Matijas Lesor zakucava (©Reuters)
Matijas Lesor zakucava (©Reuters)

Nije se dalo da odvede Partizan, ali hoće PAO: Lesor zakucao Fener za finale Evrolige!

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.05.24. | 20:16

Francuski centar eksplodirao u svom prvom Fajnal foru elitnog takmičenja, ispratili ga Grent i Nan

Ostaće u Humskoj kaoi bolna uspomena prošlogodišnje četvrtfinale Evrolige i to kako je Partizan Mozzart Bet ostao bez već viđenog Fajnal fora Evrolige posle dva uzastopna brejka u Madridu. Nije se tada dalo Matijasu Lesoru da kao jedan od protagonista usmeri Parni valjak ka Kaunasu, ali je uspeo da Panatinaikos povede ka evropskom tronu u Berlinu - 73:57 (22:13, 16:23, 18:14, 17:7)!

Pošto je cele sezone bio jedan od najboljih, zbog čega je ponovo nagrađen mesto u idealnoj petorci takmičenja, onda i povukao ekipu ka završnom turniru zajedno sa Kendrikom Nanom, Kostasom Slukasom i Joanisom Papapetruom u pakleno teškoj seriji protiv Makabija, francuski centar zablistao je punim sjajem u svom debitantskom nastupu na Fajnal foru i doveo ga do prvog finala posle 13 godina.

Izabrane vesti

Fenerbahče će i dalje da sanja prvu bitku za titulu od odlaska Željka Obradovića, to 'prokletstvo' uspeo je da skine jedan od najtrofejnijih timova Evrope i ide u finale gde čeka Real Madrid ili Olimpijakos! Cela Grčka bi verovatno želela da u meču za trofej vidi baš Olimpijakos, da se sudare dva atinska giganta u finalu koje bi se verovatno pamtilo i prepričavalo godinama.

Poprilično ubedljiv trijumf Panatinaikosa, iako tokom 30 minuta nije mogao da se stekne utisak takvog raspleta. Fenerbahče se prosto ugasio u poslednjoj četvrtini, ostao na samo sedam poena i bez ikakve šanse da se ravnopravno bori za pobedu. Za to najveće zasluge idu strašnoj odbrani Panatinaikosa koja je uradila ogroman posao da zaustavi Fenerbahčeove glavne kajle, ne samo u odlučujućem periodu utakmice, već i kroz praktično ceo meč.

Sramne partije iza sebe imaju pre svih Skoti Vilbekin i Nik Kalates, te Tajler Dorsi koji nije ni igrao previše. Vilbekin se propisno obrukao, za 24 minuta ubacio je samo jedan šut iz igre kroz deset pokušaja! Uz svih pet promašaja tri, zabeležio je i četiri izgubljene lopte i indeks -9. Nik Kalates je na trenu proveo 34 minuta i napadački nije doprineo mnogo realizacijom, samo pet poena (2/5 iz igre), jeste pohvatao devet lopti i podelio četiri asistencije, uz tri ukradene lopte, ali je i tri poseda 'prodao'. Možda se nije očekivalo da on nosi ekipu poenima, ali u odsustvu bilo kakvog učinka Vilbekina, mogao je i morao više. Najdžel Hejs Dejvis bio je najefikasniji sa 14 poena. Daleko od istorijskog rekorda Evrolige, ali opet je svoj deo posla uradio bar delimično. Jedini dvocifreni uz njega bio je Marko Gudurić sa 10 poena (4/11 iz igre, 2/6 za tri). Fener je utakmicu završio sa jedva 35 odsto iz igre, ali i 15 izgubljenih lopti.

U poslednjih deset minuta na parketu je postojao samo jedan tim, PAO se kao lavina sručio na protivnika i progutao ga klasičnom demonstracijom sile! Nikog ne treba da iznenadi to što je Panatinaikos prošao dalje, imao je Ergin Ataman ogroman budžet da to ostvari, ali i te kako ima elemenata iznenađenja ako se sagleda šira slika, odnosno koliko je pre svega promena napravljeno u sastavu prošlog leta. PAO je uprkos svemu kroz sezonu rastao i brzo postao dominantna sila u Evroligi, što se potvrdilo u četvrtfinalu i pre svega večeras, u utakmici gde je 'gorelo' sa svih strana.

Nimalo prijatne slike širile su se košarkaškom Evropom u satima pre početka meča. Tuče navijača, nemiri na platou ispred Uber Arene, tenzija zbog toga što su navijači počeli da ulaze na tribine tek 38 minuta pre početka susreta. Nemačke policijske snage odgovorile su na haos silom i uspele da smire izgrednike, čak se pisalo da je nekoliko turskih navijača uhapšeno na licu mesta. Kao da to nije bilo dovoljno, pokazalo se koliko su Nemci loši organizatori. Pored svih problema sa ulaskom navijača u dvoranu, dogodile su se i tehničke smetnje sa semaforom i konkretno satom za napad, zbog čega je početak utakmice kasnio gotovo pola sata! Policija takođe nije dozvoljavala da utakmica krene, jer je van dvorane bio ogroman broj navijača, što je predstavljalo bezbednosni problem.

A, kada je sve krenulo, brzo je postalo jasno da će Panatinaikos u finale! Zeleni su krenuli ubedljivo, Fenerbahče se nekoliko puta vraćao u život, čak uspevao i nakratko da preokrene rezultat, ali je manjak raspoloženih opcija u napadu značajno skratio mogućnosti Šarunasu Jasikevičijusu jer, pored toga što je Vilbekin nestao sa parketa, nedostajala je i bilo kakva unutrašnja igra pa su Jorgos Papajanis i Sertač Šanli veći deo utakmice bili neupotrebljivi.

Zato je Matijas Lesor odigrao jednu od najdominantnijih partija na završnim turnirima u poslednjih nekoliko godina! Skupio je dabl-dabl uz 17 poena i 10 skokova, doduše uz pet izgubljenih i dve ukradene lopte, ali je bio najzaslužniji što je PAO otišao u finale. Pratili su ga od prvog do poslednjeg minuta Kendrik Nan i Džerijan Grent sa 13 (5/8 iz igre) i 14 poena (5/10 iz igre), na šta su podelili zbirno pet asistencija. Istina, atinskom velikanu mnogo je nedostajao Kostas Slukas koji je ostao na samo četiri poena (1/5 iz igre, 0/3 za tri), ali možda se Grk čuva za finale gde će i te kako biti potreban Erginu Atamanu i saigračima ako žele do evropskog trona. Ostatak ekipe odigrao je za njih, ispratili su svoje nosioce i dali veliki doprinos pobedi koja će verovatno naterati ogroman broj ljudi iz 'zelenog' dela Atine da se uputi ka Berlinu i u nedelju isprati vrhunac košarkaške sezone u Evropi!

Možda baš protiv gradskog rivala, a možda i protiv najtrofejnijeg kluba na Starom kontinentu, to ostaje da vidimo...

EVROLIGA - FAJNAL FOR

Petak:

Panatinaikos - Fenerbahče 73:57

/Lesor 17 - Hejs Dejvis 14/

21.15: (1,60) Real Madrid (16,0) Olimpijakos (2,65)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

EvroligaKK PanatinaikosKK FenerbahčeMatijas LesorKendrik NanKostas SlukasMarko GudurićNajdžel Hejs

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara