Željko Obradović (Foto: MN Press)
Željko Obradović (Foto: MN Press)

Obradović: O ovoj sezoni pričaće se godinama

Vreme čitanja: 6min | pet. 14.04.23. | 23:47

Trener Partizan Mozzart Beta izneo utiske posle poslednje utakmice u ligaškom delu sezone Evrolige i trijumfa nad Panatinaikosom posle velikog preokreta

Gubili su košarkaši Partizana 18 razlike od Panatinaikosa, a onda još jednom pokazali da su neuništivi. Vratili su se posle košmarnih 15 minuta igre, topili prednost i u poslednjoj deonici je istopili. Kada je ipak delovalo da neće biti dovoljno za trijumf, Džejms Naneli je ogrnuo herojski plašt i trojkom na pola minuta do kraja doneo crno-belima 20. pobedu u sezoni i zakazao megdan sa Real Madridom u četvrtfinalu 83:81.

S ozbirom da je ovo bio poslednji meč u ligaškom delu sezone, trener Željko Obradović je sumirao utiske.

Izabrane vesti

Osećam se veoma dobro, imamo mnogo razloga da budemo ponosni na sezonu u Evroligi. Imamo atmosferu koju nema nijedan tim. Ovakva podrška i konekcija sa navijačima, to je neverovatno. Koliko nam veruju to nam daje ogromnu snagu, kao i večeras, kada smo gubili 18 razlike uspeli smo da se vratimo. Tako je i bilo čitave sezone“, počeo je trofejni stručnjak izlaganje na dosad najdužoj konferenciji za medije Partizana.

Osvrnuo se i na težak početak.

Loše smo počeli sezonu, sredinom decembra smo imali 4-9, a sada imamo 20-14, što znači da smo potom napravili 16-5. Gubili smo sami zbog sebe neke utakmice, ali smo nastavili da verujemo u sopstvene mogućnosti. Izuzetno sam zadovoljan, lepo je videti da je Paritzan među osam najboljih u Evropi“.

Napomenuo je važan podatak i govorio o kadrovskim problemima koji su morili ekipu.

Tim sa najmanje igrača u rosteru. Ostali imaju od 15 do 20 igrača. To sam im i rekao pre par dana, objasnio šta nas čeka, kakav je raspoerd ispred nas, ali sa ovim rosterom i kako su izneli sezonu, to je neverovatno. Pričali smo već koliko je bitan čitav stručni štab. Svi se trudimo da omogućimo igračima da razmišljaju samo o košarci. Ne zaboriavte da smo na početku bili bez dva bitna igtrača, Alena i Alekse. Uz sve to se Smalagić posle povredio, Balša je igrao koliko je igrao. Bila je smanjena rotacija, pokušavam da dam šansu nekim igračima, naravno da će to u narednom periodu, jer je kraj sezone jer počinju prave stvari, biti veoma važno. Nadam se da će shvatiti i da ćemo da nastavimo da radimo na isti način i što je najvažnije da imamo veru u svoje mogućnosti.

Govorio je i o večerašnjem susretu i lošem početku.

Ako ti ubace 26 poena za četvrtinu, a ti si na jednom timskom faulu, onda je jasno koliko je bilo energije. Faul je veliko oružje za velike igrače. To znači da smo ušli nonšalantno, Ničije lopte su večeras bile njihova, a nama je čak i ispadala iz ruke“.

Dotakao se i detalja

U poslednjoj četvrtini skokovi 12:5 za nas. Imamo isti broj šuteva za dva, oni jedan više za tri, ali smo ubacili po 10 i isti broj penala. Pobedili smo zbog jedne više ubačene trojke. Bilo je ranije utakmica kada smo imali problem i uspeli da se vraćamo. Igrači su imali u glavi da pobeda ne donosi ništa specijalno, ali donelo je da smo šesti tim u Evropi u ovako izjednačnoj konkurenciji. Kada se pogleda koje sve iza nas, moramo da budemo zadovoljni. O ovome će se pričati. Ponosan sam da ćemo imati utakmicu kod kuće u plej-ofu. Nadam se dve. Ima vremena da pričamo o tome i svemu što nas čeka u nastavku Evrolige.“

Nije hteo da trči pred rudu i govori o seriji sa Realom.

Znamo kako smo izgledali i igrali i znamo na kom nivou treba da budemo u plej-ofu. Počinje za 11 dana. Sa iskustvom koje imam, ne želim da pričam unapred. Napravićemo konferenciju za štampu pred početak, pa ćemo da pričamo. Da vidimo u kom smo stanju, u kom je stanju je Real. Zna se šta je Real najtrofejniji klub i to je dovoljno. Sutra ujutru imamo trneing u 12 da pripremamo ZZadar, to nam je sad najvažnije. Odmah posle ide i Budućnost i to je trenutno prioritet.“

Još jednom se zahvalio navijačima. Na tribinama je ove sezone bilo preko 300.000 ljudi, iznova i iznova obarani su rekordi.

Svi ljudi koji dolaze, hvala im na svemu tome. Znam sa raznih strana dolaze, o ovoj sezoni će se pričatigodinama. Daj bože da ovako nešto ponovimo, nikad se ne zna. Ta energija i vera u nas daju snagu timu, pokreću igrače. Imali smo neverovantu podršku i na početku kada smo gubili utakmice, bili su uz nas“.

Šta je prelomilo večerašnju utakmicu? Nije Naneli dao „samo“ trojku.

Kada smo prestali da jurimo i da srpljamo, kada smo počeli da igramo pametnije, kreirali, tada smo je i vratili u normalan tok. Uz to što smo iskontrolisali skok neuporedivo bolje, imamo igrače koji veruju u sebe i završavjau oni koji trehba da završavaju. Naneli je odigrao najbolju odbrnau na Bejkonu zadnjih četiri minuta. Odvojio ga od lopte, ovaj ništa nije ubacio. Tri poena su važna, ali je još važnije i ovo. Prohujalo s vihorom, kad te niko ne sluša. Ponavlajam da je koncentaracija najvažnija, bez toga ne može da se igra“.

Mladi centar Partizana Alen Smailagić je dobio udarac.

Žalio se i na poluvremenu. Videćemo sutra u kojem je stanju. Kako god da je, stegeni zube i igraj. Pokazao je takve osobine, kada je imao problem sa prstom, doišao je i rekoa da želi da igra. Stavio je zaštitu i igrao. hvalka svim igračima koji su žrtvovali sebe o ovom timu“.

Ishvaltio je i Aleksu Avramovića i Jama Madara.

Dao je veliku energiju, kao što radi i Madar. Sposobni su da odigraju presing preko celog terena. Večeras smo dobili utakmicu zbog zadnje odbrane, odigrali kako smo odigrali. Arsenal u napad postoji, a kao treneru mi je najdraže da igrač šutira posle dobro iskreirane situacije. Nikada nisam menjao igrača što promaši. Problem je kad se srlja i žuri, a takva je košarka. Cela sala je videla Kevinovu loptu u košu, a izašla je. Šta da se radi.

Sve na kraju ipak polazi od odbrane, a Obradović ima puno poverenje u svoje „napadače“.

Mora da se krene od odbrane, da nema lakog koša, jer bilo je u prvoj četvrtini, a onda ne smeš da srljaš u napadu i otvaraš kontranapade, to je suština. Igrači imaju kvalitet u njihovu igru jedan na jedan verujem i sve što je koletikvini deo igre u napadu i u tome imaju slobodu, to im nikada neću uskratiti i to je neosporan kvalitet koji poseduju“.

SERELIS: SA NAJBOLJIM TRENEROM U EVROPI, PARTIZAN IMA VELIKE ŠANSE

Trener Panatinaikosa nije dužio, ali je prokomentarisao dešavanja u klubu. Oduzete su mu i dve pobede zbog kršenja Finansijskog fer pleja.

Ne znam šta se dešavalo u prošlosti, ovde sam tek 40 dana. Imali smo problema sa hemijom, izgubili neke ključne utakmice u oktobru i novembru i ostali bez samopouzdanja. Ali da ne pričamo o prošlosti. Pred nama su dva ključna meseca i pripremaćemo se najbolje što umemo“, rekao je Hristos Serelis.

Može li Partzan da dobije Real?

Nema tima koji sada želi da igra sa Partizanom. Plej-of je plej-of, ali Partizan može svakoga da dobije ovde, ali na strani. Podsetiću vas, sa najboljim trenerom u Evropi imaju velike šanse“.


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetŽeljko ObradovićHristos SerelisAlen SmailagićDžejms NaneliAleksa AvramovićJam Madar

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara