Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Napadački uspon Ognjena Jaramaza

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.03.21. | 10:00

Srpski košarkaš igra najefikasniju sezonu u ABA ligi u karijeri

Partizan treba da odigra još tri utakmice u ovoj sezoni ABA lige, a posle svega viđenog može se reći da su dvojica igrača pružala dobre partije konstantno, tokom čitave sezone: Rašon Tomas i Ognjen Jaramaz. O Rašonu je već bilo reči, a Jaramaz je partijom protiv Mege potvrdio ono što se već i znalo. Da je on igrač na kom treba da se zasniva igra Partizana sledeće sezone. Štaviše, trenutno igra najbolju napadačku sezonu u karijeri u ABA ligi.

Nekako mu je pozicija dva bliža, možda i prirodnija, ali voli Jaramaz da igra i sa loptom, pa se naigrao, sticajem okolnosti, na poziciji jedan ove sezone. I ta činjenica je doprinela tome da može više da razigrava i sebe i druge.

Izabrane vesti

Prosečno, zasad, daje 13,1 poen i šutira 37,1% za tri poena što su brojke kakve do sada nije imao igrajući u ABA ligi, što u dresu Mege, što u dresu Parnog valjka. S obzirom da su protivnici Partizana do kraja sezone Krka, FMP i Split, ne bi bilo iznenađenje kada bi se ove brojke i povećale.

Sve ove brojke dobijaju na značaju kada se zna kakvu sezonu Partizan ima.

Nekako je i njegov dolazak pred kup u sezoni 2018/2019 bio neka vrsta testa u vidu pozajmice. Položio ga je i potpisao novi ugovor s Partizanom. Ako je ova sezona bila vrsta ispita zrelosti, može se reći da je Jaramaz svoj posao odradio s odličnom ocenom.

Gledajući brojke, Jaramaz je najbolju sezonu igrao još na početku, u sezoni 2015/2016. Potom je došlo do pada, a najslabije partije je pružao posle povratka iz Burgosa. Prošle sezone je doživeo potpunu afirmaciju, nastupa i za reprezentaciju, a ove je čak i nadmašio, brojke gledajući, učinak koji je imao kod Andree Trinkijerija.

Došao sam iz Burgosa gde nisam imao adekvatnu ulogu. Igrao sam, posebno u poslednjoj fazi, veoma malo, čak neke utakmice nisam ni ulazio. I stvarno, kada se uporedi moja igra sada i tada, razlika je velika. Druga velika stvar je što sarađujem sa ljudima koji doprinose mom razvoju. Prija mi i što igram kod kuće, da budem iskren, posle odlaska u inostranstvo. Iz mog ugla cenim više to. Cenim više Beograd, igranje kod kuće. Ima tu i drugih izazova i pritisaka, ali volim što sam tu”, rekao je Jaramaz u intervjuu za Mozzart Sport tokom prošle sezone, pre godinu dana.

A sada je, gledajući brojke, još napredovao.

Na sve ovo se mora reći da popularni Jare nije imao sreće sa povredama. Bilo je tu problema sa šakom (prstom), kao i sa nogom, pa su ga ti momenti malo usporili i uslovili sa nekim slabijim partijama posle povratka na teren kao što je to bilo protiv FMP-a, Mornara, Mege ili Krke u prvom delu sezone. Ali zato je ovu 2021. godinu startovao sa 29 poena Splitu i bio je dvocifen na osam od devet utakmica. Zaključno sa partijom od juče protiv Mege kada je ubacio 22 poena i prelomio utakmicu u najvažnijim momentima.

"Jedini u Partizanu koji je davao sve od sebe, koji je grizao, jeste Jaramaz. Nijedan drugi igrač nije ispunio očekivanja. Nijedan. Ni Dangubić, ni Zagorac, nijedan naš igrač", rekao je nedavno Vlade Đurović u izjavi za Tanjug.

Definitivno je Jaramaz bio najkonstantniji srpski košarkaš Partizana, dok su se ostali mučili i tek na momente pokazivali šta mogu i umeju.

Dogodili su se u Ognjenovoj karijeri i usponi i padovi, kao kada je na leto 2017. odabran kao 58. pik na draftu od strane Njujork Niksa. To je bila velika šansa, ali i isti takav napor. Imao je šansu da upozna neke legende NBA lige, da igra na Letnjoj ligi, ali baš se u tom momentu dogodila i plućna embolija. Kasnije je sve prevazišao, da bi sada sa 25 godina bio lider kluba kao što je Partizan.

Mnogi ovaj period posle dolaska Zorana Savića vide kao ispit za igrače u timu, da treba da se dokažu pred novim sportskim direktorom, a sa ovakvim igrama Jaramaz ne treba da brine za svoje mesto u timu za sledeću sezonu. Naravno, ako planira da se zadrži u crno-belim bojama.

JARAMAZOVA STATISTIKA U ABA LIGI:

Sezona 2015/2016 - 11,5 poena /2,7 asistencija/ 29,4% za tri poena (Mega)

Sezona 2016/2017 - 10,8 poena /3,6 asistencija/ 24,6% za tri poena (Mega)

Sezona 2017/2018 - 10,8 poena /3,8 asistencija/ 27,8% za tri poena (Mega, ukupno pet utakmica)

Sezona 2018/2019 - 6,6 poena /1,2 asistencija/ 30% za tri poena (Partizan, ukupno pet utakmica)

Sezona 2019/2020 - 10,4 poena /2,4 asistencije/ 33,3% za tri poena (Partizan)

Sezona 2020/2021 - 13,1 poen /3,5 asistencija/ 37,1% za tri poena (Partizan)


tagovi

Ognjen Jaramaz

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara