno da koriste dvostruke standarde dozvoljavajući ili zabranjujući košarkašima da se pridruže nacionalnim timovima.

"U ovom trenutku ne postoje pravila i plan. Klubovi štite svoja ulaganja, dok reprezentacije očekuju da se igrači pojave. Bolji raspored oba takmičenja i jasan skup pravila mogu i moraju da budu napravljeni, što omogućava da se svi slučajevi obrađuju po istim standardima."

Incidenti poput onog sa Erginom Atamanom i Vasilijem Mićićem mogao bi da utiče na odnose između trenera, klubova i igrača.

"Iako su svi profesionalci, odnos između klubova, trenera, igrača i reprezentacija može da bude narušen. Ali ne bi trebalo da bude tako. Mogu da govorim samo u ime igrača i znam da su frustrirani."

Nahbar dodaje da je Evroliga konsultovala Asocijaciju igrača i klubove oko promene rasporeda.

"Mi smo napravili interni predlog na osnovu povratnih informacija koje smo dobili od igrača. Još ne možemo da podelimo novosti o napretku. Sve je u pronalaženju prave ravnoteže između globalnog rešenja i zaštite poslovanja, što utiče i na plate igrača. Cenimo pristup Evrolige da uključi mišljenja igrača i nastavićemo da radimo s njima na pronalaženju zajedničkog jezika. Na kraju, rešenje mora da uključi i direktne razgovore sa FIBA."

'Prozori' su već bili vruća tema za igrače ove godine.

"Ove sezone smo posetili 14 od 18 klubova, prikupili mišljenje igrača, napravili predlog rasporeda koji je potvrdio Odbor igrača i poslali ga Upravi Evrolige. Računamo na to da će to iskoristiti kada razgovaraju o rešenju sa FIBA. Dok kontinuirano ohrabrujemo Evroligu da aktivno radi na rešenju, takođe shvatamo da bi oni i FIBA to postigli, moraju da budu spremni na kompromis."

Očekivanja su da novo vođstvo Evrolige promeni stvari.

"Nadam se. Novo rukovodstvo je već podvlačilo da je Evroliga takmičenje igrača i da će njihov glas imati sve veći značaj u budućnosti. FIBA je nedavno dala slične izjave i čekamo da se to ostvari. ELPA je tu da omogući trajno rešenje funkcionalno svim zainteresovanim stranama. Malo je verovatno da će se stvari promeniti do februarskog 'prozora', ali napredak bi mogao biti napravljen u smislu jasnije slike za budućnost. Postoji raspored Evrolige, takođe i FIBA. Promena datuma jedne ili dve utakmice nije rešenje. Evroligašima je gore, što smo videli u novembru. Voleli bismo što pre da dođemo do rešenja, ali naš fokus je na pronalaženju trajnog rešenja za naredne sezone."

(1,55) Crvena zvezda (14,5) Asvel (2,70)

Kalendar nikad nije bio naporniji...

"Igrači uživaju u utakmicama Evrolige jer je to visoko organizovano tamičenje koje daje sve od sebe. Takođe shvataju da većina klupskih prihoda ostvarena zahvaljujući tome što je to takmičenje na najvišem nivou. Evroligaši bi želeli da se ukupna košarkaška sezona (Evroliga i domaće lige) skrati, jer je izuzetno iscrpljujuća. Međutim, to bi značilo da svi moraju da naprave ustupke, pa i klubovi u domaćim ligama. Sve to bi zahtevalo reviziju sadašnjeg košarkaškog sistema, a pretpostavljam da je to malo verovatno. Fokus bi trebalo da bude optimizaciji trenutnog rasporeda bez dodavanja utakmica u bilo kom takmičenju. Igrači se sigurno neće složiti da sezona bude duža ili zahtevnija nego što jeste."

ELPA se ne bi suprotstavila formatu Evrolige koji uključuje puni plej-of.

"Mislim da bi pun plej-of Evrolige bio izuzetno dobar za košarku. Trenutno se mnogi igrači i navijači osećaju opljačkano jer nema polufinalnih ili finalne serije najboljih timova u Evropi. Ali opet, to bi zahtevalo drastičnu promenu kalendara. Mislim da je previše optimistično očekivati da ćemo videti kako svi entiteti (Evroliga, FIBA, klubovi, domaće lige) dolaze do takvog dogovora", završio je Nahbar.


tagovi

Boštjan NahbarFIBAEvroligaVasilije MicićErgin Ataman

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara