NBA nagrade (©Reuters)
NBA nagrade (©Reuters)

NBA nagrade – ko su najbolji igrač, ruki i trener godine?

Vreme čitanja: 9min | ned. 26.07.20. | 09:39

Nastavak NBA sezone je pred vratima. U Orlandu se već igraju pripremne utakmice, a 22 ekipe će od četvrtka nastaviti borbu za titulu prvaka

Dok se slažu poslednje stvari oko nastavka sezone, mi smo odlučili da se osvrnemo na ono što smo gledali do marta i to kroz podelu nagrada za najbolja ostvarenja sezone. Naime, NBA svoje nagrade dodeluje samo na osnovu regularnog dela sezone, a ove godine su odlučili da nastavak sezone u Orlandu neće uticati na dodelu ovih nagrada. Kad je već tako, i mi smo se odlučili dodeliti naše nagrade u šest najvažnijih kategorija s time da smo u svakom odabrali najbolja tri igrača.

MVP

Izabrane vesti

Janis Adetokunbo i Lebron Džejms (©Reuters)Janis Adetokunbo i Lebron Džejms (©Reuters)

1. Janis Adetokunbo (Milvoki Baks)

2. Lebron Džejms (Los Anđeles Lejkers)

3. Džejms Harden (Hjuston Rokets)

Ovo nam se čini jako logičnim izborom. Janis je lani osvojio ovu nagradu, a ove sezone igra još bolje. Na proseku je od 29,6 poena, 13,7 skokova, 5,8 asistencija te po jednu blokadu i osvojenu loptu, a igra manje od 31 minuta po utakmici. Očigledno je grčki košarkaš jako napaljen da osvoji titulu, a sjajna igra na obe strane parketa daje mu za pravo da se smatra trenutno najboljim košarkašem na svetu. Janis je ove godine popravio i šut za tri, doveo ga do pristojnih 30,6% uz 4,8 šuteva s distance po utakmici, a igru u odbrani je podigao na novi nivo. Janis je odigrao sjajnu sezonu, svaki put kad je bilo potrebno odigrao je najbolje, ali njemu je ionako samo važno da stavi prsten na ruku. Ne onaj venčani.

Lebron Džejms ima 35 godina, a odavno nije imao ovakvu sezonu. Entoni Dejvis je možda i najbolji igrač s kojim je Kralj ikada igrao, a kad je već tako, onda je Lebron odlučio da povuče maksimalno kako bi pre Kavaja Leonarda došao do šampionskog prstena s trećom različitom ekipom. Lebron je na proseku od 25,7 poena, 10,6 asistencija i 7,9 skokova uz odličnu igru u odbrani. Neverovatno.

Na trećem mestu smo stavili Džejmsa Hardena kojeg mnogi ne vole zbog njegovog stila igre, ali nemoguće je izostaviti čoveka koji postiže 34,4 poena po utakmici s ovog popisa. Dodajte tome i 7,4 asistencije, te 6,4 skoka po utakmici i dobićete neverovatnog igrača. Koliko god ga možda ne voleli.

Uz njih svakako treba spomenuti Luku Dončića i Demijana Lilarda. Kavaj Leonard nije bio konstantan, a Atlanta je previše loša ekipa da bi se Tre Jang uzeo u obzir.

RUKI GODINE

Dža Morant (©Reuters)Dža Morant (©Reuters)

Dža Morant (Memfis Grizlis)

Kendrik Nan (Majami Hit)

Tajler Hiro (Majami Hit)

A gde je Zajon? Odgovor je jednostavan – u situaciji u kojoj je prvi pik prošlogodišnjeg drafta zbog ozlede odigrao samo 19 utakmica, jednostavno nije mogao biti u konkurenciji za ovu nagradu. Da je igrao malo više, verovatno bi bio na vrhu ovog popisa, a ovako je na njemu, potpuno zasluženo, Dža Morant. O plejmejkeru Memfisa se i pre dolaska u NBA ligu pričalo kao o budućoj zvezdi, ali niko nije očekivao da će blesnuti čim je došao u najjaču košarkašku ligu na svetu. Ne samo da Morant ima odličnu statistiku (17,6 poena, 6,9 asistencija, 3,5 skoka po utakmici, uz 49,1% šuta i 36,7% za tri), već se nametnuo kao vođa ekipe, a Memfis je pre korona pauze bio na osmom mestu i nada se plasmanu u plej-of šta niko pre sezone nije očekivao.

Uz Moranta je definitivno najbolji utisak ostavio Kendrik Nan, koji tehnički nije ruki, ali prošle godine nije odigrao niti jedan minut. Neverovatno je da je ovakav igrač ostao praktično celoj ligi ispod radara, a na njegovih 15,6 poena, 3,4 asistencije i 2,7 skoka treba dodati i odličnu igru u odbrani, netipičnu za tako mladog igrača. Da je Majami ove sezone odradio odličan posao, pokazuju i igre Tajlera Hira, koji s 12,9 poena, 4 skoka i 1,9 asistencija donosi veliku energiju s klupe.

Od ostalih rukija izdvojimo još Brendona Klarka iz Memfisa, ali celi niz igrača ima šansu da postane, u najmanju ruku, igrač rotacije svoje ekipe – to su Ar Džej Beret, Rui Hačimura, Kobi Vajt, Pi Džej Vašington, Deandre Hanter, Darijus Garland, Erik Paskal...

ŠESTI IGRAČ

Denis Šreder (©Reuters)Denis Šreder (©Reuters)

Denis Šreder (Oklahoma Siti Tander)

Montrezl Herel (Los Anđeles Klipers)

Kristijan Vud (Detroit Pistons)

Denis Šreder je prošao zanimljiv put u ovih sedam NBA sezona. Od početnog dokazivanja preko davanja franžize njemu u ruke pa onda trejda u kojem Atlanta nije imala nikakve milosti, početnog relativnog nesnalaženja u Oklahomi do činjenice da se odlično uklopio u ovosezonski Tander. Nemački reprezentativac je očigledno shvatio da više nije u glavnoj ulozi i to prihvatio, te postao jedan od važnih igrača ekipe koja je ugodno iznenadila ove sezone. Šreder je na proseku od 19 poena, a samo je jedne godine postizao više poena (19,4, pre dve sezone). Iako ulazi s klupe, igra 31 minutu po utakmici, odlično se uklopio u sistem Bilija Donovana koji sve vreme igra s dva nominalna plejmejkera na terenu, a često i s trojicom, a Šreder je razvio i odličnu saradnju s kolegom s klupe Nerlensom Noelom. Najbolje od svega je što je popravio i igru u odbrani.

Herel je ove godine bolji deo sjajnog dvojca Klipersa s klupe – Lu Vilijams je imao nešto lošijih epizoda, a Herel je na proseku od 18,6 poena i 7,1 skoka, a bez obzira što ne počinje, redovno završava utakmice. Biće zanimljivo videti koliki će ugovor potpisati nakon kraja ove sezone, a isto vredi i za Kristijana Vuda, koji je imao odličnu sezonu u Pistonsima (13,1 poena, 6,3 skoka), a o njegovoj neverovatnoj priči i volji za dokazivanjem smo već pisali.

ODBRAMBENI IGRAČ

Janis Adetokunbo (Milvoki Baks)

Entoni Dejvis (Los Anđeles Lejkers)

Rudi Gober (Juta Džez)

Kao kod izbora za MVP sezone, ni ovde nije bilo previše razmišljanja oko prvog mesta. Iako su i Gober i Dejvis imali odlične sezone, Janis je ipak svoju odbranu doveo do još većeg nivoa. Trener Milvokija Majk Budenholzer postavio je odbranu Baksa na način da niko ne sme da uđe u reket, a to mu nije problem kada ima Janisa koji je u stanju da pomogne svim svojim saigračima, da čvrsto čuva svojeg igrača, a pritom i izađe na svaki spoljni šut.

Odluku koga staviti na drugo, a koga na treće mesto doneli smo na način da smo vrednovali činjenicu da je Dejvisova odbrana ipak nešto novo u njegovom arsenalu – i u Pelikansima je pokazivao da može biti opasan na ovoj strani parketa, a u Lejkersima je to digao na još veći nivo. I Lejkersi su koncentrisani na odbranu reketa, a s Dejvisom i Lebronom to nije problem. Što se Gobera tiče, sve je rečeno poslednjih nekoliko godina, ali pojavljuje se jedna zanimljiva stvar – Francuz nije koristan u nekim utakmica, protiv određenih ekipa koje koriste njegov spor rad nogu. Najbolje su ga 'pročitali' u Hjustonu čiji su ga igrači 'masakrirali' lani u plej-ofu, ali i u svakoj utakmici ove sezone.

IGRAČ KOJI JE NAJVIŠE NAPREDOVAO

Bem Adebajo (©Reuters)Bem Adebajo (©Reuters)

Bem Adebajo (Majami Hit)

Džejson Tejtum (Boston Seltiks)

Brendon Ingram (Nju Orleans Pelikans)

Kod ovog izbora uvek se povlači najviše rasprava jer je teško odrediti kriterijume, koji su kod ostalih nagrada mnogo jasniji. Obično se raspravlja o dva pristupa – treba li izabrati igrače koji prošle godine doslovno nisu bili uopšte na radaru, a ove godine su iskočili, ali teško će postati nešto više od rotacijskih igrača; ili je bolje izabrati igrače koji su već prošle sezone pokazali da mogu dosta, ali su ove godine napravili dodatan skok koji ipak nismo očekivali. Mi smo se odlučili za ovaj drugi izbor pa na našem popisu nema Kristijana Vuda ili Devontea Grejema.

Zato je na vrhu Bem Adebajo. On je lani u Majamiju nagovestio da bi mogao biti stabilan član petorke, eventualno da ulazi s klupe i ima veliku minutažu, ali ove se nametnuo kao jedan od najboljih centara u ligi. Pazite brojke – lani je imao 8,9 poena, 7,2 skoka, 2,2 asistencije te nešto manje od jedne blokade i osvojene lopte po utakmici, a ove je na 16,2 poena, 10,5 skokova, 5,1 asistenciji, 1,3 blokade i 1,2 osvojene lopte po meču. Jasno je da je Majami osigurao centra za narednu deceniju, a osim brojki, tu je i njegova igra gde Adebajo učestvuje u organizaciji napada, a odličan je i u odbrani. Definitivno igrač koji će dobiti maksimalni ugovor.

A njega će sigurno dobiti i druga dvojica s ove liste. Za Tejtuma smo svi mislili da bi mogao postati superstar, a on je ove godine to potvrdio. Uporedne brojke su strašne – lani 15,7 poena, 6 skokova i 2,1 asistencija, ove godine 23,6 poena, 7,1 skok i 2,9 asistencija. Sve uz sjajne procente šuta – 44,8% ukupno, 39,8% za tri.

Ingram je u Lejkersima pokazao mnogo, ali su postojali upitnici oko njega. Njih više nema. S 18,3 poena, 5,1 skokom i tri asistencije 'skočio' je na 24,3 poena, 6,3 skoka i 4,3 asistencije, a šut je na odličnih 46,6% te 38,7% za tri. Jedva čekamo da se Zajon i on uigraju za sledeću sezonu.

Osim ove trojice moramo spomenuti još dva igrača Prvi je Džejlen Braun napravio ogroman skok, Kako u brojkama, tako i u igri. Ako je Tejtum dirigent Bostonovog orkestra, Braun je njegova prva violina. Lani je bio na 13 poena, 4,2 skoka i 1,4 asistencije po utakmici, ove je na 20,4 poena, 6,4 skoka i 2,2 asistencije. Tu je i lanjski dobitnik ove nagrade Paskal Sjakam – on je napravio dodatan iskorak i potvrdio se kao franšizni igrač, pravi superstar. Sa 16,9 poena, 6,9 skokova i 3,1 asistencije skočio je na 23,6 poena, 7,5 skokova i 3,6 asistencija.

NAJBOLJI TRENER

Nik Nurs (©Reuters)Nik Nurs (©Reuters)

Nik Nurs (Toronto Reptors)

Bili Donovan (Oklahoma Siti Tander)

Majk Budenholzer (Milvoki Baks)

Nije lako biti Majk Budenholzer. Tvoja ekipa igra sjajno, ne može joj se pronaći previše zamerki, tvoj trenerski potpis se vidi u svakoj akciji na bilo kojoj strani parketa, a nađeš se na trećem mestu liste najboljih trenera ove sezone. A stvar je jednostavna – Milvoki je očekivano ovako dobar, Budenholzer je samo nastavio tamo gde je lani stao, a bez obzira šta radi odličan posao, ono pravo za njega sledi tek u plej-ofu. Mora mu se vrednovati rad, ali smo se odlučili da prednost damo trenerima koji su ipak napravili malo čudo.

Nik Nurs je lani osvojio titulu prvaka, pre sezone ostao bez najboljeg igrača ekipe, ako ne i cele lige, te još jednog igrača iz prve petorke. Kao da mu to nije bilo dovoljno, većinu sezone je igrao s puno povređenih igrača, ali to mu nije smetalo. Nurs je neprestano tražio i pronalazio rešenja koja su redom bila jedno bolje od drugoga, uspeo je da "stvori" igrače za koje je pre sezone malo ko čuo i oživi neke igrače, a najlepše od svega je gledati njegove reakcije za vreme utakmica. Osim kreativnih napadačkih rešenja, Nurs je u stanju da miksuje odbranu praktično iz akcije u akciju, a evropski ljubitelji košarke ga dodatno cene jer voli zonsku odbranu i to u nekoliko varijanti. Definitivno je zaslužio titulu najboljeg ove sezone.

Donovan je u NBA došao nakon odlične koledž sezone, ali sve ove godine nije uspeo do kraja da se potvrdi na ovom nivou. I kada se mislilo da će Oklahoma, nakon odlaska Rasela Vestbruka i Pola Džordža, imati sezonu za zaborav i čekanje svih onih pikova koje imaju na raspolaganju, Donovan je posložio odmetničko-osvetničku ekipu i sve iznenadio. Tander igra dobro, igra maštovito, Donovan sve vreme ima dva plejmejkera na parketu, a ponekad i tri, a da je ekipa malo šira na krilnim pozicijama, mogli bi opasno da zaprete i u plej-ofu. Ovako je Donovan napravio odlične temelje za neku novu Oklahomu. 

Piše: Emir FULURIJA



tagovi

Kendrik NanDža MorantDžejms HardenLebron DžejmsMajk BudenholzerJanis AdetokunboNik NursBili DonovanTajler HiroDenis ŠrederMontrezl HerelKristijan VudEntoni DejvisRudi GoberBem AdebajoBrendon IngramDžejson Tejtum

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara